ESPeasy is een custom firmware voor ESP8266 chips. Met deze firmware kun je heel eenvoudig aan de slag met de vele mogelijkheden die de ESP8266 chip bied. ESPeasy bevat een webinterface waar vanuit je alles kunt instellen en beheren. Dat is veel makkelijker dan alles zelf programmeren met de Arduino IDE!
Je kunt bijvoorbeeld DHT11 of -22 temperatuursensoren aansluiten. Je hoeft in de webinterface alleen maar de juiste poort aan te klikken en de gegevens worden vanzelf geüpload naar je Domotica Systeem!
Wat gaan we maken?
We gaan op de Wemos D1 mini ESPeasy installeren/flashen. We gaan de firmware configureren voor het gebruik in je thuisnetwerk. Zodra je module gereed hebt voor gebruik kun je alle kanten op. Van Wifi thermometers tot Wifi deurbellen of dimmers. Je kunt het zo gek niet bedenken. De mogelijkheden zijn zo groot!
Wat heb je nodig?
- ESP8266 op een Arduino board, zoals de Wemos D1 mini
- USB kabel (in mijn geval microUSB)
- Soldeerbout voor de headers
- ESPeasy firmware
Het voordeel van het gebruik van een Wemos D1 mini of een gelijkwaardig bordje is dat ie gewoon via USB direct te gebruiken is. De losse ESP modules zul je via kabeltjes en een serieel naar USB adapter (UART) op een Arduino moeten aansluiten. Dat is foutgevoelig en meer ingewikkeld dan nodig.
Wemos D1 mini aansluiten en installeren
- Sluit het board aan op een USB poort.
- Windows zal gaan zoeken naar de juiste drivers, vaak de CH340 driver
- Zodra Windows de driver geïnstalleerd heeft zie je in het Apparaatbeheer een nieuwe COM poort staan. Schijf dit op of onthoud het poortnummer.
Flashen van ESPeasy naar de Wemos D1
Met het flashen van de ESPeasy firmware naar de ESP8266 wordt het ESPeasy programma geinstalleerd op de chip. Zodra je de Wemos d1 mini nu opstart, wordt ESPeasy geladen en kun je het gebruiken. Heb je een ander bordje, zoals de Wemos D1 Pro, NodeMCU of een SonOff, kijk dan eerst of ESPeasy dit bord ondersteund. Op deze pagina vindt je ook informatie over welke GPIO pins je kunt gebruiken met ESPeasy en welke sensoren je erop kunt aansluiten.
- Om te beginnen, download je eerst de firmware van de site van ESPeasy. De laatste versie is nu R120.
- Zorg dat je de ‘flash’ size weet. Dit de beschikbare ‘schijfruimte’ op je bordje. Bij de Wemos D1 mini is dat 4096KB, oftewel 4MB.
- Pak het gedownloade zipbestand uit stap 4 uit.
- Start flash.cmd. Er wordt een command-prompt scherm geopend.
- Geef de COM-poort op van je Wemos D1 mini die je in stap 3 gevonden hebt.
- Geef de juiste flash size op in kilobytes. Heb je een flashsize van 4MB vul je dus 4096 in.
- Geef de Build versie op die je gedownload hebt. Waarschijnlijk 120.
- ESPtool.exe wordt uigevoerd en ESPeasy wordt geflashed naar jouw Wemos D1 mini!
Krijg je foutmeldingen? Dan kan de tool meestal het bordje niet laten rebooten. Check of er geen kortsluiting is tussen een van de pinnen en voornamelijk met de GND pin.
- Als alles gereed is kun je het venster sluiten. De firmware is nu geflashed naar de ESP. Laat de boel even rusten, de ESP zal nu gaan opstarten.
Configureren van ESPeasy
Als de ESP opgestart is, moet je het configureren om te kunnen verbinden met jouw eigen netwerk. De ESP start de eerste keer automatisch in Acces Point Mode zodat je ‘m kunt instellen.
- Om de ESP in te stellen pak je je smartphone, tablet of laptop erbij en scant naar beschikbare WiFi netwerken.
- Verbind met het netwerk “ESP_Easy_0” of “ESP_0”.
- Gebruik het wachtwoord “configesp”
- Als het gelukt is, open je de internet browser op je apparaat en je zult het volgende scherm zien.
- Selecteer je WiFi netwerk en vul het wachtwoord in.
- De ESP start opnieuw op en verbind daarna met je netwerk.
- Als alles gelukt is, laat de ESP nu zijn IP adres zien. Schakel op je apparaat over op je thuisnetwerk. En navigeer in de browser naar dit adres of klik op “Proceed to main config”
- Je kunt nu de ESP instellen naar wens. Geef de ESP een naam bij het veld “name”. Vul bij Protocol ‘DomoticzHTTP’ in als je de ESP in een domotica systeem wilt gebruiken. Vul bij Controller IP het IP-adres van je Domoticz server in (je NAS of Raspberry Pi bijvoorbeeld) en de juiste poort. Om het makkelijk te maken geef je de ESP een statisch IP adres zodat je altijd weet op welk IP adres de ESP te bereiken is. Geef bij ESP IP het IP-adres in wat je wilt gebruiken, ESP GW is het IP-adres van de gateway, ookwel je router die de IP-adressen uitdeelt. Het adres van je gateway kun je vaak ook invoeren bij ESP DNS. Het subnet is meestal 255.255.255.0. Je kunt dit ook in het netwerkcentrum van Windows opzoeken. Meestal kun je alle instellingen overnemen behalve het IP-adres. Dat moet per apparaat verschillen. Als je alle velden leeg laat, wijst de router via DHCP een eigen adres toe. Je weet alleen dan niet welk adres dat is.
Je kunt nu je aangesloten sensoren gaan configureren. Hoe je dat doet, lees je in mijn WiFi Thermometer in Domoticz tutorial.
Hoi Wouter,
Ik probeer een wemos D1 en een D1 mini te flashen zoals je boven beschrijft om op de domonicz te gaan gebruiken.
De eerste paar keer ziet mijn PC de ESP-0 en ik probeer het te configureren, maar iedere keer, net als hij online komt valt hij ook meteen weg en gaat de PC terug naar mijn normale wifi-verbinding.
Even later ziet de PC hem ook niet meer tussen de netwerken staan, ook niet nadat ik opnieuw geflashed heb.
Hen je enig idee waar het fout gaat?
Groeten,
Allard
Hoi Allard,
Gebeurd dit na configureren (stap 7) van je eigen accespoint of al daarvoor (stap 2)? Als je je eigen thuisnetwerk met wachtwoord opslaat (stap 5), zal inderdaad na een aantal seconden de verbinding wegvallen. De Wemos start opnieuw op om te gaan verbinden met je thuisnetwerk. Om erachter te komen wat dan het IP-adres van de Wemos is, kun je in je router kijken onder “Attached Devices” (of iets dergelijks.) Daar zal dan een nieuw apparaat bij staan. Sommige routers laten ook een naam zien, in mijn geval staat er dan ESP_0. Als je naar dat bijbehorende IP-adres gaat, kom je in de config van ESP easy en kun je instellen wat je wilt. Bijvoorbeeld ook een eigen IP-adres zoals in stap 8.
Na het flashen van ESP easy is mijn ervaring dat ie niet altijd direct goed wil starten. Soms moet ik de Wemos ook 2 of 3 keer resetten (met het knopje) om ‘m te zien in mijn WiFi netwerkenlijst. Meestal geef ik ‘m een paar minuutjes rust na het flashen, dan een reset, weer eventjes wachten en dan komt ie meestal vanzelf online. Mocht het nou allemaal niet werken, flash dan wat Arduino code over ESP easy heen zodat hij ESP easy even helemaal vergeten is. Flash daarna weer ESP easy. Je kunt Arduino code flashen met de Arduino IDE en als code bijvoorbeeld het Blink example.
Succes! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
Wouter
ohwja hij zit in een verkeerder ip-range 192.168.4.* dus 4 en geen 1 zoals alle andere connecties thuis, hoe kan ik dat vooraf juist instellen?
gr. Allard
Hoi Allard,
Misschien een beetje late reactie, maar ik zie dat ik nooit meer gereageerd heb. Is het inmiddels gelukt?
Het klopt dat de ESP eerst een eigen netwerk opzet met de 192.168.4.x reeks. Door te verbinden met het ESP_Easy accespoint kun je de juiste instellingen doorvoeren op de ESP, zodat hij het wachtwoord en SSID van je thuisnetwerk weet. Je kunt dat instellen zoals beschreven in “Configureren van ESPeasy”.
Wil je het echt van te voren instellen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt dat doen door de broncode aan te passen en daar je WiFi gegevens ‘hard’ in de code in te vullen. Hoe je een aangepaste versie van ESPeasy maakt kun je lezen in: aangepaste versie van ESPeasy flashen.
Succes! Wouter
Hoi Alllard, na het flashen en koppelen aan mijn wifi wel een succes melding maar krijg ik niet de melding van het IP adres. Het adres weet ik wel maar als ik dat in mijn browser invoer, kan ik niet connecten.
Inmiddels meerdere keren geprobeerd. Wat kan dit zijn
Groet,
Gerard
Het is gelukt. Browser zette een extra spatie achter het wachtwoord.
Groet Gerard
Wouter
Je hebt hier wel een heel oude firmware gebruikt. Denk jaartje of 3-4 oud?
De lay-out en mogelijkheden van de recentere versies zijn nogal anders.
Geen kritiek maar alleen punt voor aanpassing.
Mvgr.
Bart
Beste Bart,
Het artikel stamt uit 2017 dus dat kan wel eens kloppen haha.. Inmiddels gebruik ik geen ESPeasy meer maar ESPHome in combinatie met Home Assistant
Groet Wouter