Hoe flash je ESPeasy op een Wemos D1 mini?

ESPeasy is een custom firmware voor ESP8266 chips. Met deze firmware kun je heel eenvoudig aan de slag met de vele mogelijkheden die de ESP8266 chip bied. ESPeasy bevat een webinterface waar vanuit je alles kunt instellen en beheren. Dat is veel makkelijker dan alles zelf programmeren met de Arduino IDE!

Je kunt bijvoorbeeld DHT11 of -22 temperatuursensoren aansluiten. Je hoeft in de webinterface alleen maar de juiste poort aan te klikken en de gegevens worden vanzelf geüpload naar je Domotica Systeem!

Wat gaan we maken?


We gaan op de Wemos D1 mini ESPeasy installeren/flashen. We gaan de firmware configureren voor het gebruik in je thuisnetwerk. Zodra je module gereed hebt voor gebruik kun je alle kanten op. Van Wifi thermometers tot Wifi deurbellen of dimmers. Je kunt het zo gek niet bedenken. De mogelijkheden zijn zo groot!

Wat heb je nodig?

Wemos D1 mini
Wemos D1 mini met headers

Het voordeel van het gebruik van een Wemos D1 mini of een gelijkwaardig bordje is dat ie gewoon via USB direct te gebruiken is. De losse ESP modules zul je via kabeltjes en een serieel naar USB adapter (UART) op een Arduino moeten aansluiten. Dat is foutgevoelig en meer ingewikkeld dan nodig.

Wemos D1 mini aansluiten en installeren

 1. Sluit het board aan op een USB poort.
 2. Windows zal gaan zoeken naar de juiste drivers, vaak de CH340 driver
 3. Zodra Windows de driver geïnstalleerd heeft zie je in het Apparaatbeheer een nieuwe COM poort staan. Schijf dit op of onthoud het poortnummer.
  Apparaatbeheer CH340 driver ESP8266
  Apparaatbeheer CH340 driver ESP8266

  Flashen van ESPeasy naar de Wemos D1

  Met het flashen van de ESPeasy firmware naar de ESP8266 wordt het ESPeasy programma geinstalleerd op de chip. Zodra je de Wemos d1 mini nu opstart, wordt ESPeasy geladen en kun je het gebruiken. Heb je een ander bordje, zoals de Wemos D1 Pro, NodeMCU of een SonOff, kijk dan eerst of ESPeasy dit bord ondersteund. Op deze pagina vindt je ook informatie over welke GPIO pins je kunt gebruiken met ESPeasy en welke sensoren je erop kunt aansluiten.

 4. Om te beginnen, download je eerst de firmware van de site van ESPeasy. De laatste versie is nu R120.
 5. Zorg dat je de ‘flash’ size weet. Dit de beschikbare ‘schijfruimte’ op je bordje. Bij de Wemos D1 mini is dat 4096KB, oftewel 4MB.
 6. Pak het gedownloade zipbestand uit stap 4 uit.

  ESPeasy R120 firmware in zip bestand
  ESPeasy R120 firmware in zip bestand

 7. Start flash.cmd. Er wordt een command-prompt scherm geopend.
 8. Geef de COM-poort op van je Wemos D1 mini die je in stap 3 gevonden hebt.

  Flash ESPeasy choose comport
  Flash ESPeasy choose comport

 9. Geef de juiste flash size op in kilobytes. Heb je een flashsize van 4MB vul je dus 4096 in.
 10. Geef de Build versie op die je gedownload hebt. Waarschijnlijk 120.
 11. ESPtool.exe wordt uigevoerd en ESPeasy wordt geflashed naar jouw Wemos D1 mini!

  Krijg je foutmeldingen? Dan kan de tool meestal het bordje niet laten rebooten. Check of er geen kortsluiting is tussen een van de pinnen en voornamelijk met de GND pin.

 12. Als alles gereed is kun je het venster sluiten. De firmware is nu geflashed naar de ESP. Laat de boel even rusten, de ESP zal nu gaan opstarten.

Configureren van ESPeasy

Als de ESP opgestart is, moet je het configureren om te kunnen verbinden met jouw eigen netwerk. De ESP start de eerste keer automatisch in Acces Point Mode zodat je ‘m kunt instellen.

 1. Om de ESP in te stellen pak je je smartphone, tablet of laptop erbij en scant naar beschikbare WiFi netwerken.
 2. Verbind met het netwerk “ESP_Easy_0” of “ESP_0”.
 3. Gebruik het wachtwoord “configesp”
 4. Als het gelukt is, open je de internet browser op je apparaat en je zult het volgende scherm zien.

  WiFi setup wizard ESPeasy
  WiFi setup wizard ESPeasy

 5. Selecteer je WiFi netwerk en vul het wachtwoord in.
 6. De ESP start opnieuw op en verbind daarna met je netwerk.

  ESPeasy is verbonden

 7. Als alles gelukt is, laat de ESP nu zijn IP adres zien. Schakel op je apparaat over op je thuisnetwerk. En navigeer in de browser naar dit adres of klik op “Proceed to main config”

  ESPeasy IP adres

 8. Je kunt nu de ESP instellen naar wens. Geef de ESP een naam bij het veld “name”.  Vul bij Protocol ‘DomoticzHTTP’ in als je de ESP in een domotica systeem wilt gebruiken. Vul bij Controller IP het IP-adres van je Domoticz server in (je NAS of Raspberry Pi bijvoorbeeld) en de juiste poort. Om het makkelijk te maken geef je de ESP een statisch IP adres zodat je altijd weet op welk IP adres de ESP te bereiken is. Geef bij ESP IP het IP-adres in wat je wilt gebruiken, ESP GW is het IP-adres van de gateway, ookwel je router die de IP-adressen uitdeelt. Het adres van je gateway kun je vaak ook invoeren bij ESP DNS. Het subnet is meestal 255.255.255.0. Je kunt dit ook in het netwerkcentrum van Windows opzoeken. Meestal kun je alle instellingen overnemen behalve het IP-adres. Dat moet per apparaat verschillen. Als je alle velden leeg laat, wijst de router via DHCP een eigen adres toe. Je weet alleen dan niet welk adres dat is.

  Config ESP

Je kunt nu je aangesloten sensoren gaan configureren. Hoe je dat doet, lees je in mijn WiFi Thermometer in Domoticz tutorial.


Laat weten wat je van dit artikel vindt!