Om een stabiel en betrouwbaar netwerk van sensoren en lampen te hebben gebruiken steeds meer mensen het betaalbare alternatief voor Zwave, Zigbee. Door een Zigbee Gateway te koppelen aan domoticz kun je eenvoudig meerdere systemen van meerdere fabrikanten tegelijk gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Ikea Tradfri lampen, Philips Hue of Xiaomi Aqara sensoren. De dure Bridges en gateways heb je dus niet meer nodig! In deze blogpost lees je hoe je de Zigate USB TTL stick kunt gebruiken in combinatie met een Synology NAS en domoticz.

Wat heb je nodig?

Ik ga uit van een situatie waarin je al domoticz hebt draaien op je Synology NAS. Daarnaast heb je nodig:

In elkaar zetten van de Zigate USB-TTL

Als je de Zigate besteld hebt en in huis is, open je het doosje en ga je het pakketje in elkaar zetten. Het Zigate USB-TTL bouwpakket bestaat uit een behuizing, twee printplaatjes en twee schroefjes.

Monteer de twee printplaatjes aan elkaar door middel van de 5 pens stekkerverbinding. Verbind de modules zoals op onderstaande foto.

Bouw de behuizing om de module heen en schroef de behuizing dicht.

Als je de Zigate USB-TTL in de Synology NAS steekt kun je zien of hij correct herkend wordt in het Infocenter van DSM.

Installeer de Zigate domoticz plugin

Om de Zigate te kunnen laten communiceren met domoticz is er een Zigate domoticz plugin ontwikkeld door Pipiche. You can install the plugin via Putty. Om de volgende stappen uit te kunnen voeren heb je root toegang op je Synology NAS nodig. Als je nog geen root toegang hebt, lees dan eens mijn artikel over het verkrijgen van root op een Synology NAS.

Tip

Als je geen GIT op je NAS hebt, kun je ook van de Github pagina van Pipche de zip downloaden en handmatig uitpakken in de onderstaande map. Het gebruik van bijvoorbeeld WinSCP is dan wel makkelijk.

 • Start putty op en verbind met de NAS
 • Navigeer naar de plugins map van domoticz. Doe dit met commando:
cd /volume1/@appstore/domoticz/var/plugins
 • Download en pak de plugin uit vanaf github met het commando:
sudo git clone https://github.com/sasu-drooz/Domoticz-Zigate.git Zigate
Putty installeren Zigate op Synology Nas
 • Na het installeren van de plugin moet je domoticz herstarten. Dus, stop domoticz in de DSM Package Manager.

Aansluiten van de Zigate USB-TTL op Synology NAS

Voorbeeld van een USB verlengkabel

Nu ben je klaar om de Zigate op de Synology NAS aan te sluiten. Doe de stick in een vrije USB poort. Gebruik eventueel een USB verlengkabel omdat de stick nogal wat ruimte inneemt en om ‘m beter te kunnen positioneren.

 • Start domoticz weer.
 • In domoticz ga je nu naar Instellingen -> Hardware
 • Kies bij type voor Zigate Plugin, geef het een naam en kies de juiste USB poort.
 • De eerste keer moet je ook “Erase Persistent Data” op True zetten om een nieuw netwerk op te bouwen.
 • Zet de Permit Join waarde op 255 om een ongelimiteerde tijd naar nieuwe apparaten te zoeken.
 • Klik op toevoegen en bekijk de log. Als de stick in Permit Join modus staat knipperen de lampjes.

Zigbee sensoren toevoegen aan domoticz

Op Zigbee gebaseerde Xiaomi Motion Sensor incl lux sensor.

Om de Zigbee sensoren toe te voegen aan domoticz via de Zigate moeten de sensoren of lampen worden ondersteund door de Zigate. Er is een Zigate compabiliteitslijst beschikbaar op hun site. Als de sensor ondersteund wordt kun je ‘m op de gebruikelijke manier toevoegen. In het geval van een Xiaomi Aqara Motion Sensor is het indrukken van het knopje 3 seconden lang voldoende. Bekijk de log van domoticz om te zien of de Zigate de sensor opmerkt. Er komen allerlei meldingen voorbij en na een aantal seconden kun je de nieuwe sensor zien in het Apparaten menu.

Nadat je klaar bent met het toevoegen van sensoren zet je “Erase Persistent Data” weer op false. Zet ook Permit Join op 254 of lager. Klik op Aanpassen om de waarden door te voeren en de plugin te herstarten.

De Zigbee apparaten gebruiken in domoticz

In het apparatenmenu kun je de sensoren toevoegen aan een van de domoticz overzichten (schakelaars, temperatuur, etc.). De plugin maakt automatisch de juiste sensoren aan. Voor bijvoorbeeld een Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensor worden er 5 apparaten toegevoegd:

 • Temperatuur + humidity + baro sensor
 • een temperatuur sensor
 • een temperatuur + humidity sensor
 • een humidity sensor
 • een baro sensor.

Je kunt dus kiezen welke je wilt toevoegen en wilt gebruiken.

Het werkt!

Nu de Zigate werkt kun je je smarthome dus eenvoudig uitbreiden met een groot assortiment extra producten. De Aqara Motion Sensors heb ik al een tijdje in gebruik en werken erg goed. Ik heb met behulp van die sensors bijvoorbeeld mooie verlichting op de trap gemaakt die aangaat als je op de trap loopt. Verder stuur ik de mechanische ventilatie aan op basis van een aantal Aqara Temperatuur en Humidity sensors in huis.

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Erg duidelijk verhaal ga ik zeker uitproberen! Vooral de mogelijkheid om Ikea lampen eenvoudig aan te sturen lijkt me tof. Ik zag je dat je een USB-hub hebt aangesloten op je NAS. Mag ik vragen welke dit is en bevalt deze? (heb nl wat te weinig usb poorten over). Bedankt!

  1. Hoi Bas,

   Leuk dat ik je op inspiratie gebracht heb! Ga het zeker proberen. Hier werken de zigbee spullen al een aantal maanden storingsloos!

   Wat betreft de usb hub, dat is niet iets bijzonders, gewoon een oude merkloze die ik nog had liggen. Misschien zelfs nog wel usb1.0 of zo Dus ik denk dat het al snel werkt

   Groet Wouter

Laat een reactie achter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.