In je smarthome wil je het natuurlijk lekker en comfortabel warm hebben. Maar je wilt ook zuinig en efficiënt met elektriciteit en gas omgaan. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee! Door het tweaken van je gasverbuik met een slimme thermostaat kun je dus geld besparen. In deze blog ga ik verder in op het toevoegen van een slimme thermostaat aan Domoticz.

Tijdens de bouw van mijn nieuwbouwhuis is er door de installateur een Intergas ketel geïnstalleerd van het type HRE 36/30. Hierop hebben we een simpele aan/uit thermostaat aangesloten met weekschema functie. Een Siemens REV200.

OpenTherm

Op internet las ik veel gebruikersverhalen over het besparen van gas door het aansturen van je CV ketels middels OpenTherm. Het bedienen van de verwarming via Domoticz leek mij een mooie toevoeging aan mijn smarthome. Ik ging de mogelijkheden onderzoeken en kwam erachter dat mijn ketel, de Intergas HRE 36/30 OpenTherm ondersteund. Tevens bleek dat Intergas zelf een oplossing had voor het aansturen van de ketel met een app, de Intergas Incomfort icm de Honeywell Round, een modulerende thermostaat.

Een alternatief voor de Intergas Incomfort zou een OpenTherm Gateway kunnen zijn. Dit vereist wat meer inspanning en zelf solderen, maar is wel helemaal zelf te tweaken. Ik ben dit keer voor de makkelijke weg gegaan en heb de Incomfort aangeschaft.

Modulerende of aan/uit thermostaat

Traditioneel werden er altijd de zogenaamde aan/uit thermostaten gebruikt. Tegenwoordig zijn de ketels en thermostaten slimmer en maken ze gebruik van modulatie.

Aan/uit thermostaten

Een aan/uit thermostaat is eigenlijk een soort van schakelaar. De schakelaar staat aan of uit. Net als met een lichtknop. Dat betekend dat wanneer de temperatuur daalt onder de ingestelde waarde dat de thermostaat aanspringt om te verwarmen. De CV schakelt in op volle kracht en stookt snel naar de ingestelde temperatuur. De thermostaat blijft de temperatuur meten en wanneer het weer warm genoeg is, schakelt de ketel weer uit. Door dit proces wordt het dus soms een graad of 1,5 te warm in huis.

Siemens REV200 Kolkthermostaat

Modulerende thermostaten

Een modulerende thermostaat werkt iets anders. Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere commando’s naar de CV-ketel sturen. Bijvoorbeeld wanneer de temperatuur van de kamer 1 graad te laag is. De thermostaat stuurt een signaal zodat de ketel gelijkmatig gaat verwarmen. De ketel gaat niet voluit branden maar berekend de benodigde watertemperatuur om het huis 1 graad warmer te maken. Dit scheelt veel energie en is daarom een mooie toevoeging voor een duurzaam huis.

Honeywell Modulation thermostaat

Honeywell Round met Intergas Incomfort

Om mijn ketel te kunnen bedienen via de app en domoticz heb ik een Intergas Incomfort set aangeschaft. In deze set zit een LAN2RF Gateway en een Honeywell Round (modulation versie). De LAN2RF Gateway sluit je aan op je thuisnetwerk met een internetkabel en maakt verbinding met de ketel via RF. De Honeywell thermostaat hang je aan de muur op de plek van je traditionele thermostaat en communiceert via de normale draden met de ketel. De app op je smartphone of tablet communiceert via het internet naar de gateway.

In onderstaande video kun je zien hoe je de Incomfort set aansluit en configureert.

Intergas Incomfort koppelen aan Domoticz

Om de LAN2RF Gateway te kunnen koppelen aan Domoticz moet je gebruik maken van versie .8153 of hoger. In deze versie van Domoticz zit standaard ondersteuning voor de Incomfort. Zorg dat de Gateway, app en thermostaat werken zoals het hoort, daarna kun je aan de slag met Domoticz.

 1. Navigeer naar Instellingen -> Hardware
 2. Kies onderaan bij Type voor Intergas InComfort LAN2RF Gateway (staat ie er niet tussen check of je de nieuwste Domoticz versie hebt)
 3. Typ bij naam bijvoorbeeld “Intergas InComfort”
 4. Zet gegevens Timeout op “niet actief”.
 5. Vul bij Remote address het IP-adres in van de LAN2RF Gateway. Je kunt dit opzoeken in je router of met een netwerkscantool op je telefoon bijvoorbeeld “Fing”.
 6. Vul bij Poort “80” in.

Tip van lezers

Wanneer je een nieuwer type Gateway hebt, gebruik dan bij stap 5 in plaats van alleen het ip adres de volgende url (uiteraard met je eigen juiste gegevens):

user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0

(let op: zonder http!)

Zodra Domoticz succesvol contact gelegd heeft met de gateway maak hij automatisch alle apparaten aan. Onder Instellingen -> Apparaten staan nu 10 nieuwe apparaten. Klik op de groene pijltjes om de apparaten aan je overzicht toe te voegen.

Intergas Incomfort in Domoticz
Intergas Incomfort in Domoticz

Wanneer je geen apparaten ziet verschijnen, check dan via het ip-adres de webpagina van de Incomfort of de ketel juist gekoppeld is. Bij network configuration kun je een vast ip-adres instellen voor de gateway zodat domoticz de gateway altijd vinden kan. De login voor het instellen van het ip-adres is:

username: admin

password: intergas

Zet de verwarming aan wanneer je thuis bent

Nu je met domoticz je verwarming kunt bedienen, kun je ‘m ook gaan automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je van huis bent om de verwarming een paar graden lager in te stellen. Met een script dat weet wanneer je thuis bent kun je dat eenvoudig realiseren. Houd wel in je achterhoofd dat het schakelen van vloerverwarming veel meer tijd kost.

Temperaturen Vloerverwarming

Bij vloerverwarming moet de thermostaat anders ingesteld worden dan bij verwarming met radiatoren. Het opwarmen van een ruimte duurt veel langer, maar het constant houden van de temperatuur kost nagenoeg geen energie. Een aantal tips:

 1. Houd het verschil tussen dag- en nachttemperatuur laag. Voorkom grote temperatuurschommelingen en stel een maximum verschil in van 2 graden. Dus als je overdag een temperatuur ingesteld hebt van 20 graden, laat de nacht temperatuur dan op minimaal 18 graden staan. Als je de temperatuur ‘s nachts naar de 16 graden laat zakken, wat vrij normaal is met radiatoren, kost het je vloerverwarming veel te veel energie om ‘s ochtends weer op te warmen.

   
 2. Start het programma vroeger. In de app kun je een weekprogramma instellen. Dit zijn de standaard schakelacties die uitgevoerd worden. Met domoticz kun je die overrulen op basis van je aanwezigheid. Wil je graag ‘s ochtends om 6 uur warme voeten in de badkamer? Stel dan in dat de CV om 4 uur al begint met verwarmen.

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 11

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

32 gedachten over “Slimme thermostaat toevoegen aan Domoticz (Intergas Incomfort)”
 1. https://www.marktplaats.nl/plaats/m1540930302/view?c=d721e818194200feca4409741512b6e6&previousPage=mympSeller

  ik zet de mp advertentie erbij omdat ik nog even niet weet hoe foto’s toe te voegen

  Temperatuur wordt niet meer in app doorgegeven in combinatie met rf2 branderautomaat.
  Op recentere ketels (HRE werkt de set wel) wie heeft dit ook, of ben ik soms de enige ? Branderautomaat gewisseld en precies het zelfde euvel.

  {“nodenr”: 135,
  “ch_temp_lsb”: 247,
  “ch_temp_msb”: 22,
  “tap_temp_lsb”: 51,
  “tap_temp_msb”: 10,
  “ch_pressure_lsb”: 187,
  “ch_pressure_msb”: 0,
  “room_temp_1_lsb”: 255,
  “room_temp_1_msb”: 127,
  “room_temp_set_1_lsb”: 208,
  “room_temp_set_1_msb”: 7,
  “room_temp_2_lsb”: 255,
  “room_temp_2_msb”: 127,
  “room_temp_set_2_lsb”: 255,
  “room_temp_set_2_msb”: 127,

  denk dat het probleem in de vertaalslag van data op de server van intergas ligt.

  graag eerdere berichten ook in dit blog toevoegen

 2. Beste Wouter, ik probeer op jouw manier om de gateway toe te voegen aan Domoticz maar krijg bij apparaten niets te zien. Ik heb bij remote address gewoon het ipaddress Ingevuld zoals de gateway in mijn netwerk hangt en poort 80 zoals aangegeven. Helaas geen apparaten.
  Grt Rinie

  1. Hoi Rinie,

   Dat is gek. Wat zie je als je de intergas Incomfort via de browser bekijkt? Zie je dan wel roomthermostat en een heater? Zie je op je thermostaat een H icoontje?

   Groet Wouter

   1. Hoi Wouter, bedankt voor je snelle reactie. Via de browser kom ik in de interface terecht waarna ik na het inloggen een aantal instellingen kan veranderen, zoals password en netwerk instellingen. Hier kan ik ook de aangesloten heater en thermostaat zien. Op de thermostaat in de woonkamer is inderdaad een icoontje zichtbaar.
    Ik heb de Gateway overigens nog maar pas.
    Web interface versie is 1.3 en de firmware is IC3-2-ICN-V1.18 van sept. 2019.

  2. Hoi, dit heb ik ook.
   Er komen bij mij ook geen apparaten in Domoticz, heeft dit niet te maken met een firmware versie op de gateway waarbij je een gebruiker en wachtwoord nodig moet hebben.

   1. Hoi Dennis,

    Dat heeft het ook. Blijkbaar kan domoticz daar nog niet mee omgaan. Ik zou adviseren om een topic aan te maken op het domoticz forum. Dan kunnen de ontwikkelaars van de plugin en Domoticz er naar kijken.

    Groet Wouter

    1. Bedankt voor uw reactie.
     Ik ga van de week even een nieuwe topic aanmaken met dit probleem.

     Als ik meer weet dan koppel ik het wel terug.

     Groetjes

 3. Hallo Wouter,

  Leuke blog. Mogelijk heb ik last van hetzelfde issue als Rinie. Ik ben zelf gisteren begonnen met Domoticz en heb geprobeerd mijn Intergas HRE 36/30 CW 5 i.c.m. de Intergas Incomfort gateway toe te voegen. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de door jouw beschreven stappen. Na a.d.h.v. het mac adres het IPadres van de gateway gevonden te hebben, heb ik het t/m stap 6 doorlopen. Helaas werden er in Domoticz geen nieuwe apparaten getoond. Dus heb ik zoals je aangaf het ip adres van de gateway ingevuld in de browser. De gebruikersnaam is bij mij overigens ook admin, maar het bijbehorende wachtwoord wat ik moest gebruiken staat onder op de Gateway. Vervolgens krijg ik dezelfde opties als jij in je screenshot en kan ik keurig de ketel en thermostaat uitlezen. Toen dacht ik, dan is het meegeven van de gebruikersnaam en wachtwoord in Domoticz waarschijnlijk het probleem. Na ff googlen vond ik dit: https://github.com/domoticz/domoticz/issues/3317

  Hier wordt aangegeven dat je de gebruikersnaam en wachtwoord via het format http://username:passwoprd@192.168.20.10:1234/data.json moet toevoegen. Ik heb geen idee waar ik dat kan toevoegen. Kun jij me wellicht helpen?

 4. Hallo Wouter,

  Leuke blog. Mogelijk heb ik last van hetzelfde issue als Rinie. Ik ben zelf gisteren begonnen met Domoticz en heb geprobeerd mijn Intergas HRE 36/30 CW 5 i.c.m. de Intergas Incomfort gateway toe te voegen. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de door jouw beschreven stappen. Na a.d.h.v. het mac adres het IPadres van de gateway gevonden te hebben, heb ik het t/m stap 6 doorlopen. Helaas werden er in Domoticz geen nieuwe apparaten getoond. Dus heb ik zoals je aangaf het ip adres van de gateway ingevuld in de browser. De gebruikersnaam is bij mij ook admin, maar het bijbehorende wachtwoord wat ik moest gebruiken staat onder op de Gateway. Vervolgens krijg ik dezelfde opties als jij in je screenshot en kan ik keurig de ketel en thermostaat uitlezen. Toen dacht ik, dan is het meegeven van de gebruikersnaam en wachtwoord in Domoticz waarschijnlijk het probleem. Na ff googlen vond ik dit: https://github.com/domoticz/domoticz/issues/3317

  Hier wordt aangegeven dat je de gebruikersnaam en wachtwoord via het format http://username:passwoprd@192.168.20.10:1234/data.json moet toevoegen. Ik heb geen idee waar ik dat kan toevoegen. Kun jij me wellicht helpen?

  1. Hoi Dreejt,

   Zo te zien gebruik je een nieuwere versie intergas Incomfort Gateway. De link naar github gaat inderdaad over hetzelfde. Krijg je json resultaat als je het format gebruikt met je eigen gegevens? Gewoon url in de browser uitvoeren.

   Stom idee misschien: maar wat gebeurd er als je in het ip adres veld van de plugin username:password@ip-ades invult? En in het port veld de juiste port?

   Groet Wouter

   1. Bedankt voor je suggesties. Wanneer ik mijn eigen gegevens invul bij url in de browser krijg ik: “404: File not found
    Use MPFS Upload to program web pages” Wanneer ik op die link “MPFS upload” klik dan kan ik een bestand uploaden.

    Wanneer ik echter mijn gegevens via http://user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0 invul dan krijg ik gegevens terug 🙂

    Helaas nu geen tijd meer om verder uit te vogelen, maar ben weer een stapje verder. Bedankt voor je hulp, wordt vervolgd.

    Groet Dreejt

   2. Goeiemiddag allemaal,
    Ik heb de tip gebruikt om in de browser (http://user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0 ) in te voeren, en warempel dan krijg ik het volgende te zien:

    {“nodenr”: 206,
    “ch_temp_lsb”: 45,
    “ch_temp_msb”: 21,
    “tap_temp_lsb”: 182,
    “tap_temp_msb”: 15,
    “ch_pressure_lsb”: 177,
    “ch_pressure_msb”: 0,
    “room_temp_1_lsb”: 227,
    “room_temp_1_msb”: 8,
    “room_temp_set_1_lsb”: 108,
    “room_temp_set_1_msb”: 7,
    “room_temp_2_lsb”: 255,
    “room_temp_2_msb”: 127,
    “room_temp_set_2_lsb”: 255,
    “room_temp_set_2_msb”: 127,
    “displ_code”: 126,
    “IO”: 0,
    “serial_year”: 15,
    “serial_month”: 6,
    “serial_line”: 13,
    “serial_sn1”: 1,
    “serial_sn2”: 11,
    “serial_sn3”: 64 ,
    “room_set_ovr_1_msb”: 7,
    “room_set_ovr_1_lsb”: 108,
    “room_set_ovr_2_msb”: 0,
    “room_set_ovr_2_lsb”: 0,
    “rf_message_rssi”: 41,
    “rfstatus_cntr”: 0}

    Dus daar werkt het verhaal in ieder geval :).

    Wanneer ik het in Domoticz invul en poort 80 gebruik, krijg ik nog steeds geen apparaten te zien. Zou het aan de poort liggen?

    1. Goed nieuws Wouter,
     Ik heb nogmaals opnieuw geprobeerd om via jou tips de gateway aan mijn Domoticz te koppelen. Ik had het idee dat ik er toch iets niet helemaal goed stond bij mij en heb nu ald ip-adres ingevuld (user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0) dus zonder http, maar wel poort 80.
     En warempel, ik heb nu wel alle apparaten zichtbaar :).
     Nogmaals bedankt voor je hulp.
     Grt Rinie.

     1. Wauw goed gedaan! Mooi dat het werkt en bedankt voor de terug koppeling. Zo hebben andere lezers er ook wat aan!

      Groet Wouter

     2. Ik heb ook de stappen van Wouter doorlopen en liep ook tegen hetzelfde euvel aan. Flink wat afgelezen, de tips hier en elders maar zonder succes. De http wass inderdaad de boosdoener.
      Wouter en Rinie bedankt.

 5. Ik heb ook de stappen van Wouter gevolgd, erg handig zo’n stappen plan, maar kreeg dezelfde fouten. Door de reacties hier te lezen kwam ik wat verder, maar bleef de fout in Domoticz houden. Met deze aanvulling dat de http:// achterwegen moest blijven werkt het. Top!

  1. Hallo Wouter,

   Ik heb via een open term gateway en met een isense thermostaat van remeha mijn cv op domoticz draaien.
   Nu is domoticz dus lijdend geworden en als ik nu handmatig de isens bedien neemt na een tijdje het domotics scrips het weer over.
   Hoe zou ik er nu voor kunnen zorgen dat, zodra je de isense bedient het domotica script een bepaalde tijd stopt? Ik heb het script nu maar uit gezet tot ik een oplossing heb….

   Groeten,

   Allard

 6. Hoi, N.a.v. je project Intergas Incomfort Gateway > Domoticz heb ik net de Gateway geinstalleerd op ip adres 192.168.1.8 poort 80. Eigen user en wachtwoord er op gezet. Te benaderen via webrowser en app. Maar nu wil ik hem in Domoticz. Heb vrij nieuwe versie draaien. Toegevoegd onder hardware als: Intergas InComfort LAN2RF Gateway 192.168.1.8 80. Maar de apparaten worden niet zichtbaar. En daar was het me nu om te doen. Domoticz server een keer geherstart. In de log staat wel 2020-07-29 14:45:28.033 Status: InComfort: Worker stopped…
  2020-07-29 14:45:30.777 Status: InComfort: Worker started… Enig idee wat er mis gaat? misschien nog tips? Groetn Paul, p.velsen@gmail.com

  1. Dag Paul,

   Heb je een nieuwere versie van de gateway? Dan moet je de gegevens net iets anders invullen. Kijk even in de reacties van andere gebruikers hier. Daarin staat hoe en wat. Werkt het dan wel?

   Groet Wouter

   1. Hallo Wouter,

    Gatewat versie: Sep 13 2019 00:08:00
    Domoticz: Compile Date: 2020-04-26 13:47:55

    Ik vond ergens hoe je aan je kon connecten met nu het user/wachtwoord:
    http://user:password@192.168.1.8/protect/data.json?heater=0
    natuurlijk eigen user en ww.
    krijg dan wel info terug (denk json formaat). 29 regels.
    zie hier boven in de blog dat anderen dit dezelfde probleem hebben.
    maar ik snap dus niet waar ik dit aan moet passen.
    zit me een ongeluk te zoeken in de directories op de Raspberry PI.
    Groeten Paul

     1. Iedereen bedankt voor het meedenken! Het moet idd met (user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0) dus zonder http, in het url veld. Apparaten verschijnen nu in Domoticz.

 7. Paul,
  Ik had ook veel moeite. Je moet de url zonder http:// toevoegen. Direct met de username beginnen.
  Groeten,
  Edo

  1. Helaas werkt dit dus niet overal : (user:password@ipaddress_gateway/protect/data.json?heater=0) geeft geen foutmelding in het log. Maar ik zie geen apparaten verschijnen helaas. of zie ik nog iets over het hoofd?
   Alvast dank voor reactie

   1. De apparaten verschijnen en de data komt netjes door van de Incomfort gateway. Ik kan echter de thermostaat setpoint vanuit Domoticz niet wijzigen. Deze blijft onveranderd staan in Domoticz en komt dus ook niet door op de gateway.

    Herkent iemand dit probleem?

 8. Werkt prima.
  gateway met fw versie IC3-2-ICN-V1.18

  ik gebruik de link zonder http en met username:password
  alle devices worden aangemaakt. ik snap niet waarom ik nog een dzvents script nodig zou hebben

  1. Hoi gravityrz,

   Dat klopt er is ook geen script voor nodig en dat staat ook niet in het artikel. Wanneer je je verwarming hoger of lager wilt zetten op basis van je aanwezigheid dan heb je een script nodig dat checkt op aanwezigheid van iemand en dan de CV omhoog of omlaag schakelt.

   Groet Wouter

   1. thanks Wouter.
    net even geprobeerd om een nieuwe temperatuur via domoticz in te stellen maar dat werkt dus toch niet. de nieuwe waarde wordt niet doorgegeven aan de gateway. wellicht dat ik hiervoor toch een script nodig heb(hier is eigenlijk de plugin voor bedoeld.)

    1. De lan2rf plugin bevat(voor de nieuwe gateways) blijkbaar een bug dat de temperatuur instelling van de thermostaat niet wordt doorgegeven aan de gateway(ook niet met script)
     ik heb inmiddels het domoticz update script aangepast zodat dit wel werkt en je nu vanuit alle locaties(thermostaat, app en domoticz) de temperatuur kunt aanpassen. ik test dit een paar dagen en plaats het dan op het domoticz forum

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: