DHT22 aansluiten op een Wemos D1 miniDHT22 aansluiten op een Wemos D1 mini

In deze blogpost lees je hoe je je zelfgemaakte draadloze ESP8266/Arduino WiFi Thermometer toevoegt aan Domoticz. 

Om de temperatuur gegevens in Domoticz te ontvangen dien je eerst een Dummy device aan te maken als je die nog niet hebt. Ik heb mijn Dummy ESP8266 genoemd. Maak een Dummy Device aan op het tabblad “Hardware”.

Dummy device ESP8266
Dummy device ESP8266

Vervolgens klik je op “Maak virtuele sensoren”.  Kies voor Type “Temp + Hum” en geef je thermometer een naam. Bijvoorbeeld WiFi Thermometer.

WiFi Thermometer
WiFi Thermometer

Klik op OK en ga naar Instellingen -> Apparaten. Sorteer op de IDX kolom. Je WiFi Thermometer staat nu bovenaan. Schrijf het IDX op of onthoud het.

Flashen van ESPeasy op Wemos D1 mini

Het makkelijkste is om gebruik te maken van ESPeasy. Een Open Source besturingssysteem voor je Wemos. Je hebt hiervoor geen programmeer kennis nodig en is volledig vanuit de browser in te stellen. Wil je ESPeasy installeren op je Wems? Lees dan verder in ESPeasy Flashen op Wemos D1 mini. Ga daarna hieronder verder.

ESPeasy instellen

Voer nu de basisconfiguratie van ESPeasy uit zoals in ESPeasy Flashen op Wemos D1 mini beschreven staat. Als de ESP een naam heeft, IP-adres en er is een controller ingesteld (bijv. Domoticz) dan kun je een device toevoegen.

  1. Ga naar het tabje Devices.

    Devices toevoegen aan ESPeasy
    Devices toevoegen aan ESPeasy
  2. Klik op Edit van de eerste regel. Je kunt nu het eerste devices gaan maken.

    DHT sensor toevoegen aan ESPeasy
    DHT sensor toevoegen aan ESPeasy
  3. Kies uit het Device menu ‘Temp + Hum DHT’ . Geef het Device een naam, bijvoorbeeld “Woonkamer Temperatuur”. 
  4. Vul bij IDX het IDX van je device in Domoticz in. Deze heb je in de stappen hierboven opgeschreven. 
  5. Bij 1st GPIO vul je het GPIO nummer waarop de data van de DHT sensor binnenkomt zoals je hebt aangesloten in zelfgemaakte draadloze ESP8266/Arduino WiFi Thermometer.
  6. Bij DHT Type geef je het type DHT sensor aan. Een DHT 11 (blauw) of DHT 22 (wit).
  7. Bij Formula Temperature en Humidity kun je nog aanvullende berekeningen doen, bijvoorbeeld omrekenen naar Fahrenheit.
  8. Klik op Submit en daarna op Close. Je komt weer terug in het devices menu.
  9. Wacht even een minuut of twee en je ziet de Data verschijnen.

    Temperatuur sensor in ESP easy
    Temperatuur sensor in ESP easy
  10. Check nu Domoticz en daar staan dezelfde waarden. Het werkt!

 

Is het gelukt, of juist niet? Heb je een aanvulling of wil je iets anders laten weten? Laat een reactie hieronder achter!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 6

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

29 gedachten over “WiFi Thermometer toevoegen aan Domoticz (ESPeasy)”
  1. Ik heb je blog ontdekt! Super duidelijk en volledig. Ik ben al veel tegengekomen op diverse sites, maar vaak leidt dit tot (voor mij) veel te moeilijke toepassingen. Dus ‘Duim op’ voor deze uitleg. Ik ben nog wel bezig met de vraag waarom ik Domoticz zou gebruiken en niet andere wegen bewandel als het gebruik van ‘Blync’ of ‘Cayenne’ (ook voorbeelden van gezien). Het antwoord is misschien: dat mag je zelf bepalen: het kan allemaal. Ik houd me aanbevolen voor advies hierover. Verder wil ik nog verder uitzoeken waarom ik ESPeasy zou willen gebruiken.

    1. Beste Bert,

      Bedankt voor je positieve reactie!

      Persoonlijk kende ik Blync en Cayenne nog niet. Zo te zien zijn het cloud oplossingen die je vanaf je smartphone kunt bedienen. Dat is natuurlijk erg mooi, maar ik vind daar wel beveiligingsissues aanzitten. Je huis bedienen via de cloud. Ik heb verder niet gekeken hoe en of het beveiligd is hoor. Ik vraag me ook af hoe het gaat als een tweede persoon je lampen wilt bedienen als de app met instellingen e.d. op je eigen telefoon staat. Ik houd mezelf altijd voor dat er een basis ook zonder WiFi, smartphone en/of internet moet blijven werken. Praktisch vind ik het namelijk vaak tegenvallen hoe ‘makkelijk’ het is om overal je smartphone voor te moeten pakken, te unlocken, app op starten enz… en dat als je net effe haast hebt 😉 Daarom heb ik ook gewoon nog steeds lichtknoppen in huis. Hetzij die beide functies hebben, via domoticz en via de knop, dat verhoogt ook de WAF (Wife Acceptance Factor).

      Bij domoticz heb je alles zelf in de hand omdat het op je eigen server draait (RaspPi of Synology NAS en meer). Alle communicatie blijft binnenshuis, tenzij je er bewust voor kiest om de besturing van je huis ook van buitenhuis te beschikbaar te maken door de poorten naar het internet open te zetten. Je zult waarschijnlijk meer zelf moeten programmeren, uitzoeken en proberen, maar dat is voor mij ook deel van de hobby. Zo kun je ook maken wat je zelf wilt en zit je niet aan standaard dingen vast. Mocht je daar allemaal minder affiniteit mee hebben kan ik mij voorstellen dat dat een drempel is. Voor mij is een groot voordeel ook dat niet alles op basis van Arduino en ESPeasy hoeft. Domoticz kan namelijk overweg met de RFXcom, een 433mhz transmitter die allerlei bestaande producten kan aansturen. Denk aan Somfy, klikaanklikuit of 433mhz spul van de Action. Op die manier hoef je ook niet alles zelf te maken.

      ESPeasy is eigenlijk alleen maar een makkelijke manier om dingen in te stellen en te configureren. Je hoeft het alleen nog maar juist aan te sluiten en in ESPeasy in te stellen, het programmeren sla je dan over.

      Succes met je keuzes! Mocht je nog vragen hebben, kom gerust terug!

      Groetjes Wouter

      1. Dag Wouter, dank je voor het delen van jouw visie. Ik wil toelichten dat de aanleiding van mijn eerste interesse in dit gebied ligt in het feit dat ik mijn zomerhuisje zou willen monitoren. Daarna kwam pas de interesse in domotica.
        Nu zie ik wel het verschil tussen automatiseren van ‘alles’ binnen een woning en ‘remote control’ vanaf buiten. Dat laatste is minder belangrijk als je toch vaak thuis bent en als je bepaalde zaken ook kunt automatiseren.
        Dus voor monitoren van mijn zomerhuisje zou ik Cayenne wel willen blijven gebruiken (denk ik). Verder heb ik intussen ook een aardig artikel gelezen over ESPeasy in het laatste nummer van ‘Computer totaal’.
        Dus nogmaals dankt.

  2. Mooie blog. Ben zelf ook a.h. experimenteren. De Domiticz instelling met een esp12 lukt prima. Nu wil ik nog een tweede esp01 bordje (zo een met maar 8 pootjes), voor b.v de temp. op de slaapkamer maar dat krijg ik niet voor elkaar. Heb al ge-Googled, maar daar ook niks gevonden.
    Ik heb al EspEasy op m’n tweede bordje en deze heeft ook al een zichtbare ip in m’n router.
    Weet jij of een andere lezer hoe je twee (of meer) esp bordjes in Domoticz kunt opnemen?

    1. Beste Thomas,

      Leuk dat je reageert. Ik help je graag verder.

      Ik denk dat je te moeilijk denkt. Het enige wat je hoeft te doen is het configureren van espeasy op je tweede bordje. Het is je met het eerste bordje gelukt dus je weet hoe het moet.

      Je maakt in domoticz een tweede dummy aan, waardoor je een nieuwe idx erbij krijgt. Deze vul je in in espeasy, en dan zou het moeten werken.

      Succes! Groet Wouter

  3. Gelukt! Was i.d.d even te moeilijk a.h. denken;-) Al enkele proefjes met Analog input en schakelen en dimmen gedaan. Leuk!
    BMP180 met rules zoals genoemd in Computer Totaal van dec lukt niet. Rule al 5x gecontroleerd!
    Bar wel zichtbaar in EspEasy, maar wordt niet naar Domoticz gestuurd. Temp wordt wel doorgezet.
    Heb jij enig idee waar ik zoeken moet of wat er verkeerd zou kunnen zijn?

    1. Hoi Thomas,

      Mooi dat het gelukt is!

      Ik ga je proberen te helpen met de bmp180. Ik ken de sensor en het artikel uit de computer totaal niet, maar ik ga en poging doen.

      Wat ik ervan begrijp is het een temperatuur + druk sensor. Dit type sensor bestaat niet in domoticz, maar je kunt een temp+hum+pressure dummy gebruiken. Omdat die 3 waarden verwacht in plaats van de twee waarden die je maar kunt versturen werkt het niet. Daarvoor moet je dan die regels aanmaken. In die regel moeten de ip adressen kloppen en de waarden. Ook moet het vinkje “send to controller” uit staan. Zie link: http://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=18042#p143565

      Daar staat trouwens ook dat in de nieuwste 8153 versie wel een temp+baro dummy zit. Misschien dat dat werkt?

      Als het niet werkt kun je ook in de log van espeasy kijken of daar foutmeldingen staan. Ik hoop dat het zo lukt!

      Groet Wouter

  4. Hallo Wouter,
    Wéér gelukt, schitterend!
    Ik heb de Computer Totaal regels klakkeloos over getikt, maar had eerder mijn device naam aangepast ;-(.
    Dankzij de opmerking in jouw voorbeeld doorzag ik ineens mijn fout.
    Tevens heb ik nu geleerd naar welke variabelen Rules allemaal kijkt.
    Ik ga nu verder puzzelen en m’n MH-Z19 CO2 sensor proberen actief te krijgen.
    Deze staat in EspEasy nog in [TEST] en krijg ik – ook niet met veel “ge-Google“ “aan de praat”, nog tips?
    Algemene vraag:
    Zijn de Rules in Python commando’s
    Waarom staan er in die programma regels steeds die inspringingen en zijn die verplicht?

    1. Hoi Thomas,

      Geweldig! Je komt steeds iets verder zo! Leuk 🙂

      De CO2 sensor ziet er interessant uit, zeker omdat hij output geeft in ppm.
      Zo ver ik informatie kan vinden is de sensor nog niet officieel ondersteund door espeasy. Je moet een dev versie van espeasy flashen. Blijkbaar is dat je al gelukt! Voor andere lezers: de dev versie van espeasy kun je vinden op GitHub.

      Heb je de aansluitingen juist aangesloten? Gaat het rode lampje branden op de sensor?

      Je kunt als het allemaal niet werkt ook proberen of het via de Arduino IDE wel werkt. Je vermeld niet welke ESP je gebruikt of dat je een Arduino+ESP gebruikt (zoals een Wemos D1 mini). Er zijn wel code voorbeelden en tutorials te vinden daarover. Als dat werkt weet je in ieder geval dat je sensor werkt. Daarna kun je gaan kijken wat er dan met espeasy misgaat.

      Je vraag over de rules:
      De meeste (programmeer)talen gebruiken inspringen voor de leesbaarheid voor de mens. De computer of ESPeasy in dit geval slaat dat gewoon over en gaat alleen aan de slag met de code. Mocht je meer willen weten over de rules, kun je op de wiki rules pagina van espeasy daarover meer lezen. Het is mij niet duidelijk welke taal het is.

      Ik ben benieuwd of je de CO2 sensor aan de praat krijgt met ESPeasy. Laat het maar weten!

      Groet Wouter

      1. Hallo Wouter,
        Ik werk met de
        – ESP32F,
        – enkele (onstabiele) ESP01,
        – ESP8266 “Yellow Board”
        – ESP201 “White (development) Board” (met die serie koperen gaatjes rondom)
        – nog 3x ESP12E zijn in China in bestelling, evenals enkele sensoren

        Vanavond ESP12F geflasht (OTA)met de ESPEasy_v2.0.0-dev12_dev_4096 zonder resultaat voor de CO2 sensor. W.s.s kapot t.g.v. verkeerd aansluiten, is erg warm geworden. Nieuwe besteld in China.

        “Yellow Board” met EspEasy kunnen flashen en “in de lucht gekregen”

        “White Board” heb ik kunnen flashen, maar krijg ik niet in de lucht, ww.s.s zal er wel een DIP switch of jumper verkeerd staan denk ik. Kan er verder geen bruikbare documentatie van vinden.
        Jammer want op dit board zitten veel componenten waarmee te experimenteren valt.

        Je verwijzing naar de Wiki over Rules is erg interessant en ga ik mee aan de slag. Keep you informed ?

        1. Hallo Wouter,
          Hé, Hé eindelijk gelukt om m’n MHZ19 werkend te krijgen.
          Was een domme beginnersfout van mij om Rx en Tx te verwisselen en dan zo “blind” te zijn om dit keer op keer niet te zien.
          Maar…….ondertussen wél vééél meer over Domoticz en ESP ontdekt!
          Met een displaytje spelen is ook leuk. Hoe krijg je e.e.a. goed leesbaar op zo’n piepklein schermpje.Scrolling tekst enz.
          Mocht ik iets “bijzonders” of leuks ontdekken dan deel ik het met de lezers van je blog.
          Moet nu ook even “al m’n gepruts” in een toonbaar kastje wegwerken.
          Vijf breadbordjes her en der in huis, is nou ook niet zo mooi en praktisch 😉
          Thomas

          1. Ha Thomas,

            Leuk dat je mij en de rest van de lezers op de hoogte blijft houden! Zo leren we allemaal weer wat bij 🙂

            Een displaytje staat bij mij ook nog op het lijst om een keer wat mee te rommelen, maar ik heb tot nu toe nog geen goed doel gevonden waar ik het zou kunnen gebruiken. Nog tips? 😉

            En tsja… dat netjes wegwerken is soms niet het leukste klusje, maar dat maakt het dan wel helemaal af!

            Groetjes Wouter

  5. Wow, jongens!

    Leuk om te lezen allemaal, heb tot nu toe alleen een wemos D1 als weerstation via BLYNK als monitor lopen, gevoed door een kleine zonnecollector met batterij.
    Alleen al het management voor de power is al een uitdaging, de batterij mag niet onder de 3V ontladen, en bij weinig zon moet een relais het systeem helemaal uit kunnen zetten. Nu is net met verkeerd aansluiten (relais begon te oscileren) het wemos systeem in de war, dus kwam bij zoeken hoe deze te flashen deze blog tegen.

    Ik heb ook wel gewerkt met een ESP266 module op een Uno met een plantenkasje, veel gedoe om dat in de lucht te krijgen, veel gedoe met flashen en pielen met draadjes op een Linux bak, niet alle modules werken, lijkt wel.
    Heb ook een fijnstof sensor waar ik mee wil monitoren, kijken of de houtkachels hier het niet te bond maken…

    Zit er aan te denken een raspberry pi als domotics hoofd PC te gaan gebruiken maar ik heb ook een oudere NASK staan die misschien ingezet kan.

    Wat zouden jullie kiezen om mee te gaan werken?

    Ik ga denk eerst met de Pi aan de slag, vind het al moeilijk genoeg de NAS goed en veilig te configureren 😛

    Waar kan ik een goede site vinden om de domotics software op de USB van de Pi te flashen?

    Groeten,

    Allard, Utrecht

    1. Hoi Allard,

      Leuk dat je ook actief bent in de wereld van Domotica! Vaak komt het er inderdaad op neer dat je veel moet priegelen en proberen om het werkend te krijgen, dat maakt het voor een deel voor mij ook leuk. Na avonden prutsen toch iets werkend krijgen, dat is echt leuk. Mijn kennis die ik opdoe wilde ik graag delen, vandaar deze blogs!

      Toevallig dat je je hier meld met deze reactie, ik ga binnenkort aan de slag met de PPD42NS stofsensor, misschien dat we wat kennis kunnen delen. Heb je ook de PPD42NS? Ik zou ‘m graag buiten ophangen, liefst gevoed door een zonnecel en een powerbank of lipo. Heb je een linkje naar een beschrijving? Lijkt mij interessant! Hoe lang blijft zoiets probleemloos draaien?

      De Raspberry Pi wordt erg veel gebruikt als host voor Domoticz, hiervoor zijn veel beschrijvingen te vinden! Ik denk dat je het beste kunt beginnen met de officiële Installation Guide. Uiteraard kun je ook de NAS gebruiken, dat was voor mij de makkelijkste oplossing omdat ik die toch al had en stond te draaien. Mocht je een Synology NAS hebben, kun je het makkelijkste gebruik maken van het installatiebestand van Jumbrotroll/Jadahl. Om het veilig te houden zou je je NAS van de buitenwereld naar de NAS kunnen afsluiten, maar dat is een heel ander verhaal.

      Succes en ik hoor weer graag van je!

      Wouter

      1. Hoi Wouter,

        Tis toch de pi geworden, het draaide even…echter

        Na een reboot hield Domotcz er mee op, was flink zoeken om erachter te komen dat de startup config niet goed geconfigureed was. Alles weer opniew ingericht.

        De RasPi server draait nu stabiel.

        Nu heb ik gisteren bij de 1e configuratie netjes data van mijn Wemos D1 en Mini binnen kunnen krijgen maar sinds vandaag lukt dat niet meer.
        De DHT22 geef 0 graden en 50% aan en de DSB180 druk blijft op continue op standaard 1038 bar en 0 graden staan.

        De E-thermostaat doet het wel netjes.

        De vinkjes bij data staan aan en de IDX staat overal corresponderend.

        Heb jij een idee wat dat kan zijn?

        Gr,

        Allard

        1. Hoi Allard,

          Super dat je het voor elkaar hebt?. Altijd lastig als iets wel werkt een dan weer niet… Is de wemos nog wel online? Je kunt in het log van esp easy misschien nog wat info vinden. Je vind het log op het laatste tabje. Gister had ik het zelf ook nog. Een beetje rommelen aan de draden helpt ook nog wel eens!

          Succes!
          Wouter

        2. Hoi Wouter en Allard,

          Wellicht een iets late reactie, maar misschien wel handig om wanneer je Domoticz draait op Rasberry Pi, een ramdisk in te richten.
          Op de wiki staat dit uitgelegd, https://www.domoticz.com/wiki/Setting_up_a_RAM_drive_on_Raspberry_Pi.
          Bij mij is het al eens voorgekomen dat na een reboot het systeem niet meer wilde starten door een beschadigde SD kaart.
          Het systeem schrijft best wel vaak en veel naar het SD kaartje, waardoor deze beschadigd kan raken.
          Na het instellen van een ramdisk, werkt het systeem inmiddels jaren probleemloos.

          Bij grote wijzigingen, aanpassingen of toevoegingen, maak ik eerst een back-up van de kaart en voer dan de wijzigingen door.
          Ik heb een extra SD kaart bij de Raspberry liggen met een werkend systeem erop, mocht de boel eens vastlopen, dan is het een kwestie van de andere kaart erin en opnieuw starten en ben ik weer online. Voor de prijs hoef je dat niet meer te laten.

          Met vriendelijke groet Johan de Jong

  6. Heb deze site enige tijd terug ontdekt en heb nu ook een paar extra van de Wemos D1 mini in huis. Er zijn ook mogelijkheden om een LDR aan te sluiten en zo het licht in/uit te schakelen in Domoticz. Eigenlijk dus vrijwel identiek aan dit project, alleen dan met een LDR. Ik heb dit tot zover gebouwd middels een schema online. Variërende waarden zijn afhankelijk van de hoeveelheid licht uit te lezen in de Wemos D1 (log), dus tot zover moet het werken, maar integreren in Domoticz (er daadwerkelijk iets mee schakelen) lukt vooralsnog niet. Deze site geeft overigens veel leerzame tips. Reactie en of wat hulp zijn (ook via email) van harte welkom. Wellicht een nieuw klein project op deze site waar ook weer velen blij mee zullen zijn.

    1. Beste Kor,

      Leuk dat je reageert! Ik ga je proberen te helpen. Je ziet waarden verschijnen in de Wemos log dus dan lijkt het mij dat het goed aangesloten is. Maak je gebruik van een analoge pin of een D-pin?

      Bij het gebruik van de analoge pin moet je de ruwe waarde van de pin naar domoticz versturen. Dat kan door het aanmaken van een “Analog Input – Internal” device in ESPeasy. Maak een dummy device aan van het type Lux (geen idee of het werkt hoor, maar best kans!) en geef de IDX van die dummy in bij “Send to controller” in ESPeasy. Je zal dan waardes binnenkrijgen in Domoticz, maar dat zijn natuurlijk geen werkelijke lux omdat het de ruwe waarden uit analoge poort van de wemos zijn. Zo kun je er misschien wel wat mee. Staan de domoticz instellingen goed onder tabje “controllers”?

      Je kunt ook gebruik maken van een lux module zoals de BH1750.

      Ik hoop dat ik je een stapje verder geholpen heb (en anderen!)

      Groet

      Wouter

  7. Mooi artikel! Ik zie dat je in het “Hardware”- scherm meerdere dummy-devices hebt aangemaakt, dat is me niet helemaal duidelijk. Je kunt onder één dummy-device toch meerdere virtuele sensoren aanmaken? Groet, Hans

      1. Hoi Wouter, da’s nog eens een snel antwoord! ? Nou, ik begreep het ook nooit helemaal hoor, volgens mij werken beide methodes. Langzaam wordt het me duidelijk. Dank voor je duidelijke artikel, ik ga er mee aan de slag. Groet, Hans

  8. Hallo allemaal. Recent zijn er nogal wat problemen geweest (bij mij 🙂 ) met EspEasy en Domoticz.
    Geen van mijn sensoren werkte nog (Temp, Watermeter, Lichtsensor)
    De HTTP verbinding werkt niet meer vanaf recente versies van Domoticz omdat HTTPS gewenst is.
    Na een tijdje zoeken blijkt dat je bij Instellingen (Tab Beveiliging) Sta Basic Auth ….. enz. op AAN moet zetten om dat op te lossen !!!!!
    Wellicht een aparte vermelding waard Wouter ?!

    1. Dag lex,

      Goed dat je het hier meldt. Domoticz en espeasy gebruik ik al een aantal jaar niet meer dus ik ben niet op de hoogte van de laatste stand van zaken.

      Groet Wouter

      1. Dag Wouter, is het jou gelukt om de ESP’s te migreren naar Home Assistant?
        Ik gebruik een oudere Domoticz versie en een aantal ESP8266’s / ESPEasy (o.a. Sonoff) en denk voorzichtig over een overstap naar HA. Groet, Hans

        1. Dag Hans,

          Ja ik ben van domoticz met espeasy overgestapt naar Home Assistant en esphome. Ik raad aan om het eerst eens te proberen met het simpelste espeasy apparaat dat je hebt.

          Je kunt direct overstappen van espeasy naar esphome door via webomgeving een bin bestand te uploaden. Zie https://esphome.io/guides/migrate_espeasy.html

          Upload eerst een basis config en daarna kun je via de browser je config gaan maken. Het is wel handig als je weet op welke pins wat zit aangesloten.

          Het is even wennen maar daarna wil je niet meer terug ?

          Groet Wouter

          1. Bedankt Wouter, en die laatste bemoedigende woorden kan ik goed gebruiken 🙂 Het is best een klus om alles weer werkend te krijgen in HA.
            Vraagje nog:
            Is het mogelijk om beide systemen (als test) naast elkaar te laten werken? Ik heb twee Raspberry Pi’s, één met Domoticz en de andere met HA, met aan beiden een Aeotec Z-Wave stick.

          2. Ja Hans dat is het zeker, maar ik vind het zeker waard want esphome is zoveel krachtiger, stabieler en uitbreidbaarder dan espeasy… Je kunt zelfs redelijk eenvoudig op alle action smart lampen esphome zetten. Check mijn artikel daarover maar eens.

            Domoticz en home assistant naast elkaar draaien kan mijn inziens prima, maar of één zwave netwerk met twee coordinators lukt… Dat denk ik niet.

  9. Bedankt voor de info Wouter. Ik ga het rustig aan opbouwen en hou voorlopig ook mijn op zich goed werkende Domoticz installatie.
    Dat wordt heel wat uurtjes hobbyen 🙂
    Groet, Hans

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: