De decembermaand met de feestdagen staat weer voor de deur en het is weer de tijd dat we de kerstverlichting van zolder kunnen halen. Hoe leuk is het om je gasten te verrassen met een kerstlampjesshow aangestuurd door je domotica systeem!

Kerstverlichting in de tuin

Het aansturen van de (kerst)tuinverlichting is heel eenvoudig met schakelaars van KlikAanKlikUit of van het merk ProMax of Flamingo. Eerder dit jaar heb ik daar al een blogpost over geschreven. Om de schakelaar te kunnen bedienen via je domotica systeem heb je een RFXcom en Domoticz nodig. Hoe je de schakelaars toevoegt aan Domoticz lees je in “Schakelset Action gebruiken in Domoticz”.

Als je dat werkend hebt, is het het mooiste als de buiten(kerst)verlichting alleen aangaat als het buiten ook echt donker is. Je kunt dat instellen via de “Timers” functie in Domoticz.

Tuinverlichting aangesloten in de schuur op een ProMax switch
Tuinverlichting aangesloten in de schuur op een ProMax switch

Klik op Timers en je komt in het volgende scherm terecht:

Timers Domoticz
Ingestelde Timers

Om de verlichting aan te laten gaan als het schemert kies je voor “Na zonsondergang” en voor tijd 00:00. Dit betekend dat als het tijd van zonsondergang is (per dag verschillend) direct de verlichting aangaat. Als je bij tijd bijvoorbeeld 00:05 invult, gaat de verlichting 5 minuten na zonsondergang aan. Kies verder nog voor iedere dag en commando “aan”.

Om ‘s ochtends de tuinverlichting weer uit te schakelen maak je een nieuwe regel aan met “na zonsopgang” en dezelfde instellingen als hierboven. Alleen het commando moet natuurlijk “uit” zijn.

De extra timer “op tijd” in de afbeelding zorgt ervoor dat de verlichting om 00:00 uur altijd nog een ‘aan’ gezet wordt, mocht de schakelaar niet aangegaan zijn om bepaalde reden.

Kerstboom verlichting

Op ongeveer dezelfde manier kun je ook de kerstboom verlichting aan- en uitschakelen. Mooier is nog dat de kerstverlichting binnen alleen aan is als er ook echt iemand thuis is. Zeker met veel verlichting en gloeilampjes levert dat een besparing in stroomkosten op. In mijn blogpost “Verlichting schakelen op basis van aanwezigheid (presence detection)”  lees je hoe je dit kun maken.

RGB kerstboom verlichting

Je kunt ook je RGB kerstboom verlichting inzetten om een geweldige kerstshow te maken. De meeste gekleurde kerstlampjes werken hetzelfde als een ledstrip. Je kunt dus met je domoticz systeem ook je kerstboom inschakelen, uitschakelen en van kleur laten veranderen. Hoe je dat doet lees je in mijn blog over RGB ledstrips.

 

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: