Faller 131225 Haus mit balkonFaller 131225 Haus mit balkon. Bij de deur van het balkon is een LED bevestigd

Vind je een Faller gebouw er standaard ook zo plastic-achtig uitzien? In deze blogpost gaan we je gebouwen ontdoen van de plastic-look. Lees hier tips over het weatheren, verouderen, schilderen, aankleden en het bouwen van Faller bouwpakketen. In dit geval als voorbeeld het Faller bouwpakket met nummer 131225 ‘Haus mit Balkon’ (‘Huis met Balkon). Tevens voorzien we het model van tuinverlichting en verlichting op het balkon.

Voor het schilderen en weatheren is het het makkelijkste als je het bouwpakket helemaal nieuw koopt en nog volledig in elkaar moet zetten. Hieronder volgt een lijstje met benodigdheden

Benodigdheden voor weatheren en bouwen bouwpakket

  • Verschillende kleuren verf
  • Kwasten en penselen
  • Revell plasticlijm
  • Strooigras, fijne vlokken en ander groen decoratiemateriaal
  • (SMD) LEDs met draad
  • Tuinset met parasol
  • Houtlijm
  • Zijkniptang
  • Je (Faller) bouwpakket

Stappenplan voor het bouwen van je bouwpakket

Het lijkt logisch maar we bouwen het model vanaf de grond op. Vijl alle bramen goed van de gietstukken af of gebruik een zijkniptang om de stukken recht af te knippen. Verouder (weather) de delen als ze nog aan het gietstuk zitten, zo krijg je geen vieze vingers en komen er geen vlekken. Ook drogen de delen zo het makkelijkst.

Start met de grondplaat

Ik begin altijd met het schilderen van de grondplaat. Het gaat het makkelijkst namelijk als de muren er nog niet op staan. Meestal bestaat de grondplaat uit een stukje tuin of bestrating, dus schilder ik die in die kleuren. Voor de tuin gebruik ik de HEKI 7103 Lasurfarbe,  daarna smeer ik wat houtlijm eroverheen met wat strooigras. De stukken bestrating op de grondplaat schilder ik ook eerst bruin, maar veeg dit snel weer weg. De voegen zullen bruin blijven, op de bestrating kun je eventueel een bruine zweem laten zitten. Om het af te maken schilder ik de bestrating ook nog donkergroen en veeg dat ook weer snel weg, zodat er een groene zweem ontstaat om algen na te bootsen.

Faller 131225 bouwverslag (11)
De grondplaat is geschilderd en de eerste muren zijn geplaatst

Muren

De muren behandel ik op dezelfde manier als de grondplaat. Eerst schilder ik de bakstenen compleet wit, grijs of zwart en veeg dat snel weer uit met een oude doek. De verf zal in de voegen blijven zitten en dat geeft een realistisch resultaat.

Deuren en kozijnen

De deuren en kozijnen worden vaak bruin of wit geleverd. Als ze bruin geleverd worden schilder ik ze wit. Eventueel kun je ze verouderen met een beetje verdunde zwarte, grijze of bruine verf en dat weer licht wegdeppen.

Inbouwen van LEDs

Wat is een huis zonder verlichting? Veel mensen plaatsen wel een gloeilampje (of tegenwoordig LEDs) in de huisjes, maar als je naar het echte voorbeeld kijkt is dat niet voldoende. Veel mensen hebben buitenverlichting of verlichting in de tuin. Ook bij dit huis heb ik LEDs ingebouwd. Omdat ik genoeg ruimte had, heb ik gewoon 5mm warm witte LEDs gebruikt. Zorg ervoor dat er geen lichtlekkage naar binnen of buiten kan onstaan door alles goed op elkaar te lijmen of zwart te verven aan de binnenkant. Natuurlijk helpt het ook om de LEDs op een zachter niveau te laten branden in plaats van voluit.

Inkijk op het balkon en voordeur waar de LEDs al geplaatst zijn
Inkijk op het balkon en voordeur waar de LEDs al geplaatst zijn

Het dak

In veel bouwpakketten worden de daken vaak in de meest gekke kleuren geleverd. Blauw, Rood, Bruin… Pas het aan naar wens of verouder het met grijze of zwarte verf. In dit geval werd het dak licht grijs geleverd, welke ik met donker grijze en zwarte verf verouderd heb. Naar mijn idee een veel mooier resultaat!

Het Eindresultaat

Om het model helemaal af te maken kleed ik het aan met een terrasset, bloemen en bloembakken.

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: