Eltako WSZ12D-32A meter voor zonnepanelenEltako WSZ12D-32A meter voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt wil je natuurlijk weten wat ze opwekken. Je kunt de slimme meter monitoren met een P1 kabel, maar de slimme meter saldeert. Je weet dus niet wat de panelen echt opwekken. Gelukkig kun je dat alsnog monitoren met een tussenmeter in je meterkast. Als je een tussenmeter met S0 uitgang hebt, kun je de pulsen tellen en doorgeven aan je domotica systeem.

De tussenmeter die ik gebruik is een Eltako WSZ12D-32A. Deze meter laat het huidige verbruik (lees opwek) (P), Stroom (I) en Spanning (U) zien. Dat is erg handig, omdat je dan op de meter zelf altijd realtime je opbrengst kunt zien. Nog beter is als je het ook in je Domotica systeem kunt inzien!

Wat gaan we maken?

Mijn gebruikte tussenmeter heeft een potentiaalvrij S0 contact. Dat betekent dat je voltages tussen de 5V en 30V op het contact kunt aansluiten. Normaal is het contact open, als er een puls afgegeven wordt, sluit het contact heel even. Sluit je draden aan op die S0 poort, en aan de andere kant een Arduino of ESP8266, dan kun je de puls doorgeven aan je domotica systeem. Ik gebruik hiervoor een Wemos D1 mini met een aangepaste versie van ESPeasy en Domoticz op een Synology NAS.

Technische gegevens Eltako WSZ12D-32A
Technische gegevens Eltako WSZ12D-32A

S0 tussenmeter kabel maken

De S0 kabel maken is heel erg simpel! Je hebt alleen voldoende lengte kabel nodig, een ESP8266 met ESPeasy en een 10KΩ weerstandje.

S0 tussenmeter kabel aansluiten op Domoticz en ESP8266
S0 tussenmeter kabel aansluiten op Domoticz en ESP8266

De rode en groene draad in het schema sluit je aan op de klemmen van de tussenmeter. Aan de groene draad soldeer je een weerstand. De kant zonder draad steek je in de GND poort, de andere kant met het weerstandje en draad steek je in een Digital In poort (D1, D2 enz). De rode draad uit het S0 contact sluit je direct aan op de 5V poort van je Wemos D1 mini.

Werking van S0 kabel

Normaliter is het S0 contact open. De “digital in” pin is verbonden met de GND via een weerstand. Als een pin verbonden is met de GND heeft hij de status LOW. Zodra het contact sluit gaat er een stroompje lopen van de 5v naar de “digital in” en krijgt dan de status HIGH. Het contact gaat direct (na de debounce tijd, 30ms) weer open

Het aantal keren dat de pin HIGH is (puls) kun je tellen. Vaak geeft de meter 1 puls per Wh. Dus 1000 per kilowattuur. Sommige meters hebben een ander aantal impulsen per kWh, straks bij het instellen is dat belangrijk. Mijn tussenmeter geeft 2000 pulsen per kWh af.

S0 kabel voor een potentiaalvrij contact
S0 kabel voor een potentiaalvrij contact

Installeren van ESPeasy

Om de pulsen te tellen en door te sturen naar Domoticz maak ik gebruik van ESPeasy. Standaard heeft ESPeasy alleen een pulse counter. Ik ben erachter gekomen (zie commentaren onderaan het artikel) dat die niet helemaal juist werkt. Daarom heb ik een extra plugin geinstalleerd vanaf de PluginPlayground. Je kunt mijn blogpost volgen over het compileren en flashen van de aangepaste versie van ESPeasy. In het gelinkte voorbeeld gebruik je dan niet de extra plugin voor de RGB ledstrip maar de P112 Power plugin. Voor de rest verloopt het proces hetzelfde.

Maak je gebruik van een Wemos D1 mini? Dan heb je geluk! Ik heb een bin bestand voor je klaar staan:

Tip

Het flashen van het bin bestand lijkt ook te werken voor andere op ESP8266 4MB gebaseerde modules te werken. Je kunt het proberen, maar wel op eigen risico.

Warning

LET OP: om het bestand op de site downloadbaar te kunnen stellen heb ik de bestandsextentie veranderd naar .docx. Wijzig dat naar .bin!

Flash het bovenstaande bestand met onderstaande tool op de Wemos D1 mini. Zet beide bestanden in dezelfde map.

Flashtool ESP8266

Zonnepanelen instellen Domoticz

Om de gegevens te ontvangen van de tussenmeter en de ESP moeten we een device aanmaken in Domoticz. Dit kan gewoon een dummy zijn. Heb je die nog niet, maak die dan eerst aan. Ik heb mijn Dummy ESP8266 genoemd. Maak een Dummy Device aan op het tabblad “Hardware”.

Dummy device ESP8266
Dummy device ESP8266

Vervolgens klik je op “Maak virtuele sensoren”. Kies voor Type “Elektra (Actueel + Teller)” en geef het een naam. Bijvoorbeeld Zonnepanelen.

Zonnepanelen Actueel + Teller
Zonnepanelen Actueel + Teller

Klik op OK en ga naar Instellingen -> Apparaten. Sorteer op de IDX kolom. De Zonnepanelen staat nu bovenaan. Schrijf het IDX op of onthoud het.

Instellen ESPeasy

Als de installatie van ESPeasy gelukt is, kunnen we ‘m instellen zodat hij de opwek en het actuele wattage doorgeeft aan Domoticz.

  • Zorg dat de configuratie naar wens is op de tabbladen Config en Controllers.
  • Ga naar het tabblad Devices

Devices toevoegen aan ESPeasy
Devices toevoegen aan ESPeasy
  • Klik in regel 1 op Edit
  • Kies als Device “Power Counter”
  • Geef het een naam bijvoorbeeld “Zonnepanelen”
Configuratie instellingen ESPeasy voor het tellen van pulsen en monitoren van het actuele opwek of verbruik
  • Zet een vinkje bij “Enabled”
  • Geef bij 1st GPIO de pin aan waarop je de S0 kabel aangesloten hebt.
  • Vul bij pulses per kWh het aantal pulsen in per kWh.
  • Geef bij Send to controller de IDX van je “Zonnepaneel” device in Domoticz aan.
  • Delay geeft aan hoe vaak de data naar domoticz gestuurd moet worden.

Steeds als er een puls afgegeven wordt door de meter, telt ESPeasy dit op, doet een berekening met tijd en pulsen/kWh. Het actuele verbruik/opwek zou moeten overeenkomen met wat je in het schermpje van je tussenmeter kunt aflezen. Alleen zo kun je je cijfers vertrouwen!

Zodra de zon gaat schijnen zullen de pulsen je systeem binnenkomen. Check voor de zekerheid een aantal dagen of de meters gelijk lopen! Mochten er afwijkingen inzitten check dan of de C waarde juist is. Dit is het aantal pulsen per kWh.

De volgende stap is het uploaden van je gegevens naar PVoutput om te kunnen vergelijken met anderen en andere analyses te doen. Hierover later meer.

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 7

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

82 gedachten over “S0 kabel maken voor zonnepanelen monitoren in Domoticz”
  1. Hi Wouter,

    Ik heb jouw opstelling gemaakt, want ik dacht het ik deze ook wel kon gebruiken om het actuele en cumulatieve oplaad-verbruik van mijn hybride auto te meten via een kWh meter, maar ik kom er niet helemaal uit. Deze kWh meter zat eerst op de Energylink van mijn HomeWizard. maar die wil ik er eigenlijk uit hebben, vandaar deze oplossing.

    Hij meet wel iets als ik mode type verander, maar niet iets waar ol het actule verbruik kan aflezen.

    Kan jij mij verder helpen, want volgens mij zit ik er wel dicht bij.

    Groeten,

    Martijn

    1. Hoi Martijn,

      Dat is zeker interessant om het laadverbruik van je elektrische auto inzichtelijk te hebben! Je kunt daar inderdaad prima een tussenmeter met S0 puls uitgang voor gebruiken.

      Als je het schakelingetje goed aangesloten hebt en ESPeasy juist geïnstalleerd en geconfigureerd hebt, zul je het in Domoticz moeten zoeken.
      Je triggert mij doordat je schrijft over het mode type wijzigen. Welke opties heb je? Ik vermoed dat je uit de opties Computed en From Device kunt kiezen? Zo ja, dan heb je het verkeerde soort dummy aangemaakt, namelijk “Elektra (Actueel + Teller)”. Je moet er een hebben van het type “Counter Incremental” (Teller (Incrementele) in het Nederlands).

      Als je data naar de Actueel + Teller dummy verstuurt, verwacht Domoticz dat je het actuele verbruik + een puls doorstuurt. Dus Watt en Wattuur. Dat doe je niet, omdat je alleen pulsen doorstuurt (Wattuur). Daarom gebruik ik de incrementele teller, die verwacht alleen pulsen.

      Teller Incrementele Dummy

      Actueel + Teller dummy

      Als je een nieuwe dummy aanmaakt vergeet dan niet ook de instellingen van het IDX te wijzigen in ESPeasy.

      Mocht je toch de dummy goed gedaan hebben moet het iets anders zijn.

      Check dan even of je in je log (Tools -> Log) van ESPeasy af en toe pulsen binnen ziet komen. Zoals in onderstaand plaatje:
      Log ESPeasy

      Als dat gebeurt zit het toch in Domoticz.

      Succes! Mocht je er niet uitkomen, laat het weten!

      Wouter

    2. Beste Martijn,

      Afgelopen week heb ik even de instellingen uit mijn artikel overgenomen en gebruikt in mijn eigen opstelling. Het werkt inderdaad niet!
      Ik ben er achtergekomen dat ik blijkbaar toch een en ander anders geconfigureerd had. Ik heb het artikel hierop aangepast.

      Als je de blogpost nu volgt komen de pulsen binnen op je Incrementele teller. Ik ga me verder verdiepen in de materie om er ook actueel verbruik (of opbrengst in mijn geval) uit te kunnen halen.

      Groet,

      Wouter

  2. Hi Wouter.

    Ik ben inmiddels al een stapje verder met de instellingen om het verbruik van mijn auto te meten. Ik zal die binnenkort even delen, want deze lijken netjes de waarden te matchen van mijn EnergyLink.

    Ik ga zeker ook nog even naar jouw aangepaste blogpost kijken. Dank je wel!

    Groeten,

    Martijn

  3. Hi Wouter,

    Ik heb de volgende instellingen in ESPEasy staan:

    http://oi66.tinypic.com/2l87yj5.jpg

    Vooral de formula deed de truck logischerwijs.

    In Domoticz gebruik ik een Usage (Electric) virtual sensor.

    http://oi66.tinypic.com/feoqx1.jpg

    En dat resulteert in de volgende grafiek over een paar dagen
    (de rare curve op 25 april heeft niet met de S0 hard/software te maken, maar met mijn Domoticz die eens per 24 uur opeens stopt om de graf ieken te maken, terwijl de rest qua binnenkomende waarden en scripts gewoon blijven werken)

    http://oi63.tinypic.com/iwu64j.jpg

    1. Hoi Martijn,

      Bedankt voor je reactie, leuk! zo komen we steeds verder!

      Ik heb je instellingen ook in een test toegevoegd, als er morgen een beetje zon schijnt hoop ik ook een mooie grafiek te krijgen.

      Bij de formula in ESPeasy heb je %VALUE%*3600/20 staan. %VALUE% zal altijd 1 zijn (want 1 puls?) maal 3600 seconden denk ik, en waarom dan delen door 20? Hoe kom je aan die waarde? (2x de delay?) Zo ook bij de total formula, waarom delen door 2000?

      Graag hoor ik je antwoord!

      Groet Wouter

  4. Hi Wouter,

    Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de eerste berekening ergens gegapt heb. Die kwam niet helemaal overeen met welke waarde ik zou moeten zien (gelukkig is het verbruik tijdens het opladen nagenoeg constant), dus ik heb er naartoe gerekend. (Replicate the result ;-)) Die 2000 te maken met het aantal pulsen per KWh. Bij mijn meter is dat 2000.

    1. Ha Martijn,

      Inmiddels is het mij ook gelukt om de actueel + teller aan de gang te krijgen. Het viel mij op dat er iedere dag weer een andere afwijking in mijn meterstand van Domoticz zat. De metingen van het afgelopen jaar zijn dus waarschijnlijk allemaal foutief. Ik heb het nu aan de praat door een aangepaste versie van ESPeasy met de Power plugin te flashen. Ik heb het artikel hierop aangepast. Nu lopen de meterstanden exact gelijk!

      Bedankt voor je feedback!

      Wouter

  5. Op basis van deze gegevens ben ik ook bezig geweest om de koppeling met Domoticz te realiseren. Dit heb ik gedaan op basis van een Wemos D1 mini pro en een kWh meter met S0 (2000 pulsen , 30msec) en de hier boven beschreven werkwijze.

    De koppeling is gelukt en de ESPeasy genereert gegevens. Er zitten alleen een aantal dingen niet helemaal goed:
    – De pulsen worden geregistreerd, maar er zitten kleine verschillen in de waardes op mijn omvormer en ESPeasy. Dit kan mogelijk komen door ander meetmomenten, maar ook als ik Domoticz zelf de pulsen laat optellen voor de dagwaarde zit er een verschil in (tot 1 kWh).
    – De totaalwaarde komt totaal niet overeen. Het lijkt wel of hij elke puls dubbel meeneemt. Ik moet de waarde in ESPeasy delen door 2 en dan komt het in de buurt (afwijking van ,1-,3 kWh)

    1. Hoi Thomas,

      Leuk dat je reageert.
      Om eerlijk te zijn, in mijn opstelling heb ik na een aantal dagen ook een afwijking ontdekt. Het is steeds 0.3 tot 0.7kWh, naar mijn weten in ieder geval nooit meer dan een kWh. Het zal inderdaad in afronding, tellen per sec vs milisec en het meetmoment zitten. Wat mij betreft is het goed genoeg.

      Dat domoticz iedere puls dubbel telt is wel te verklaren denk ik. Domoticz ziet iedere puls aan voor een Wh. Jouw tussenmeter geeft per 0.5Wh een puls af (2000p/kWh). Dus ontvang je er twee keer zoveel, en dan is je afwijking ineens niet meer zo gek. Je kunt met behulp van de formulas in ESPeasy het aantal pulsen door 2 delen.

      Groet Wouter

  6. hier ook geprobeerd om dit te realiseren. Ik loop echter tegen een probleem aan met de P112 plugin. Met alle laatste versies van arduino ide, espeasy en de p112 plugin krijg ik onderstaande in espeasy, als ik die plugin wil toevoegen

    : Bug in PLUGIN_WEBFORM_LOAD, should not append to string, use addHtml() instead

    Ga ik terug naar de versies die jij gebruikt heb, dan vind ik de p112 plugin nergens terug

    1. Hoi Sander,

      Die melding zegt mij helaas niet zoveel. Misschien dat er het een en ander in de laatste versies niet meer compatible met elkaar is? De plugin is sinds 2 jaar niet meer bijgewerkt zie ik.

      Als je de oudere versie gebruikt, weet je dan zeker dat je het plugin bestand in de goede map geplaatst hebt?
      Heb je ook ESPEasy-Globals.h aangepast? Zie tutorial aangepaste versie espeasy flashen

      Succes

      Wouter

  7. Hoeveel S0 contacten kan je eigenlijk aansluiten op een Wemos D1 mini pro? Ik wil naast mijn zonnepanelen namelijk ook met E-meter (3 fase) per fase gaan liggen. Dan heb ik tenminste een volledig overzicht in mijn verbruik en teruglevering.

    1. Hoi Thomas,

      Je kunt op bijna iedere GPIO een S0 contact aansluiten. Iedere GPIO (D-pin) is namelijk te configureren als een in- of output. Sommige poorten hebben een extra functie zoals SCL en SDA voor I2C functies en de ingebouwde led zit ook op een GPIO. Gebruik je die niet, dan kun je die gewoon als S0 input gebruiken. Om een beeld te krijgen kun je in ESPeasy kijken welke pins je nog kunt kiezen en een functie kunt geven. Als je de Buildin_led gebruikt schakelt ESPeasy de optie om een functie toe te wijzen aan D4 automatisch uit.

      Succes!

      Wouter

  8. Hi Wouter, Als eerste wil ik je bedanken voor je werk en tijd! Ik heb met je handleiding en je firmware een wemos d1 mini ingezet om mijn EV laadpaal te meten. Dat gaat perfect. vang de gegevens op in domoticz en stuur ze naar influxdb om in grafana grafieken te maken.

    Nu wil ik een 2de wemos d1 mini gaan inzetten om mijn watermeter (een Elster v100 voorzien van een reed T probe) te gaan uitlezen. Dit deed ik succesvol in mijn Energylink, maar daar ben ik vanaf gestapt en wil nu volledig over op domoticz. De Reed gauge probe geeft per 0.5 liter water een puls af, dus ik dacht, gebruik dezelfde principe en dan geef ik als C waarde 1 of 0.5 aan, 0.5 kan sowieso niet maar ook 1 werkt niet, weet eigenlijk niet of het überhaupt zal werken. Omdat het in de Energylink wel werkte en het gewoon pulsen afgeeft had ik verwacht dat het wel zou werken, maar krijg hele waar waardes als 56989 etc.

    Anyway, het dat om deze probe:
    https://www.johnsonvalves.co.uk/Data/T110-Pulse-Unit.pdf

    Mijn kennis schiet te kort om dit verder te beoordelen, maar ik hoop dat jij er even naar wilt kijken. Mocht je denken dat het gaat werken wil ik met een beetje hulp van jouw kant het wel verder testen gezien ik zo een probe in mijn meter heb.

    Ik hoor het graag!

    Groet

    Fernando.

    1. Beste Fernando,

      Bedankt voor je complimenten, altijd leuk om dat te horen van mijn lezers, daar doe ik het immers voor!

      Ik heb even naar je vraagstuk gekeken en ik denk dat het wel mogelijk is om de data goed naar domoticz te krijgen. Zo te zien is je probe inderdaad een S0 kabel voor je watermeter, ik denk dat je ‘m op je energylink op de S1 of S2 poort aangesloten had?

      Het is mij niet helemaal duidelijk wat je geprobeerd hebt. Heb je misschien de probe hetzelfde configureerd als de kWh meter, dus in ESPeasy als Power Counter device? In dat geval snap ik dat het niet helemaal lekker werkt. Die Power counter plugin rekent namelijk de tijd tussen de pulsen uit om een huidige opbrengst in Watt aan domoticz door te geven. Dat is wat je met water niet wilt.

      Toevallig ben ik een tijdje terug al begonnen aan het toevoegen van mijn watermeter aan domoticz. (Spoiler: artikel is in de maak!) Ik heb een watermeter met een draaischijfje dus dat is net weer anders, maar voor het pulsen tellen blijft het hetzelfde. Bij mij werkt het volgende al een tijdje naar volle tevredenheid:

      1. Voeg in ESPeasy een “Generic – Pulse counter” device toe.
      2. Geef de juiste GPIO pin aan
      3. Geef een debounce time aan, bij mij staat ie op 50ms
      4. Stel de Counter type in op Delta/Total/Time
      5. Mode Type is RISING
      6. Maak in domoticz een nieuwe dummy aan van het type Counter Incremental.
      7. Onder ‘overig’ vind je nu je teller terug. Klik op aanpassen en kies voor ‘Water’
      8. Geef in ESPeasy het juiste IDX in van je zojuist gemaakte counter.
      9. Aangezien van jouw probe een puls een halve liter is, type je bij formula van Count: %VALUE%/2
      10. Zet de kraan aan en zie wat er gebeurd!

      Ik ben erg benieuwd of het werkt!! Laat het me weten!

      Groetjes Wouter

  9. Hi Wouter,
    Ja op de Energylink had ik hem op de S2 poort, de setup zoals je aangeeft had ik inderdaad al geprobeerd. Die geeft constant 0.00,0.00,0.00 aan als waarde. Ook als ik de kraan lang laat lopen.

    Kan het zijn dat ik op de hardwarepage van espeasy nog iets moet instellen?

    Dit is wat in de log voorbij komt:

    41350 : Domoticz: Sensortype: 6 idx: 888 values: 0.00;0.00;0.00
    51354 : Domoticz: Sensortype: 6 idx: 888 values: 0.00;0.00;0.00
    61299 : WD : Uptime 1 ConnectFailures 0 FreeMem 18464
    61420 : Domoticz: Sensortype: 6 idx: 888 values: 0.00;0.00;0.00
    71420 : Domoticz: Sensortype: 6 idx: 888 values: 0.00;0.00;0.00

    Laat maar weten of je nog andere tips hebt en als ik iets kan testen.

    Groet,

    Fernando.

  10. Hi Wouter, Ik heb het werkend!

    Probleem was een slechte soldeer punt.
    Na de soldeer punten nagelopen te hebben en dan weer een poging bleek het te werken.

    Ik heb wel gelijk weer 2 vragen,

    Je krijgt nu 3 waardes in ESPEASY, maar in Domoticz met de counter incremental device heb je maar een meting, welke pakt Domoticz dan? En kunnen de andere nergens voor gebruikt worden?

    2de vraag is als volgt, als ik op Wemos D1 mini zowel de s0 als de water meter wil meten, kan ik dan bv. de water sonde een draad op 5v en een op de GPIO4 (D2) en dan van de S0 een op de 5v en een op de GPIO5(D1) en dan 2 devices in ESP Easy aanmaken? En dan uiteraard met de 10K weerstand ertussen zoals in jouw voorbeeld?

    Mijn angst is dat het met de 5V gedeelte niet goed gaat als ik daar 2 draden (een van de watermeter en een van de S0) op aansluit.

    Kan dat geen kwaad voor de Wemos en ook niet voor de sondes (bv. de reed sonde van de water meter)?

    Groet,

    Fernando.

    1. Hoi Fernando,

      Goed nieuws! Super dat het werkt!

      De 3 waarden in ESPeasy komt door de DELTA/TOTAL/TIME instelling. Zolang de Wemos aan staat blijft hij de delta (verschil), het totaal en de tijd meten. Die waardes zijn niet ‘persistent’, dus zodra de wemos uit gaat zijn de waarden weer 0. Zou je die steeds doorsturen naar domoticz zal je een dip in je grafiek krijgen. Daarom laat ik domoticz het telwerk doen door alleen de pulsen door te sturen naar een incremental teller. Waarschijnlijk werkt een andere instelling ook 🙂

      Vraag 2:
      Lijkt mij dat het goed gaat! Ik heb het ook ongeveer zo aangesloten. Ik heb de S0 en de watermeter op dezelfde Wemos aangesloten en dat werkt al een half jaar prima! Trek je wel ook een draad naar de GND zoals in mijn voorbeeld? 1x data, 1x GND, 1x 5V.

      Bij twijfel niet doen, nog eens over nadenken en soms wat proberen 😉

      Wouter

  11. Hi Wouter,

    Bedoel je met voorbeeld het voorbeeld in dit artikel of die in de watermeter artikel?

    En bedoel je met extra draad naar grond dat je de weerstand tussen de D1 en de grond aansluiting zet? M.a.w. een 2de weerstand tussen de D2 (die erbij komt) en grond? Want in de voorbeeld op deze pagina zijn er 2 draden een naar de GPIO en een naar 5V plus een weerstand tussen de draad naar de GPIO en grond. Als ik die voorbeeld zou moeten volgen wordt het dus de 2 draden van de water meter, een in de nieuwe/extra GPIO + een in de 5V bijprikken en een extra weerstand tussen de nieuwe/extra GPIO en grond? Of sla ik nu klinkklare onzin uit? Ik ben namelijk geen electronica expert. 🙁

    De uitleg over de eerste punt is duidelijk, dank daarvoor, ik ga ermee aan de slag!

    Groet,

    Fernando

    1. Hoi Fernando,

      Het komt er op neer dat je gewoon 2x de S0 kabel kabel maakt. 1 heb je al van je watermeter, de tweede sluit je exact hetzelfde aan maar alleen de datapin op een andere gpio.

      Gaat het zo lukken?

      Succes

      Wouter

  12. De wemos D1 mini moet permanent stroom krijgen. Gebeurt dit vanuit (1) de S0 kabel, (2) de raspberry PI GPIO of (3) via een micro usb / stopkontakt?

    1. Hoi Eric,

      Een quiz! Leuk!
      Je conclusie klopt. Nu het antwoord:
      De S0 poort is potentiaalvrij en doet dus alleen iets wanneer er spanning op gezet wordt. Dan reageert ie als een schakelaar. Antwoord 1 is het dus niet.
      De GPIO leveren een kleine spanning maar kunnen niet veel ampère geven, wordt alleen gebruikt voor data. Antwoord 2 is het ook niet.
      Dus de wemos wordt permanent gevoed via de 5v of micro usb poort. Het maakt niet uit waar je die vandaan haalt. Dat kan een telefoonlader zijn, een router, modem of lipo accu (zie mijn andere blogpost)…

      Ik hoop dat het duidelijker is zo!

      Wouter

  13. Ik krijg het niet voor elkaar om de aangepaste versie te flashen. Moet er dan 4 .bin bestanden staan of allen de backup-WemosD1mini-4096-ESPeasy-Power-factoryreset.bin
    Alvast bedankt

      1. Hallo Wouter

        Oke , maar met het bijgewerkte bin bestand start hij niet meer door.
        Ook met origineel , moest ik in de browser (wifi esp01) 192.168.4.1 tikken met alleen browser starten gebeurde er niets.

      2. Ik krijg dan een foutmelding”
        warning: espcomm_send_command:didn’t recieve command response
        warning: espcomm_send_command failed
        closing bootloader

          1. Com poort is 3 Het originele bestand kon ik ook flashen.
            Bijgewerkte bestand is 4.096kb originele 402kb

          2. Com poort gecontrolleerd is com 3, flashen van org bestand gaat wel goed, met bijgewerkte bestand foutmelding en start niet door.

          3. Misschien is het bin bestand beschadigd tijdens het downloaden. Kun je proberen opnieuw te downloaden?

  14. Ik heb het programma esp easy mega flasher gedownload, daar het .bin bestand ingezet. na wat uitproberen en na 7.15 min was hij wel goed geflashed.
    En nu verder, iets aansluiten. Wordt vervolgd

      1. Na een reboot staat de pulsenteller heel hoog , zakt heel langzaam stap voor stap naar een lagere waarde. 12940 na heel veel stappen nu naar 500 wh. Dat wat er is aangesloten gebruikt continu 80w. ligt dat aan de weerstand naar ground?.

        1. Ja misschien wel. Als dat net wel /net niet genoeg is, kan ik mij voorstellen dat de waarde steeds veranderd tussen high en low. Heb je de schakeling gemaakt zoals het schema?

          1. Ja, zoals schema, nu verschillende weerstanden gebruikt, onder de 1k gaat de d1 in slaap stand, doet niets iig.
            Met 10k , en reboot start de puls waarde heel hoog en gaat heeeeel langzaam met stapjes naar beneden.
            Als er geen pulsjes komen gaat die niet sneller naar beneden.
            ??

          2. Dacht dat hij telde maar is dus niet het geval, countdown. 🙁 Geen idee, nu opnieuw flashen , kan kiezen maar recommanded is 115200

          3. Je kunt niet alle pins gebruiken. Sommige hebben speciale functie. Welke pin gebruik je? 115200 is snel genoeg en zou het flashen met ongeveer twee minuten wel klaar moeten zijn.

  15. D4 geprobeerd, d8 geprobeerd. Ik zijn geen pulsjes te zien. Ook niet als ik dat met een draadje doe. Wemos d1 mini maar ook een wemos d1 r1 uno geprobeerd met zelfde firmware, ook met orginele firmware.
    5v s0+ s0- naar d.. en door weerstand 10k naar gnd. Ik weet het niet meer. Moet d8 bv ook als input staan of is default goed.

    1. Nog een keer aangesloten ,weer instellinge gedaan. Nu werkt het.Precies zoals boven beschreven, ook met aangepaste firmware. Wel met “easy mega flasher” geflashed, de andere werkte bij mij niet. Nu met nog een wemos zelfde doen met 3 kwh meters.
      Hartelijk dank voor de bijgewerkte firmware, support.

      1. Hoi Arnaud,

        Goed te horen dat het alsnog gelukt is! Soms kost het wat meer moeite dan je van te voren had gedacht. Als het dan eenmaal werkt geeft dat een extra goed gevoel!

        Veel plezier ermee.

        Wouter

        1. Flashen met Easy Mega Flasher lukt nu aardig met de wemos d1 mini , d1r1,d1r2.
          Graag wil ik nog wat sensoren in de bijgewerkte firmware bme680. Nu paar dagen mee bezig geweest maar lukt maar niet, telkens foutmeldingen met de arduino ide ,missende libraries, verkeerde enz enz.
          Het opbouwen van het bin bestand mislukt dus.
          Kan je die misschin toevoegen bij de aangepaste firmware r120.

  16. Dag Wouter,
    De Espeasy – power counter toepassing laat een aantal keren per dag een “gegenereerd vermogen ” zien van 116.129 Watt. Alle andere waarnemingen kloppen. Deze fout werkt dan helaas door in de berekening van het opgewekte energie [Kwh].

    Ik heb verschillende D1 mini en D1 mini Pro hardware gebruikt, maar dat levert niets op.
    Ken jij deze fout?

    Omdat ik de P112-power counter plug-inn zelf kan aanpassen, zou een mogelijkheid zijn, om “high values” te negeren, voordat deze worden verwerkt in de berekening van de opgewekte energie, en zeker voordat dit wordt doorgegeven naar Domoticz.
    Heb jij een suggestie voor de code binnen de P112?

    Tot slot heb ik “rules ” geactiveerd. Ik heb echter nergens een voorbeeld gelezen, hoe je via rules een foutieve waarneming (gegenereerd vermogen/ opgewekte energie) kan aanpassen, voordat deze worden doorgegeven naar Domoticz.

    Alvast dank voor je reactie!

    1. Hoi Eric,

      Goed dat je je vraagt stelt. Zijn het steeds dezelfde pieken van 116.129watt? Of zitten er ook andere hoge waarden in?

      Ik heb ook wel last van af en toe een piek van een hoge waarde, soms 2500w bijvoorbeeld. Maar dat komt niet te vaak en met random waarden voor.

      Je kunt inderdaad de plugin aanpassen, maar ook rules kunnen helpen. Dat kun je wat eenvoudiger sneller en eenvoudiger debuggen.

      Ik zat te denken aan:
      Je kunt je data gewoon binnen laten komen in de plugin zoals nu gebeurd. Alleen stuur je het niet door naar domoticz. In ESPeasy maak je een dummy aan waar je de waarde van de power plugin in kopieert. Die waarde controleer je op een high value en stuurt m dan door naar domoticz.

      Wanneer je een beetje door hebt hoe de rules werken is het wel goed te doen.

      Succes!

      Wouter

      1. Opgelost door verhogen van de Debounce Time (mSec): van 30 naar 100.
        Wouter, bedank voor je uitgebreide adviezen!

        1. Hoi Wouter,

          Bedankt voor deze tutorial, hiermee is het mij gelukt om 2 S0 kWh meters in domoticz zichtbaar te maken! Nog 6 (op 3 verschillende plekken) te gaan :). Wat ik me af zit te vragen en nog nergens kan vinden: is het mogelijk om een startwaarde in domoticz te zetten zodat ik de absolute waarde van de kWh-meters in domoticz krijg ipv een waarde vanaf het begin van de metingen met deze contraptie?

          Een duwtje richting een artikel, zoekwoorden oid wordt erg gewaardeerd!

          Nogmaals bedankt voor dit artikel!

          Maarten

          1. Hoi Maarten,

            Goed bezig en succes nog even met de rest!
            Je zoekt naar meter offset. Het ligt eraan welk type meter in domoticz je gebruikt. In enkele type meters kun je dat instellen in het zelfde schermpje als waar je de naam aan het apparaat geeft.

            Anders zul je op zoek moeten naar een script wat het voor je doet. Ik heb het maar opgeven om gelijke meterstanden te hebben op de meter en in domoticz. Er zitten soms pieken in het geregistreerde opwek die meegerekend worden en niet in de meter. Ik had dus altijd een afwijking…

            Succes!

            Wouter

          2. Ik heb nu een nieuw “probleem” bij een aantal meters. Het geproduceerde vermogen lijkt aardig te kloppen met wat de omvormer aangeeft, alleen klopt de totaal geproduceerde energie , die is 2 keer te hoog. In het aantal pulsen per kWh zit het niet, dan zou het vermogen ook niet kloppen, maar wat kan het wel zijn? Er lijkt ergens een rekenfout te zitten, maar kan niet vinden waar. iemand een idee?

  17. Bedankt voor dit handige artikel, ik monitor ondertussen twee sets zonnepanelen en een laadstopcontact voor mijn auto met 3 kWh meters op 3 ingangen van de ESP8266. Ook ik kreeg af en toe nog valse pulsen, ook als de panelen niks leveren of the stopcontact niet gebruikt wordt. De truc zit m in een klein condensatortje over de pull up weerstand, lijkt het nu. Zie dit artikel: https://forum.arduino.cc/index.php?topic=374837.0 Zojuist toegepast en nu lijkt het helemaal rustig, al een half uur lang geen puls meer gehad (dat was daarvoor niet).

    1. Hoi Martijn,

      Dat klinkt interessant! Op het forum lees ik een 1nF condensator. Heb jij dat ook gebruikt of een andere waarde? Ben zeer benieuwd, ga eens zoeken in mijn elektronica doos naar een condensator. Waar zit de pull up weerstand op de wemos? Of zet je m over de weerstand van de s0 kabel?

      Bedankt voor je bijdrage, zo komen we allemaal verder en worden we samen wijzer!

      Groet Wouter

      1. Ik heb jouw schema met de 10k weerstand tussen ingang en ground gebruikt en daaroverheen een condensator. nu getest met een 33nf en een 4n7 die ik nog had liggen. het is een parallele RC kring, een te hoge condensatorwaarde maakt het laagdoorlaatfilter te sterk, zeker met die 10k weerstand. Ik kijk even vannacht en morgen als de panelen weer draaien aan of het echt goed werkt…

        1. Na een hoop ‘gepruts’ is het me gelukt om de versie met de nieuwe P112 te compileren en te flashen, Dat werkt nu goed. De nauwkeurigheid van de uitlezing is niet meer afhankelijk van het rapportage interval. Zelf gebruik ik het met Home Assistant via MQTT en dat werkt goed. Dus ik heb een originele .bin file en geen backup (die kon ik niet flashen op de gebruikte controller). De gebruikte hardware is een Wemos D1 mini V3 van ongeveer €6.

          1. Hi WimN,
            Kun je jouw versie delen? MEt de nieuwe P112?
            Zou top zijn!

            gr,

            Jeroen

  18. Hallo Wouter

    Bedankt voor dit handig artikel, ik wou dit graag gaan proberen thuis alleen kwam ik er achter dat de link naar de firmware voor de wemos niet meer werkt, zou je deze naar mij kunnen sturen?

    Alvast bedankt

      1. Dag Wouter,

        dank voor het interessante artikel,
        ik importeer nu met Tasmota counter, maar veel valse pulsen.
        wil het zeer graag proberen met Espeasy, maar kan “backup-WemosD1mini-4096-ESPeasy-Power-factoryreset” niet downloaden …

        Dirk

        1. Hoi dirk,

          Ik heb een tijdje geleden in het artikel een download knop toegevoegd. Als ik erop klik, kan ik het bestand downloaden. Lukt dat bij jou ook? En het bestand downloaden door rechtsklik op te link te klikken en dan te kiezen voor doel opslaan als?

          Groet Wouter

  19. Hoi Wouter,

    Ook ik heb problemen met het downloaden van de kant en klare bin-file voor de SO-kabel.
    zowel de link als de knop gaan nee een niet bestaande pagina. Hopelijk kun je helpen.

    gr.
    Jan-Martin

    1. Beste Jan-Martin,

      Ik heb het probleem eens nader onderzocht. Het blijkt dat het zip bestandsformaat niet gedownload mag worden om veilgheidsredenen… zucht…

      Wat ik gedaan heb is hetvolgende: het bin bestand hernoemd naar bestandsnaam.docx. Het docx bestand mag je gewoon downloaden. Als het gedownload is, pas je .docx aan naar .bin en flashen maar.

      Groet Wouter

      1. Wouter,
        Bedankt. Bestand is gedownloaded, ik ga het proberen. Snelle reaktie, waarvoor dank

        gr.
        Jan-Martin

        1. Hoi Wouter,

          Ik heb een hiking dds238-2 wifi meter op me jacuzzi hangen. Deze wil ik ook kunnen uitlezen via domoticz. Dat domme tuya kan niet in domoticz uitgelezen worden helaas. Nu heb ik alles van jou overgenomen. wemos plus jouw stukje firmware. Alles werkt en ik krijg netjes rond de 129 watt per uur door. Dit is zelfde als in de tuya app dus dat klopt wel. Enige wat niet klopt is dat domoticz in de log en bij de today kwh berekening ipv 129 watt in een uur ziet maar rond de 210 watt. Dit is raar want de watt meter geeft gewoon 129 watt aan en zou het na een uur in de log en de today ook 129 watt moeten zijn en niet 210 watt. Dit zorgt er dus voor dat de totaal waarde echt totaal niet klopt. per dag is een verschil van zeker 4 kwh. (met verwarmen is het verschil helemaal erg) zou jij weten hoe dit komt.

          Bedankt

          Groet,

          Dennis Pracht

          1. Hoi Dennis,

            Dat is gek, dat hoort inderdaad niet. Bij een constant verbruik van 129 Watt in een uur hoort dan 0.129kWh. Een waarde van 0.210 kWh kan natuurlijk wel als er ook pieken zijn in de grafiek dat er soms meer verbruikt wordt dan 129 Watt.

            Als het echt een fout is dan kan er misschien iets misgaan met de tijdsberekening of iets dergelijks. Anders kun je een dummy aanmaken die de informatie uit de huidige verbruik sensor haalt en zelf met een script de kWh berekening doet.

            Tweede optie is om de Tuya te flashen met Tuya-convert, als dat nog kan. Ik heb daarover ook een blog geschreven.

            Optie 3 is met de local tuya plugin iets te doen, werkt dat ook niet?

            Groet Wouter

          2. Hoi Wouter,

            1. Het rare is dat als een uur lang 129 watt in de log staat (verwarmen doet die niet elk uur) dan nog staat er bij energy usage rond de 210 watt en bij de gele lijn staat dat er dat uur alleen maar 129 watt is verbruikt power usage.

            2. flashen zat ik ook aan te denken idd. Weg met die tuya zooi.

            3. Met de tuya local plug-in gaat niet. Die ziet de meter alleen als schakelaar en de rest van de power ziet die niet. Heb al geprobeerd met een ander waar wel Id van watt,amp en voltage in zit, alleen krijg ik die niet werkend. Heb wel de local key en de id’s maar hij doet het niet.

            Wat bedoel je met dummy aanmaken voor informatie. Hoe doe je dat.

            Groet Dennis

          3. Hoi Dennis,

            Ik bedoel daarmee dat je doormiddel van een script een dummy device voedt met informatie uit je huidig verbruik sensor. Domoticz rekent dan volgens mij zelf de day totals uit. Je moet dan een incrementele teller dummy device aanmaken. En een dzvents script dat triggert op een change van je huidig verbruik sensor. Het script zorgt ervoor dat ditzelfde verbruik in de incrementele teller komt en die laat dan het totaal verbruik zien.

            Het is alweer een tijdje geleden dat ik domoticz gebruikt hebt sinds ik vorig jaar overgestapt ben naar Home Assistant dus mijn kennis wordt wat roestig. Ik geloof dat bovenstaand wel kan.

            Groet Wouter

          4. Lastige vraag. Er zijn een groot aantal dingen veel beter ja. Snel en vaak updates, ondersteuning out of the box voor bijna al mijn apparaten. Veel mooiere interface, minder buggy… Dat soort dingen. Maar het simpel schrijven van een scriptje dat vind ik nog wel wat lastig. Er zit een hele goede automations bouwer in home assistant die wel erg goed werkt voor de huis tuin en keuken scriptjes. Wil je een uitgebreid en ingewikkeld script maken dan moet je de yaml in duiken en dat vind ik af en toe wat lastig. Maar goed in domoticz is dzvents ook niet makkelijk. Oh ja ook de RFXcom apparaten toevoegen in domoticz is wel makkelijker. Vergelijk mijn tutorial daarvan maar eens met elkaar hier op het blog.

            Op de site van home assistant staat een demo omgeving die je eens kunt proberen.

            Groet Wouter

          5. Hoi Wouter,

            Ik weet eindelijk hoe de instelling moet staan zodat domoticz de juiste log watage laat zien.

            Ik gebruik de electric (instant + counter) en deze moet bij edit op energy read op Computed staan ipv from device.

            Nu geeft die wel de juiste watt in de log weer.

            groet,

            Dennis Pracht

          6. Hoi Dennis,

            Dat is mooi! Bedankt voor de terugkoppeling. Zo hebben andere lezers er ook wat aan! Veel plezier met meten 🤓

            Groet Wouter

          7. Hoi Wouter,

            Ik heb nu iets heel raars.

            Ik dacht laat ik de bel erbij gaan zetten op de wemos d1. De power counter liep perfect, waardes klopte zoals het moest zijn. Nu ging ik de bel erbij doen en had alles netjes aangesloten. Werkt de power counter niet meer. Precies zelfde aangesloten als daarvoor. Hij gaat nu iets rond de 70 watt en daarna zwakt die af en is het klaar. Hij gaat niet meer realtime meten.

            Weet jij hoe dit kan komen.

            Met vriendelijke groet,

            Dennis Pracht

          8. Hoi Dennis,

            Dat is gek! Wat als je de bel er weer af haalt? Werkt het dan weer normaal? Misschien heeft het iets te maken met de gezamenlijke gnd? Zitten alle – draden aan de gnd? Probleem met pull up weerstand? Als je de bel indrukt werkt het dan weer normaal?

            Een paar dingen die in me op komen…

            Succes en groet Wouter

          9. Hoi Wouter,

            Sterker nog ik heb alles weer normaal. Nieuwe weerstanden geprobeerd.

            Echt heel vaag dit. Gisteren werkte het perfect, vandaag iets proberen. Lukt niet. Alles weer terug naar toen het perfect was en nu doet het het niet meer.

            Groetjes,

            Dennis Pracht

  20. Hallo Wouter,

    Wanneer ik het doxc bestand wijzig in .bin en upload in de Wemos d3 4mb ,
    Krijg ik een foutmelding , wannneer ik een normaal bin bestand van 4 mb upload gaat het goed .
    Het backup bestand is ook niet download baar.

    Groeten,
    Gerrit

  21. Hallo Wouter,

    Heb een espeasy geinstalleerd op de Wemos maar onder devices zie ik geen generic puls counter.
    Wel de gewone pulscounter maar kan alleen msec ingeven maar geen 1000 puls/kwh
    Met arduino installeren wilniet zo lukken weinig ervaring mee.
    Heb je een download link voor de juiste firmware .
    Hoe gaat dat met de Generic puls plugin?

    groeten,
    Gerrit

    1. Beste Gerrit,

      De plugin die ik bedoel is de gewone pulse counter. Je bedoeld waarschijnlijk dat je alleen de debounce in kunt geven. Heb je de mode op DELTA/TOTAL/TIME staan?
      https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/Plugin/P003.html#p003-page

      Heb je de link en het voorbeeld bekeken?
      https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/Plugin/P003_TCR5000.html#p003-tcr5000-page

      Bij Values kun je de formules plaatsen die de omrekening doet van puls/kwh etc.

      Pulse counter ESPEasy

      Groet Wouter

  22. Hallo Wouter
    Krijg in de waarden van de sensor alleen maar waardes van 3600 of 1800 als ik dit invul
    %value%*3600/2.
    Dit moet toch de waarde zijn die straks ook in domoticz krijg.?
    Net als bv temp waardes van temp opnemers.
    groeten,
    Gerrit

  23. Wouter,
    heb een Eastron kwh sdm120D 1000imp/kwh impulslengte is niet opgegeven,
    staat op falling werkt op 10, 50 30 en 90 msec

    Gerrit

    1. Hoi Gerrit,

      Falling is niet wat het voorbeeld van de espeasy docs aangeeft. Zij hebben de mode op delta/total/time staan. Neem het voorbeeld eens over en kijk eens of het werkt.

      Groet Wouter

  24. Hoi Wouter,

    Als ik de ESP reboot dan zie ik een enorme negatieve meting voor die dag (-xx kWh). Heb jij een idee waar dit vandaan kan komen?

    Grt Frank

    1. Dag Frank,

      Het heeft er volgens mij mee te maken dat de data van de esp niet persistent is, dus zodra hij reboot begint hij weer bij 0. Maar mijn domoticz en espeasy kennis begint roestig te worden 😅

      Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: