Categorieën
Domotica Domoticz Smarthome Synology

Zigbee gateway gebruiken met Synology NAS en domoticz (Zigate)

Om een stabiel en betrouwbaar netwerk van sensoren en lampen te hebben gebruiken steeds meer mensen het betaalbare alternatief voor Zwave, Zigbee. Door een Zigbee Gateway te koppelen aan domoticz kun je eenvoudig meerdere systemen van meerdere fabrikanten tegelijk gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Ikea Tradfri lampen, Philips Hue of Xiaomi Aqara sensoren. De dure Bridges en gateways heb je dus niet meer nodig! In deze blogpost lees je hoe je de Zigate USB TTL stick kunt gebruiken in combinatie met een Synology NAS en domoticz.

Wat heb je nodig?

Ik ga uit van een situatie waarin je al domoticz hebt draaien op je Synology NAS. Daarnaast heb je nodig:

In elkaar zetten van de Zigate USB-TTL

Als je de Zigate besteld hebt en in huis is, open je het doosje en ga je het pakketje in elkaar zetten. Het Zigate USB-TTL bouwpakket bestaat uit een behuizing, twee printplaatjes en twee schroefjes.

Monteer de twee printplaatjes aan elkaar door middel van de 5 pens stekkerverbinding. Verbind de modules zoals op onderstaande foto.

Bouw de behuizing om de module heen en schroef de behuizing dicht.

Als je de Zigate USB-TTL in de Synology NAS steekt kun je zien of hij correct herkend wordt in het Infocenter van DSM.

Installeer de Zigate domoticz plugin

Om de Zigate te kunnen laten communiceren met domoticz is er een Zigate domoticz plugin ontwikkeld door Pipiche. Je kunt de plugin installeren via Putty. Om de volgende stappen uit te kunnen voeren heb je root toegang op je Synology NAS nodig. Als je nog geen root toegang hebt, lees dan eens mijn artikel over het verkrijgen van root op een Synology NAS.

Tip

Als je geen GIT op je NAS hebt, kun je ook van de Github pagina van Pipche de zip downloaden en handmatig uitpakken in de onderstaande map. Het gebruik van bijvoorbeeld WinSCP is dan wel makkelijk.

 • Start putty op en verbind met de NAS
 • Navigeer naar de plugins map van domoticz. Doe dit met commando:
cd /volume1/@appstore/domoticz/var/plugins
 • Download en pak de plugin uit vanaf github met het commando:
sudo git clone https://github.com/sasu-drooz/Domoticz-Zigate.git Zigate
Putty installeren Zigate
Putty installeren Zigate op Synology Nas
 • Na het installeren van de plugin moet je domoticz herstarten. Dus, stop domoticz in de DSM Package Manager.

Aansluiten van de Zigate USB-TTL op Synology NAS

Voorbeeld van een USB verlengkabel

Nu ben je klaar om de Zigate op de Synology NAS aan te sluiten. Doe de stick in een vrije USB poort. Gebruik eventueel een USB verlengkabel omdat de stick nogal wat ruimte inneemt en om ‘m beter te kunnen positioneren.

 • Start domoticz weer.
 • In domoticz ga je nu naar Instellingen -> Hardware
 • Kies bij type voor Zigate Plugin, geef het een naam en kies de juiste USB poort.
 • De eerste keer moet je ook “Erase Persistent Data” op True zetten om een nieuw netwerk op te bouwen.
 • Zet de Permit Join waarde op 255 om een ongelimiteerde tijd naar nieuwe apparaten te zoeken.
 • Klik op toevoegen en bekijk de log. Als de stick in Permit Join modus staat knipperen de lampjes.

Zigbee sensoren toevoegen aan domoticz

Op Zigbee gebaseerde Xiaomi Motion Sensor incl lux sensor.

Om de Zigbee sensoren toe te voegen aan domoticz via de Zigate moeten de sensoren of lampen worden ondersteund door de Zigate. Er is een Zigate compabiliteitslijst beschikbaar op hun site. Als de sensor ondersteund wordt kun je ‘m op de gebruikelijke manier toevoegen. In het geval van een Xiaomi Aqara Motion Sensor is het indrukken van het knopje 3 seconden lang voldoende. Bekijk de log van domoticz om te zien of de Zigate de sensor opmerkt. Er komen allerlei meldingen voorbij en na een aantal seconden kun je de nieuwe sensor zien in het Apparaten menu.

Nadat je klaar bent met het toevoegen van sensoren zet je “Erase Persistent Data” weer op false. Zet ook Permit Join op 254 of lager. Klik op Aanpassen om de waarden door te voeren en de plugin te herstarten.

De Zigbee apparaten gebruiken in domoticz

In het apparatenmenu kun je de sensoren toevoegen aan een van de domoticz overzichten (schakelaars, temperatuur, etc.). De plugin maakt automatisch de juiste sensoren aan. Voor bijvoorbeeld een Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensor worden er 5 apparaten toegevoegd:

 • Temperatuur + humidity + baro sensor
 • een temperatuur sensor
 • een temperatuur + humidity sensor
 • een humidity sensor
 • een baro sensor.

Je kunt dus kiezen welke je wilt toevoegen en wilt gebruiken.

Het werkt!

Nu de Zigate werkt kun je je smarthome dus eenvoudig uitbreiden met een groot assortiment extra producten. De Aqara Motion Sensors heb ik al een tijdje in gebruik en werken erg goed. Ik heb met behulp van die sensors bijvoorbeeld mooie verlichting op de trap gemaakt die aangaat als je op de trap loopt. Verder stuur ik de mechanische ventilatie aan op basis van een aantal Aqara Temperatuur en Humidity sensors in huis. Met de Ikea Tradfri lampen in huis kun je meer sfeer creëren en tegelijkertijd je Zigbee netwerk versterken.

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

18 reacties op “Zigbee gateway gebruiken met Synology NAS en domoticz (Zigate)”

Erg duidelijk verhaal ga ik zeker uitproberen! Vooral de mogelijkheid om Ikea lampen eenvoudig aan te sturen lijkt me tof. Ik zag je dat je een USB-hub hebt aangesloten op je NAS. Mag ik vragen welke dit is en bevalt deze? (heb nl wat te weinig usb poorten over). Bedankt!

Hoi Bas,

Leuk dat ik je op inspiratie gebracht heb! Ga het zeker proberen. Hier werken de zigbee spullen al een aantal maanden storingsloos!

Wat betreft de usb hub, dat is niet iets bijzonders, gewoon een oude merkloze die ik nog had liggen. Misschien zelfs nog wel usb1.0 of zo 😬 Dus ik denk dat het al snel werkt 👍

Groet Wouter

Hallo,

Ik volg je workshops met veel interresse. Deze workshop geldt voor de Zigate, Ik heb onlangs een Deconz usb zigbee stick. Hij is zichtbaar op de NAS bij info en ik heb de plugin voor domoticz geinstalleerd en uiteraard ook Domoticz hierop zonder problemen draaien. ik krijg alleen geen connectie en als dit wel gaat lukken hoe kan ik dan apparaten toevoegen in Domoticz. Ben wel in het bezit van diverse zigbee apparaten.
Ben benieuwd of je me hier verder kan helpen.

Gr. Gertjan

Hallo Gertjan,

Leuk dat je mijn blogs volgt! Ik heb zelf ook getwijfeld om de deconz aan te schaffen maar toch voor de zigate gegaan.

Zoals je zal begrijpen weet ik dus niet precies hoe het voor de deconz werkt, maar waarschijnlijk vergelijkbaar met zigate.

Wanneer de plugin gestart is en de plugin connectie heeft met de zigate (via usb), kun je ‘m in ‘permit join’ mode zetten. Als je dat niet doet gebeurd er ook niets, er is geen zigbee netwerk, want het netwerk bestaat uit 0 devices. Wanneer je permit join uitvoert, mogen devices verbinding maken en zich toevoegen aan het netwerk. Je drukt dan meestal op een knopje op het device. Je ziet dan in de log meldingen verschijnen. De apparaten zijn dan als nieuwe apparaten te zien onder de gelijknamige tab. Vanuit hier kun je ze toevoegen aan een van de Domoticz overzichten.

Een beknopte omschrijving hoe het toevoegen van zigbee apparaten gaat met een zigate in Domoticz. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Groet Wouter

Hallo Wouter,

Het is me uiteindelijk met veel try and error gelukt. Het zat hem in diverse dingen nl de nas opnieuw opstarten na het inpluggen van de stick, domoticz opnieuw opstarten en de stick tijdelijk toegang geven om een api key aan te kunnen maken. Toen dit allemaal gelukt was bleek het vrij eenvoudig om apparaten toe te voegen in Domoticz.
De aanhouder wint in dit geval.
Ik blijf je blog iig volgen want hij staat vol met handige workshops en tips.

Groet Gertjan

Hoi Gertjan,

Goed dat het gelukt is! Dat hoort er wel een beetje bij, dat blijven proberen om iets werkend te krijgen zoals je wilt. Ook wel weer leuk vind ik. Leuk dat je verteld hoe het gelukt is, dan hebben anderen er ook weer wat aan!

Groet Wouter

Hoi hans,

De Zigate vereist geen docker. Ik heb een DS216j, welke ook geen docker ondersteund. Alles werkt prima. Kijk even welke je neemt, de usb of de wifi versie. De USB steek je in de nas, de wifi versie plaats je ergens in huis en verbind je via WiFi.

Succes

Wouter

Hoi Wouter,

Ik heb je artikel gelezen en gelijk een Zigate besteld! Als ik deze aansluit op mijn DS218+ ziet hij deze gelijk. In Domoticz werkt het ook. Enkel zie ik in de log wel de onderstaande melding:

2019-12-08 10:38:05.766 Error: (Zigate) ATTENTION: the WebServer part is not supported with this version of Domoticz. Please upgrade to a version greater than 4.10901

Toch draai ik dezelfde versie van Domoticz als jij aangeeft in het artikel. Moet ik actie ondernemen op deze melding?

Hoi Tim,

Leuk dat je aan de slag gegaan bent en de Zigate nu ook in gebruik heb. Ga je veel plezier van hebben!

De melding die je krijgt heeft te maken met de Webadmin pagina van de Zigate zelf. Op die pagina kun je instellingen beheren, hardware toevoegen, groepen maken en het meshnetwerk inzichtelijk krijgen. Heel mooi en een fijne toevoeging die er pas na het publiceren van mijn artikel ingebouwd is. Als je gebruikt wilt maken van de webadmin zul je, net als wat de melding al aangeeft, domoticz moeten upgraden naar een versie hoger dan 4.10901. Je moet daarvoor dan een beta downloaden van de website van jahdal.

Als je liever niet overstapt naar de beta domoticz kun je de melding negeren.

Groet Wouter

Hoi Wouter,

ik heb nu domoticz geupgrade naar 4.10901. Maar hoe benader ik de Webadmin?

Groet Tim

Hoi Tim,

In de instellingen van de Zigate plugin kun je een poort instellen. Standaard is dat 9440. Als je de firewall gebruikt op de synology zul je ook een uitzondering moeten maken voor de poort.

Daarna kun je dmv ipadres:poort de webadmin benaderen.

Succes
Groet Wouter

Hoi Wouter,
Met veel plezier lees ik je workshops en heb inmiddels een Zigate USB aangeschaft en werkend gekregen op de NAS. In de log zie ik nog wel een error, ‘2020-01-22 18:05:03.470 Error: (Zigate) LQI:LQIresp – Status: c1 for edc10100000000’, maar kan niet goed beoordelen of deze foutmelding van belang is?
De volgende uitdaging is om mijn Ikea lampen te verbinden, maar dat is nog niet gelukt. Heb jij nog tips?
Groeten Ton

Hoi Ton,

Leuk om te horen, dank je wel! Fijn dat alles werkt. De error zegt mij ook niets, als er echt dingen niet werken zou je even contact op kunnen nemen met pipiche op het domoticz forum of github. Hij reageert meestal binnen een paar uur en fixt eventuele bugs heel snel. Hij is de maker van de Zigate plugin voor domoticz.

Voor wat betreft het koppelen van de tradfri lampen: het resetten van de lamp is het meest lastig. Je moet de lamp 5-6x snel aan een uit zetten terwijl de Zigate in Permit Join mode staat. Bij mij ging dat het best door de lamp in en uit de fitting te draaien, met de knop op de muur lukte het niet.

Succes!

Wouter

Hoi Wouter,
Ik ga de foutmelding op het forum/ github plaatsen. Dank voor de tip.
Wat betreft de lamp, hiervoor heb ik een losse fitting met schakelaar en stekker gemaakt om eenvoudig de lamp aan/ uit te zetten op verschillende locaties. Misschien nog even oefenen!
Groeten Ton

Hoi Wouter,

De zigate gebruik ik al enige tijd. Als ik nu inlog op de webpage van de Zigate zie ik dat er een update voor de plugin in Domoticz. Ik krijg deze echter niet via putty geupdate omdat hij cd /volume1/@appstore/domoticz/var/plugins/zigate niet wil openen. Heb jij ervaring met het updaten van de plugin? zoja wil je mij hier dan mee verder helpen.

Alvast bedankt.

Groet Tim

Hoi Tim,

Heb je de plugin gedownload met putty via “sudo git. …” of heb je vanaf github een zip download gedaan en dan via winscp de plugin in de map uitgepakt?

Als je het tweede gedaan heb kan ik mij voorstellen dat, als je wilt updaten via een “git pull” commando, git het niet snapt. Je kunt dan updaten door een nieuwe download van github te halen en die weer in de map pulgins uit te pakken. Bewaar je oude map! Je configuratie bestanden staan daar ook in.

Als je ‘m via git in putty heb gedownload, dan is er misschien iets raars aan de hand. Wat is de precieze foutmelding en heb je root rechten?

Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.