Categorieën
Arduino en ESP Domotica Domoticz Scripts Smarthome

Waterverbruik monitoren met Domoticz

Wil je ook weten wat het waterverbruik is in je smarthome? Hoeveel water verbruikt je wasmachine en je vaatwasser, hoeveel water gebruik je tijdens het douchen? Meten is weten en daarom gaan we de watermeter toevoegen aan onze smarthome domotica software domoticz. Lees snel verder om ook jouw waterverbruik inzichtelijk te krijgen!

De meeste standaard watermeters geïnstalleerd in Nederland bevatten geen P1 of S0 aansluiting (pulsuitgang) zoals bij slimme meters, zonnepanelen of tussenmeters. De watermeters die de waterbedrijven zoals Vitens vaak monteren zijn van het merk Itron. Zo ook die van mij, en ook zonder ‘slimme’ aansluiting. Er is dus geen pulsaansluiting die we kunnen gebruiken. We zullen het dus anders aan moeten pakken.

Itron KIWA TU1M15
Mijn watermeter: Itron KIWA TU1M15

Pulsgever voor de watermeter kopen

Advertenties

Er bestaat een Impulsgever die je op de Itron Aquadis watermeter plaatst en kunt integreren in je domoticasysteem. Het apparaat is vrij prijzig, namelijk ongeveer 80 euro. Dat moet goedkoper kunnen toch?

Zelf een pulsgever voor de watermeter maken

De watermeter in kwesie, de Aquadis Itron TU1M15, bevat een rood ronddraaiend metertje met een stalen plaatje erop. Vele andere watermeters gebruiken ook dit principe. Bij iedere liter die je gebruikt, draait hij 1x rond. We kunnen dus het aantal rondjes tellen wat het plaatje ronddraait om het waterverbruik te meten. Nu je dit weet, is het eigenlijk niet zo moeilijk meer, want we gaan gewoon pulsen tellen. Daar zijn legio voorbeelden en oplossingen voor. Ik heb er twee geprobeerd.

Waterverbruik meten door optisch pulsen tellen

De eerste manier die ik geprobeerd heb is met een optische pulsteller. De module TCRT5000 bevat een IR led en IR ontvanger die de reflectie van het stalen plaatje kunnen zien. Het is belangrijk dat je de sensor goed uitlijnt boven het metertje en dat het niet beïnvloed kan worden door omgevingslicht of een led van de Arduino. De datapin van de TCRT5000  module geeft een HIGH/LOW signaal af aan de Arduino, Wemos D1 mini of ESP8266, welke het weer doorgeeft aan bijvoorbeeld Domoticz.

TCRT5000

Mijn ervaring met de TCRT5000

Mijn ervaring is dat de afstelling bij deze module erg belangrijk is. De juiste combinatie van de hoek, omgevingslicht en het instellen van de gevoeligheid van de TCRT5000 module vond ik lastig te vinden. Tot op zekere hoogte werkte het redelijk betrouwbaar na wat tweaken, maar steeds was er weer wat verschoven en kreeg ik een aantal dagen geen data meer binnen omdat er geen pulsen meer binnen kwamen. Het stoorde mij en daarom ben ik naar een andere, stabielere oplossing gaan zoeken.

Advertenties

Waterverbruik meten met een nabijheidssensor

De andere oplossing heb ik gevonden in een “nabijheidssensor”. Deze sensor geeft een puls af wanneer er metaal dichtbij het meetoppervlak komt. Gelukkig blijkt het metalen plaatje op het rode metertje van de watermeter groot en dichtbij genoeg om op te kunnen merken door de sensor. Wanneer er detectie is, gaat de rode led op de sensor aan. Het betreft een LJ12A3-4-Z-BX.

LJ12A3-4-Z-BX nabijheidssensor
LJ12A3-4-Z-BX nabijheidssensor

Hoe werkt de nabijheidssensor?

De sensor werkt op 6 tot 36V DC. Omdat die spanning niet uit de Wemos D1 mini of een USB poort komt, moeten we die ook zien te maken. Dat kan door bijvoorbeeld een 12VDC adapter te gebruiken, of door een spanningsconverter toe te passen.

De nabijheidssensor zelf trekt 300mA, dus de adapter of spanningsconverter moet dat minimaal kunnen leveren. Omdat ik geen plek meer had voor een extra stekker in het stopcontact voor een adapter en een ‘sterke’ USB poort beschikbaar had, heb ik gebruik gemaakt van een MT3608 spanningsconverter. Deze spanningsconverter kan maximaal 2A leveren.

Ik ga het als volgt aansluiten:

230VAC   ->    Telefoonlader 5V 2A      ->     Spanningsconverter 5v/12vDC  & Wemos D1 mini      ->        Sensor

Bij een adapter kun je het volgende doen:

230VAC    ->  Adapter  …VDC ..A   ->    Sensor & Spanningsconverter …V/5V DC  ->    Wemos D1 mini

MT3608 spanningsconverter voor Arduino
MT3608 spanningsconverter voor Arduino

Aansluitschema van de nabijheidssensor

De sensor, Wemos D1 mini en de spanningsconverter sluit ik aan op een USB poort van een apparaat wat in de meterkast hangt. De GND wordt samengevoegd van alle onderdelen. Tussen de 5V van de Wemos en zwarte kabel van de sensor plaatsen we een 10K ohm weerstand. De datadraad van de sensor kun je op een willekeurige GPIO pin aansluiten van de Wemos. De blauwe en bruine draad van de nabijheidssensor kun je aansluiten op de 12v aansluiting van de spanningsconverter.

Aansluitschema watermeter
Aansluitschema watermeter

Als je alles correct hebt aangesloten en je houd de sensor tegen een stuk metaal, zie je de led op de sensor aan gaan. Dat betekend dat het werkt!

Bevestigen op de watermeter

De nabijheidssensor op de watermeter bevestigen is nog wel een uitdaging. Een voorwaarde voor mij was dat ik altijd de waterstand moet kunnen lezen en dat ik de meter niet mag beschadigen. Met wat knutselen met plastic, hout en stalen beugels kom je een eind. In de toekomst ga ik er nog een nette oplossing voor 3d printen.

ESPeasy en Domoticz

Flash op de Wemos D1 mini ESPeasy volgens de aanwijzingen. Als je ESPeasy succesvol geflashed en geconfigureerd hebt ga je hieronder verder:

Stappenplan nabijheidssensor configureren in ESPeasy


1. Voeg in ESPeasy een “Generic – Pulse counter” device toe.
2. Geef de juiste GPIO pin aan (check de Wemos D1 mini pinout)
3. Geef een debounce time aan, bij mij staat ie op 50ms
4. Stel de Counter type in op Delta/Total/Time
5. Mode Type is RISING
6. Maak in domoticz een nieuwe dummy aan van het type Counter Incremental.
7. Onder ‘overig’ vind je nu je teller terug. Klik op aanpassen en kies voor ‘Water’
8. Geef in ESPeasy het juiste IDX in van je zojuist gemaakte counter.
9. Zet de kraan aan en zie wat er gebeurd!

Espeasy watermeter
Espeasy watermeter

Als je  nu water verbruikt, zie je dat de waarden in domoticz binnenkomen. Het werkt!

waterverbruik in domoticz
waterverbruik in domoticz
De log van espeasy. De data die verzonden wordt (regel 3-6)

Kom je er niet uit? Laat een reactie achter!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
Advertenties

57 reacties op “Waterverbruik monitoren met Domoticz”

Beste Wouter,

Goede handleiding, vooral het schematische deel was praktisch om te gebruiken. Het systeem werkt inmiddels, maar helaas heb ik niet goed opgelet. De watermeter die je gebruikt heeft het metalen plaatje op de rode draaischijf, bij mijn meter zit een soort elektrodraad. Schijnbaar kan met het broertje van de LJ12A3-4-Z-BX: de LJ18A3-8-Z/BX wel dat type watermeter uitgelezen worden. Ik heb ‘m besteld en ben benieuwd of dat wel gaat werken.

Groet en dank, Pieter

Goede handleiding, vooral het schematische deel was praktisch om te gebruiken. Het systeem werkt inmiddels, maar aanvankelijk had ik niet goed opgelet en dacht ik dat we dezelfde watermeter hadden. De watermeter die je gebruikt heeft het metalen plaatje op de rode draaischijf, bij mijn meter zit een soort elektrodraad. Elders las ik vervolgens dat met de LJ18A3-8-Z/BX wel dat type watermeter uitgelezen kan worden. Na het omsolderen van de twee sensoren was de conclusie snel getrokken: het werkt!
Met dank voor de uitleg!

Hallo Jacco,

Weet je het zeker? Ik kom overal 6-36 volt tegen. De sensor is wel npn dus mocht ie ook op 5v werken, dus het zou wel werken zonder spanningsconverter.

Groet Wouter

Wat voor schroefdraad zit er in die watermeter? Ik heb exact dezelfde meter en was ook al gaan testen met TCRT5000. De uitsparing is precies op de juiste plek t.o.v. de water meter. Een M3 is te klein en een M4 is te groot bij mij. Is het toevallig M3,5 (bestaat dat?)

Hallo Wouter. Eerdere experimenten met een 4 mm opnemer lukten bij mij niet. Ook afschuren om gevoeliger te maken hielp niet. Met een 8 mm opnemer lukt het nu wel.
Nu de hamvraag: Hoe heb jij jouw opnemer gepositioneerd? Precies boven het schijfje, half over het schijfje?
Kun je een foto van je proefopstelling posten?
Marcel: ik gebruik M3 met een of twee slagen tape erom.
Thnx.

Hoi Thomas,

Ik heb een poging gedaan om wat foto’s te maken maar het is lastig het goed in beeld te krijgen.

Mijn sensor zit vol boven het schijfje.
watermeter sensor

Wordt het zo duidelijker?

Groet Wouter

Thnx. voor je snelle reactie. Foto’s verduidelijken i.d.d. meer. Maar…… stabiel positioneren is het moeilijkste en……ik zie dat jij inmiddels al een 3D frame hebt geprint. Wil je dit evt. ook delen? Printen kan ik in onze Bieb’ in de Maker hoek laten doen. Wil/kun jij evt. printen en verkopen? Ik zie n.l. dat jij ook Spoor huisjes e.d. print en verkoopt. Grtn. Thomas

Zie hier wat “Paas knutselarij” 😉
Elstar V200 watermeter werkt enkel met een 8mm opnemer.
Foto 1:
Voor testten alleen dubbelzijdig stukje tape, je moet de opnemer dan nog wel mechanisch stabiliseren.
Foto 2:
Salade bakje van Paaslunch.
Wat fröbelen met het deksel om positie van de opnemer over te nemen op de bodem van het bakje.
Maak een “sleufgat”.
Bij mij geeft opnemer iets verschoven t.o.v. meetschijfje het beste resultaat.

LET OP:
Bij het testen bleken veel valse meetwaarden te worden doorgegeven. Dit lag aan de voeding!
Goedkope Action adapter werkte bij mij NIET GOED (Gaf ook in eerdere schakelingen storingen!)

Wouter:
Foto 3: Schema opnieuw uitgetekend: de R van Vcc naar Sensor Black en dan naar D2 snap ik niet helemaal goed? Komt er zo niet direct 12V op D2?

Thnx en andere “Makers” Suc6

Thomas

P.S. Het deksel van de watermeter is VOORZICHTIG en zonder te beschadigen te verwijderen en zonodig weer terug te klikken.
Wordt vervolgd.
Foto’s krijg ik niet ingevoegd. Deze separaat aan Wouter gestuurd.

Leuk artikel. Ik heb zelf net vanavond een watermeter gemaakt met zo’n hallsensor en deze bevestigd in het klepje van de watermeter. Precies in het midden van het draaiend waaiertje. Helaas bleek de precisie in dit geval te groot, omdat de sensor hoe dat schijfje ook draaide, geen verandering in het magnetisch veld waarnam. Door hem een beetje uit het midden te plaatsen, lukt het wel. Ik heb overigens gewoon een 12V voeding gebruikt en een spanningsregelaar (7805) om er 5V van te maken voor de Wemos. Die stuur ik aan via een optocoupler om te voorkomen dat er 12 (of 5) volt op de data-input van de Wemos komt. Ik worstel nog wel met 1 vraag: de counter incremental in Domoticz toont een waarde in kWh. Hoe maak ik daar m3 van?

Dag Pierre,

Het moeilijkste heb je al gehad. Het is namelijk heel eenvoudig om je units aan te passen van je teller. Klik op aanpassen bij je sensor en kies bij type voor water. Je kunt hier ook eventueel je meteroffset ingeven zodat domoticz gelijk loopt met je watermeterstand. Bepaal het hier het type van de counter incremental. m³ water, gas, kwh...

Beste Wouter,

Dank voor de duidelijke en uitgebreide handleiding, de materialen zijn besteld dus nu is het nog wachten op de postbode 😉

Ik heb nog wel twee vragen:
– In jou schema sluit je de zwarte kabel van de sensor met een 10kΩ weerstand aan op D2 en de 5V van de USB voeding. Is de interne weerstand (/impedantie) van de D1 mini echt maar +/- 20Ω dat er 3,3V op de GPIO pin overblijft??
– Zelf heb ik twee watermeters (ivm stadsverwarming ook van warm tapwater), kan ik op één D1 mini met ESPeasy ook twee watermeters doorzetten naar Domoticz (via een andere GPIO [D0,1,2,5,6,7] pin)??

Groeten,

Ralph

Dag Ralph,

Leuk dat je reageert. Om eerlijk te zijn heb ik het schema van een Duits forum gehaald, en heb dus geen berekening gedaan met weerstanden. Je zou dus gelijk kunnen hebben.

Je kunt inderdaad meerdere sensoren aansluiten. Je moet dan een andere pin gebruiken en dat ook zo instellen in ESPeasy. Daarnaast ook een aparte dummy aanmaken in Domoticz en het moet werken!

Groet Wouter

Ik heb een Wemos D1 V3. Die lijkt wat te verschillen van de hier besproken versie?
Mode Type is RISING kan ik bijv. nergens terugvinden.
Wel heb ik waarden kunnen zien in mijn Device maar in Domoticz gebeurt helemaal NIETS.
Alles aangemaakt en IDX ingevuld in ESPEasy

Hallo Lex,

De Wemos die ik gebruik is inderdaad geen v3. Maar dat lijkt me niet uit te maken als ik zo lees wat het verschil is:

Deze derde versie van de D1 Mini heeft een iets verbeterde printplaat met onder andere een montagegat(2mm) en een mogelijkheid om de deepsleep pin direct te verbinden(soldeerbrug) met de reset pin.

Welke verse heb je geflashed van ESPeasy? Ik denk de laatste R120 versie? Voor deze blogpost heb ik een “Mega” ESPeasy versie gebruikt. Als je deze flashed, zul je de Mode Type RISING tegenkomen.

Heb je op het tabblad config van espeasy de domoticzserver gegevens ingevuld? Stap 8 in : Hoe flash je ESPeasy op een Wemos D1 mini?

Groet Wouter

Ja dat had ik al gedaan, maar wat erbij geteld wordt is steeds teveel.
Dus lijkt het dat er teveel gemeten wordt t.o.v. wat de meter zelf ziet.
Heeft de debounce time daar iets mee te maken?

Ik heb een LJ18A3-8-Z/BX.
Spanningsconverter is dan niet nodig (5V van de USB aansluiting van de Wemos staat ook op de 5V pin).
Aansluiten is dan erg eenvoudig.

Goede tip! Dat klinkt een stuk makkelijker.

De debounce time is de tijd dat een nieuwe puls genegeerd wordt na de eerste puls.

Check even of je watermeter misschien per liter 2 rondjes draait of dat de sensor een beetje ‘knippert’ als ie boven het metalen plaatje zit. Dan kan de debounce time hoger instellen helpen. Maar wat gebeurd er als de meter precies onder de sensor tot stilstand komt?

Sensor iets verschuiven t.o.v. meet schijfje. Pas laten tellen op neer gaande flank van de meet puls. Er wordt dan pas gemeten als schijfje helemaal rond is geweest. Schijfje
draait relatief langzaam, dus debounce mag redelijk hoog ingesteld worden.

Mijn watermeter en de waarde in Domoticz lopen nu exact gelijk.
Dus even een samenvatting (zonder foto’s want die kan ik niet plaatsen?) :

Ik heb een Wemos D1 Mini V3. Die heeft een micro USB aansluiting zodat je een telefoonlader/snoer kan gebruiken om er 5V op aan te sluiten.
Deze 5V staat dan ook meteen op de 5V pin van de Wemos.
Wemos D1 Mini V3 flashen met ESPEasy (ESP_Easy_mega-20190630_dev_ESP8266_4M.bin) (zie de link van Wouter) en configureren volgens de instructies. Ik heb alleen RISING veranderd in FALLING (dank aan Thomas) .

Een 10kOhm weerstand aanbrengen tussen de 5V pin en D3 pin (= GPIO 0).
Vervolgens de sensor aansluiten: de LJ18-A3-8 is een 5V versie die perfect werkt op (denk ik) elk type watermeter met een draaiend schijfje waar iets van metaal in zit. Mijn watermeter is een Elster V200. Die heeft ook 2 gaatjes bovenin die je kan gebruiken om alles te bevestigen zonder iets kapot te maken. De sensor gaat simpel op 5V (blauw), GND (bruin) en D3 (zwart).
Monteren op de watermeter iets uit het midden van het draaischijfje. Even testen of de LED netjes reageert op het draaien van de schijf.

In Domoticz —> hardware —> DUMMY —> maak virtuele sensoren — > incrementele teller
daarna in TAB Overige deze sensor aanpassen naar Type “Water” , offset instellen op de laatste waarde van de watermeter en de deler op 1000.

Et Voilá …

Bedankt voor je uitgebreide terugkoppeling zo hebben toekomstige lezers een mooi extra bouwverslag!

Watermeter uitlezen volgens “Twoenter methode” functioneert prima, maar ………………inmiddels is er “de beruchte onverklaarbare piek opgetreden”. Afgelopen zondag 7862 liter water verbruikt en dat kan natuurlijk niet.
Het shift+links klikken in het Domoticz verbruiks-diagram verwijdert niks.
Nu wil ik deze waarde in de Domoticz database wissen.
Ik heb al in de D-database (kopie natuurlijk!) zitten zoeken, maar wáár moet ik zoeken.
Ik lees de D-database in DbBrowser (sql-lite). De Tab “Browse data”geeft ook al geen oplossing.
Wouter kan jij of iemand anders van je volgers mij op weg helpen waar ik moet zoeken a.u.b?

Hoi Thomas,

Leuk je weer terug te zien! Fijn dat de watermeter nog steeds werkt!

Tsja soms ontstaat er inderdaad zomaar een piek helaas. Het Shift+klik werkt voor een aantal waarden handmatig te verwijderen uit de grafiek wel, maar als het er zoveel zijn dat het lijkt alsof het niet werkt dan kun je inderdaad beter even de database bewerken.

DbBrowser is daar inderdaad erg geschikt voor. Voor de volledigheid en andere lezers: de database van domoticz heeft een SQlite3 formaat en kun je dus lokaal bekijken en bewerken. Goed om een kopie te maken, lokaal te bewerken en weer terug te schrijven. Ik zou dat wel doen als domoticz ‘uit’ staat. Anders krijg je misschien gekke fouten. Ik gebruik de domoticz.db in ‘domoticz/var/’.

Het bewerken is heel makkelijk. De database heeft meerdere tabellen. Alle tabellen die in de database zitten kun je zien onder de eerste tab (Database Structure). De tabellen kun je uitklappen, door op het pijltje te klikken. Je ziet nu de kolommen van de tabel. Tabel ‘Temperature’ heeft bijvoorbeeld onder andere de kolommen ‘Temperature’ en ‘Humidity’. Zo zijn er ook tabellen voor Meters, Schakelaars etc.

Domoticz vult alle tabellen met waarden (rows). Die rows kun je bekijken onder de tab Browse Data. Om je watermeter gegevens te bekijken kies je in het pulldown menu voor ‘Meter’. Filter vervolgens de kolom DeviceRowID met de IDX van je watermeter. Nu komen alle waarden naar boven die je watermeter heeft opgeslagen. Je kunt de date kolom nog verder filteren op de datum van zondag. Zoek de verkeerde waardes eruit en klik op de bovenste, en klik daarna met shift ingedrukt op de onderste verkeerde waarde om de selectie te maken. Klik daarna op Delete records en klaar.

Sla de bewerkingen op door op Write changes te klikken. Upload de database terug naar je domoticz map (domoticz/var/ bij mijn installatie) en start domoticz weer. Dan zouden de waardes weg moeten zijn.

Het gaat je lukken, de watermeter maken was moeilijker 🙂

Wouter

Gelukt! Maar, pff, ik hoop dat die pieken niet teveel gaan voorkomen.
Uit “dankbaarheid” en om overige “Makers” te helpen morgen wat ik zoal tegenkwam en waar ik op moest letten.
In het kort: Piek treed op om 9:00 en wordt ontdekt om 15:00, je dagverbruik is dan ondertussen wel bij de piekwaarde opgeteld. Morgen meer hoe ik dat allemaal op zijn ‘Thomas heb opgelost 😉

Nadat bij mij ook vreemde pieken optraden heb ik naar de oorzaak gezocht.
Zoals het er nu uitziet is de 5V Voeding de oorzaak. Ik heb een gestabiliseerde 5V voeding aangesloten en vanaf dat moment heb ik er geen last meer van.

Hallo allemaal, de sensor maken is gelukt en over het algemeen werkt het ook prima. Nu is het alleen wel zo dat ik sommige dagen nog steeds valse metingen heb. Op een verbruik in een maand van 4000 liter is de fout nu 409 liter. Best veel. Waar kan dit aan liggen?

Hoi Rolf,

Goed gedaan 👍Wat gebeurd er als je metertje net wel/net niet onder de sensor staat? Als het lampje van de sensor gaat knipperen maakt hij steeds pulsen. Het komt wel eens voor dat het metertje zo een dagdeel stilstaat. Dat veroorzaakt nogal wat valse liters. Probeer de sensor nog wat beter te positioneren.

Succes

Groet Wouter

Geweldige blog Wouter. Echter heb ik wel een paar vragen.
Ik heb geen sensoren die tussen de 6-36 volt nodig hebben maar 5 volt sensors.
Dit veranderd mijn opzet iets en daarbij heb ik niet de spanning converter nodig lijkt mij.
Ik gebruik de D1 mini pro welke ik via de micro usb aansluit op 5 volt.
Nu zit er op de D1 mini pro ook een aansluiting van 5 volt. Volgens mij is deze rechtstreeks verbonden met de micro usb aansluiting.
Het zou mooi zijn als ik mijn censor (5v) vandaar uit zou kunnen voeden. Enigste wat dan nog rest is de pull-up weerstand te huisvestingen.
Enig idee of dit zo zou kunnen ???

Dank je wel Nico. Je verhaal klopt. Je kunt de sensor op de 5v aansluiten. Check wel even of de sensor niet meer mA vraagt dan de Wemos kan leveren. De data pin kun je dan inderdaad aansluiten zoals een voltage devider. Het schema daarvoor staat ook in het zonnepanelen S0 meter artikel.

De opties rising, change delta/total/time zitten in de mega versies van espeasy. De 2.0 versie van espeasy zeg maar. Je hebt nu waarschijnlijk de r120 versie geflashed.

Succes

Wouter

Beste Wouter,

Ik worstel al tijden met een voor mij onoplosbaar probleem.
Wanneer de watermeter stopt met werken (klaar met water gebruiken) en de halvemaan schijf toevallig onder de inductieve sensor blijft staan, blijft de led branden en blijft mijn teller doortellen.
Hoe is dit op te lossen?
Alvast bedankt voor je reactie.

Hoi Dinand,

Dat gebeurt wel eens ja. Brand de led constant of knippert ie een beetje? Wanneer ie knippert geeft ie steeds nieuwe pulsen inderdaad. Je kunt dan kijken of je de sensor wat beter kunt plaatsen. Zoveel mogelijk oppervlak van de sensor boven zoveel mogelijk oppervlak van het metertje.
Als de led stabiel brandt moet je even kijken naar de debounce time in de instellingen van espeasy. Misschien wat hoger instellen.

Groet Wouter

Hoi Wouter,

Hartelijk dank voor je reactie.
De led brand dan constant(als de het metaal van het halvemaan schijfje onder de NPN sensor blijft staan).
Ik heb ook geprobeerd de sensor wat te verdraaien, maar dit had helaas ook geen effect.
De debounce time heb ik ook al verhoogd naar 10000.

Hoi Wouter,

Ik ben er helaas nog niet uit om het waterverbruik goed te monitoren.

Is het gebruikelijk/normaal als de NPN sensor in kontakt blijft met metaal(het lampje blijft dan branden) de counter/teller van ESPeasy dan door blijft tellen?
Zou de NPN sensor defect kunnen zijn?
Alvast bedankt voor een reactie.

Met vriendelijke groet,

Dinand te Raa

Hoi Dinand,

Nee dat is niet de bedoeling. Wanneer de sensor contact maakt moet dat worden gezien als 1 puls door espeasy. Als de led altijd aan staat, ook als je de sensor in de lucht houdt, dan zou de sensor best defect kunnen zijn. De led moet dus alleen gaan branden als er metaal in de buurt is.

Groet Wouter

Hoi Wouter,

Hartelijk dank weer voor je reactie.

Het probleem waar ik nog steeds mee zit is het volgende:
Stel dat de waterkraan wordt dicht gedraaid op het moment dat het halvemaan schijfje onder de NPN sensor staat.
Het lampje achter op de sensor blijft dan constant branden, wat volgens mij ook juist is, want er is dan metaal in de buurt van de sensor.
Op dat moment wordt er dus geen water meer getapt, het lampje op de sensor brandt dan wel omdat het halvemaan schijfje onder de NPN sensor staat.
Er wordt bij mij dan constant doorgeteld, terwijl de watermeter stilstaat.
Hoe kun je er nu voor zorgen dat er in ESPeasy (en Domoticz) niet constant wordt doorgeteld?
Alvast bedankt voor een reactie.

Met vriendelijke groet,

Dinand te Raa

Hoi Dinand,

Ik begrijp je verhaal, en dat is inderdaad niet de juiste werking. Wil je eens je instellingen nalopen in domoticz en ESPeasy? Check even het type dummy device van domoticz en het type device in ESPeasy.

Plaats desnoods screenshots van de instellingen even hier.

Groet Wouter

Hoi,

Ik heb reeds een S0PCM pulse sensor en een LJ12A3-4-Z-BX gekocht. Tevens een 12v DC power supply. Nu is het zo dat de S0PCM sensor reeds gebruikt wordt en 5 aansluitingen heeft dus prima deze watersensor kan uitlezen. Het enige waar ik voor moet zorgen is dat 12V niet op de S0PCM komt te staan. Nu lees ik, reed switches, optocoplers etc. Maar zoek eigenlijk een simpele oplossing en tekening hoe ik nu de 12v dc, de inductieve sensor naar de s0pcm aansluit zonder dat er dus 12v op de s0pcm komt te staan. thanks!

Mijn watersensor werkt perfect. Tenminste met de nieuwe sensor.
De vorige had een detectie afstand van 4 mm en die had moeite met het decreteren van het metalen plaatje. Ik heb er nu een die een detectie afstand heeft van 8 mm en dit gaat zonder problemen. Alleen lukt het mij schijnbaar niet om de setting juist te krijgen.
Zo heb ik voor de meter deler een waarde van 100000 moeten ingeven om bij 1 liter water verbruik de stand op 0.001m3 te krijgen. Ik neem aan dat dit de juiste benadering is.
Ik blijf nog wel met de vraag zitten als de watermeter stopt op het moment dat de sensor geactiveerd word (lampje blijft dan branden) word die liter dan alsnog geteld zodra de meter weer gaat lopen of ben ik die kwijt ?

Hoi Nico,

Goed gedaan en goed om te horen!

De meter deler staat bij mij op 1. Misschien een foutje in de config van espeasy of de overall instellingen van domoticz?

De liter wordt niet vergeten. Deze wordt geteld als puls wanneer de led weer uit gaat.

Veel plezier er mee!

Wouter

@Wouter
Oke dus die liter gaat niet verloren haha
Maar wat ik ook heb zie ik nu pas dat de teller soms zomaar een aantal er bij op telt zonder dat er maar 1 druppel door de leiding is gegaan. Ook gecontroleerd of daarbij de sensor ook schakelde maar dat is dus niet zo.
Wat de instellingen van espeasy aangaat zou ik zo niet weten waar ik dan dat moet aangeven. Zal nog eens zoeken…

Wouter
Vreemde verschijnselen hier. Ik had het verschijnsel dat in 15 minuten tijd er toch 8 liter water verbruikt was. Op zoek gegaan naar lekkage maar dat was niet het geval. 🙂
Hij telde gewoon door. Ook wanneer ik de sensor los koppel van de espeasy.
Moet ik ook nog in de espeasy onder menu hardware wat instellen.
Ik gebruik voor de sensor GPIO-12(D6).

Hoi Nico,

Dat is gek. Telt domoticz door of krijgt ie ook echt input van de wemos? Of te wel : check de log van espeasy en van domoticz.

Zit de schakeling goed aangesloten en eventueel kun je de hardware settings nog wijzigen voor je gpio in ESPeasy.

Groet Wouter

Dat is inderdaad heel raar Wouter maar ik heb vermoedelijk de oorzaak gevonden.
Als ik alleen de esp gebruik en handmatig de gpio schakel is er niks aan de hand.
M.a.w. wemos met 5 volt gevoed en gpio12 schakelen dan is alles goed.
Dus moet het aan of de sensor liggen of de niveau’s van de spanningen.
Zodra ik alles weer aansluit zie ik dat het niveau van de schakeldraad van de sensor tussen de 12 en 0,697 volt ligt.
Volgens mij is die 0,697 volt een waarde waarbij net wel of net niet geschakeld word op de gpio.
Dus wil ik het een beetje aanpassen op de manier zoals hieronder beschreven is.

https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php?title=LJ12A3

Rest mij nog wel de vraag of deze schakeling ook zal werken bij een spanning van 5 volt (nu 12volt)

@Wouter
Misschien kun jij mij verder helpen …ik kom er niet meer uit.
Heb schakeling toegepast uit bovenstaande reactie en naar mijn idee telt de sensor prima zie ook de log .( van 25 tot 34). ook de waarden Total in het tabblad device word keurig 1 verhoogd. Naar mijn idee een goed werkende espeasy..
Maar ik zie niets terug in het device in domoticz.
Ik zie echter wel dat hij geupdate word doordat hij om de ingestelde tijd oplicht.

580774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
585774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
590774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;25.00;17248.00
595774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 2.00;27.00;129.00
600774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;27.00;129.00
602224: WD : Uptime 10 ConnectFailures 0 FreeMem 19704 WiFiStatus 3
605774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;27.00;129.00
610774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;28.00;18397.00
615774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
620776: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
625774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
630774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
632223: WD : Uptime 11 ConnectFailures 0 FreeMem 19704 WiFiStatus 3
635774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;28.00;18397.00
640774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 3.00;31.00;1801.00
645774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
650774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
655774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
660774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;31.00;1801.00
662223: WD : Uptime 11 ConnectFailures 0 FreeMem 19688 WiFiStatus 3
665774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;32.00;25209.00
670774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;33.00;3386.00
675774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 1.00;34.00;3499.00
680774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
685774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
690774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00
692223: WD : Uptime 12 ConnectFailures 0 FreeMem 19688 WiFiStatus 3
695774: Domoticz: Sensortype: 6 idx: 147 values: 0.00;34.00;3499.00

Hoi Nico,

Je esp log ziet er inderdaad prima uit. Dus daar lijkt het goed te gaan. Nog 1 ding even checken om verder te zoeken. Welk communicatie protocol heb je ingesteld staan onder tab ‘controllers’? Is dat domoticz http of domoticz mqtt? Voor beide: weet je zeker dat die instellingen juist zijn, username / password als je die gebruikt en heb je andere apparaten die wel werken via http of mqtt?

Dan in domoticz, is het device een ‘teller (incrementele)’ type? Wat zie je in de Domoticz log binnenkomen als wemos verzend?

Wouter

@Wouter
Ik gebruik het HTTP protocol en alles nog een keer gecheckt maar staat allemaal goed. De andere device’s die via het HTTP protocol werken allemaal.
ook het device voor het waterverbruik staat ingesteld als omschreven en is van het incrementele type.
Echter zie ik geen data in de log van Domoticz verschijnen van de wemos.
Ik neem aan dat daar het probleem ligt. Vreemd dat ik wel het device zie oplichten alsof hij wordt geupdate.

Voordat ik deze reactie geplaatst heb nog even 1 ding geprobeerd.
Het device in Domoticz verwijderd en een nieuwe aangemaakt.
Device nummer in de esp aangepast en??????

Hij werkt weer..

Hopen dat het zo blijft.. Zo zie je maar weer hoe eenvoudig de oplossingen soms zijn..

Heb gister eindelijk mijn proximity sensor binnen. Had daarvoor al de node MCU geprogrammeerd, houder gemaakt voor op de watermeter en pull up weerstanden gemonteerd. zo te zien werkt alles prima.
ik heb de laatste esp mega firmware er opgezet en hiermee kun je ook elke data lijn op hoog of laag zetten. heb er echter toch voor gekozen om alles met externe pull up weerstanden te doen. 4K7 voor de DS1820 temp sensor(temperatuur in de meterkast of water) en 10K voor de LJ12A3-4-Z BX 5v.

wat mij echter verbaasd is hoe moeilijk iedereen doet over die 3.3 volt en die 5 volt. sensoren sluit ik aan op de 5V(van de nodemcu/wemos)en alle pull ups op de 3.3 volt. hebt je altijd het juiste level op de inputs (5v werkt wel maar is niet slim). zo te zien nog geen rare pieken of afwijkingen. als de meter stopt onder de sensor brand hij gewoon en geeft geen extra pulsen. wat ik nog niet getest heb is of hij jittert als hij er wellicht net wel/niet op staat. laat dit een tijd in testopstelling draaien(aparte 5V apple voeding) als dit stabiel is ga ik kijken of ik de usb poort van de synology als voeding kan gebruiken. het geheel trekt bij mij 100ma(ook als de sensor brand) die lijkt enorm laag maar alles werkt goed. ik gebruik ook geen flow berekeing in de nodemcu maar doe dit direct in domoticz. de nodemcu stuurt nl elke 60 seconden het verbruik naar domoticz. als je deze waarde vervolgens ook naar een flow device stuurt heb je gelijk het aaln liters/min. voordeel van deze methode is dat de flow aangepast wordt tegelijkertijd met de Watermeter. als je rules in nodemcu gebruikt is dit nl niet het geval(omdat de sensor elke 60 seconden uitstuurt maar de rules getriggerd worden door de counter.

Dag Ronald,

Bedankt voor je uitgebreide verslag en toevoeging! De flowmeter is inderdaad nog een leuke extra. Ik ga daar eens mee aan de slag!

Wouter

Ik zou dit ook wel eens met domoticz uit willen lezen. En het liefste met een 5 V sensor. Kan hiervoor nog een setup/beschrijving worden gemaakt? Ben niet erg technisch en weet ook niet of die weerstanden er dan wel of niet tussen moeten.
Alvast bedankt!

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.