Promax draadloze schakelset zoals te koop bij ActionPromax draadloze schakelset zoals te koop bij Action

Bij de Action of bol.com kun je goedkoop een draadloze schakelset kopen van SmartwaresFlamingo of ProMax. Hierin zitten 3 stopcontacten met een afstandsbediening. Je kunt deze set eenvoudig gebruiken in Domoticz in combinatie met de RFXcom. In deze blogpost lees je hoe de switches toevoegt aan je domoticasysteem.

Zodra je de switch in het stopcontact steekt, springt hij voor 30 seconden in de ‘leermodus’. Elk ‘aan’ commando dat hij ontvangt leert hij aan om te gaan gebruiken. We versturen zo’n signaal met Domoticz via de RFXcom, normaal doe je dat met de bijgeleverde afstandsbediening. Je domoticz met RFXcom vervangt dus de afstandsbediening.

Benodigdheden voor het schakelen van Promax Action switches

In deze blog ga ik ervan uit dat je Domoticz al draaiend hebt en de RFXcom al geconfigureerd hebt.

Domoticz? Ik gebruik home assistant!

Wanneer je ProMax, Flamingo schakelaars van de Action wilt gebruiken in combinatie met home assistant lees dan mijn artikel Action schakelaars van Promax en Flamingo toevoegen aan home assistant.

Smartwares, Flamingo, ProMax? Ik heb LSC smart connect!

Je kunt ook je LSC Smart Connect producten van de Action toevoegen aan domoticz of home assistant. Dat is wel goed te doen in combinatie met ESPHome. Met het tuya-convert script flash je custom firmware op je lamp, ledstrip of plug van LSC van voor 2021. Heb je je LSC apparaat na 2021 gekocht probeer dan het tuya-cloudcutter script eens! Met tuya-cloudcutter ontkoppel je de cloud en bedien je je LSC apparaat lokaal

Rfxcom
Promax schakelset zoals te koop bij de Action

Check compatibiliteit van je product met RFXcom

Op de site van RFXcom staat de RFXcom user guide. Op blz 9 zie je de alfabetische lijst van ondersteunde apparaten en welke firmware je daarvoor nodig hebt. Check of de productnamen overeen komen.

Op blz 11 staat Flamingo, op blz 13 staat ProMax. In de tabel valt af te lezen dat ze alleen ondersteuning hebben in de ext2 firmware. Die zou je dus moeten hebben. De ext firmwares werken alleen op een RFXtrx433E! Check of je die ook hebt.

Op deze manier kun je dus ook checken of er andere schakelsets bediend kunnen worden met de RFXcom. Zoals bijvoorbeeld een schakelset van smartwares, klikaanklikuit, Trust of nog andere.

1 richting communicatie

Het protocol waarmee de ProMax/Flamingo switches werken kun je alleen versturen met de RFXcom. De verstuurde commando’s vanaf de afstandsbediening zal de RFXcom niet ontvangen en verwerken. Het werkt dus één kant op, alleen richting de smartstopcontacten.

Zenden en ontvangen

Wil je ook een afstandsbediening blijven gebruiken in samenwerking met domoticz? Dan kun je misschien beter een schakelset van KlikAanKlikUit gebruiken. Van dit protocol kan de RFXcom het signaal verzenden en ontvangen. Voordeel hiervan is dat de status van de schakelaar in domoticz altijd klopt.

Ik gebruik domoticz in het Nederlands dus voor alle knoppen gebruik ik de Nederlandse naam.

Koppelen van draadloze switch aan Domoticz

We gaan beginnen! In deze stap koppelen we de draadloze Promax switch aan domoticz. Mocht je de KlikAanKlikUit draadloze schakelset in huis hebben, kun je onderstaande stappen ook gewoon uitvoeren, alleen klik je niet op “Handmatig” maar op “Leren” en op de knop van je afstandsbediening terwijl de schakelaar in het stopcontact zit. Domoticz en de schakelaar leren dan tegelijk het commando aan. Bij de ProMax/Flamingo switches moet je het commando handmatig aanleren door middel van onderstaande stappen.

 • Open Domoticz in je browser en ga naar ‘Schakelaars’. Doe het stopcontact nog niet in het stopcontact!
schakelaars domoticz
schakelaars domoticz
 • Klik op ‘Handmatig’. Er verschijnt een venster met instellingen.
handmatige schakelaar toevoegen in domoticz
handmatige schakelaar toevoegen in domoticz
 • Kies bij Hardware je RFXcom apparaat.
 • Geef je switch een naam. Bijvoorbeeld ‘Eettafellamp’
 • Schakelaartype zet je op On/Off. Aangezien je het apparaat alleen aan en uit kunt zetten.
 • Type zet je op ‘IT’ (Het protocol van de ProMax/Flamingo switches)
 • ID en unitcode vormen het unieke adres voor deze switch. Zorg dat dit uniek is binnen je systeem. Het maakt niet zo gek veel uit wat je kiest. Je gebruikt het verder niet meer.
 • Stop nu het draadloze stopcontact in een normaal stopcontact. Het lampje begint te knipperen, dat betekent dat hij in de ‘leermodus’ staat.
 • Klik op ‘Testen’ en je hoort de Promax Switch aanschakelen. Het werkt!
promax switch in domoticz
promax switch in domoticz

Wat heb je nog meer geshopt bij de Action?

De Action verkoopt allerlei leuke goedkope spullen. Ook voor je eigen smarthome! Als je dit artikel leest, heb je natuurlijk al de draadloze switches, maar ze verkopen ook:

Bediening met Google Assistant

Je kunt ook deze ProMax Flamingo schakelaars met je stem bedienen via Google home, Google assistant of andere speaker met Google. Bij de nieuwe LSC producten van de Action werkt stembesturing out of the box, bij deze ProMax Flamigo schakelaars moet je iets meer moeite doen om de apparaten toe te voegen aan Google Home. Je leest precies hoe je elk domoticz apparaat toevoegt aan Google in mijn artikel daarover.

Inbouwen in de muur

Voor het inbouwen in een wcd zal je de schakelaar uit elkaar moeten halen. Dit brengt risico’s met mee. Hoe je de schakelaar demonteert lees je in demonteren draadloze schakelaar.

Promax switch uit elkaar gehaald

Heb je vragen of kom je er niet uit? Laat een reactie achter!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 4

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

31 gedachten over “Smart switch schakelset Action in Domoticz (Smartwares, Promax of Flamingo)”
 1. Hoi Wouter,
  Bedankt voor de uitleg, top.
  een vraag, ik heb er nu twee werken maar als ik de eerste uit zet gaat 2 ook uit.
  stopcontact 1 unicode 1 0A 0E
  stopcontact 2 unicode 2 00 00

  Heb jij enig idee ?

  1. Hallo Frank,

   Gaat stopcontact 1 ook aan als je naar stopcontact 2 een ‘aan’ commando stuurt? Zo ja dan hebben de beide stopcontacten de code van stopcontact 2 aangeleerd. Alle stopcontacten kunnen tot 5 adressen aanleren zodat je alle schakelaars in 1x zou kunnen schakelen.

   Ik denk dat het het beste is om de codes weer af te leren. Je kunt een code afleren door een ‘uit’ commando te sturen terwijl het stopcontact in ‘leermodus’ staat. Dit gebeurd de eerste 30 seconden nadat hij in een stopcontact gestoken is.

   1. Zet in domoticz de schakelaar ‘aan’ die je straks wilt afleren terwijl alle stopcontacten uit het stopcontact zijn.
   2. Steek het stopcontact in het stopcontact dat je niet meer wilt schakelen met de schakelaar die je zojuist aan hebt gezet in domoticz. De schakelaar gaat in leermodus en de LED begint te knipperen.
   3. Zend het ‘uit’ commando van de schakelaar die je in domoticz op ‘aan’ hebt gezet.
   4. Het stopcontact schakelt en heeft de code afgeleerd.
   5. Als je nu het aan of uit commando stuurt schakelt het stopcontact niet meer met deze schakelaar. Wel als je de juiste schakelaar gebruikt in domoticz. Zo niet, dan moet je die code weer aanleren zoals in de blogpost beschreven staat.

   Het is het makkelijkste en overzichtelijkste om alles 1 voor 1 te doen. Herhaal de stappen eventueel voor het andere stopcontact.

   Succes!

   Groet Wouter

 2. Hoi,
  Ik probeer dit op dezelfde manier, maar ik krijg de schakelaar niet aangestuurd.

  Hoe kan ik hem aangestuurd krijgen. Zelfs met exact jouw instellingen en gewiste schakelaar (dus reageert niet op meegeleverde ab) krijg ik hem niet aan de praat.

  alvast bedankt

  1. Hallo Hein,

   Als je in Domoticz alles juist ingesteld hebt kun je nog de versie van de firmware controleren en eventueel updaten. Dit kun je vanuit het Hardware tabje doen in domoticz. Ook moet ‘Lightning 5’ aangevinkt zijn.

   Succes! Mocht het alsnog niet lukken, laat het weten!

   Groet,

   Wouter
   Wouter

  1. Hoi Alexander,

   Je kunt het proberen dat kan geen kwaad. Het zal denk ik niet werken. Je zal denk ik een nieuwere versie firmware op de rfxcom moeten zetten om lightning 5 erbij te krijgen. Op de site van rfxcom staat de user guide. Op blz 9 zie je de alfabetische lijst van ondersteunde apparaten en welke firmware je daarvoor nodig hebt. Op blz 13 staat ProMax. In de tabel valt af te lezen dat die alleen ondersteuning heeft in de ext2 firmware. Die zou je dus moeten hebben. De ext firmwares werken alleen op een RFXtrx433E! Let goed op of je die ook hebt.

   Succes

   Groet Wouter

 3. Hoi Wouter,

  Ik zou de promax set willen besturen met domoticz en de originele afstandsbediening is dit mogelijk? Als je in domoticz de “leren” knop gebruik gebeurd er namelijk niets.

  Groet Mark

  1. Hoi Mark,

   Het is mogelijk om de ProMax schakelaars te bedienen met domoticz en de afstandbediening tegelijk. Je kunt de afstandbediening bij de schakelaar aanleren zoals dat beschreven staat in de handleiding die je erbij krijgt. De afstandbediening aanleren in domoticz zal helaas niet gaan omdat de RFXcom geen “IT” protocol commando’s kan ontvangen. Hij kan ze alleen versturen. Zie handleiding RFXcom blz 13 laatste twee kolommen.

   Nadeel hiervan is dat de status in domoticz niet de juiste status kan zijn omdat de switch handmatig is veranderd buiten domoticz om, dat is natuurlijk wel jammer. Met klikaanklikuit afstandsbedieningen en schakelaars is dat wel mogelijk!

   Groet Wouter

   1. Beste Wouter,

    Hoe kun je de afstandbediening bij de schakelaar aanleren dan? Hier kom ik niet uit. Handleiding heb ik natuurlijk lang geleden al weggegooid. ?
    Andersom gaat wel maar dan is het: of Domoticz als controller, of de afstandbediening als controller.

    Groet Mark

    1. Hoi Mark, volgens mij gewoon de stekker in het stopcontact doen en op de knop van de afstandbediening drukken ? de batterijtjes zijn wel snel leeg dus misschien ligt het daar aan.

     Groetjes Wouter

 4. […] Het aansturen van de (kerst)tuinverlichting is heel eenvoudig met schakelaars van KlikAanKlikUit of van het merk ProMax of Flamingo. Eerder dit jaar heb ik daar al een blogpost over geschreven. Om de schakelaar te kunnen bedienen via je domotica systeem heb je een RFXcom en Domoticz nodig. Hoe je de schakelaars toevoegt aan Domoticz lees je in “Schakelset Action gebruiken in Domoticz”. […]

 5. Bij mij werken de ontvangers niet wanneer ik een unit kiest boven de 6 (of 7 weet niet uit het hoofd). Let hierop wanneer je een unieke code kiest voor je nieuwe schakelaar in Domoticz.

 6. Duidelijke uitleg. Ik ben van plan dit op korte termijn ook te gaan doen en vraag me af hoeveel schakelaars je uiteindelijk kunt aansluiten / bedienen!

  1. Beste Jac,

   Naar ik weet is er niet echt een limiet. Er zijn alleen een beperkt aantal adressen. Maar dat zijn veel meer dan dat je nodig zou kunnen hebben.

   Groet Wouter

 7. Hmmmm,
  Ik heb zo’n setje (rfxcom en flamingo ontvangers (‘FS500S’)) gekocht.
  Afstandbediening op een ontvanger inleren: perfect.
  Domoticz op ontvanger inleren zoals in ee blog beschreven: er gebeurt niets.
  Afstandbediening op Domoticz laten inleren werkte wel! Ik kreeg een switch met het Lighting2(!) protocol, en sindsdien kan ik de ontvanger bedienen met Domoticz. Dus ik ben allang blij.
  Volgens de rfxMngr is het voorgeschreven IT protocol een subtype van het Lighting5 protocol. Enig idee hoe dat zit?

  1. Beste Len,

   Wat ik ervan begrijp is dat het uiteindelijk werkt!

   Volgens mij zijn de lightning protocollen verdeeld in compabiliteit met elkaar. Je zou de userguide erop na kunnen slaan hoe dat in elkaar zit.

   Mocht je nog andere vragen hebben kun je die natuurlijk gewoon stellen!

   Groet Wouter

 8. Hoi Wouter, ik probeer de (Flamingo) schakelaar aan te sluiten op mijn WCD van mijn verlichting. Nu is het zo dat het om 2 lampen gaat (1e keuken 2e eettafel) in de WCD komen er 3 kabels uit, 1 bruin en 2 zwarte. Neem aan dat 1 van de zwarte kabels dan op de promax schakeldraad aangesloten moet worden? Dus de middelste kabel die bij jou eigenlijk zwart moest zijn. En de blauwe en bruine van de promax schakelaar allebei op 1 van de zwarte kabel moet?
  Groet Stephan.

  1. Hoi Stephan,

   Dit gaat niet werken. De zwarte draden zijn de schakeldraden voor de keuken en eettafel en verbinden via de lamp met de blauwe 0 draad waardoor de lamp gaat branden icm de bruine draad.
   Je kunt dit dus alleen toepassen in een doos waar je aarde, nul, fase en een of meerdere schakeldraden hebt.

   Je kunt beter kijken naar een kant en klare oplossing van klikaanklikuit bijvoorbeeld.

   Een inbouw ontvanger:
   https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=45014&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fklikaanklikuit-inbouwschakelaar-met-ontvanger-1000w-acm-1000%2F9200000008185177%2F&name=KlikAanKlikUit%20Inbouwschakelaar

   Met een inbouw zender voor achter je knop:
   https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=45014&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fklikaanklikuit-inbouwzender-awmt-003%2F9200000008213389%2F&name=KlikAanKlikUit%20Inbouwzender%20-%20AWMT-003

   Groet Wouter

 9. Hallo. Kun je 2 of 3 sets Flamingo SF-501 naast elkaar gebruiken? (geen domoticz / wifi). Maw schakelt de A knop op afstandsbediening 1 dezelfde apparaten aan/uit als de A knop op afstandsbediening 2 en 3 of niet?

  1. Dag Jan,

   Dat weet ik niet. Maar het lijkt mij dat je meerdere sets kunt combineren. Anders zou de producent maar 1 set per huishouden kunnen verkopen. Klinkt niet als een goede business case. Ik zou zeggen bestel twee sets, als het werkt hou je ze, anders stuur je ze terug op basis van wet koop op afstand.

   Groet Wouter

 10. Hoi wouter,

  Ik heb de laatste firmware van mijn rfxcom (1025) ik heb alleen lighting 4 er tussen staan. Krijg de schakelaars ook niet in beweging. nog andere opties?
  groeten, andere wouter

  1. Hoi Wouter,

   In het artikel staat :

   In de tabel valt af te lezen dat ze alleen ondersteuning hebben in de ext2 firmware. Die zou je dus moeten hebben. De ext firmwares werken alleen op een RFXtrx433E!

   Heb je de E versie? Heb je die dan ook geflashed? Staat het vinkje in domoticz aan bij de juiste protocollen?

   Groet Wouter

   1. Hoi Wouter, uiteraard heb ik de rfxtrx433E en deze met de ext firmware geupdate. Ik ben zelf even aan de uitvogelen geweest en heb ipv het IT protocol de AC geprobeerd. Hiermee werkt het. Echter gaat mijn lamp, wat achter deze schakelaar zit, vanzelf weer uit op random momenten. Ik ga morgen een andere proberen.

    1. Hallo Wouter,
     Naar aanleiding van dit artikel ook een setje SF-501 gekocht. Voor dag geld kun je erg geen buil aan vallen. Ik had de schakelaars nog niet in het stopcontact gedaan en op een aan-knop op de afstandsbediening gedrukt. Domoticz herkent het signaal wel. Als Lighting 2, AC. Ik kan nu de schakelaars schakelen via de afstandsbediening en Domoticz. Misschien heeft Flamingo(Smartwares) de firmware aangepast? Werkt perfect. Volgende stap is ze demonteren en achter een vast stopcontact monteren.

     1. Hoi Richard,

      Oké dat is mooi dat dat nu twee kanten op werkt! Leuk om te weten! Ook over het demonteren heb ik een artikel geschreven. Doe je voorzichtig met de 230v!?

      Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: