Het smarthome/domotica assortiment van de Action is uitgebreid met de producten van smart life LSC. Het bestaat uit oa. slimme led filament lampen, een smart socket een ledstrip en plafondlamp. Allemaal te koop voor een Action prijs. Het mooie is, je kunt de LSC smart connect lamp van de Action toevoegen aan domoticz!

De filamentlampen zien er best mooi uit en om het te proberen heb ik er een gekocht. Natuurlijk wil ik ‘m wel toevoegen aan mijn domoticz systeem. Net als mijn andere Action draadloze schakelaars van Promax en Flamingo. Als het niet in domoticz werkt, gaat het direct terug naar de winkel. Om de LSC/Tuya lampen te kunnen gebruiken in je smarthome zijn er een aantal mogelijkheden:

Ik ben voor de laatste optie gegaan.

LSC smart connect app

Standaard werken de lampen met een eigen app, de LSC Smart Connect app, via een server in China. De lampen zijn namelijk van het chinese merk Tuya. LSC heeft de lampen ‘gerebrand’, en zo zijn er nog veel meer merken slimme lampen met dit principe. Er zijn dus heel wat tuya devices in omloop. Zoek bijvoorbeeld maar eens bij bol.com naar tuya.

De smart connect app van LSC voor smart lampen van de Action in de Google play store.

Ik wil geen servers en apps uit China

Ik gebruik domoticz naar volle tevredenheid en wil geen andere apps of connecties naar buiten om mijn apparaten te besturen. Met het flashen van nieuwe eigen software op de lamp is er geen connectie naar servers in China of andere landen, heb ik alle opties en blijft het in principe altijd werken. Bij een connectie met een app en servers in China moet je dat maar afwachten. Het zelf flashen van de lamp is wel de moeilijkste van de opties, maar met deze guide moet het je lukken. Je laptop of PC dient te beschikken over een WiFi adapter met ondersteuning van AP-mode. Dit hebben de meeste moderne WiFi adapters wel.

Tuya convert

Het script om de software op de lamp OTA (draadloos) te vervangen heet tuya convert. Het zet een fake update proces in gang waardoor de lamp denkt dat het door tuya geüpdatet wordt. In werkelijkheid is het onze eigen software die naar de lamp gestuurd wordt in plaats van een nieuwe tuya update. Na het flashen van de software staat er tasmota of espurna op de lamp. Beide hebben directe ondersteuning voor domoticz. Je bent helemaal onafhankelijk van Tuya, een aparte app en zelfs het internet. De volledige besturing gaat via domoticz.

Tuya werkt flashen tegen

Tuya is vanaf januari 2019 begonnen met het pushen van een update die het flashen tegenhoud. De makers van tuya-convert hebben een update uitgebracht die het flashen weer mogelijk maakt.
Het lijkt er nu op dat Tuya weer een update heeft gedaan aan hun software om het flashen van de apparaten te voorkomen. Het kan dus zo zijn dat als je Action LSC lampen of andere smart producten koopt, de flashmethode niet werkt! Het onderzoek loopt en kun je volgen in de wiki van tuya-convert.

Ik heb een lijst gemaakt van de op deze blog gemelde producten die werken of niet werken met tuya-convert.

Flashen LSC lampen met Tuya-convert

Het gehele flashproces verloopt onder Linux. Nu ben ik zelf geen Linux gebruiker, en daarom heb ik een Ubuntu USB stick gemaakt. Met deze USB stick kun je Ubuntu uitproberen zonder iets aan je systeem aan te passen. In eerste instantie was ik begonnen met Ubuntu versie 20, maar daar bleek het flashscript niet juist op te werken. In Ubuntu 18 werkt het foutloos.

Om de slimme lampen van LSC draadloos (OTA) te voorzien van nieuwe alternatieve firmware (tasmota of espurna) maken we gebruik van tuya-convert. De volgende stappen gaan we doorlopen.

  1. Ubuntu opstartbare USB stick maken

    Met behulp van een tijdelijke Ubuntu installatie kunnen we het script tuya-convert probleemloos uitvoeren

  2. Installeer pakketten

    Binnen Ubuntu hebben we aanvullende software nodig om alle stappen te kunnen doorlopen. De meeste pakketten worden automatisch door het script geïnstalleerd en geconfigureerd.

  3. Voer het flashscript uit

    Het tuya-convert script back-upt de huidige firmware en flash de alternatieve firmware Tasmota of Espurna.

  4. Configureer Tasmota

    Vanaf dit moment staat er tasmota op de ESP chip in de LSC lamp. Tasmota heeft standaard veel instelmogelijkheden en directe koppeling met domoticz

  5. Configureer domoticz

    Via het MQTT protocol communiceert de lamp met domoticz. Via een dummy device kun je de kleur, kleurtemperatuur en helderheid aanpassen.

Kan het niet makkelijker?

Ziet het stappenplan je er te moeilijk uit? Breng dan de lamp terug naar de Action en denk eens aan IKEA Tradfri lampen of Phillips hue. Veel makkelijker te installeren, je garantie vervalt niet en simpel uit te breiden.

Ubuntu USB stick maken

Op je Windows PC download en installeer je Rufus. Deze tool maakt van de Ubuntu iso een opstartbare USB stick. Let op dat je de juiste ISO download. We hebben de desktop versie nodig van versie 18.04.4 LTS (Bionic Beaver)).

Rufus linux bootable usb
We maken gebruik van Rufus om een opstartbare Ubuntu USB stick te maken.

Raspberry Pi

Heb je nog een Raspberry Pi liggen? Die kun je ook gebruiken in plaats van de Ubuntu stick! Volg dan de stappen vanaf “Het updaten kan beginnen”.

Opstarten naar Ubuntu

Wanneer de USB stick gemaakt is, start je je PC opnieuw op terwijl de stick nog in de USB poort zit. Wanneer je het BIOS/UEFI scherm ziet, druk je op de toets die toegang geeft tot de BIOS of UEFI. Dat verschilt per PC en laptop maar meestal is het F10, F11, Delete of Escape.

Wanneer je echt niet in de bootmanager komt, start dan door naar Windows. Zoek in het startmenu op “Systeemherstel”, hier staat een optie “Geavanceerde startmethoden”. Kies daar voor de knop “Opnieuw opstarten” en je komt dan in het gewenste menu.

Geavanceerde opstartopties windows
Om in de bootmanager van je laptop of PC te komen moet je soms gebruik maken van de geavanceerd opstartopties in Windows.

In de bootmanager kies je voor USB/UEFI USB of de naam van je USB stick dat verschilt weer per systeem. De computer gaat nu opstarten vanaf de USB stick. Het menu van Ubuntu komt even later tevoorschijn. Kies voor “Try Ubuntu”. Nu wordt Ubuntu echt geladen.

Ubuntu is gestart

In Ubuntu gaan we eerst internetverbinding maken. Klik rechtsbovenin op het kleine pijltje en maak verbinding met je thuisnetwerk. Zodra er verbinding is klik in het linkermenu op het Software Center. Een soort van Appstore voor Ubuntu.

Verbinding maken met wifi in ubuntu
Verbinding maken met Wifi in Ubuntu

Klik in de bovenbalk op Ubuntu Software en kies daar de menuoptie Software en Updates.

Ubuntu Software Center
Ubuntu Software Center

Vink “Community-maintained free and open-source software (universe)” aan. Met deze optie aangevinkt kan het “prereq” script straks alle software zelf binnenhalen en installeren.

Ubuntu Software Center
We willen ook de gratis en open source software van derden kunnen ontvangen.

Sluit scherm door op Close te klikken en start een terminal venster.

Het updaten kan beginnen

Voor de zekerheid gaan we toch even de pakketlijsten updaten. Dat kan door middel van

sudo apt-get update
command sudo apt-get update
command sudo apt-get update

Nu zijn we klaar voor de installatie van tuya-convert. Begin met het installeren van git om het tuya-convert script te downloaden. Dat kan met:

sudo apt install git

Zodra git geïnstalleerd is, kunnen we de tuya-convert bestanden binnenhalen. Kloon de tuya-convert repository door middel van:

git clone https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert

Alle mappen en bestanden worden gedownload en worden in de submap tuya-convert geplaatst. Navigeer naar die submap met:

cd ./tuya-convert

In deze map staat het script dat alle pakketten download en installeert. We starten dat script door middel van het commando:

 ./install_prereq.sh

Als alle pakketten succesvol geïnstalleerd zijn, kunnen we beginnen met flashen!

Tuya convert prerequirements
Tuya convert prerequirements

Flashen van tasmota met tuya convert

Het flash script staat ook in de zelfde map als het prereq script. Start het flash script door:

./start_flash.sh

Er wordt een disclaimer getoond dat alles op eigen risico is en dat men niet aansprakelijk is voor schade etc. Als je akkoord bent met die voorwaarden type je het woord “yes” en druk je op enter. Het script start en wordt misschien ook direct weer beëindigd.

Standaard staat namelijk de naam van de draadloze verbinding op “wlan0”. Jouw WiFi adapter heeft misschien wel een andere naam. Het script geeft je de namen van de mogelijke verbindingen. Je kunt een naam gokken, maar wil je weten welke de juiste is geef dan het commando:

iwconfig
iwconfig commando
iwconfig commando laat je de verbonden netwerken zien en de naam van de wifi adapter

Kies de WiFi adapter die nu verbonden is met je thuisnetwerk. In mijn geval is dat de wlp3s0. Om deze WiFi adapter te gebruiken om te flashen gaan we de naam van de standaard adapter wijzigen. In het bestand “config.txt” is de naam opgeslagen. Open het tekstbestand met nano en pas de naam aan.

nano config.txt

Wijzig de naam “wlan0” in je de naam van je WiFi adapter en sla op met CTRL+O en enter. Sluit nano af met CTRL+X.

edit config.txt tuya convert
We bewerken config.txt van tuya-convert om met de juiste wifi adapter te verbinden.

Start opnieuw het flash script start_flash.sh. Het script vind nu je juiste draadloze adapter en gaat verder. Een aantal poorten zijn niet geopend of vrij. Laat het script alles uitvoeren.

Mocht het script nu nog steeds geen geschikte Wifi adapter vinden, koop dan een moderne WiFi adapter.

LSC lamp flash mode

Het script wacht en nu heb je de tijd om de lamp in flashmode te zetten. Zet de lamp in flash mode door ‘m 4x aan en uit te zetten. Na de 4e keer laat je de stekker in het stopcontact. De lamp knippert nu heel snel. Anders dan dat je ‘m normaal in het stopcontact steekt.

Flash mode Tuya bulb

Wanneer je een power plug van LSC wilt voorzien van nieuwe firmware, zet je de plug in flashmode door de knop ongeveer 10 seconden lang in te drukken. Het knopje begint zoals in onderstaande video te knipperen.

LSC power plug flash mode
flashing tuya convert
De laatste stap voordat het flashen begint.

Het script heeft inmiddels via de WiFi adapter van je apparaat een nieuw WiFi Accesspoint opgezet. Deze heet vtrust-flash. Verbind een smartphone of tablet met het wifi netwerk vtrust-flash. Pas als je lamp in flash mode staat en je 2e apparaat verbonden is met vtrust-flash druk je op enter. Het script begint met het back-uppen van de huidige firmware. Daarna start het flashen van de tijdelijke firmware.

flashing tuya convert
Het flashen van de nieuwe firmware start
flashing tuya convert
Het flashen is aan de gang.

De back up is klaar en je kunt nu kiezen voor de aangepaste firmwares espurna of tasmota. Ik heb gekozen voor Tasmota. Typ een 2 in en druk op enter.

Flash tasmota or espurna to your tuya bulb
Maak de keuze tussen het flashen van tasmota of espurna naar de LSC lamp van de Action.

Het flashen van tasmota wordt gestart op de LSC lamp van de Action. Het Tuya convert script flashed draadloos (OTA) de nieuwe firmware op de lamp.

flashing tuya convert is done
Het flashen van de nieuwe firmware naar de tuya lamp is klaar.

Flashen van tasmota is gereed

Het flashen van de lamp is klaar en er staat nu tasmota op je LSC lamp van de Action, nog even en je kunt de lamp aansturen met domoticz. Je kunt nu op een vergelijkbare manier als met ESPeasy de configuratie starten.

Maak met je telefoon verbinding met het WiFi accesspoint “tasmota-xxxx”. Bij de xxxx staat een uniek nummer en letters. Dit is je lamp. Als je verbinding gemaakt hebt, stuurt je telefoon je door naar de config page van tasmota. Kies hier je wifi thuisnetwerk en vul het wachtwoord in. De lamp restart en gaat verbinding maken met je wifi thuisnetwerk.

Zorg dat je het ip-adres te weten komt van de lamp, die de router het via DHCP gegeven heeft. Dat kan bijvoorbeeld via de app Fing of door in te loggen op de router en te kijken bij verbonden apparaten.

Configureren van tasmota

Vul het ip-adres van de lamp in in de browser. Je komt nu in de config van tasmota terecht. Klik op configuration en vervolgens op configure module. Zoek in de tasmota templates jouw apparaat en vul de juiste configuratiewaarden in.

configure tasmota in a tuya lamp
Tasmota op de LSC lamp van de Action

Ga terug naar het beginscherm en in mijn geval zijn er twee sliders verschenen. Een slider voor de felheid van de lamp, de andere voor de kleurtemperatuur. Schuif de sliders en de lamp reageert!

Tasmota works on a tuya device
Tasmota weergeeft de sliders om de lamp te besturen

Om de LSC lamp van de Action te besturen via domoticz gaan we een firmware update doen. Klik daarvoor op “Firmware Upgrade”.

upgrade firmware to see domoticz features in tasmota
Update de firmware om domoticz opties te krijgen voor je LSC lamp van de Action

Update de firmware naar de laatste versie door onder de OTA url op Start Upgrade te klikken. Zo krijgt tasmota domoticz ondersteuning. Het device restart en klik nu in het menu configure op configure Domoticz

All config options in tasmota
Alle config opties in tasmota

Maak in domoticz via een dummy hardware een RGBWW dummy aan. Vul bij IDX 1 in tasmota de IDX van een RGBWW dummy van domoticz in.

domoticz settings voor tuya lsc lamp
Domoticz instellingen in tasmota

Ga terug naar het main menu en kies voor Configure MQTT. Vul het ip-adres in van je MQTT broker. Meer waarden wijzigen hoeft niet. Heb je nog geen MQTT server draaien in je netwerk? Volg dan mijn MQTT installeren blogpost.

Wijzig nu de waarden in domoticz en zie dat de LSC lamp van de Action er op reageert! Het werkt!

Home Assistant

Wil je je geflashede apparaat met Home Assistant gebruiken? Flash dan nadat je tasmota hebt geflashed, ESPHome op je apparaat! Dit is heel eenvoudig door gebruik te maken van de OTA functie van Tasmota. Je bied alleen geen nieuwe tasmota firmware aan, maar een ESPHome bin file. Hoe je ESPHome op je LSC apparaten flashed lees je in de docs van ESPHome.

Gebruik voor de LSC A60 Filament lamp de volgende code:

esphome:
  name: lsc-lamp

esp8266:
  board: esp01_1m

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:
  encryption:
    key: "NZuhHD7VqRld35UDtCccc3XXj7Tx5U5hAci70hqyYGk="

ota:
  password: "dec8451b7a71570a3295cc957126182d"  

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

  # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Lsc-Lamp Fallback Hotspot"
    password: "CYpG55uAyPLi"

captive_portal:

light:
  - platform: cwww
    name: "filament Lamp"
    cold_white: output_component1
    warm_white: output_component2
    cold_white_color_temperature: 6535 K
    warm_white_color_temperature: 2000 K
#    default_transition_length: 5s

output:
  - platform: esp8266_pwm
    id: output_component1
    pin: 14
  - platform: esp8266_pwm
    id: output_component2
    pin: 12 

Voor de Smart Socket gebruik je:

esphome:
  name: "lsc-plug"

esp8266:
  board: esp01_1m

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:
  encryption:
    key: "NZuhHD7Vqhdp0emDtCccc3XXj7Tx5U5hAci70hqyYGk=" 
 
ota:
  password: "dec8451b7a71570a3295cc957126182d"
  
wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

  # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Lsc-Plug Fallback Hotspot"
    password: "hioHDVl47lqj"

captive_portal:

switch:
  - platform: gpio
    pin: 12
    name: "LSC Plug"
    id: relay
    on_turn_on:
      - switch.turn_on: blue_led
    on_turn_off:
      - switch.turn_off: blue_led
  
  - platform: gpio
    pin: 
      number: GPIO04
      inverted: yes
    id: blue_led
    internal: yes
       
binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin:
      number: GPIO14
      inverted: True
    name: "LSC Plug knop"
    on_press: 
      then:
        - switch.toggle: relay
    internal: yes    

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 57

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

55 gedachten over “LSC lamp Action aan domoticz toevoegen (tuya-convert)”
  1. Nice, ik heb al een tijdje een aantal van de action lampen maar kon nog geen goede beschrijving vinden om de te flashen. Aankomende week eens proberen.
    Zou dit ook werken voor de sensoren van de action?

    1. Leuk ik ben benieuwd of het gaat lukken! Als ik het goed begrijp werkt het voor alle tuya apparaten, dus die lsc apparaten van de Action. Alleen de configuratie van tasmota is natuurlijk wel anders. Kijk daarvoor in de templates van tasmota. Groet Wouter

  2. het lukt mij nog niet,
    hij blijfet hangen

    (aantal keren
    Smartplug complete
    resend….

    een aantal keren en dan retry en retry, geen succes 🙁

      1. Hi Wouter, Als de smart config gestart wordt, (met verbinding mobiel + lamp in pairing mode), blijft de lamp aan/uit gaan tot 1e keer “smart-config complete, resending smartconfig packets”.
        Na 10 keer ontstaat de timeout met “Device did not appear with the intermediate firmware”.
        Programma draait op laptop, waarbij ik de wifi als AP toepas .

        Als ik de lamp op een ander moment aan doe, staat deze gelijk in pairing mode.
        Hoe haal ik de lamp UIT pairing mode?

        Hoe nu verder?

        1. Hoi Eric,

          Misschien dat de firmware er nu half opstaat of zo. Wat gebeurd er als je weer 4x de lamp aan en uit doet? Staat een smart life access point tussen je WiFi punten? Had je al een update uitgevoerd van lsc zelf? Er zijn updates in omloop die deze methode tegenwerken!

          Groet Wouter

          1. Hi Wouter,
            Voor mij 3 leermomenten:
            1. De lamp is en blijft in “pairing” mode. Er is smart life access point . De lamp is nu alleen nog maar te gebruiken met de leveranciers APPs. En dat lijkt minder gewenst, omdat bij aanmelden je de naam en wachtwoord van de router moet opgeven! [ zie jouw opmerking “ik wil geen servers en apps uit china”]

            2. Na testen via A) jouw procedure (laptop+Linux usb stick) en B) met een raspberry PI met WIFI kom ik, na lezen van alle discussie op het ontwikkel platform GITHUB.COM tot de conclusie, dat de leverancier van de WIFI lampen regelmatig een patch uitbrengt in de firmware van de lamp, om de door jouw en op GITHUB.COM beschreven “software hack” te voorkomen. Als deze aanname juist is, dan rest mij niets anders dan een aantal maanden te wachten, voordat voor de firmware in de lamp [ gekocht juni 2020-MCU module 6.1.7] een aangepaste tuya-convert procedure geschreven is.

            3. Het is mij niet duidelijk, hoe vaak op GITHUB.COM de tuya-convert software wordt aangepast aan de door de leverancier gewijzigde firmware.

          1. Oei, ik denk dat ik daar ook tegenaan ben gelopen met een poging om de net aangeschafte LSC Light Strip te flashen:

            Starting smart config pairing procedure
            Waiting for the device to install the intermediate firmware
            Put device in EZ config mode (blinking fast)
            Sending SSID vtrust-flash
            Sending wifiPassword
            Sending token 00000000
            Sending secret 0101
            …………….
            SmartConfig complete.
            Resending SmartConfig Packets
            ……………..
            SmartConfig complete.
            en dat nog 9 keer)
            …………..
            Device did not appear with the intermediate firmware

            Tja, hardwarematig flashen lijkt de enige optie, maar het is misschien beter om dit LSC speelgoed terug te brengen naar de Action en een strip te bestellen die out of the box samenwerkt met Domoticz of Zigbee. Alternatieven zat!

          2. Ja of bouw iets zelf voor een paar euro met mijn oplossing die ik hier elders op het blog heb staan!

  3. Dankzij deze how-to is het mij ook gelukt. Thanks! Ik heb hem toegevoegd aan mijn Domoticz, maar als ik een timer instel (via Timers, lua of BlockLy) gaat de lamp na ~50 sec weer uit. Weet je hoe dat kan?

    1. Hoi Gilbert

      Mooi dat het gelukt is! Kun je je code delen? Ik denk dat er na een minuut, wanneer je code opnieuw uitgevoerd word door domoticz, er een voorwaarde niet meer voldoet waardoor de lamp uitgeschakeld wordt.

      Groet Wouter

      1. Hmmm daar zeg je wat… Als voorbeeld mijn Blockly: If > time = xx:xx > Do > Set > Lamp TV = On. Lamp gaat dan netjes aan, maar wellicht moet ik er dan ook een off commando aan geven wanneer hij uit moet gaan?

        1. Hoi Gilbert,

          Mijn blocky kennis is niet zo sterk. Ik gebruik altijd dzvents scripts.

          Dit scriptje werkt alleen als de tijd gelijk is aan de ingevoerde tijd. Dan gaat de lamp aan en er gebeurd voor de rest niets meer. Als dat je doel is, kun je beter de timer functie gebruiken. Stel een vaste tijd in voor aan en uit, en klaar. Je zult al snel merken dat dat eigenlijk niet handig is, zeker niet richting de kortere dagen straks. Je zou dan op basis van een lux meter of schemerschakelaar kunnen bepalen of de lamp aan moet gaat.

          Groet Wouter

          1. Hi Wouter, ik heb de lamp opnieuw toegevoegd in Domoticz (met hardware enabled on) en nu doet de timer wél wat ik wil en schakelt hij niet meer uit na 50 sec.

          2. Hi Wouter,

            Alles werkt hier nog steeds perfect en de lamp schakelt netjes op tijd in en uit op basis van de Domoticz Timers. Wat me opvalt is dat de lamp altijd op volle kracht aangaat en ik hem daarom iedere keer enigszins moet dimmen. Liefst zou ik willen dat hij de kleur aanneemt die ik als laatste heb gekozen (hetzij in Domoticz, hetzij via Tasmota webpagina). Bij iedere trigger om aan te gaan op timer schiet hij toch in zijn originele kleur en lichtsterkte. Weet jij hoe je dit ‘vast’ kunt zetten?

          3. Hoi Gilbert,

            Mooi dat het allemaal nog werkt!

            Je zal dat met een script moeten oplossen. Het script slaat de waarden op wanneer de lamp uitgeschakeld wordt, en laad de waarden weer in bij inschakelen.

            Kijk eens naar dzvents daarmee is dat wel goed te doen.

            Groet Wouter

  4. Dankzij deze tutorial heb ik met succes Tasmota op een Action lamp kunnen flashen (die Ubuntu USB stick komt nu goed van pas voor meer Tuya spullen…). Ook met succes toegevoegd aan Domoticz, maar als ik een timer instel (via Timers, lus of blockly) gaat de lamp wel aan, maar automatisch weer uit na ~50 seconden. Weet je wellicht hoe ik dat kan oplossen?

  5. Fantastisch! Handleiding werkt één op één.

    Lamp werkt nog niet direct in Domoticz. Als ik dit middels MQTT doe, werkt het direct. Dit had ik op je site teruggevonden.

    Ik heb deze lamp gisteren bij Action gehaald. En ik trof daar ook een Sirene, Deurschakelaar, en contactstekker. Kan ik deze op dezelfde wijze flashen met andere instellingen in Tasmota?

    Complimenten voor het uitschrijven!!!

    1. Hoi Jacob,

      Fijn dat het gelukt is! De communicatie verloopt inderdaad via mqtt dus dat klopt.

      Als het goed is werkt het voor alle tuya apparaten. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd! De instructie waar mijn blog op gebaseerd is was eigenlijk voor de stopcontact switch. Dus zou moeten lukken.

      Ik ben benieuwd of je dan ook verbruik kan meten met die switch.

      Laat maar weten of het gelukt is!

      Groet Wouter

      1. Ik weet alleen niet wanneer een stopcontact/sirene/deursensor in Develop modus staat. Ik ga eens wat prutsen… laat het weten

      2. In aanvulling op alle andere Action LSC smart devices:
        Met bovenstaande handleiding onderstaande info lukt het ook om de Power plug te gebruiken:
        De Power Plug Flash modus:
        -> Sluit stekker aan, en houdt 5 seconden de schakelaar ingedrukt.
        Volg vervolgens de handleiding

        Configureren van Tasmota:
        –> Open Console op de Tasmota site
        –> reset 5
        –> backlog template {“NAME”:”PowerPlug”,”GPIO”:[0,0,0,0,56,0,0,0,21,0,17,0,0],”FLAG”:0,”BASE”:18}; PowerRetain 1; SensorRetain 1; SwitchRetain 1; ButtonRetain 1; SensorRetain 1; module 0

        Volg vervolgens de handleiding
        Domoticz:
        –> maak virtuele sensor onder dummy aan van type schakelaar
        –> pas logo aan door aanpassen onder schakelaars, logo wall socket.

        Ter info: De Powerplug heeft 3 ongebruikte GPIO pinnen. Deze zijn om bijv onewire sensoren aan te sluiten.

        1. Hoi Jacob,

          Bedankt voor je toevoeging. Zeer waardevol! Ik wil ook de Powerplug proberen. Kun je ook het verbruik meten?

          Groet Wouter

          1. Mocht dat niet lukken met de LSC powerplug dan kan je ook nog kijken naar de 16A WiFi plugs van Neo Coolcam. Heb er hier 3 ‘draaien’ met Tasmota incl energie monitoring

  6. Hoi,

    Ik ben bezig met het flashen van de led strip. Ik kan slleen de vtrust wifi niet vinden op geen enkele andere device. De voorgaande stappen zijn allemaal goed gegaan, led strip staat ook in pairing mode.

    Kan je me wellicht verder helpen?

    Groet,
    Reshma

    1. Hoi Reshma,

      Wat ik begrijp uit de voorgaande reacties is dat tuya het flashen probeert te voorkomen. Misschien is je led strip al voorzien van een nieuwere firmware die een ander update proces heeft. Waardoor deze methode dus niet werkt. Zie ook de reactie van Pierre.

      Ik heb zelf geen LSC led strip omdat ik mijn eigen oplossing gemaakt heb. Misschien is het zelf bouwen van een ledstrip controller op basis van een esp een optie?
      Zie
      https://www.twoenter.nl/blog/domoticz/rgb-ledstrip-espeasy-en-domoticz/

      Waarschijnlijk kun je gewoon die tuya ledstrip daarvoor gebruiken, alleen vervang je de aansturing.

      Groet Wouter

  7. Hele mooie uitleg. nog even een tip van mijn kant. Je kan in plaats van een ubuntu installatie ook je Raspbary PI gebruiken.
    Zo heb je de flash tools altijd bij de hand.
    Gebruik putty om bij de commandline te komen. su6

    1. Ik heb de LSC Led strip verbouwd. De Led strip zit met een kabeltje vast aan de chip. Ik heb de 6 kabeltjes bij de chip afgeknipt en gemonteerd op een Shelly RGBW. De Shelly kun je vervolgens flashen naar bijv. Tasmota. Op de Shelly zit ook een input om een handmatige schakelaar te gebruiken. Wellicht intressant voor een ander.

  8. Uitstekend artikel en werkt prima maar….., kan ik ook weer terug naar de originele firmware. De lamp in flashmode krijgen (4x uit en aan) lijkt niet meer te werken (wellicht door de nieuwe firmware). Iemand een idee?

  9. Alle stappen prima gelukt, echter blijk ik geen goede wifi adapter in mijn oude computer te hebben.
    Message: AP toegang wordt niet ondersteund.
    Voor ik nu weer “een avond verspeel” wilde ik je vragen, als ik nu op mijn – nieuwere laptop – alle stappen nog een keer uitvoer, is dan de “ingebouwde” wifi adapter niet te gebruiken?
    Of redeneer ik nu verkeerd?
    Met grote dank overigens voor het uitstekende en duidelijke stappenplan!

  10. Gelukt “met een omweg” en een maar ?.
    Ubuntu stick is op verschillende computers te gebruiken, dus hoef je niet steeds een nieuwe op te bouwen.
    Echter m’n laptop bleek ook geen goede wifi adapter te hebben ;-(
    Tevens vervallen alle via het terminal venster ingegeven commando’s bij het afsluiten van Ubuntu.
    Daarom alle stappen vanaf jouw “Het updaten kan beginnen” op een Rpi3B+ die ik nog had liggen uitgevoerd (Thnx. Dduck).
    M’n Rpi wél bekabeld aan internet gehangen zodat het wifi deel ”vrij te gebruiken was”.
    De ingebouwde Wifi adapter werd hier direct “herkent”.

    => ! De Action RGBW lampen en wcd’s die deze week (9-9-20) in de aanbieding zijn krijg ik niet geflashed => zie reactie van Pierre Gielen d.d. 7-7-20.
    Iemand anders al wel gelukt?

    Ik heb wél 2x de Blitzwolf BW-SHP-6 en 1x de BW-SHP7 succesvol kunnen flashen en zijn nu vanuit Tasmota te “Tooglen” (waarden meten puzzle ik nog wel uit).

    Wouter: alleen krijg ik Tasmota en Domoticz niet gekoppeld, zie mijn vraag hierover bij jouw MQTT blog.

    1. Ha Thomas,

      Nogmaals leuk je weer terug te zien. Zie ook mijn reactie bij de MQTT blogpost.

      Het klopt, je kunt ook alle stappen vanaf een Pi doen met WiFi adapter. De bootable USB stick met Ubuntu erop kun je op meerdere computers of laptops gebruiken, dat vond ik wel handig want zo kon ik meerdere WiFi adapters uitproberen. Ik had namelijk ook het probleem van een niet ondersteunde WiFi adapter.

      Wat is het probleem met het flashen? Geeft ie een error? Kun je op één of andere manier een serienummer of firmware versie te weten komen? Dan kunnen we mogelijk uitzoeken of dat een te nieuwe versie is die niet meer of nog niet te flashen is.

      Groet Wouter

      1. Vanaf de verpakking: versie wcd is 970761 v1.0 en lamp 970714 v2.0.
        Ik heb op advies van diverse fora “maagdelijk” direct uit de verpakking geflashed en krijg verder geen info terug dan dezelfde commando’s zoals in het bericht van Pierre Gielen van 7 juli.
        Huize Bruin (zie website) heeft begin september wcd versie 970760 v2.0 nog wel kunnen flashen. Ziet er naar uit dus dat deze versies “geblockt” zijn.
        Ben benieuwd of er nog een Tasmota update voor komt.

  11. Helaas lijkt het niet meer mogelijk om de Smart power plug de flashen. Na diverse linux installaties geprobeerd te hebben, heb ik de stekker open gemaakt. en wat blijkt? er zit geen Switch Plug ESP8285-TYWE2S in maar een WB2S oftewel een BK7231T (32bit) volgens Tuya.com.
    op de print staat WGF-12-v1.1 met als datum 2020.4.25. Ik heb er foto’s van gemaakt maar kan ze niet plaatsen.
    op de verpakking staat overigens nog steeds 970761 v1.0 ook aan de buitenkant van stekker kan ik het niet zien dat er andere hardware in zit.

    1. Hallo Wandelaar, het typenummer op je doos is het juiste typenummer dat niet meer te flashen is. Het “voorlaatste” typenummer dat begin september nog wel geflashed is, is versie 970760 v2.0. Zie ook mijn vorige post hierover.

  12. Even een algemene Tip voor de mensen die Tuya converten van Banggood Blitzwolf.
    Mijn “oude” BW-SHP6 en BW-SHP7 zijn zoals eerder ook vermeld nog wel te flashen.
    In de de SHP6 met de Tasmota “Blackadder” template krijg ik géén spanning, stroom en vermogen te zien.
    In de de SHP7 met de Tasmota “Blackadder” template krijg ik deze waarden wél te zien.
    Naar Domoticz overbrengen gebeurd door in de Tasmota Domitcz configuratie een twééde Idx – die in de tabel onder de “Hoofd Idx” – staat in te geven.

  13. Aansluitend aan mijn vorige post, laat ik weten dat ik hier zelf een fout heb gemaakt en de template van de SHP6-10A versie in de SHP6-15A heb geladen.
    Dit was dus de oorzaak van de fout, en nu worden wel de juiste waardes weer gegeven. Let hierbij dus goed op.
    Dit artikel gaat over Tuya lampen/wcd’s van de Action en is het artikel van Wouter, dus zal ik ook geen info meer over de Blitzwolf lampen posten.
    Suc6
    “Wandelaar” je hebt de Action wcd open geschroefd.
    Is pinning gemakkelijk te bereiken en herkenbaar?
    Ben je al iets meer te weten gekomen of de WB2S oftewel een BK7231T (32bit) wel/niet hardwarematig te flashen is?

  14. Er zit 1 flink soldeer eiland op om de print los te maken van 1 van de 2 stopcontactpinnen. Ik denk dat je er zo ook wel bij kan. Wat betreft de chip ik heb niet het idee dat je deze kunt flashen en heb beide stekkers terug gebracht.

  15. Beste Wouter: goed en duidelijk verhaal. Ik had eerst diverse Action spullen gekocht (9 sept.2020) en pas daarna gaan kijken: hoe te installeren. Kwam op jouw verhaal. Resultaat: Powerplugs en bewegingsmelder kon ik prima via jouw handleiding opnieuw flashen. Helaas lampen (wit en kleur) en sirene niet. Net te laat dus. Gelukkig kunnen retourneren. Maar….. uit gemakzucht heb ik eea gedaan met mijn Raspberry 3b die ik ook voor Domoticz gebruik. Blijkbaar nogal dom want daarna werkte vrijwel niets meer. Gelukkig had ik wel vlak tevoren een SD-kopie gemaakt. Maar helaas: alles leek weer hetzelfde behalve dat ik geen Wifi contact met de rpi kan krijgen. Ik kan bij het scannen allemaal andere ssid’s zien behalve de mijne. Het zit hem dus niet in de software, want ook bij een andere backup werkte het niet. Er is dus echt iets gewijzigd in de bios ofzo.
    Heb jij, of heeft iemand anders een idee hoe op te lossen?
    In ieder geval dank voor jouw duidelijk tuya-convert verhaal.

    1. Hoi Cor,

      Mooi dat het flashen in ieder geval voor een deel van de producten gelukt is. Balen dat tuya ons tegenwerkt met het flashen. Hopen dat daar nog een fix voor komt.

      Je probleem met de Raspberry. Een aantal dingen die mij te binnen schieten:

      – staat je ssid stiekem niet ineens op verborgen? Kun je m met een onbekend apparaat op je netwerk wel zien?

      – ik gebruik zelf geen Raspberry, maar kan het zo zijn dat ie nu ingesteld staat om alleen 5g netwerken of 2.4g WiFi op te pakken?

      – zend je router een 5g en 2.4g netwerk uit?

      – wat als je de Raspberry meer richting de router verplaatst?

      – wat als je compleet opnieuw begint met een aparte sd card? Werkt het dan wel? En dan de Domoticz map terug zetten? Weet niet of dat kan?

      Succes!

      Wouter

  16. Wouw wat leuk dit.
    Het is met glukt om een WCD van de Action (die reeds gekoppeld was met de app van Tuya) te flashen.
    Ik was zo enthousiast dat ik meerdere WCD’s van de Action heb aangeschaft……. Helaas.
    In middels is er bij de Action een nieuwere versie te koop. Art no. 2578685 970761 v 1.0, deze is niet meer te lashen op boven staande wijze.
    Ik hoop dat er iemand een workarround voor heeft.

  17. Ter info: Gosund SP111 wcd opvolger is Gosund EP2 en is ook NIET meer flashbaar.

    Wordt nog wél verkocht onder het oude typenummer SP111 via o.a amazon.de

    1. Bedankt voor het melden. Ik heb een lijst in het artikel toegevoegd met alle apparaten die tot nu toe hier als werkend/niet werkend zijn gemeld.

  18. Ik probeerde de LSC Smart Connect te flashen (970762 v2.0) maar na het verbinden met vrtrust-flash en apparaat in “flash-modus” zetten wordt het apparaat niet geflasht.

  19. Goedenavond,

    Ik heb vandaag de smart filament e27 lamp 970744.1 v1.1 geprobeerd te flashen en blijf hangen op wat er al eerder is geschreven bij een ander type lamp van de action namelijk:

    Starting smart config pairing procedure
    Waiting for the device to install the intermediate firmware
    Put device in EZ config mode (blinking fast)
    Sending SSID vtrust-flash
    Sending wifiPassword
    Sending token 00000000
    Sending secret 0101
    …………….
    SmartConfig complete.
    Resending SmartConfig Packets
    ……………..
    SmartConfig complete.
    en dat nog 9 keer)
    …………..
    Device did not appear with the intermediate firmware

    Mvgr. Jasper

    1. Hoi Jasper,

      Bedankt voor het melden. Jammer dat het flashen niet gelukt is. Ik hoop dat er een oplossing voor komt.

      Groet Wouter

  20. Hoi Wouter,

    Bedankt voor de duidelijke handleiding.
    Helaas is het ook mij niet gelukt te flashen met tuya convert.
    Zelfde resultaat als Jasper (1 november 2020) hierboven schreef.
    Ik heb dat geprobeerd met de volgende lampen:
    Filament bulb E27, 806 lumen 7 watt – 970709 v1.0
    CCT bulb (wit/warm) E27, 1400 lumen 14 watt – 970718 v1.0

    Het is mij wel gelukt die tweede te flashen met tasmota via seriele verbinding.
    Dat raad ik echter niet aan. Het heeft me een lamp en veel tijd gekost.

  21. Hallo Wouter,

    Hoewel de laaste meldingen op je forum alweer van een aantal maanden geleden is, kan ik bevestigen dat het flashen van de Action smartswitch niet lukt met de hierboven getoonde procedure. Het product afgelopen weekend aangeschaft dus redelijk nieuw.
    Ik krijg dezelfde foutmeldingen als Jasper en na 9 pogingen breekt het script af.
    Helaas begrijp ik dat er nog geen updates zijn om het protocol weer werkbaar te krijgen.

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: