Wil je ook weten wat het waterverbruik is in je smarthome? Hoeveel water verbruikt je wasmachine en je vaatwasser, hoeveel water gebruik je tijdens het douchen? Meten is weten en daarom gaan we de watermeter toevoegen aan onze smarthome domotica software domoticz. Lees snel verder om ook jouw waterverbruik inzichtelijk te krijgen!

De meeste standaard watermeters geïnstalleerd in Nederland bevatten geen P1 of S0 aansluiting (pulsuitgang) zoals bij slimme meters, zonnepanelen of tussenmeters. De watermeters die de waterbedrijven zoals Vitens vaak monteren zijn van het merk Itron. Zo ook die van mij, en ook zonder ‘slimme’ aansluiting. Er is dus geen pulsaansluiting die we kunnen gebruiken. We zullen het dus anders aan moeten pakken.

Gebruik je Home assistant in plaats van domoticz? Ik heb dit artikel ook voor Home Assistant geschreven. Je kunt verder lezen in Watermeter toevoegen aan Home Assistant.

Itron KIWA TU1M15
Mijn watermeter: Itron KIWA TU1M15

In het kort hieronder het stappenplan om een watermeter aan domoticz toe te voegen.

  1. Lokaliseer je watermeter

    Zoek uit waar je watermeter zit, in de meterkast, kruipruimte of verstopt buiten in een kastje of put? Het is belangrijk dat je WiFi bereik en netstroom op de plek van de meter hebt.

  2. Maak een pulsteller

    Maak een WiFi pulsteller op basis van een ESP8266 met nabijheidssensor en ESPeasy.

  3. Configureer domoticz

    Stel domoticz in zodat het de pulsen van de watermeter ontvangt.

  4. Analyseer je watervebruik

    Nu je inzichtelijk hebt hoeveel en wannneer je water vebruikt kom je er misschie nwel achter dat er een lek is of dat je wel erg lang douchet!

Pulsgever voor de watermeter kopen

Er bestaat een Impulsgever die je op de Itron Aquadis watermeter plaatst en kunt integreren in je domoticasysteem. Het apparaat is vrij prijzig, namelijk ongeveer 80 euro. Dat moet goedkoper kunnen toch?

Pulssensor Cyble voor watermeters Itron

Zelf een pulsgever voor de watermeter maken

De watermeter in kwesie, de Aquadis Itron TU1M15, bevat een rood ronddraaiend metertje met een stalen plaatje erop. Vele andere watermeters gebruiken ook dit principe. Bij iedere liter die je gebruikt, draait hij 1x rond. We kunnen dus het aantal rondjes tellen wat het plaatje ronddraait om het waterverbruik te meten. Nu je dit weet, is het eigenlijk niet zo moeilijk meer, want we gaan gewoon pulsen tellen. Daar zijn legio voorbeelden en oplossingen voor. Ik heb er twee geprobeerd.

Waterverbruik meten door optisch pulsen tellen

De eerste manier die ik geprobeerd heb is met een optische pulsteller. De module TCRT5000 bevat een IR led en IR ontvanger die de reflectie van het stalen plaatje kunnen zien. Het is belangrijk dat je de sensor goed uitlijnt boven het metertje en dat het niet beïnvloed kan worden door omgevingslicht of een led van de Arduino. De datapin van de TCRT5000  module geeft een HIGH/LOW signaal af aan de Arduino, Wemos D1 mini of ESP8266, welke het weer doorgeeft aan bijvoorbeeld Domoticz.

TCRT5000

Mijn ervaring met de TCRT5000

Mijn ervaring is dat de afstelling bij deze module erg belangrijk is. De juiste combinatie van de hoek, omgevingslicht en het instellen van de gevoeligheid van de TCRT5000 module vond ik lastig te vinden. Tot op zekere hoogte werkte het redelijk betrouwbaar na wat tweaken, maar steeds was er weer wat verschoven en kreeg ik een aantal dagen geen data meer binnen omdat er geen pulsen meer binnen kwamen. Het stoorde mij en daarom ben ik naar een andere, stabielere oplossing gaan zoeken.

Waterverbruik meten met een nabijheidssensor

De andere oplossing heb ik gevonden in een “nabijheidssensor”. Deze sensor geeft een puls af wanneer er metaal dichtbij het meetoppervlak komt. Gelukkig blijkt het metalen plaatje op het rode metertje van de watermeter groot en dichtbij genoeg om op te kunnen merken door de sensor. Wanneer er detectie is, gaat de rode led op de sensor aan. Het betreft een LJ12A3-4-Z-BX.

LJ12A3-4-Z-BX nabijheidssensor
LJ12A3-4-Z-BX nabijheidssensor

Hoe werkt de nabijheidssensor?

De sensor werkt op 6 tot 36V DC. Omdat die spanning niet uit de Wemos D1 mini of een USB poort komt, moeten we die ook zien te maken. Dat kan door bijvoorbeeld een 12VDC adapter te gebruiken, of door een spanningsconverter toe te passen.

De nabijheidssensor zelf trekt 300mA, dus de adapter of spanningsconverter moet dat minimaal kunnen leveren. Omdat ik geen plek meer had voor een extra stekker in het stopcontact voor een adapter en een ‘sterke’ USB poort beschikbaar had, heb ik gebruik gemaakt van een MT3608 spanningsconverter. Deze spanningsconverter kan maximaal 2A leveren.

Ik ga het als volgt aansluiten:

230VAC   ->    Telefoonlader 5V 2A      ->     Spanningsconverter 5v/12vDC  & Wemos D1 mini      ->        Sensor

Bij een adapter kun je het volgende doen:

230VAC    ->  Adapter  …VDC ..A   ->    Sensor & Spanningsconverter …V/5V DC  ->    Wemos D1 mini

TIP

Lees onderaan de blog ook de reacties. Hier staan links naar nabijheidssensoren op 5V. Hierdoor heb je het spanningsconverterprintje niet nodig.

MT3608 spanningsconverter voor Arduino
MT3608 spanningsconverter voor Arduino

Aansluitschema van de nabijheidssensor

De sensor, Wemos D1 mini en de spanningsconverter sluit ik aan op een USB poort van een apparaat wat in de meterkast hangt. De GND wordt samengevoegd van alle onderdelen. Tussen de 5V van de Wemos en zwarte kabel van de sensor plaatsen we een 10K ohm weerstand. De datadraad van de sensor kun je op een willekeurige GPIO pin aansluiten van de Wemos. De blauwe en bruine draad van de nabijheidssensor kun je aansluiten op de 12v aansluiting van de spanningsconverter.

Aansluitschema watermeter
Aansluitschema watermeter

Als je alles correct hebt aangesloten en je houd de sensor tegen een stuk metaal, zie je de led op de sensor aan gaan. Dat betekend dat het werkt!

Bevestigen op de watermeter

De nabijheidssensor op de watermeter bevestigen is nog wel een uitdaging. Een voorwaarde voor mij was dat ik altijd de waterstand moet kunnen lezen en dat ik de meter niet mag beschadigen. Met wat knutselen met plastic, hout en stalen beugels kom je een eind. In de toekomst ga ik er nog een nette oplossing voor 3d printen.

ESPeasy en Domoticz

Flash op de Wemos D1 mini ESPeasy volgens de aanwijzingen. Als je ESPeasy succesvol geflashed en geconfigureerd hebt ga je hieronder verder. Je kunt domoticz toevoegen als controller via HTTP of via MQTT.

Stappenplan nabijheidssensor configureren in ESPeasy


1. Voeg in ESPeasy een “Generic – Pulse counter” device toe.
2. Geef de juiste GPIO pin aan (check de Wemos D1 mini pinout)
3. Geef een debounce time aan, bij mij staat ie op 50ms
4. Stel de Counter type in op Delta/Total/Time
5. Mode Type is RISING
6. Maak eerst, als je die nog niet hebt, een Dummy hardware aan bij Instellingen -> Hardware. Heb je al dummy hardware, dan hoef geen tweede te maken.

Dummy hardware aanmaken
Dummy hardware aanmaken

Klik dan op “Maak virtuele sensoren” bij je dummy hardware. Kies het type Counter Incremental. Hiervoor heb je dummy hardware nodig.

Maak een virtuele sensor van het type Counter Incremental (Teller Incrementele)

7. Onder ‘overig’ vind je nu je teller terug. Klik op aanpassen en kies voor ‘Water’

Watermeter in domoticz
Watermeter in domoticz


8. Geef in ESPeasy het juiste IDX in van je zojuist gemaakte counter.
9. Zet de kraan aan en zie wat er gebeurd!

Espeasy watermeter
Espeasy watermeter

Als je  nu water verbruikt, zie je dat de waarden in domoticz binnenkomen. Het werkt!

waterverbruik in domoticz
waterverbruik in domoticz
De log van espeasy. De data die verzonden wordt (regel 3-6)

Je wasmachine en vaatwasser verbruiken vaak het meeste water, buiten de kraan en douche etc om. Als de wasmachine klaar is kun je een berichtje krijgen op je smartphone. Lees daarvoor mijn artikel “is de was al klaar?“.

Kom je er niet uit? Laat een reactie achter!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 5

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

112 gedachten over “Waterverbruik monitoren met Domoticz”
  1. Beste Wouter,

    Goede handleiding, vooral het schematische deel was praktisch om te gebruiken. Het systeem werkt inmiddels, maar helaas heb ik niet goed opgelet. De watermeter die je gebruikt heeft het metalen plaatje op de rode draaischijf, bij mijn meter zit een soort elektrodraad. Schijnbaar kan met het broertje van de LJ12A3-4-Z-BX: de LJ18A3-8-Z/BX wel dat type watermeter uitgelezen worden. Ik heb ‘m besteld en ben benieuwd of dat wel gaat werken.

    Groet en dank, Pieter

  2. Goede handleiding, vooral het schematische deel was praktisch om te gebruiken. Het systeem werkt inmiddels, maar aanvankelijk had ik niet goed opgelet en dacht ik dat we dezelfde watermeter hadden. De watermeter die je gebruikt heeft het metalen plaatje op de rode draaischijf, bij mijn meter zit een soort elektrodraad. Elders las ik vervolgens dat met de LJ18A3-8-Z/BX wel dat type watermeter uitgelezen kan worden. Na het omsolderen van de twee sensoren was de conclusie snel getrokken: het werkt!
    Met dank voor de uitleg!

    1. Hallo Jacco,

      Weet je het zeker? Ik kom overal 6-36 volt tegen. De sensor is wel npn dus mocht ie ook op 5v werken, dus het zou wel werken zonder spanningsconverter.

      Groet Wouter

      1. De 6-36 Volt versie werkte bij mij rechtstreeks op de Raspberry (5V) goed. Wel had ik een 3,3 V Zenerdiode opgenomen in de datalijn.

  3. Wat voor schroefdraad zit er in die watermeter? Ik heb exact dezelfde meter en was ook al gaan testen met TCRT5000. De uitsparing is precies op de juiste plek t.o.v. de water meter. Een M3 is te klein en een M4 is te groot bij mij. Is het toevallig M3,5 (bestaat dat?)

  4. Hallo Wouter. Eerdere experimenten met een 4 mm opnemer lukten bij mij niet. Ook afschuren om gevoeliger te maken hielp niet. Met een 8 mm opnemer lukt het nu wel.
    Nu de hamvraag: Hoe heb jij jouw opnemer gepositioneerd? Precies boven het schijfje, half over het schijfje?
    Kun je een foto van je proefopstelling posten?
    Marcel: ik gebruik M3 met een of twee slagen tape erom.
    Thnx.

    1. Hoi Thomas,

      Ik heb een poging gedaan om wat foto’s te maken maar het is lastig het goed in beeld te krijgen.

      Mijn sensor zit vol boven het schijfje.
      watermeter sensor





      Wordt het zo duidelijker?

      Groet Wouter

      1. Thnx. voor je snelle reactie. Foto’s verduidelijken i.d.d. meer. Maar…… stabiel positioneren is het moeilijkste en……ik zie dat jij inmiddels al een 3D frame hebt geprint. Wil je dit evt. ook delen? Printen kan ik in onze Bieb’ in de Maker hoek laten doen. Wil/kun jij evt. printen en verkopen? Ik zie n.l. dat jij ook Spoor huisjes e.d. print en verkoopt. Grtn. Thomas

      2. Zie hier wat “Paas knutselarij” ?
        Elstar V200 watermeter werkt enkel met een 8mm opnemer.
        Foto 1:
        Voor testten alleen dubbelzijdig stukje tape, je moet de opnemer dan nog wel mechanisch stabiliseren.
        Foto 2:
        Salade bakje van Paaslunch.
        Wat fröbelen met het deksel om positie van de opnemer over te nemen op de bodem van het bakje.
        Maak een “sleufgat”.
        Bij mij geeft opnemer iets verschoven t.o.v. meetschijfje het beste resultaat.

        LET OP:
        Bij het testen bleken veel valse meetwaarden te worden doorgegeven. Dit lag aan de voeding!
        Goedkope Action adapter werkte bij mij NIET GOED (Gaf ook in eerdere schakelingen storingen!)

        Wouter:
        Foto 3: Schema opnieuw uitgetekend: de R van Vcc naar Sensor Black en dan naar D2 snap ik niet helemaal goed? Komt er zo niet direct 12V op D2?

        Thnx en andere “Makers” Suc6

        Thomas

        P.S. Het deksel van de watermeter is VOORZICHTIG en zonder te beschadigen te verwijderen en zonodig weer terug te klikken.
        Wordt vervolgd.
        Foto’s krijg ik niet ingevoegd. Deze separaat aan Wouter gestuurd.

      3. Tip: ik heb de sensor rechtstreeks op de watermeter gelijmd met hotglue. Is makkelijk zonder beschadigingen te verwijderen en te herplaatsen.

  5. Leuk artikel. Ik heb zelf net vanavond een watermeter gemaakt met zo’n hallsensor en deze bevestigd in het klepje van de watermeter. Precies in het midden van het draaiend waaiertje. Helaas bleek de precisie in dit geval te groot, omdat de sensor hoe dat schijfje ook draaide, geen verandering in het magnetisch veld waarnam. Door hem een beetje uit het midden te plaatsen, lukt het wel. Ik heb overigens gewoon een 12V voeding gebruikt en een spanningsregelaar (7805) om er 5V van te maken voor de Wemos. Die stuur ik aan via een optocoupler om te voorkomen dat er 12 (of 5) volt op de data-input van de Wemos komt. Ik worstel nog wel met 1 vraag: de counter incremental in Domoticz toont een waarde in kWh. Hoe maak ik daar m3 van?

    1. Dag Pierre,

      Het moeilijkste heb je al gehad. Het is namelijk heel eenvoudig om je units aan te passen van je teller. Klik op aanpassen bij je sensor en kies bij type voor water. Je kunt hier ook eventueel je meteroffset ingeven zodat domoticz gelijk loopt met je watermeterstand. Bepaal het hier het type van de counter incremental. m³ water, gas, kwh...

  6. Beste Wouter,

    Dank voor de duidelijke en uitgebreide handleiding, de materialen zijn besteld dus nu is het nog wachten op de postbode ?

    Ik heb nog wel twee vragen:
    – In jou schema sluit je de zwarte kabel van de sensor met een 10kΩ weerstand aan op D2 en de 5V van de USB voeding. Is de interne weerstand (/impedantie) van de D1 mini echt maar +/- 20Ω dat er 3,3V op de GPIO pin overblijft??
    – Zelf heb ik twee watermeters (ivm stadsverwarming ook van warm tapwater), kan ik op één D1 mini met ESPeasy ook twee watermeters doorzetten naar Domoticz (via een andere GPIO [D0,1,2,5,6,7] pin)??

    Groeten,

    Ralph

    1. Dag Ralph,

      Leuk dat je reageert. Om eerlijk te zijn heb ik het schema van een Duits forum gehaald, en heb dus geen berekening gedaan met weerstanden. Je zou dus gelijk kunnen hebben.

      Je kunt inderdaad meerdere sensoren aansluiten. Je moet dan een andere pin gebruiken en dat ook zo instellen in ESPeasy. Daarnaast ook een aparte dummy aanmaken in Domoticz en het moet werken!

      Groet Wouter

  7. Ik heb een Wemos D1 V3. Die lijkt wat te verschillen van de hier besproken versie?
    Mode Type is RISING kan ik bijv. nergens terugvinden.
    Wel heb ik waarden kunnen zien in mijn Device maar in Domoticz gebeurt helemaal NIETS.
    Alles aangemaakt en IDX ingevuld in ESPEasy

    1. Hallo Lex,

      De Wemos die ik gebruik is inderdaad geen v3. Maar dat lijkt me niet uit te maken als ik zo lees wat het verschil is:

      Deze derde versie van de D1 Mini heeft een iets verbeterde printplaat met onder andere een montagegat(2mm) en een mogelijkheid om de deepsleep pin direct te verbinden(soldeerbrug) met de reset pin.

      Welke verse heb je geflashed van ESPeasy? Ik denk de laatste R120 versie? Voor deze blogpost heb ik een “Mega” ESPeasy versie gebruikt. Als je deze flashed, zul je de Mode Type RISING tegenkomen.

      Heb je op het tabblad config van espeasy de domoticzserver gegevens ingevuld? Stap 8 in : Hoe flash je ESPeasy op een Wemos D1 mini?

      Groet Wouter

    2. In versie R120 van de ESPEasy firmware zit bij Counter inderdaad geen optie meer Rising/Falling. Als het niet werkt kan je een oudere versie van EspEasy flashen waar die optie wel in zit.

      1. Ja dat had ik al gedaan, maar wat erbij geteld wordt is steeds teveel.
        Dus lijkt het dat er teveel gemeten wordt t.o.v. wat de meter zelf ziet.
        Heeft de debounce time daar iets mee te maken?

        Ik heb een LJ18A3-8-Z/BX.
        Spanningsconverter is dan niet nodig (5V van de USB aansluiting van de Wemos staat ook op de 5V pin).
        Aansluiten is dan erg eenvoudig.

        1. Goede tip! Dat klinkt een stuk makkelijker.

          De debounce time is de tijd dat een nieuwe puls genegeerd wordt na de eerste puls.

          Check even of je watermeter misschien per liter 2 rondjes draait of dat de sensor een beetje ‘knippert’ als ie boven het metalen plaatje zit. Dan kan de debounce time hoger instellen helpen. Maar wat gebeurd er als de meter precies onder de sensor tot stilstand komt?

          1. Sensor iets verschuiven t.o.v. meet schijfje. Pas laten tellen op neer gaande flank van de meet puls. Er wordt dan pas gemeten als schijfje helemaal rond is geweest. Schijfje
            draait relatief langzaam, dus debounce mag redelijk hoog ingesteld worden.

    1. Hoi Wouter en Lex, ik heb ook een NodeMCU maar ik krijg de Mega niet werkend. De R120 werkt prima op dit bord, maar als ik de Mega flash blijft hij in een boot-loop. Met de 120 zie ik een memsize van 4096. Welke versie van de Mega bin-files zou ik moeten gebruiken volgens jullie?

      1. Hoi Bart,

        De mega zou ook moeten werken. Wat als je eerst de blank 4mb bin flashed en daarna de mega van 4mb? Ik denk dat het dan wel gaat werken.

        Groet Wouter

  8. Ik heb de meter offset op de juiste stand gezet en de meter deler op 1000. Dat lijkt (voorlopig) de juiste waarden weer te geven.
    De tips van Thomas ga ik nog ook even uitproberen.

  9. Mijn watermeter en de waarde in Domoticz lopen nu exact gelijk.
    Dus even een samenvatting (zonder foto’s want die kan ik niet plaatsen?) :

    Ik heb een Wemos D1 Mini V3. Die heeft een micro USB aansluiting zodat je een telefoonlader/snoer kan gebruiken om er 5V op aan te sluiten.
    Deze 5V staat dan ook meteen op de 5V pin van de Wemos.
    Wemos D1 Mini V3 flashen met ESPEasy (ESP_Easy_mega-20190630_dev_ESP8266_4M.bin) (zie de link van Wouter) en configureren volgens de instructies. Ik heb alleen RISING veranderd in FALLING (dank aan Thomas) .

    Een 10kOhm weerstand aanbrengen tussen de 5V pin en D3 pin (= GPIO 0).
    Vervolgens de sensor aansluiten: de LJ18-A3-8 is een 5V versie die perfect werkt op (denk ik) elk type watermeter met een draaiend schijfje waar iets van metaal in zit. Mijn watermeter is een Elster V200. Die heeft ook 2 gaatjes bovenin die je kan gebruiken om alles te bevestigen zonder iets kapot te maken. De sensor gaat simpel op 5V (blauw), GND (bruin) en D3 (zwart).

    MOD EDIT OP VERZOEK VAN LEX: 5V dient bruin te zijn en GND Blauw.

    Monteren op de watermeter iets uit het midden van het draaischijfje. Even testen of de LED netjes reageert op het draaien van de schijf.

    In Domoticz —> hardware —> DUMMY —> maak virtuele sensoren — > incrementele teller
    daarna in TAB Overige deze sensor aanpassen naar Type “Water” , offset instellen op de laatste waarde van de watermeter en de deler op 1000.

    Et Voilá …

    1. @Lex Sjoerds,
      Dank voor je beschrijving voor gebruik van een 5V proximity switch. Kan het zijn dat in je beschrijving van 15 juli 2019 om 12:18 BRUIN en BLAUW hebt verwisseld? Eerst had ik LJ18A3-8-Z/BX-5V aangesloten zoals in je post aangesloten, hetgeen niet werkte. Nadat ik conform datasheet van de LJ18A3-8-Z/BX-5V de WemosD1Mini 5V op BRUIN had aangesloten en de WemosD1Mini GND op BLAUW functioneerde het (inclusief 10kOhm weerstand tussen BRUIN en ZWART, waarbij ZWART op WemosD1mini-D3 is aangesloten). Conform https://www.jbswebcom.nl/knutselen/index.php/watermeter-uitlezen-met-npn-sensor.
      Guido

  10. Watermeter uitlezen volgens “Twoenter methode” functioneert prima, maar ………………inmiddels is er “de beruchte onverklaarbare piek opgetreden”. Afgelopen zondag 7862 liter water verbruikt en dat kan natuurlijk niet.
    Het shift+links klikken in het Domoticz verbruiks-diagram verwijdert niks.
    Nu wil ik deze waarde in de Domoticz database wissen.
    Ik heb al in de D-database (kopie natuurlijk!) zitten zoeken, maar wáár moet ik zoeken.
    Ik lees de D-database in DbBrowser (sql-lite). De Tab “Browse data”geeft ook al geen oplossing.
    Wouter kan jij of iemand anders van je volgers mij op weg helpen waar ik moet zoeken a.u.b?

    1. Hoi Thomas,

      Leuk je weer terug te zien! Fijn dat de watermeter nog steeds werkt!

      Tsja soms ontstaat er inderdaad zomaar een piek helaas. Het Shift+klik werkt voor een aantal waarden handmatig te verwijderen uit de grafiek wel, maar als het er zoveel zijn dat het lijkt alsof het niet werkt dan kun je inderdaad beter even de database bewerken.

      DbBrowser is daar inderdaad erg geschikt voor. Voor de volledigheid en andere lezers: de database van domoticz heeft een SQlite3 formaat en kun je dus lokaal bekijken en bewerken. Goed om een kopie te maken, lokaal te bewerken en weer terug te schrijven. Ik zou dat wel doen als domoticz ‘uit’ staat. Anders krijg je misschien gekke fouten. Ik gebruik de domoticz.db in ‘domoticz/var/’.

      Het bewerken is heel makkelijk. De database heeft meerdere tabellen. Alle tabellen die in de database zitten kun je zien onder de eerste tab (Database Structure). De tabellen kun je uitklappen, door op het pijltje te klikken. Je ziet nu de kolommen van de tabel. Tabel ‘Temperature’ heeft bijvoorbeeld onder andere de kolommen ‘Temperature’ en ‘Humidity’. Zo zijn er ook tabellen voor Meters, Schakelaars etc.

      Domoticz vult alle tabellen met waarden (rows). Die rows kun je bekijken onder de tab Browse Data. Om je watermeter gegevens te bekijken kies je in het pulldown menu voor ‘Meter’. Filter vervolgens de kolom DeviceRowID met de IDX van je watermeter. Nu komen alle waarden naar boven die je watermeter heeft opgeslagen. Je kunt de date kolom nog verder filteren op de datum van zondag. Zoek de verkeerde waardes eruit en klik op de bovenste, en klik daarna met shift ingedrukt op de onderste verkeerde waarde om de selectie te maken. Klik daarna op Delete records en klaar.

      Sla de bewerkingen op door op Write changes te klikken. Upload de database terug naar je domoticz map (domoticz/var/ bij mijn installatie) en start domoticz weer. Dan zouden de waardes weg moeten zijn.

      Het gaat je lukken, de watermeter maken was moeilijker 🙂

      Wouter

      1. Gelukt! Maar, pff, ik hoop dat die pieken niet teveel gaan voorkomen.
        Uit “dankbaarheid” en om overige “Makers” te helpen morgen wat ik zoal tegenkwam en waar ik op moest letten.
        In het kort: Piek treed op om 9:00 en wordt ontdekt om 15:00, je dagverbruik is dan ondertussen wel bij de piekwaarde opgeteld. Morgen meer hoe ik dat allemaal op zijn ‘Thomas heb opgelost ?

        1. Nadat bij mij ook vreemde pieken optraden heb ik naar de oorzaak gezocht.
          Zoals het er nu uitziet is de 5V Voeding de oorzaak. Ik heb een gestabiliseerde 5V voeding aangesloten en vanaf dat moment heb ik er geen last meer van.

    2. heren,

      ik ben een noob in deze en kom er eigenlijk niet uit.
      wie zou mij wat op weg willen helpen

      ik heb :
      wemos D1 mini v3
      LJ18A3-*-Z/BX-5V sensor (met micro usb)

      als ik de reactie van Lex sjoerd lees heeft hij bovenstaande componenten werkend met de blauwe draad aangesloten op 5V van de wemos D1 mini v3, de bruine draad op de GND en de zwarte draad op de D3, dit zou GPIO 0 (d3) moeten zijn. En een 10k Ohm weerstand tussen de 5V en de D3. dit heb ik op dezelfde wijze aangesloten.

      echter in als ik inlog op de wemos staat er onder GPIO ← Pulse: GPIO 0 (d3) een ! in een driehoek achter?

      als ik de schrijver zijn opstelling zie dan heeft hij 2 draden van de sensor anders aangesloten t.o.v. lex sjoerd?

      ik heb in domoticz een dummy aangemaakt met counter credential, meter deler en offset ingesteld, idx =92

      vervolgens in de wemos de IDX van 92 ingevoegd.

      Echter zie ik geen enkele led op de wemos oplichten als ik in de buurt van metaal kom of als ik hem bovenop het radje van de watermeter houd… Dus ik denk dat er al iets mis gaat voordat er uberhaubt iets verstuurd wordt naar domoticz?!

      tip zijn zeer welkom.

      gr Nils

      1. Hi Nils,
        Ik denk dat ik hetzelfde issue had…. Ik heb 5V op bruin (van de proximity switch) aangesloten en GND op blauw… dit is conform de datasheet en ook aansluitingen zoals bij andere gebruikers. Daarna werkte de proximity switch wel (ik heb dus geen schade ondervonden van verkeerd om aansluiten). Vergeet idd de weerstand niet. Ik werk met Home Assistant en ESPHome en daar was ie daarna direct zichtbaar. Zie ook https://www.jbswebcom.nl/knutselen/index.php/watermeter-uitlezen-met-npn-sensor. Succes!
        Guido

        1. Inderdaad moeten blauw en bruin verwisseld worden. Excuus dat ik dat verkeerd heb opgeschreven. Kan de moderator dat veranderen in die originele reactie?
          Dan wordt niemand meer op het verkeerde been gezet. Gr, Lex

          1. Hoi lex,

            Ik heb je originele reactie aangepast. Bedankt voor de terugkoppeling en ondersteuning!

            Wouter

          2. Heren,

            na het opwisselen van deze bedrading en het aanpassen van mijn domoticz poortnummer naar 8084 ipv de 8080 in ESPeasy werkt het als een zonnetje in Domoticz.. bedankt daarvoor!!!

            Is er hier ook iemand die met Dashticz als dashboard werkt?
            Ik kan namelijk de totale watermeterstand (meteroffset)wel als block zichtbaar maken in dashticz alleen ik kan maar niet op mijn dashboard de actuele dag waterverbruik weergeven??? idx 92 in domoticz geeft alleen de meteroffset terug aan dashticz

            iemand enig idee hoe ik dat voor elkaar kan krijgen?

          3. Hoi Nils,

            Goed bezig ?
            Ik heb wel een dashticz dashboard draaien maar alleen met grafiekjes. Vraag het even in het dashticz subforum van het domoticz forum of misschien reageert hier nog iemand anders.

            Groet Wouter

  11. Hallo allemaal, de sensor maken is gelukt en over het algemeen werkt het ook prima. Nu is het alleen wel zo dat ik sommige dagen nog steeds valse metingen heb. Op een verbruik in een maand van 4000 liter is de fout nu 409 liter. Best veel. Waar kan dit aan liggen?

    1. Hoi Rolf,

      Goed gedaan ?Wat gebeurd er als je metertje net wel/net niet onder de sensor staat? Als het lampje van de sensor gaat knipperen maakt hij steeds pulsen. Het komt wel eens voor dat het metertje zo een dagdeel stilstaat. Dat veroorzaakt nogal wat valse liters. Probeer de sensor nog wat beter te positioneren.

      Succes

      Groet Wouter

  12. Geweldige blog Wouter. Echter heb ik wel een paar vragen.
    Ik heb geen sensoren die tussen de 6-36 volt nodig hebben maar 5 volt sensors.
    Dit veranderd mijn opzet iets en daarbij heb ik niet de spanning converter nodig lijkt mij.
    Ik gebruik de D1 mini pro welke ik via de micro usb aansluit op 5 volt.
    Nu zit er op de D1 mini pro ook een aansluiting van 5 volt. Volgens mij is deze rechtstreeks verbonden met de micro usb aansluiting.
    Het zou mooi zijn als ik mijn censor (5v) vandaar uit zou kunnen voeden. Enigste wat dan nog rest is de pull-up weerstand te huisvestingen.
    Enig idee of dit zo zou kunnen ???

    1. Dank je wel Nico. Je verhaal klopt. Je kunt de sensor op de 5v aansluiten. Check wel even of de sensor niet meer mA vraagt dan de Wemos kan leveren. De data pin kun je dan inderdaad aansluiten zoals een voltage devider. Het schema daarvoor staat ook in het zonnepanelen S0 meter artikel.

      De opties rising, change delta/total/time zitten in de mega versies van espeasy. De 2.0 versie van espeasy zeg maar. Je hebt nu waarschijnlijk de r120 versie geflashed.

      Succes

      Wouter

          1. Beste Wouter,

            Ik worstel al tijden met een voor mij onoplosbaar probleem.
            Wanneer de watermeter stopt met werken (klaar met water gebruiken) en de halvemaan schijf toevallig onder de inductieve sensor blijft staan, blijft de led branden en blijft mijn teller doortellen.
            Hoe is dit op te lossen?
            Alvast bedankt voor je reactie.

          2. Hoi Dinand,

            Dat gebeurt wel eens ja. Brand de led constant of knippert ie een beetje? Wanneer ie knippert geeft ie steeds nieuwe pulsen inderdaad. Je kunt dan kijken of je de sensor wat beter kunt plaatsen. Zoveel mogelijk oppervlak van de sensor boven zoveel mogelijk oppervlak van het metertje.
            Als de led stabiel brandt moet je even kijken naar de debounce time in de instellingen van espeasy. Misschien wat hoger instellen.

            Groet Wouter

  13. Hoi Wouter,

    Hartelijk dank voor je reactie.
    De led brand dan constant(als de het metaal van het halvemaan schijfje onder de NPN sensor blijft staan).
    Ik heb ook geprobeerd de sensor wat te verdraaien, maar dit had helaas ook geen effect.
    De debounce time heb ik ook al verhoogd naar 10000.

    1. Hoi Wouter,

      Ik ben er helaas nog niet uit om het waterverbruik goed te monitoren.

      Is het gebruikelijk/normaal als de NPN sensor in kontakt blijft met metaal(het lampje blijft dan branden) de counter/teller van ESPeasy dan door blijft tellen?
      Zou de NPN sensor defect kunnen zijn?
      Alvast bedankt voor een reactie.

      Met vriendelijke groet,

      Dinand te Raa

      1. Hoi Dinand,

        Nee dat is niet de bedoeling. Wanneer de sensor contact maakt moet dat worden gezien als 1 puls door espeasy. Als de led altijd aan staat, ook als je de sensor in de lucht houdt, dan zou de sensor best defect kunnen zijn. De led moet dus alleen gaan branden als er metaal in de buurt is.

        Groet Wouter

        1. Hoi Wouter,

          Hartelijk dank weer voor je reactie.

          Het probleem waar ik nog steeds mee zit is het volgende:
          Stel dat de waterkraan wordt dicht gedraaid op het moment dat het halvemaan schijfje onder de NPN sensor staat.
          Het lampje achter op de sensor blijft dan constant branden, wat volgens mij ook juist is, want er is dan metaal in de buurt van de sensor.
          Op dat moment wordt er dus geen water meer getapt, het lampje op de sensor brandt dan wel omdat het halvemaan schijfje onder de NPN sensor staat.
          Er wordt bij mij dan constant doorgeteld, terwijl de watermeter stilstaat.
          Hoe kun je er nu voor zorgen dat er in ESPeasy (en Domoticz) niet constant wordt doorgeteld?
          Alvast bedankt voor een reactie.

          Met vriendelijke groet,

          Dinand te Raa

          1. Hoi Dinand,

            Ik begrijp je verhaal, en dat is inderdaad niet de juiste werking. Wil je eens je instellingen nalopen in domoticz en ESPeasy? Check even het type dummy device van domoticz en het type device in ESPeasy.

            Plaats desnoods screenshots van de instellingen even hier.

            Groet Wouter

  14. Hoi,

    Ik heb reeds een S0PCM pulse sensor en een LJ12A3-4-Z-BX gekocht. Tevens een 12v DC power supply. Nu is het zo dat de S0PCM sensor reeds gebruikt wordt en 5 aansluitingen heeft dus prima deze watersensor kan uitlezen. Het enige waar ik voor moet zorgen is dat 12V niet op de S0PCM komt te staan. Nu lees ik, reed switches, optocoplers etc. Maar zoek eigenlijk een simpele oplossing en tekening hoe ik nu de 12v dc, de inductieve sensor naar de s0pcm aansluit zonder dat er dus 12v op de s0pcm komt te staan. thanks!

    1. Mijn watersensor werkt perfect. Tenminste met de nieuwe sensor.
      De vorige had een detectie afstand van 4 mm en die had moeite met het decreteren van het metalen plaatje. Ik heb er nu een die een detectie afstand heeft van 8 mm en dit gaat zonder problemen. Alleen lukt het mij schijnbaar niet om de setting juist te krijgen.
      Zo heb ik voor de meter deler een waarde van 100000 moeten ingeven om bij 1 liter water verbruik de stand op 0.001m3 te krijgen. Ik neem aan dat dit de juiste benadering is.
      Ik blijf nog wel met de vraag zitten als de watermeter stopt op het moment dat de sensor geactiveerd word (lampje blijft dan branden) word die liter dan alsnog geteld zodra de meter weer gaat lopen of ben ik die kwijt ?

      1. Hoi Nico,

        Goed gedaan en goed om te horen!

        De meter deler staat bij mij op 1. Misschien een foutje in de config van espeasy of de overall instellingen van domoticz?

        De liter wordt niet vergeten. Deze wordt geteld als puls wanneer de led weer uit gaat.

        Veel plezier er mee!

        Wouter

        1. @Wouter
          Oke dus die liter gaat niet verloren haha
          Maar wat ik ook heb zie ik nu pas dat de teller soms zomaar een aantal er bij op telt zonder dat er maar 1 druppel door de leiding is gegaan. Ook gecontroleerd of daarbij de sensor ook schakelde maar dat is dus niet zo.
          Wat de instellingen van espeasy aangaat zou ik zo niet weten waar ik dan dat moet aangeven. Zal nog eens zoeken…

          1. Wouter
            Vreemde verschijnselen hier. Ik had het verschijnsel dat in 15 minuten tijd er toch 8 liter water verbruikt was. Op zoek gegaan naar lekkage maar dat was niet het geval. 🙂
            Hij telde gewoon door. Ook wanneer ik de sensor los koppel van de espeasy.
            Moet ik ook nog in de espeasy onder menu hardware wat instellen.
            Ik gebruik voor de sensor GPIO-12(D6).

          2. Hoi Nico,

            Dat is gek. Telt domoticz door of krijgt ie ook echt input van de wemos? Of te wel : check de log van espeasy en van domoticz.

            Zit de schakeling goed aangesloten en eventueel kun je de hardware settings nog wijzigen voor je gpio in ESPeasy.

            Groet Wouter

  15. Dat is inderdaad heel raar Wouter maar ik heb vermoedelijk de oorzaak gevonden.
    Als ik alleen de esp gebruik en handmatig de gpio schakel is er niks aan de hand.
    M.a.w. wemos met 5 volt gevoed en gpio12 schakelen dan is alles goed.
    Dus moet het aan of de sensor liggen of de niveau’s van de spanningen.
    Zodra ik alles weer aansluit zie ik dat het niveau van de schakeldraad van de sensor tussen de 12 en 0,697 volt ligt.
    Volgens mij is die 0,697 volt een waarde waarbij net wel of net niet geschakeld word op de gpio.
    Dus wil ik het een beetje aanpassen op de manier zoals hieronder beschreven is.

    https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php?title=LJ12A3

    Rest mij nog wel de vraag of deze schakeling ook zal werken bij een spanning van 5 volt (nu 12volt)

    1. @Wouter
      Misschien kun jij mij verder helpen …ik kom er niet meer uit.
      Heb schakeling toegepast uit bovenstaande reactie en naar mijn idee telt de sensor prima zie ook de log .( van 25 tot 34). ook de waarden Total in het tabblad device word keurig 1 verhoogd. Naar mijn idee een goed werkende espeasy..
      Maar ik zie niets terug in het device in domoticz.
      Ik zie echter wel dat hij geupdate word doordat hij om de ingestelde tijd oplicht.

      580774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
      585774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
      590774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
      595774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 2.00;27.00;129.00
      600774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;27.00;129.00
      602224: WD : Uptime 10 ConnectFailures 0 FreeMem 19704 WiFiStatus 3
      605774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;27.00;129.00
      610774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;28.00;18397.00
      615774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
      620776: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
      625774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
      630774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
      632223: WD : Uptime 11 ConnectFailures 0 FreeMem 19704 WiFiStatus 3
      635774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
      640774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 3.00;31.00;1801.00
      645774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
      650774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
      655774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
      660774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
      662223: WD : Uptime 11 ConnectFailures 0 FreeMem 19688 WiFiStatus 3
      665774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;32.00;25209.00
      670774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;33.00;3386.00
      675774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;34.00;3499.00
      680774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
      685774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
      690774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
      692223: WD : Uptime 12 ConnectFailures 0 FreeMem 19688 WiFiStatus 3
      695774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00

      1. Hoi Nico,

        Je esp log ziet er inderdaad prima uit. Dus daar lijkt het goed te gaan. Nog 1 ding even checken om verder te zoeken. Welk communicatie protocol heb je ingesteld staan onder tab ‘controllers’? Is dat domoticz http of domoticz mqtt? Voor beide: weet je zeker dat die instellingen juist zijn, username / password als je die gebruikt en heb je andere apparaten die wel werken via http of mqtt?

        Dan in domoticz, is het device een ‘teller (incrementele)’ type? Wat zie je in de Domoticz log binnenkomen als wemos verzend?

        Wouter

        1. @Wouter
          Ik gebruik het HTTP protocol en alles nog een keer gecheckt maar staat allemaal goed. De andere device’s die via het HTTP protocol werken allemaal.
          ook het device voor het waterverbruik staat ingesteld als omschreven en is van het incrementele type.
          Echter zie ik geen data in de log van Domoticz verschijnen van de wemos.
          Ik neem aan dat daar het probleem ligt. Vreemd dat ik wel het device zie oplichten alsof hij wordt geupdate.

          Voordat ik deze reactie geplaatst heb nog even 1 ding geprobeerd.
          Het device in Domoticz verwijderd en een nieuwe aangemaakt.
          Device nummer in de esp aangepast en??????

          Hij werkt weer..

          Hopen dat het zo blijft.. Zo zie je maar weer hoe eenvoudig de oplossingen soms zijn..

          1. Heb gister eindelijk mijn proximity sensor binnen. Had daarvoor al de node MCU geprogrammeerd, houder gemaakt voor op de watermeter en pull up weerstanden gemonteerd. zo te zien werkt alles prima.
            ik heb de laatste esp mega firmware er opgezet en hiermee kun je ook elke data lijn op hoog of laag zetten. heb er echter toch voor gekozen om alles met externe pull up weerstanden te doen. 4K7 voor de DS1820 temp sensor(temperatuur in de meterkast of water) en 10K voor de LJ12A3-4-Z BX 5v.

            wat mij echter verbaasd is hoe moeilijk iedereen doet over die 3.3 volt en die 5 volt. sensoren sluit ik aan op de 5V(van de nodemcu/wemos)en alle pull ups op de 3.3 volt. hebt je altijd het juiste level op de inputs (5v werkt wel maar is niet slim). zo te zien nog geen rare pieken of afwijkingen. als de meter stopt onder de sensor brand hij gewoon en geeft geen extra pulsen. wat ik nog niet getest heb is of hij jittert als hij er wellicht net wel/niet op staat. laat dit een tijd in testopstelling draaien(aparte 5V apple voeding) als dit stabiel is ga ik kijken of ik de usb poort van de synology als voeding kan gebruiken. het geheel trekt bij mij 100ma(ook als de sensor brand) die lijkt enorm laag maar alles werkt goed. ik gebruik ook geen flow berekeing in de nodemcu maar doe dit direct in domoticz. de nodemcu stuurt nl elke 60 seconden het verbruik naar domoticz. als je deze waarde vervolgens ook naar een flow device stuurt heb je gelijk het aaln liters/min. voordeel van deze methode is dat de flow aangepast wordt tegelijkertijd met de Watermeter. als je rules in nodemcu gebruikt is dit nl niet het geval(omdat de sensor elke 60 seconden uitstuurt maar de rules getriggerd worden door de counter.

          2. Dag Ronald,

            Bedankt voor je uitgebreide verslag en toevoeging! De flowmeter is inderdaad nog een leuke extra. Ik ga daar eens mee aan de slag!

            Wouter

  16. Ik zou dit ook wel eens met domoticz uit willen lezen. En het liefste met een 5 V sensor. Kan hiervoor nog een setup/beschrijving worden gemaakt? Ben niet erg technisch en weet ook niet of die weerstanden er dan wel of niet tussen moeten.
    Alvast bedankt!

  17. Beste Wouter,

    Gaaf project. Heb al aardig wat dingen draaien in Domoticz en nu is het tijd voor de watermeter. Gisteren binnengekomen….
    Heb niet goed naar de benodigdheden gekeken en heb dus geen Wemos D1 besteld. Kan dit ook allemaal op een esp8266 nodemcu v3? Kan ik dan dezelfde software flashen?

    Hoor graag van je.

    Groeten
    Bas

      1. Hoi Wouter

        Dank voor je snelle reactie. Heb nog niet zo veel, ben nog in ontwikkel fase. Maar wat tot nu toe draait is alle verlichting van Milight op een hub / esp8266. Zonnepanelen uitlezen via P1 / Raspberry. Rookmelders via Zwave / Deursensor welke cv uitschakelt als schuifpui langer dan 3 min open staat (werkt nog niet goed).
        Straks watermeter uitlezen ?

        Ik ga het proberen op een esp8266 te krijgen. Heb alleen een 6-36v sensor en loet dus nog die mt3608 bestellen. Of kan ik de voeding ook van een oplader die bijv 9v levert halen?

        Alvast bedankt en blijf je volgen, leuke projecten, met een heldere uitleg / installatie service!

        Gr Bas

  18. Beste Wouter,

    Stom, niet goed gelezen. Staat al duidelijk in je omschrijving, “of gebruik een adapter”.
    Ik ga snel aan de slag.

    Gr Bas

  19. jammer geen reaktie mogelijkheid op dit artikel;Slimme thermostaat toevoegen aan Domoticz (Intergas Incomfort) dacht eerst dat het aan de browser lag, is er ook een mogelijkheid om uit te vinden hoe de tapcomfort functie en temperatuur met een knop/schuif of preset aan/uit of regelen in domoticz ? Dit zou handig kunnen zijn bij het douchen waarbij het water niet tot 65 graden hoeft opgewarmt te worden maar wel voor het afwassen, en eigenlijk ook maar tijdelijk i.v.m legionellarisico.De beschrijving bij de lan2rfgateway laat niets zien, hoe zo iets te fiksen ?

    1. Hoi Henk-J,

      Vreemd! ik heb de reactie mogelijkheid aangezet bij het artikel.

      De tapcomfort functie is niet te regelen denk ik. Het is een zelflerende functie. Ik heb het uit staan in ieder geval. Je kunt dat beheren in de Incomfort app van intergas zelf. Maar wat wil je bereiken?
      Het water voor douchen moet in de ketel wel warmer zijn dan 38 graden, want je mengkraan of thermostaatkraan mengt er koud water bij. Anders zou je onder een klein straaltje staan te douchen…

      In mijn grafieken zie ik de water temperatuur s nachts gewoon netjes dalen en weer stijgen zodra er vraag is.

      Zie grafiek :
      https://www.twoenter.nl/blog/wp-content/uploads/2020/04/screenshot_20200419_171907_nl6053874305869388326.jpg

      Groet Wouter

      1. Hallo Wouter, bedankt voor je reactie, de tap comfort functie kan in de app in de eco- of comfortstand gezet worden.
        Als de tapwater temperatuur in de app de op de minimale stand van 40 graden gezet wordt is er meer condensatiewarmteopname dus energie besparing, en mengt de thermostatische kraan minder koud water bij; de tapwateraanvoertemperatuur op 45 graden is echt geen crisis.
        ook blijft die vervelende s1 storing door overshoot van de te hoge tapwatertemperatuur weg.
        En alle radiatorkranen mogen dicht blijven.
        Helaas zit het speeltje om dit te bedienen in de apps van incomfort en intouch verpakt en het command voor uitsluitend temperatuur setpoint in lua in de browser is te bedienen, of valt het command of script voor tapwater/temperatuur/ketel aan uit op een andere manier te destileren? zat zelf al te denken aan wireshark.

  20. Hallo Wouter,

    Ik ben een newby op domoticz en heb problemen met het configureren van Domoticz.

    Volgens mij werkt de Espeasy wel want die pulst netjes en in de log geef die ConnectFaillures 0
    Ik heb domoticz 2020.2 op een Raspberry 3. Ik heb in setup / hardware een een Watermeter aangemaakt als dummy (do nothing) zoals je opgegeven heb maar dan maak daar vind ik geen optie overig.
    Kun jij me helpen?
    groet Piet

    1. Hallo Piet,

      Leuk dat je aan de slag bent met domoticz. Zoals met al het nieuwe, het begin is even moeilijk. Zo ook met domoticz ?

      Als je een dummy hardware hebt aangemaakt, klik je daarna op maak virtuele sensoren. Daar kies je de juiste type sensor. Nu heb je een dummy sensor aangemaakt. De dummy hardware kan meerdere dummy devices maken. Dus je kunt m voor meerdere projecten gebruiken.

      Nu verschijnt onder het tabblad overige je sensor. Wanneer je een dummy schakelaar aanmaakt, verschijnt hij onder schakelaars en temperatuur sensoren verschijnen onder tabje temperatuur.

      Veel succes!

      Wouter

      1. Hallo Wouter, ik heb toch nog een vraagje. Kun jij mij vertellen hoe de bericht er uit ziet wat de wemos mini stuurt naar de raspberry om evt zelf een bericht te kunnen sturen.
        Groet Piet

        1. Hoi Piet,

          In http ziet het er zo uit :

          Ip adres domoticz /json.htm?type=command&param=switchlight&idx=99&switchcmd=Off

          Verander het command en de idx. Check de json api wiki van domoticz voor meer informatie en commando’s.

          In ESPeasy rules ziet het er zo uit :

          Publish domoticz/in,{“idx”:123456,”nvalue”:0,”svalue”:”[devicename]”} //

          Met het http request krijg je netjes antwoord. Error of ok.

          Succes

          Wouter

          1. om het antwoord wat completer te maken: deze commando’s moeten wat exter worden gebrukt, helemaal met MQTT omdat daar special characters in voorkomen

            hierbij alle voorbeelden want dat leest beter als een generiek voorbeeld
            cut/paste het even in notepad want je wilt dit achter elkaar zien en niet zoals nu dat de regels afgebroken worden
            let op het ip adres en de poort die je aan moet passen in jou situatie

            stuurt de waarde van Water#CounterTotal naar domoticz device met idx 344
            http versie
            SendToHTTP 192.168.1.50,8084,/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=[Water#CounterTotal]
            MQTT versie
            Publish domoticz/in,'{“idx”:344,”nvalue”:0,”svalue”:”[Water#CounterTotal]”}’

            stuurt de waarde van 1 naar domoticz device met idx 344
            http versie
            SendToHTTP 192.168.1.50,8084,/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=1
            MQTT versie
            Publish domoticz/in,'{“idx”:344,”nvalue”:0,”svalue”:”1″}’

            wil je het commando vanuit een browser naar domoticz sturen dan is de layout iets anders
            http://192.168.1.50:8084/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=1

          2. stuurt de waarde van Water#CounterTotal naar domoticz device met idx 344
            http versie
            SendToHTTP 192.168.1.50,8084,/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=[Water#CounterTotal]
            MQTT versie
            Publish domoticz/in,'{“idx”:344,”nvalue”:0,”svalue”:”[Water#CounterTotal]”}’

            stuurt de waarde van 1 naar domoticz device met idx 344
            http versie
            SendToHTTP 192.168.1.50,8084,/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=1
            MQTT versie
            Publish domoticz/in,'{“idx”:344,”nvalue”:0,”svalue”:”1″}’

            wil je het commando vanuit een browser naar domoticz sturen dan is de layout iets anders
            http://192.168.1.50:8084/json.htm?type=command&param=udevice&idx=344&nvalue=0&svalue=1

          3. Bedankt voor je aanvulling! Vanuit de app is het altijd wat lastig uitgebreid te antwoorden. Goed dat je Piet verder geholpen hebt ?

  21. Ik zie net dat copy/paste er voor gezorgd heeft dat bij het mqtt commando een ‘ is veranderd is aan het einde van het commando (weird)
    het symbool wat staat na domoticz/in, moet ook aan het einde staan.

    ik probeer het nog 1 keer maar vrees dat het forum het karakter aan past

    Publish domoticz/in,'{“idx”:344,”nvalue”:0,”svalue”:”1″}’

  22. Ha Wouter,

    Dank voor je uiteenzetting!
    Ik gebruik de 5V versie van de nabijheidssensor. Ik voed hem vanuit mijn Nodemcu.
    Op de output van de sensor staat ook 5v als er detectie plaatsvindt.
    Dat lijkt me wat veel voor de gpio pinnen van de Nodemcu.

    Moet ik een weerstand plaatsen of is dat niet voldoende?

    1. Hoi Bob,

      Graag gedaan.

      Voor het gevoel is 5v op de output wel wat veel. Je kunt m beperken voor de veiligheid, maar niet te veel anders wordt de puls niet meer gelezen als HIGH.

      Groet Wouter

  23. Hallo Wouter. Leuk project dit en een duidelijke beschrijving, bedankt! Ik heb inmiddels al zitten experimenteren en heb de 5V versie liggen. De Wemos D1 is voorzien van ESPeasy en de sensor telt netjes als ik er een stukje metaal voor hou. Ik zie alleen niets gebeuren in Domoticz. In de config tab heb ik alle Domoticz gegevens gezet (IP, Poort, login etc) en krijg geen foutmelding in de log. In domoticz uiteraard dummy aangemaakt en een watermeter aangemaakt, dit IDX nr staat in de devices ingesteld. Het vinkje bij ‘send data’ staat aan, alleen gebeurt er niets in Domoticz.

    Zie ik iets over het hoofd? Ik kan in domoticz niks vinden in een log of instellingen…

    1. Hoi Bob,

      Bedankt voor je reactie en leuk dat je er mee aan de slag gaat!

      Welk protocol gebruik je als communicatie naar domoticz? Wanneer je mqtt gebruikt moet er ook een mqtt server / broker draaien in je netwerk. Ik heb daar ook een blog over geschreven mocht je dat willen opzetten. Via http zou het allemaal direct moeten werken. Maak je gebruik van authenticatie? Dat kan misschien problemen geven, probeer eens met een http url in je browser een meterstand door te geven. De aanwijzingen hiervoor staan in de Domoticz wiki als je googled op domoticz api json.

      Succes!

      Wouter

      1. Bedankt voor je snelle reactie Wouter, top! Ik heb het via http lopen. Met deze url krijg ik een update bij de juiste teller:
        http://192.168.2.5:8080/json.htm?type=command&param=udevice&idx=561&nvalue=0&svalue=1

        In de settings staat hij op basic-auth (ipv login page), hoewel de inloggegevens goed zijn ingevuld heb ik in Domoticz ingesteld dat apparaten op het LAN geen inlog nodig hebben.

        Ik heb het idee dat er iets mis gaat in de verschillende delays,

        In de task settings staat: Delay: 1, Debounce time: 500. Zal vanavond nog even e.e.a. testen

  24. Hoi Wouter, klopt het als er continu een voltage op de GPIO komt (zal dan 3,3v zijn vermoed ik) die bij de puls oploopt tot plm. 5V? Volgens mij heeft mijn sensor een andere kleurcodering en is bruin de + en blauw de -. Vermoed dat ik door verkeerde aansluiting de GPIO van mijn wemos heb opgeblazen…

    1. Kan de multimeter hier ook invloed op hebben? Ik heb nu ineens 4 pulsen in de wemos staan, dat is ook ongeveer het aantal dat ik op de multimeter heb zien voorbijkomen. Nu krijg ik geen nieuwe pulsen meer bij het device, ook al licht de sensor rood op…

      1. Hoi Bart,

        Of de kleurcodering klopt zou je moeten checken met de informatie van de fabrikant of leverancier. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat een iets ander type een andere pinout heeft.

        Ben je de weerstand vergeten bij het aansluiten? Wat als je alles uitschakelt en opnieuw start?

        Groet Wouter

      2. Kijk eens wat je “kale sensor” voor V-hoog en V-laag uitgeeft. 3V wordt door de ESP niet als laag gezien. Probeer desnoods zonder R. ESP i.o. is 5V tolerant (zelf geprobeerd, maar geen garantie 😉 Hoe voedt je je ESP via USB?. Heb je Ground ESP en Ground sensor doorverbonden?

        1. Weer wat wijzer: Zonder weerstand ertussen is de Low 2v en de high nog steeds bijna 5. Nog steeds te veel voor de Low dus. Zou ik de weerstand tussen data en de – moeten zetten om de spanning lager te krijgen?

    2. Hierbij een weergave van het label dat aan mijn sensor zit:

      BN+ —————–
                300mA    |
      BK   ———–      —
                          |       –    5V dc
                        |X|     |
                          |       |
      BU-  —————–

                PNP     NO

      Ik hoop dat hier iets van overblijft nadat er een stylesheet overheen is gegaan ?. (Helaas kan ik geen plaatje invoegen)
      Wat ik dan echter vreemd vind is dat hier een weerstand tussen – (“Blue”?) en data (“Black?”) lijkt te zitten, dat is dan wat anders dan de pullup uit de blog…

      Begrijp het nu verkeerd?
      Overigens knippert de sensor netjes als het wieltje eronderdoor gaat…

      1. Dag Bart, ik heb dezelfde sensor aansluitingen. Dat kruisje wat jij tekent is geen weerstand, maar een relais symbool. Je krijgt tussen Blck en Brwn de impuls uitgang die synchroon loopt met het knipperen van LED. Ik heb de schakeling van Wouter ook gebouwd en deze werkt bij mij prima. Hoe dat precies zit met die weerstand in het schema van Wouter snap ik ook niet helemaal, maar zoals gezegd, mijn pulsen – liters – worden netjes geteld. Voor jezelf het schema even netjes natekenen heeft bij mij erg goed geholpen ;-). Suc6. Thomas

        1. Hoi Thomas,
          Dank voor het meedenken. Dan heb ik nu alles toch correct aangesloten. Tussen bruin (+) en zwart (data) zit de weerstand. Opnieuw opstarten al meerdere keren gedaan (zowel via reboot als powercut). Zoals gezegd knippert de led op de sensor netjes als de meter er onderdoor draait…
          Data krijgt plm 3v in low, 5v in high… is die 3v niet erg hoog? Wat zou dat in dat geval kunnen veroorzaken?

          Iemand nog een suggestie?

          1. Hallo Bart. Nog even voor je nagekeken. LED uit is 12,2V en LED aan is 0,7V tussen zwart en blauw gemeten (dus NIET zoals ik eerst zei zwart en bruin). Heb je de Ground van 5V en 12V doorverbonden? Heb je al gekeken of een andere ESP- GPIO wel werkt? Grtn. Thomas

        2. Hoi Thomas,

          Ik heb de 5v versie van de sensor. Aangesloten met de bescgreven weerstand tussen plus en data. LED uit staat er ong. 3v op de data, LED aan iets minder dan 5. Lijt mij dat de LOW daarmee een te hoog voltage heeft en daardoor geen pulsen registreert. Moet ik met de 5v versie een ndere weerstand gebruiken misschien?

          1. Met wat geeft je “kale” sensor V hoog/laag uit bedoel ik niet a.d. ESP gekoppeld. Als V laag 3V is, is de sensor kapot. Is het wel een 5V sensor? Een 12V sensor vertoond met een te lage spanning ook zulk gedrag. Zoals gezegd de schakeling van Wouter werkt prima bij mij. Na al deze adviezen kan ik je niet meer verder helpen en zul je zelf een aantal proefondervindelijke stappen moeten gaan maken. Suc6! en laat even weten als je schakeling het doet. Thomas

  25. Het werkt! Maar zoals julie kunnen zien aan al mijn reacties op dit artikel ging het bij mij niet zonder slag of stoot. Zodat anderen er nog iets aan hebben wil ik daarom mijn avonturen met jullie delen.
    Als eerste heb ik een NodeMCU genomen die ik nog had liggen. Wat ik ook probeerde, de juiste ESPEasy kreeg ik er met geen mogelijkheid op geflashed. Wel allerlei andere versies van ESPEasy overigens.
    Uiteindelijk toch nog een Wemos D1 mini uit China laten komen, daarmee ging het flashen in 1 keer goed.
    De sensor had ik in eerste instantie verkeerd aangesloten (plus en min verkeerdom, dus ook de weerstand, noem maar op). Met de nodige hulp van de mensen in dit artikel (Kudo’s!) nu eindelijk werkend. Mijn sensor is een 5v versie en die heb ik nu zonder weerstand (pullup) aangesloten. Na mijn laatst gemelde problemen heb ik de spanning erafgehaald, de data nog eens teruggelegd naar D5 en opnieuw opgestart. RaRaPolitiepet, hij doet het!

    Nu maar eens kijken of de tellingen ook logisch zijn (geen spookpulsen oid) en de meter en Domoticz netjes gelijk blijven lopen.

    Nogmaals dank aan iedereen die me hierbij heeft geholpen!

  26. Ik kwam nog een mooie bevestigingsmethode tegen:

    Een kunststof hemelwater pijpklem (in dit voorbeeld een 75MM klem) voor een watermeter met diameter van ongeveer 82mm. Een 4mm schroeven en moertjes, wat afstand busjes om de afstand van de puls lezer en een gereedschap klem van rond de 16mm om de puls lezer vast te zetten. Een klein metalen stoelhoekje met wat gaatjes. Het stoelhoekje maak je plat en tordeer je 90 graden om deze vast te kunnen zetten op de kunststof beugel en gereedschap klem. Uiteraard kun je ook een stukje aluminium/ metaal strook of ander materiaal gebruiken om de 90 graden hoek te gebruiken.

    https://i1.wp.com/www.ztatz.nl/wp-content/uploads/2019/12/watermeter-met-puls-lezer.jpg?w=1024&ssl=1

    Bron: https://www.ztatz.nl/p1-monitor-watermeter/

  27. Ik heb mijn npn sensor (LJ18A3-8-Z/BX Nabijheids sensor N/O NPN 8mm) met een Tesa powerstrip op de watermeter geplakt. Zo’n plakkertje om posters aan de muur te hangen (en zonder beschadiging weer te kunnen verwijderen). In 2 sec gedaan en kan later ook weer zo verwijderd worden. Zit nu al 6 maanden netjes op z’n plek.

  28. Hi Wouter,

    Ten eerste bedankt voor je super leuke artikelen, vooral de inzet van de Wemos D1 mini vind ik super gezien ik het echt fantastische dingen vind.
    Ik heb je howto gevolgd en hoewel ik een LJ12A3 heb liggen ben ik voor een SN04-N gegaan omdat ik daar een betere houder voor had.
    Deze: https://nl.aliexpress.com/item/4000589454826.html?gatewayAdapt=glo2nld&spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef79d2h0acZE
    Alles lijkt te werken (als water draait gaat lampje netjes branden en krijg ik readings) maar ik krijg echt belachelijke waardes eruit. Valt echt niets van te maken.
    Ik heb met een maatbeker gemeten en bij elke 1 liter schommelt het tussen de 4 en 9 liter wat er gemeten wordt. Mar dus niet consequent.
    verder heb ik ook dat als het plaatje onder de sonde stopt blijft het lampje constant branden (niet knipperen) maar dat blijft de teller doorlopen.
    Heeft het net de SN04-N te maken? Kan ik beter de LJ12A3 (zelfde als in jouw howto, maar dunner) proberen?
    Heb ook al me de debounce time gespeeld en %VALUE% variabele in de formula etc.
    Rising en Falling geprobeerd. 10K weerstand tussen maar de waardes die ik door krijg lijken nergens op. Zo heb ik nu in 2 dagen al iets van 80000 liter verbruikt.

    1. Hoi Fernando,

      80 kuub in 2 dagen dat kan geen douchetimer tegenop ? dat klopt inderdaad totaal niet. Jammer is dat er geen vaste afwijking is. Op wat voor voedingsbron heb je de sensor en wemos aangesloten (V en A) ? Misschien is die wel te zwak en gaat ie daarom gekke dingen doen. Ik zie namelijk dat ie 6-36 volt nodig heeft.

      Als dat OK is, kun je natuurlijk altijd de andere sensor proberen of dat beter gaat. Als die ook vreemd doet is de wemos misschien brak.

      Laat maar horen, en dank voor je enthousiasme,

      Groet Wouter

    2. In aanvulling op Wouter. Ik heb jouw sensor even aangeklikt en zie dat deze als omschrijving “non inductive sensor” heeft. De LJ-A… sensor is juist een inductieve sensor. Het metalen meter schijfje induceert een signaal in de sensor. Ik denk als je voor een paar euro een nieuwe sensor besteld je beslist een betrouwbaarder signaal krijgt. Wel gelijk een 5V en 5 mm uitvoering bestellen. Suc6. Thomas

      1. Hi Thomas,

        Ik heb het nu (fingers crossed) goed werkend.
        Heb inderdaad de LJ-A12 ingezet en dat lijkt nu goed te gaan. Nu nog deze stl zien om te katten naar een LJ-A12 houder:
        https://www.thingiverse.com/thing:5137948

        En dan aan de slag met Infludb, Grafana. Ik heb de meter nu via MQTT in HASS.
        Dat haat prima.

        Thnx voor je hulp!

  29. Hallo allen,
    Topic eens doorgelezen en ziyt met 1 vraag.
    In de sensor wordt de schakel draad met een interne weerstand van 10K hoog gehouden/gemaakt.
    Quote “Een 10kOhm weerstand aanbrengen tussen de 5V pin en D3 pin (= GPIO 0).”

    Waarom nog een externe weerstand toevoegen ?????

    Quote “Vervolgens de sensor aansluiten: de LJ18-A3-8 is een 5V versie die perfect werkt op (denk ik) elk type watermeter met een draaiend schijfje waar iets van metaal in zit. Mijn watermeter is een Elster V200. Die heeft ook 2 gaatjes bovenin die je kan gebruiken om alles te bevestigen zonder iets kapot te maken. De sensor gaat simpel op 5V (bruin), GND (blauw) en D3 (zwart).”

    Als je hem zo aansluit is die volgens mij niet nodig toch ???

    1. Meet even welke spanning je Sensor pulst.
      Bij 5V kan de R w.s.s. weggelaten worden (input ESP 5V tolerant)
      Echter bij verschillende Makers werkte de 5V sensor niet betrouwbaar.
      Die twee gaatjes kun je i.d.d. goed gebruiken.
      Zijn niet M3, maar M2,5 o.i.d.
      Zie vooral ook voorgaande Comments voor fraaie sensor bevestigings methoden ?

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: