De Action verkoopt draadloze deurbellen van het merk SelectPlus voor ongeveer 6 euro. Het mooie is dat de deurbel compatibel is met RFXcom en Domoticz! Zo voeg je wel heel goedkoop een deurbel toe aan je domotica gestuurde smarthome!

Wat heb je nodig om de SelectPlus deurbel toe te voegen aan Domoticz?

Advertenties

Om de deurbel toe te voegen aan Domoticz heb je nodig:

SelectPlus deurbel
SelectPlus deurbel

Ik maak gebruik van de volgende RFXcom instellingen:

 • Versie EXT2/1019
 • ByronSX ingeschakeld
 • Lightning4 ingeschakeld
 • ARC ingeschakeld
 • AC ingeschakeld

Deurbel klaar voor gebruik maken

Om de deurbel te laten werken doe je de knoopcel batterij in de knop van de deurbel. Je kunt het kastje openmaken door het transparante plastic ervan af te schuiven en met een pincet het rubbertje te verwijderen. Onder het rubbertje zit een schroef die je met een kruiskop eruit kunt draaien. Druk met een platte schroevendraaier het plastic lipje aan de onderkant in en hij is open.

Doe de batterij erin op de juiste manier en test of de knop werkt. Er gaat een rood lampje branden. Doe de ontvanger in het stopcontact en druk nogmaals op de knop. Als de verbinding gemaakt is, hoor je nu de bel. De ontvanger staat 1 minuut lang open voor connecties. Daarvan maken we graag gebruik!

Deurbel toevoegen aan Domoicz

Benodigde tijd: 5 minuten.

In de onderstaande stappen lees je hoe je de SelectPlus draadloze deurbel toevoegt en gebruikt in Domoticz

 1. Ga naar het tabblad Schakelaars in Domoticz.

  Klik op ‘Leren’SelectPlus deurbel domoticz

 2. Druk op de knop van de deurbel

  Het commando wordt herkend door de ontvanger en de bel klinkt. De RFXcom vangt het signaal ook op en vraagt om een naam en type in te geven.SelectPlus deurbel domoticz

 3. Geef het apparaat een naam

  Geef het apparaat bijvoorbeeld de naam ‘Deurbel’ en kies voor type ‘Doorbell’. Klik daarna op ‘Add Device’.

 4. Test de verbinding

  Je kunt nu vanuit Domoticz de bel laten klinken door op de zojuist toegevoegde bel te klikken.SelectPlus Deurbel van de Action toegevoegd aan Domoticz

Notificatie ontvangen als er iemand voor de deur staat

Het is heel handig om een melding te krijgen als er iemand voor de deur staat. Als je boven bent of in de tuin zit en je hoort de bel niet, kun je een notificatie ontvangen op je telefoon.

Advertenties

 1. Klik bij de bel op de knop ‘Notificaties’
 2. Geef als omschrijving in: “Er staat iemand voor de deur! Doe open!”
 3. Kies voor Inschakelen en Hoog
 4. Laat minimaal GCM aangevinkt staan om een notificatie van je Domoticz App op je telefoon te ontvangen.
 5. Test of je de notificatie ontvangt door op de knop van de deurbel te drukken. Je zal binnen een minuut een melding ontvangen van de Domoticz App op je smartphone.
Krijg een notificatie op je telefoon als er iemand voor de deur staat
Krijg een notificatie op je telefoon als er iemand voor de deur staat

Verder uitbreiden

Je kunt nog veel veder gaan! Lees onderstaande tips maar eens.

Je kunt een IP camera plaatsen bij de deur. Zodra er op de deurbel gedrukt wordt, schakelt de camera in en kun je direct een foto laten nemen. De foto wordt naar je smartphone gestuurd in een notificatie.  Zo bepaal je dan zelf voor wie je wel en niet opendoet.

Om het visueel duidelijk te maken dat er aangebeld wordt kun je bijvoorbeeld een RGB ledstrip van kleur laten veranderen. Handig voor bijvoorbeeld doven of slechthorenden. In mijn RGB ledstrip aansturen met Domoticz artikel lees je de basis. 

Advertenties

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. Hoi. ik heb ook een gekocht, maar hij gaat spontaan 2 x per dag af om 9.00 en 22.00 uur….terwijl er niemand voor de deur staat snap er niets van …
  maar goed het geluid is prima en helemaal voor z’on prijs!

  1. Beste elly,

   Heb je m gekoppeld met Domoticz zoals beschreven in de blog? Is er een trigger die dat kan veroorzaken?

   Is er misschien een apparaat dat soort? Of heeft de buurman dezelfde bel?

   Het signaal is niet beveiligd dus iedereen kan een belsignaal sturen… Dat hoeft niet per se van jouw belknop te komen.

   Groet Wouter

  2. Heb dat probleem ook. In de handleiding staat een klokje met 1 minuut. Heb de bel 1 minuut ingedrukt en ga morgen zien of hij stil blijft om 12 uur

 2. In de instellingen RFXCOM – RFXtrx433 USB 433.92MHz modus lighting4 aangezet en opgeslagen. Schakelaar gekozen en op leren gezet, deurbel ingedrukt en wordt direct gevonden met switch type blinds, de deurbel opgeslagen als doorbell as main device. Direct een paar keer gebeld vanuit domoticz en werkt dan maar steeds na 5 a 10 minuten, werkt deurbel uit domoticz niet meer.
  Weet iemand hoe dat komt. ???

  Bedankt alvast
  Rene

  1. Hoi Rene,

   Wat gek, dat heb ik nog niet gehad. Welke firmware versie heb je? En welke protocollen heb je nog meer actief naast lightning 4?

 3. Hoi Wouter,

  Ik heb op mijn RFXcom RTFXtrx433 USB firma versie 1034 is volgens mij de nieuwste. En heb de volgende protocollen aangezet X10, ARC, AC, HomeEasy EU, Lighting4, en Bryron SX. Ik hoop dat je me kan helpen , je kan met die bel leuke uitbreidingen doen

  Groet Rene

  1. Hoi Rene,

   In de user guide van de RFXcom staat dat alle firmwares behalve type 1, zouden moeten werken met de SelectPlus deurbell. Hij werkt ook wel, alleen na een tijdje niet meer. Dat vind ik vreemd. De bel werkt via het ByronSX protocol, dus die moet je sowieso ingeschakeld laten. Je zei al dat de deurbel hekend wordt als gordijn (blinds). Misschien even opnieuw toevoegen met alleen ByronSX geactiveerd. Wordt ie dan wel als deurbel gezien?

   Succes Groet,

   Wouter

 4. Hoi Wouter
  Gisteren avond heb ik de RFXcom433trx -XL firmwere geupdate met versie 1035 en tot mijn verbazing de bel werkt, was nog een heel gedoe dat updaten, het was niet goed gegaan hij bleef in de bootloader hangen.
  Kastje opengemaakt en een doorverbinding gemaakt, waarna het updaten van de firmeware wel ging en gelukt is, Byron SX staat inderdaad aan.

  Bedankt voor de hulp

 5. Weet iemand ook of je meerdere deurbel gongen van dit type kan koppelen aan 1 enkele drukknop ervan? Zo ja dan kan ik er eindelijk meer aansluiten (1 woonkamer, 1 tuin en 1 zolder). Ik ga KAKU deurbellen sowieso terugbrengen, elke 3-20 min gaat de bel spontaan af namelijk.

 6. Hallo ik zit met het zelfde probleem de deurbel werk 5 minuten en naar 5 minuten krijg ik geen melding meer dat de bel gaat. Heb de nieuwste software 1036

Laat een reactie achter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: