Zigbee verlichting en remotes (Hue/Tradfri) toevoegen aan Home AssistantZigbee verlichting en remotes (Hue/Tradfri) toevoegen aan Home Assistant

In dit artikel lees je hoe je je Philips Hue, Ikea Tradfri of andere Slimme Zigbee lampen kunt toevoegen aan Home Assistant. Omdat ik altijd mijn licht aan wil kunnen doen in het donker als ik thuis kom gaan we aan de lampen ook een fysieke knop ofwel remote koppelen. De status van de lamp, of hij nou met Home Assistant of door de Zigbee knop geschakeld wordt, blijft synchroon lopen. Naar de exacte aanpak van deze oplossing heb ik lang gezocht maar is dus zeker mogelijk. Lees in dit artikel hoe je een IKEA Tradfri E1743 (vierkante dimmerknop) koppelt aan IKEA TRADFRI GU10 spots en een Philips Hue E27 550 lm led lamp.

Ikea Tradfri GU10 + dimmer
Ikea Tradfri GU10 + dimmer

Zigbee coördinator

Het begint allemaal bij de Zigbee coördinator. Dit is het hart van je Zigbee netwerk. Ikzelf gebruik een Zigate USB Stick, deze is wat minder bekend voor Home Assistant gebruikers die vaak op een Conbee II stick zitten. Voor domoticz was de Zigate toentertijd de meest logische keuze. Nu zou ik wellicht ook voor de Conbee II gaan.

Het maakt verder niet zoveel uit welke Zigbee Coördinator je gebruikt. De meeste werken via de ZHA Integratie in Home Assistant. Dit is dan ook de plek waar het stappenplan begint.

Dit artikel is er ook voor Domoticz!

Gebruik je liever Domoticz als smarthome platform? Dan kun je mijn artikel over het toevoegen van Zigbee lampen van IKEA Tradfri aan Domoticz lezen!

In deze blogpost neem ik je stap voor stap mee in het toevoegen van de lampen, knop en het koppelen van de clusters.

 1. Koppel de lampen aan Home Assistant

  Voeg de lamp toe via de ZHA integratie. Je kunt ‘m voor de zekerheid resetten zodat je zeker weet dat je begint met een schone lei.

 2. Doe de lamp uit

  Doe de lamp uit via Home Assistant. Zo weet je dat ie werkt en gekoppeld is. Laat de lamp uit zodat je straks eenvoudig kunt zien of de koppeling met de knop geslaagd is.

 3. Verwijder de button uit Home Assistant

  Verwijder de remote uit Home Assistant als je die al eens gekoppeld had, of ‘m gekoppeld had met touchlink.

 4. Pair de remote met Home Assistant

  Reset de knop zodat ie in pairingsmode komt

 5. Beheer de clusters

  Voeg de groep en andere clusters toe aan de knop en houdt de knop ‘wakker’

 6. Het werkt

  Door het drukken op de knop gaat de lamp nu aan en uit! In Home Assistant zie je de status ook wijzigen.

Zigbee lamp koppelen met Home Assistant

In het integraties scherm klik je bij de ZHA integratie op ‘Configureer’ en vervolgens op ‘Apparaat toevoegen’. Je Zigbee netwerk gaat nu op zoek naar nieuwe apparaten. Zet je lamp in koppelmodus, dit verschilt per apparaat en merk hoe dat gaat. Je lamp is gevonden en klaar voor gebruik. Test de lamp en zet ‘m uit. Dat is handig voor straks. Heb je de lamp al gekoppeld, dan kun je ‘m voor de zekerheid resetten zodat je zeker weet dat je begint met een schone lei.

Philips LWA004 HUE A60 Home Assistant
Philips LWA004 HUE A60 toevoegen aan Home Assistant

Plaats de lamp(en) in een groep door in de ZHA integratie op de tab Groepen te klikken. Klik op Groep Maken en voeg de gewenste lamp(en) aan de groep toe.

Zigbee groepen overzicht in Home Assistant
Zigbee groepen overzicht in Home Assistant

Zigbee remote/Knop/button toevoegen aan Home Assistant

Heb je de knop al een keer gekoppeld aan Home Assistant, begin dan voor de zekerheid even opnieuw. Verwijder de knop via het apparaten overzicht.

E1743 Apparaat info in Home assistant
E1743 Apparaat info in Home assistant

Zet de knop/button/remote in pairingsmodus. Bij de IKEA E1743 is dat bijvoorbeeld door ‘m te resetten met de knop op de achterkant. Je drukt ‘m snel 5x achter elkaar in en de rode led gaat branden. Zet de Zigbee coördinator in pairingmodus. Home Assistant zoekt de remote en voegt ‘m automatisch toe.

Let op

Het kan een paar pogingen kosten om de IKEA E1743 toe te voegen aan Home Assistant. Soms stopt het interview, of is de verbinding niet helemaal sterk genoeg. Probeer het gewoon een aantal keer. Herstart de integratie of Home Assistant volledig mocht het echt niet lukken.

Beheer Zigbee clusters

Ga op de apparaatpagina van de Zigbee knop naar ‘Beheer Clusters’.

Apparaatoverzicht van de zigbee remote in Home Assistant

Kies onder Groepskoppelingen de groep die je wilt koppelen aan de knop. Vink daarna alle vinkjes aan en klik eenmaal op ‘Koppel Groep’. Er gebeurd zichtbaar niets, maar maak je knop ‘wakker’ door op één van de knoppen te drukken. Het bericht komt als het goed is aan bij de knop en wordt opgeslagen. De lamp reageert nu op de actie van de knop.

Clusterbeheer groepskoppelingen om het mogelijk te maken de Zigbee lampen met een knop en via Home Assistant te bedienen.

Probeer het nog een keer

Probeer het proces een aantal keer, bij mij lukte het bij de ene knop direct, soms ook pas na een herstart van Home Assistant.

Het werkt!

Nu kun je door middel van je Zigbee knop en via Home Assistant je groep met lampen bedienen. Het mooie van deze oplossing is dat de status is Home Assistant altijd juist weergegeven wordt. Wanneer je een koppeling maakt met alleen touchlink, heb je dat voordeel niet. De koppeling tussen een IKEA dimknop en Hue werkt, maar ook met een iCasa 4s knop en Tradfri spotjes werkt feilloos.

Bij de iCasa 4s knop heb je twee scene knoppen waarmee je een status kunt opslaan van de lampen, bijvoorbeeld een kleur of een warmtetint. Handig! dat kan niet met een simpele dimknop van IKEA. De Tradfri dimknop heb ik wel ingebouwd achter mijn JUNG schakelmateriaal. Dat staat een stuk netter dan een losslingerend dimknopje. De iCasa 4s past precies in JUNG schakelmateriaal, dus daar had ik dat probleem niet en zag het er direct netjes uit.

Is het jouw ook gelukt of heb je vragen? Laat een reactie achter!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

2 gedachten over “Zigbee lampen en remotes in Home Assistant toevoegen”
 1. Tof stukje! Ik wil dit ook zo gaan toepassen, maar dan met draadloze zigbee dimmerschakelaars van Robb shop. Ik heb momenteel zigbee2mqqt ingesteld. Ik vraag mij af of de lampen te bedienen zijn als het internet uitvalt? Als de lampen en knoppen via de tradfri hub verbonden zijn, dan kan dit namelijk wel.
  Thanks!

  1. Hoi Sander,

   Dank je wel voor je reactie.
   Dat is natuurlijk heel simpel te testen 😉 Je haalt je internet stekker uit je modem en kijkt of het nog werkt.

   Wanneer je via de knop en lampen via touchlink koppelt, dus dichtbij elkaar houden en dan koppelen. Maak je een directe verbinding tussen lamp en knop. Home Assistant krijgt de status ook door doordat ze ook gekoppeld zijn aan ZHA. Voordeel hiervan is dat je dus een directe verbinding hebt die snel reageert, en dat Home Assistant niet nodig is om te schakelen. Dat was voor mij wel een vereiste.

   Mocht het nog niet helemaal werken nadat je alles gekoppeld hebt, probeer dan eens Herconfigureer apparaat. Hiermee loste ik problemen op met het synchroon lopen van de statussen tussen de lamp, knop en Home Assistant.

   Groet Wouter.

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: