IKEA heeft met haar Tradfri lijn een aantal mooie slimme verlichtingsproducten in het assortiment. Zo zijn er lampen, spotjes, filament lampen, ledstrips en plafoniëres. Natuurlijk wil je de IKEA Tradfri lampen ook gebruiken in je smarthome dat draait op domoticz. In deze blogpost lees je hoe je de Tradfri lampen en accessoires toevoegt en bestuurt met domoticz.

De Tradfri lampen en andere accessoires zoals bewegingsmelders en smart switches, werken op basis van de Zigbee standaard. Dit is een protocol wat ook veel gebruikt wordt door andere fabrikanten zoals Philips, wat het gebruikt voor Philips Hue. Daarom kun je ook de Hue lampen verbinden met de Tradfri gateway van IKEA en de Tradfri lampen verbinden met de Phillips Hue bridge.

Om volledige controle en vrijheid te hebben over je eigen smarthome hebben veel smarthome-eigenaren het domoticapakket domoticz draaien op een Raspberry Pi of Synology NAS, net zoals ik. Als Zigbee coördinator gebruik ik geen Phillips of IKEA bridge maar een Zigate. In deze blogpost laat ik je zien hoe je de Tradfri dimmer en lamp koppelt aan de Zigate en domoticz. Ben je nog niet bekend met de Zigate, lees dan eens mijn artikel over het starten met Zigbee en Zigate voor domoticz.

ProductAanbieder
Tradfri gateway IKEA of Amazon
Philips Hue BridgeAmazon of bol.com
ZigateAmazon of Zigate.fr
Vergelijk de prijzen en mogelijkheden eens van de verschillende Zigbee Hubs. Ik gebruik zelf een Zigate

Eindresultaat: IKEA Tradfri lamp besturen met domoticz en de Tradfri dimknop

Bij het koppelen van de IKEA Tradfri lampen aan domoticz verloopt de communicatie via de Zigbee coördinator en/of de meegeleverde knop. Je koppelt dus je lampen via de Zigbee coördinator aan domoticz. We stellen eerst de Zigate juist in om de IKEA Tradfri lampen en knoppen te kunnen koppelen aan domoticz. Daarna hoeven we alleen nog de connectie te maken en gaat de rest vanzelf. De helderheid van de lampen kun je dan via domoticz en via de knop regelen. De status wordt altijd juist weergegeven in domoticz. Ook als je de helderheid met de knop aanpast.

Onderstaand een vereenvoudigd stappenplan om IKEA Tradfri lampen en knoppen te verbinden met domoticz.

 1. Stel je Zigbee coördinator juist in

  We stellen de Zigbee coördinator zo in dat de IKEA lampen op de juiste manier herkend worden.

 2. Koppel de lampen aan de Zigate

  Reset de lampen door ze 6x aan en uit te zetten terwijl de Zigate in de pairing modus staat. De lamp wordt toegevoegd aan het Zigbee netwerk.

 3. Koppel de knop aan de Zigate

  Reset de knop terwijl de Zigate nog in pairing modus staat. De knop is nu ook bekend in het netwerk.

 4. Koppel de knop aan de lamp

  Koppel de knop aan de lamp, zoals normaal. Houd de knop dichtbij de lamp en wacht totdat de pairing gereed is.

 5. Herstart Zigate

  Door het koppelen van de knop aan de lamp is er een groep gemaakt. Deze kan de Zigate vinden door de plugin opnieuw te starten.

 6. Check de groepen

  Wanneer de Zigate volledig is gestart en klaar is met scannen van de groepen zie je de groep staan onder het groepen management.

Zigate instellen om Tradfri te koppelen

We gaan dus eerst wat instellingen te wijzigen in de Zigate. Ben je nieuw met het gebruik van een Zigate, lees dan eerst mijn basisartikel over de Zigate.

Ik maak gebruik van de webinterface van Zigate, welke te bereiken is via het ip-adres van domoticz in combinatie met de poort die je kunt instellen in de plugin instellingen. In mijn geval poort 9440.

Plugin settings Zigate in domoticz
Plugin settings Zigate in domoticz

Kun je de webinterface van Zigate niet bereiken?

Mijn domoticz, en dus de Zigate plugin draaien op een Synology NAS. De NAS heeft standaard een firewall ingeschakeld die mij de toegang tot poort 9440 blokkeerde. Krijg je geen toegang? Stel een uitzonderingsregel in in je firewall van DSM.

Vink in de webGUI op de instellingen pagina de optie Enable Groups en bij de geavanceerde instellingen create Group0000. Herstart de plugin om de wijzigingen door te voeren. Herstart de Zigateplugin door in het adminmenu te kiezen voor Plugin. Op deze pagina staat de knop Herstart.

Tradfri lamp koppelen aan domoticz

Om te beginnen gaan we de Tradfri lamp koppelen aan de Zigate. Ik maak gebruik van een E27 lamp en GU10 spotjes, in combinatie met een draadloze dimmer E1743.

ProductAanbieder
Tradfri E27 lamp IKEA of Amazon
Tradfi GU10 spotjesIKEA of Amazon
Draadloze dimknopIKEA
Vergelijk de prijzen eens van de verschillende Tradfri lampen.

Schakel de wandschakelaar uit en draai de lampen in de fitting. Zet spanning op de lampen door de normale wandschakelaar weer aan te zetten. De lampen springen aan zoals een normale, niet-slimme lamp.

Pairingmodus Zigate

Nu we weten dat de lampen het doen, gaan we ze koppelen met Zigate. Eerst zetten we de Zigate in pairingmode. Ga in je browser naar het Zigate dashboard, ook wel de Zigate webadmin of webGUI. In mijn geval het ip-adres van de NAS met 9440 als poortnummer.

Klik rechtsbovenin op ‘Accepteer nieuwe hardware’. Op je Zigate gaat nu de blauwe led knipperen. De Zigate staat nu voor onbepaalde tijd in pairingsmodus.

We gaan nu de lampen resetten om ze ook in de pairingsmodus te krijgen. Wanneer de lampen en Zigate tegelijkertijd in pairingsmodus staan, gaan ze elkaar zoeken en koppelen. De Tradfri lampen resetten vergt enige handigheid en oefening. Ik merkte dat de E27 lamp veel makkelijker reset dan de GU10 spotjes.

Reset IKEA Tradfri lampen

Het resetten van Tradfri lampen doe je door de lamp aan te zetten en dan 6x uit en weer aan. Lastig is het niet, maar wellicht moet je een aantal pogingen doen. De lamp is gereset als hij na de 6e keer feller en weer minder fel gaat branden. Laat de lamp aan staan.

Hoe reset je een IKEA Tradfri lamp?

Geef de Zigate en de lamp even de tijd om te pairen. Als je op ververs drukt in het Zigate dashboard, zie je misschien al vorderingen in het pairingsproces. De balk onderin kleurt geel en er komt een router apparaat in het grafiekje bij. Als alles gelukt is, wordt de balk weer groen en is de status van de lamp Live. Voor meer informatie kun je ook het log van domoticz in de gaten houden.

Is de status niet Live, maar UNKNOW, 0045 of een andere foutcode, dan is de pairing mislukt. Misschien hangt je lamp ver weg van je Zigate of was er een storing. Probeer dichterbij de Zigate nog eens te pairen. Herstart de plugin en verwijder de eventuele apparaten in het apparaatmanagement menu.

Netwerkbereik vergroten

De Zigbee-standaard werkt middels de meshnetwerk technologie. Alle met netstroom gevoedde apparaten treden op als router van het netwerk en versterken het netwerk. Heb je een apparaat aan de grens van je Zigbee bereik? Dan is het handig bijvoorbeeld een lamp tussen te plaatsen zodat het netwerk versterkt wordt. Als je geen plek hebt of geen lamp wilt gebruiken kun je ook kleine USB stickjes inzetten als Zigbee router. Lees meer over het bereik vergroten van je Zigbee netwerk in mijn blogpost daarover.

Dimknop koppelen aan Zigate

De lampen zijn nu toegevoegd aan de Zigate en automatisch ook aan domoticz. Voordat we met de lampen in domoticz aan de slag gaan, koppelen we eerst de IKEA Tradfri accessoires aan de Zigate. In mijn geval gaat het om de vierkante draadloze dimmer, maar het kan ook de 5 knoppen dimmer zijn. Reset de dimknop, in mijn geval dus de E1743, door ‘m open te schroeven. Druk 4x snel achter elkaar op het verbindknopje. Zorg ervoor dat je dichtbij de Zigate staat als je dit doet. Het lampje op de dimknop knippert. De dimknop verschijnt ook in de Zigate omgeving.

Dimknop koppelen aan Tradfri lampen

De lampen en dimknop zijn nu bekend bij de Zigate. Nu gaan we ervoor zorgen dat de lamp ook de dimknop weet te vinden. Koppel de dimknop aan de lamp door het verbindingsknopje lang ingedrukt te houden vlakbij de lamp. De lamp reageert door feller en minder fel te gaan branden. Wanneer de koppeling geslaagd is stopt de lamp met flikkeren.

Groepen toevoegen aan Zigate

Tijdens het koppelen van de knop aan de lamp is er een Zigbee Group gemaakt door de lamp. De Zigate is in staat deze groep te vinden en aan te sturen. Om de groepen te zoeken herstart je de Zigateplugin door in het adminmenu te kiezen voor Plugin. Op deze pagina staat de knop Herstart.

Als de plugin gestart is zie onder Groepenmanagement de Zigbee groepen staan. Je kunt deze een makkelijke naam geven zodat je ze later makkelijk herkend.

Ikea Tradfri in domoticz

De Zigate is gekoppeld aan domoticz en daarom worden de apparaten en groepen die toegevoegd worden aan Zigate automatisch toegevoegd aan domoticz. Ga in het menu naar Apparaten en filter de lijst op de Zigate apparaten. Sorteer op de IDX kolom en je nieuwste apparaten komen bovenaan te staan. Zoek de groep op de gemaakt is (check de ID’s uit Zigate en domoticz) en klik helemaal rechts op het pijltje om ‘m toe te voegen als device in domoticz. Geef de groep een logische naam en klik op OK.

Werkt alles?

In het schakelaars menu staat je nieuwe Zigbee device nu onderaan. Beweeg de slider, of verander de kleur bij een RGB apparaat. Als alles goed gegaan is, reageert de lamp. Probeer nu eens met je knop de lamp aan en uit te zetten en te dimmen.

Heb even geduld tussen acties zodat je goed kunt volgen of de status ook gecommuniceerd wordt naar domoticz. Als beide werken zoals verwacht is alles goed ingesteld en klaar voor gebruik! Goed gedaan!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 9

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

5 gedachten over “IKEA Tradfri lamp in domoticz via Zigate”
 1. Hallo Wouter, je bent met dezelfde experimenten bezig als ik.
  Alleen met die groepen maken / laten herkennen in Zigate lukt bij mij niet.
  Welke firmware heb jij op je Zigate draaien?
  Ik heb 030e en volgens de Zigate website lukt het met die groepen maken enkel bij een latere versie (die ik zelf dus nog niet heb geflashed).
  Ben bang dat ik al mijn sensors weer opnieuw moet koppelen als ik die nieuwe firmware flash, hoewel Pipiche (“geestelijke vader” van Zigate) hier zich niet duidelijk over uitspreekt op het forum (zegt de ene keer wel en in een andere post weer niet). Heb jij hier ervaring mee?

  1. Hoi Thomas,

   Mijn Zigate heeft firmware 030f. Zover ik weet gaat inderdaad alles verloren. Dat houd mij ook een beetje tegen firmware updates te doen. Ik kreeg mijn Zigate met de 030f versie erop geleverd. Hoe veel werk het opnieuw koppelen is, hangt natuurlijk af van het aantal apparaten dat je hebt. Ik weet ook niet hoe domoticz daar dan weer mee omgaat.

   Groet Wouter

   1. Firmware updaten is gelukt. Ik zit nu op 031C (voor wat het waard is). Als het goed is kun je updaten zonder je node info te verliezen, maar dan moet je stap 6 en 7 niet doen (Google op Zigate Firmware update) Natúúrlijk heb ik in mijn “enthousiasme” die stappen wel gedaan en zit met de “gebakken peren” dat je alles opnieuw moet invoeren.
    Daarnaast werd de Zigate plugin niet goed geïnitialiseerd omdat deze de oude Domoticz Idx’n nog tegenkwam.
    Erase persistent data in het Domoticz-Hardware-Zigate menu loste dit op.
    Groepen maken lukt me – ook als ik jouw stappen volg – nog steeds niet.
    Lamp wordt herkent – Vierkante dimmer schakelaar wordt herkent – Koppelen Lamp-Schakelaar lukt ook. Geen groep terug te zien in het Zigate Menu.
    Echter: van hieruit kan je in Domoticz gewoon je lamp A/U zetten en dimmen én dit ook met de schakelaar/dimmer doen!?
    De schakelaar in Domitcz heeft dan verder geen functie.
    Zoals gezegd kreeg ik ook in het Zigate menu geen Group te zien, terwijl beide nodes er toch in stonden.
    Het werkt zoals ik wil, dus een groep is in deze niet nodig, maar ben toch benieuwd waarom dit bij mij niet zichtbaar wordt.
    Daarnaast ben ik nog aan het experimenteren met de Ikea bewegingssensor, maar die wordt wel zichtbaar in Zigate en Domoticz, maar is verder niks mee te doen of reageert nergens op.Ook kreeg ik deze niet aan een (andere) lamp te gekoppeld.

 2. Hallo Wouter, leuk artikel, bedankt. Ik overweeg ook Tradfri GU10 lampen toe te voegen aan Domoticz via Zigbee. Ik heb de lampen al geschakeld via een Shelly, zou via Tradfri het dimmen/kleuren willen regelen. Mijn uitgangspunt bij alle smarthome projectjes is dat altijd de “ouderwetse” schakelaar moet blijven functioneren. Mijn vraag is: zouden de lampen via Zigbee gedimd kunnen worden, en aan/uit via de Shelly? Als de lampen uit zijn, hebben ze dus geen verbinding met Domoticz. heb je hier ervaring mee?

  1. Hoi Johan,

   Mijn uitgangspunt is hetzelfde: iemand zonder domoticz toegang moet ook het huis kunnen bedienen. Daarom ben ik een beetje terughoudend met losse slimme lampen en ben ik meer fan van slimme schakelaars in combinatie met slimme lampen.

   In het geval van tradfri heb ik een slimme schakelaar en slimme lampen gemaakt. De vierkante dimknop heb ik weggewerkt achter mijn jung schakelmateriaal. Op die manier is er een normale knop aan de muur die de status doorgeeft aan domoticz en de lampen rechtstreeks bedient. Aanvullend door de lampen te koppelen aan domoticz kun je ook eenvoudig de lampen aansturen met Domoticz. Prima oplossing!

   Ik heb ook een blog geschreven over het wegwerken van de Ikea schakelaar achter een jung wandschakelaar.
   https://www.twoenter.nl/blog/domoticz/ikea-tradfri-gebruiken-met-jung-schakelmateriaal/

   Met andere woorden: je hebt de Shelly’s niet meer nodig voor deze lampen. Het is niet de bedoeling slimme lampen ‘hard’ aan en uit te zetten. Het werkt ook niet betrouwbaar in je Zigbee mesh netwerk.

   Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: