Categorieën
Domotica Domoticz

Slimme thermostaat toevoegen aan Domoticz (Intergas Incomfort)

In je smarthome wil je het natuurlijk lekker en comfortabel warm hebben. Maar je wilt ook zuinig en efficiënt met elektriciteit en gas omgaan. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee! Door het tweaken van je gasverbuik met een slimme thermostaat kun je dus geld besparen. In deze blog ga ik verder in op het toevoegen van een slimme thermostaat aan Domoticz.

Tijdens de bouw van mijn nieuwbouwhuis is er door de installateur een Intergas ketel geïnstalleerd van het type HRE 36/30. Hierop hebben we een simpele aan/uit thermostaat aangesloten met weekschema functie. Een Siemens REV200.

OpenTherm

Advertenties

Op internet las ik veel gebruikersverhalen over het besparen van gas door het aansturen van je CV ketels middels OpenTherm. Het bedienen van de verwarming via Domoticz leek mij een mooie toevoeging aan mijn smarthome. Ik ging de mogelijkheden onderzoeken en kwam erachter dat mijn ketel, de Intergas HRE 36/30 OpenTherm ondersteund. Tevens bleek dat Intergas zelf een oplossing had voor het aansturen van de ketel met een app, de Intergas Incomfort icm de Honeywell Round, een modulerende thermostaat.

Een alternatief voor de Intergas Incomfort zou een OpenTherm Gateway kunnen zijn. Dit vereist wat meer inspanning en zelf solderen, maar is wel helemaal zelf te tweaken. Ik ben dit keer voor de makkelijke weg gegaan en heb de Incomfort aangeschaft.

Modulerende of aan/uit thermostaat

Traditioneel werden er altijd de zogenaamde aan/uit thermostaten gebruikt. Tegenwoordig zijn de ketels en thermostaten slimmer en maken ze gebruik van modulatie.

Aan/uit thermostaten

Een aan/uit thermostaat is eigenlijk een soort van schakelaar. De schakelaar staat aan of uit. Net als met een lichtknop. Dat betekend dat wanneer de temperatuur daalt onder de ingestelde waarde dat de thermostaat aanspringt om te verwarmen. De CV schakelt in op volle kracht en stookt snel naar de ingestelde temperatuur. De thermostaat blijft de temperatuur meten en wanneer het weer warm genoeg is, schakelt de ketel weer uit. Door dit proces wordt het dus soms een graad of 1,5 te warm in huis.

Advertenties

Siemens REV200 Kolkthermostaat

Modulerende thermostaten

Een modulerende thermostaat werkt iets anders. Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere commando’s naar de CV-ketel sturen. Bijvoorbeeld wanneer de temperatuur van de kamer 1 graad te laag is. De thermostaat stuurt een signaal zodat de ketel gelijkmatig gaat verwarmen. De ketel gaat niet voluit branden maar berekend de benodigde watertemperatuur om het huis 1 graad warmer te maken. Dit scheelt veel energie en is daarom een mooie toevoeging voor een duurzaam huis.

Honeywell Modulation thermostaat

Honeywell Round met Intergas Incomfort

Om mijn ketel te kunnen bedienen via de app en domoticz heb ik een Intergas Incomfort set aangeschaft. In deze set zit een LAN2RF Gateway en een Honeywell Round (modulation versie). De LAN2RF Gateway sluit je aan op je thuisnetwerk met een internetkabel en maakt verbinding met de ketel via RF. De Honeywell thermostaat hang je aan de muur op de plek van je traditionele thermostaat en communiceert via de normale draden met de ketel. De app op je smartphone of tablet communiceert via het internet naar de gateway.

In onderstaande video kun je zien hoe je de Incomfort set aansluit en configureert.

Intergas Incomfort koppelen aan Domoticz

Om de LAN2RF Gateway te kunnen koppelen aan Domoticz moet je gebruik maken van versie .8153 of hoger. In deze versie van Domoticz zit standaard ondersteuning voor de Incomfort. Zorg dat de Gateway, app en thermostaat werken zoals het hoort, daarna kun je aan de slag met Domoticz.

  1. Navigeer naar Instellingen -> Hardware
  2. Kies onderaan bij Type voor Intergas InComfort LAN2RF Gateway (staat ie er niet tussen check of je de nieuwste Domoticz versie hebt)
  3. Typ bij naam bijvoorbeeld “Intergas InComfort”
  4. Zet gegevens Timeout op “niet actief”.
  5. Vul bij Remote address het IP-adres in van de LAN2RF Gateway. Je kunt dit opzoeken in je router of met een netwerkscantool op je telefoon bijvoorbeeld “Fing”.
  6. Vul bij Poort “80” in.

Zodra Domoticz succesvol contact gelegd heeft met de gateway maak hij automatisch alle apparaten aan. Onder Instellingen -> Apparaten staan nu 10 nieuwe apparaten. Klik op de groene pijltjes om de apparaten aan je overzicht toe te voegen.

Intergas Incomfort in Domoticz
Intergas Incomfort in Domoticz

Wanneer je geen apparaten ziet verschijnen, check dan via het ip-adres de webpagina van de Incomfort of de ketel juist gekoppeld is. Bij network configuration kun je een vast ip-adres instellen voor de gateway zodat domoticz de gateway altijd vinden kan. De login voor het instellen van het ip-adres is:

username: admin

password: intergas

Zet de verwarming aan wanneer je thuis bent

Nu je met domoticz je verwarming kunt bedienen, kun je ‘m ook gaan automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je van huis bent om de verwarming een paar graden lager in te stellen. Met een script dat weet wanneer je thuis bent kun je dat eenvoudig realiseren. Houd wel in je achterhoofd dat het schakelen van vloerverwarming veel meer tijd kost.

Temperaturen Vloerverwarming

Bij vloerverwarming moet de thermostaat anders ingesteld worden dan bij verwarming met radiatoren. Het opwarmen van een ruimte duurt veel langer, maar het constant houden van de temperatuur kost nagenoeg geen energie. Een aantal tips:

  1. Houd het verschil tussen dag- en nachttemperatuur laag. Voorkom grote temperatuurschommelingen en stel een maximum verschil in van 2 graden. Dus als je overdag een temperatuur ingesteld hebt van 20 graden, laat de nacht temperatuur dan op minimaal 18 graden staan. Als je de temperatuur ‘s nachts naar de 16 graden laat zakken, wat vrij normaal is met radiatoren, kost het je vloerverwarming veel te veel energie om ‘s ochtends weer op te warmen.

     
  2. Start het programma vroeger. In de app kun je een weekprogramma instellen. Dit zijn de standaard schakelacties die uitgevoerd worden. Met domoticz kun je die overrulen op basis van je aanwezigheid. Wil je graag ‘s ochtends om 6 uur warme voeten in de badkamer? Stel dan in dat de CV om 4 uur al begint met verwarmen.

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Loading...
Advertenties