ESPeasy is een erg compleet besturingssysteem voor je ESP8266 chip. Maar soms ontbreekt er toch iets! Bijvoorbeeld ondersteuning voor een RGB led strip. Door middel van het installeren van extra plugins kun je de functionaliteit van ESPeasy nog verder uitbreiden!

Voordat je met deze tutorial begint is het handig dat je al een beetje bekend bent met de ESP, ESPeasy en het flashen ervan. Deze manier is iets ingewikkelder, maar niet heel erg moeilijk. Om de basis uit te leggen kun je “Hoe flash ik ESPeasy op een Wemos D1 mini” lezen.

ESPeasy wordt ontwikkeld door Letscontrolit en vrijwilligers in de ArduinoIDE. Het is een Open Source project dus iedereen kan de broncode ervan downloaden, inzien en aanpassen. De broncode hebben we nodig omdat we die willen aanpassen om de extra functies te kunnen toevoegen.

ESPeasy Builden en flashen in het kort

Wat gaan we doen? Eerst downloaden we de broncode van ESPeasy, de extra plugin(s) en de ArduinoIDE. We openen de broncode van ESPeasy in de ArduinoIDE en voegen de plugins toe.

 

ESPeasy RGB LED strip support

In mijn blogpost over het toevoegen van RGB ledstrip ondersteuning aan ESPeasy verwijs ik naar dit artikel. Mocht je gebruik maken van een Wemos D1 mini, dan heb ik hier een reeds gecompileerde versie voor je:

Ik ben niet verantwoordelijk voor enige vorm van schade of het bricken van je apparaat!

WemosD1mini-4096-ESPeasy-RGBstrip

Plaats bovenstaand bestand in dezelfde map als onderstaande flashtool en selecteer de juiste COM poort.

Flashtool ESP8266

Mocht je niet beschikken over de Wemos D1 mini of wil je het zelf proberen lees dan hieronder zeker verder! En lees de reacties hieronder.

 

ESPeasy S0 counter support

In mijn blogpost over het toevoegen van je zonnepanelen met een S0 tussenmeter aan Domoticz verwijs ik naar dit artikel. Mocht je gebruik maken van een Wemos D1 mini, dan heb ik hier een reeds gecompileerde versie voor je:

Ik ben niet verantwoordelijk voor enige vorm van schade of het bricken van je apparaat!

backup-WemosD1mini-4096-ESPeasy-Power-factoryreset

Plaats bovenstaand bestand in dezelfde map als onderstaande flashtool en selecteer de juiste COM poort.

Flashtool ESP8266

Mocht je niet beschikken over de Wemos D1 mini of wil je het zelf proberen lees dan hieronder zeker verder! En lees de reacties hieronder.

Custom ESPeasy op ESP flashen stappenplan

 1. Download de portable versie van de ArduinoIDE. Kies op de download pagina voor de “non install zip” versie. Hiermee download je een losse “schone” versie en voorkom je allerlei gekke library problemen als je al de IDE geinstalleerd hebt.
 2. Download de ESPeasy v2.0 broncode vanaf Github. Kies ook weer voor de ZIP onder de knop “Clone or Download”
 3. Inmiddels zullen de downloads gereed zijn en kun je ze beide ergens uitpakken. Start arduino.exe op.
 4. Ga in het menu naar voorkeuren en voer de volgende url in bij Additional Board Manager URLs
  http://arduino.esp8266.co...age_esp8266com_index.json

  Hiermee voeg je ondersteuning toe voor Arduino bordjes van derden, zoals de Wemos D1 mini bijvoorbeeld. Als je bordje in deze lijst staat, hoef je verder geen moeilijke dingen te configureren.

  Arduino Voorkeuren voor ESP8266

 5. Ga naar Hulpmiddelen -> Board -> Board Manager. Zoek op de naam van jouw ESP en installeer die. In mijn geval Wemos D1 mini. Je kunt ook zoeken op ESP.

  Boardmanager Arduino IDE

 6.  Stel de juiste COM poort in. Je kunt de juiste vinden in Apparaatbeheer.

Toevoeging mei 2018:

Combinatie van versies die samen werken:

 • ESPeasy v2.0-20180507
 • Arduino IDE 1.8.5
 • esp8266 library v2.3.0

 

ESPeasy openen in ArduinoIDE en toevoegen plugins

 1. In de uitgepakte map van de broncode van ESPeasy vind je de map Lib(raries). Hierin staan de juiste versies van libraries die ESPeasy nodig heeft om te functioneren. Om die goed in te laden plak je deze mappen in de Libraries map van Arduino. (dus niet “lib”)
 2. In de uitgepakte map van de broncode van ESPEasy vind je ook de map “src”. Hernoem deze map naar “ESPEasy”.
 3. Plak in de map met *.ino bestanden de door jouw gekozen extra plugin bestanden van de PluginPlayground. Deze zijn ook van het *.ino bestandstype. Bijvoorbeeld P142 RGB-Strip, welke ondersteuning toevoegt voor een RGB ledstrip.
 4. Open nu ArduinoIDE en kies bij openen “ESPeasy.ino” in de zojuist hernoemde map.
 5. Het project, inclusief extra plugins, wordt compleet ingeladen.

Compile en uploaden source code ESPeasy

Nu het project is ingeladen kunnen we het gaan compileren en uploaden naar de ESP. Hiervoor moeten de instellingen van jouw ESP, Wemos of NodeMCU goed staan.

 1. Selecteer onder menu “Tools” -> Boards jouw eigen board.
 2. Selecteer de juiste Flash size:
  1. Voor 512k boards (zoals de blauwe ESP-01 of de ESP-12 or ESP-201): Gebruik 64k SPIFFS.
  2. Voor 1M boards: Selecteer 128k SPIFFS
  3. Voor 4M boards: Selecteer 1M SPIFFS. (bijvoorbeeld Wemos D1 mini)
 3. Om alle plugins mee te compileren pas je de volgende waarde aan in ESPEasy-Globals.h:
  //build all the normal stable plugins 
  //#define PLUGIN_BUILD_NORMAL
  
  //build all plugins that are in test stadium
  //#define PLUGIN_BUILD_TESTING
  
  //build all plugins that still are being developed and are broken or incomplete
  //#define PLUGIN_BUILD_DEV

  Verwijder de “//” voor #define PLUGIN_BUILD_DEV zodat alle plugins meegecompileerd worden, ook al zijn ze nog in test of beta studium. Krijg je straks foutmeldingen pas dit dan aan naar BUILD NORMAL of TESTING. Vergeet dan niet de “//” weer voor de andere optie te zetten.

 4. Zet je ESP in ‘programming’ mode (voor NodeMCU en Wemos D1 is dit niet nodig, dat gebeurd automatisch)
 5. Klik op de Upload knop en het compileren begint. Zodra dat succesvol is word de aangepaste ESPeasy versie op je ESP geflashed!
 6. Stel nu je ESP in als normaal. Zoals beschreven in Hoe flash ik ESPeasy onder hoofdstuk Configureren.

Wil je ook een RGB ledstrip met ESPeasy aansturen? Lees dan mijn blogpost RGB Ledstrip met ESPeasy!

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Heeft u hier ook een .img file van zo dat ik het naar mijn D1 mini kan uploaden? Want ik krijg telkens foutmeldingen tijden het compileren. Waarschijnlijk fouten in de plug-ins.

  1. Hoi Dines,

   Jammer dat het niet lukt! Gebruik je wel een ‘schone’ versie van de ArduinoIDE en alle juiste versies? Ik meen mij te herinneren dat toen ik het artikel schreef dat de meeste recente versie van de ESP plugin niet werkte op de juiste manier. Dus had ik een oudere gepakt. Wellicht ben je al geholpen doordat ik inmiddels in het artikel een bin bestand geplaatst heb die je naar een Wemos D1 mini kunt flashen.

   Groet Wouter

   1. Waar kan ik de oude versie van P142_RGB-Strip.ino downloaden? De laaste van uit PluginPlayground werkt blijkbaar niet.

    1. Hoi Dines,

     Het is mij gelukt om het flashgeheugen van mijn Wemos D1 mini weg te schrijven naar een bin bestand. Ik heb het bin bestand weer terug geflashed op een andere schone Wemos en kreeg daar netjes de juiste versie met RGB ledstrip ondersteuning te zien! Ik heb ‘m naar factory settings gereset zodat je ‘m op de normale manier kunt configureren. Het bin bestand wat nu in het artikel staat kun je dus gebruiken voor een 4MB Wemos D1 mini.

     Succes! Laat je het weten als het gelukt is?!

     Wouter

     1. Hallo Wouter,
      Ik heb ook geprobeerd om mijn Wemos D1 mini met jouw gecompileerde versie voor het uitlezen van mijn tussenmeter van de zonnepanelen te flashen, maar krijg telkens “flash failed”. Ik heb precies dezelfde configuratie , zoals beschreven. Een schone ESPEasy flashen lukt wél. Nu ben ik geen kenner, maar met de nodige voorbeelden kom ik er meestal wel uit. Enig idee wat ik verkeerd zou doen? Op mijn Wemos staat ESP8266MOD, zou dat er mee te maken kunnen hebben?
      Ik zie graag je reactie,
      Groet, Jaap

     2. Hallo jaap,

      Jammer dat het niet werkt! Het bin bestand heb ik echt specifiek voor de esp8266 4mb gecompileerd, dus het zou best kunnen dat het daarom niet met een MOD versie werkt. Misschien dat espeasy voor meer configuraties tegelijk gecompileerd wordt dat het daarom wel werkt?

      Je zou zelf een poging kunnen wagen om een versie te compileren.

      Wouter

 2. Hallo Wouter,
  Het is uiteindelijk gelukt met ESPEasy_mega-20190216
  Na nog wat zoekwerk in ESP_Easy, want GPIO5 was grijs, deze stond bij Hardware reeds onder I2C-interface geselecteerd en heb ik veranderd, werkt het allemaal.
  Dank voor jouw inbreng.
  Met vriendelijke groet, Jaap

Laat een reactie achter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.