De afgelopen tijd buitelen de in Nederland bekende winkels over elkaar heen met de lancering van hun smart productenlijn. We hadden natuurlijk altijd al de Action met hun LSC Smart Connect producten, nu zijn daar HEMA Smart en Kruidvat Smart bijgekomen. Blokker heeft geen eigen lijn, maar verkoopt de Calex smart producten. Wanneer je de producten goed bekijkt, zie je veel overeenkomsten. Het product zelf is vaak bijna identiek, maar ook de doosjes lijken erg op elkaar. De achterkant van het doosje verraadt het een beetje: de merknaam Tuya.
Tuya Cloud
In mijn vorige artikel over ‘whitelabel’ Tuya producten heb ik al geschreven dat ik geen behoefte heb aan Chinese cloud connectie in mijn smarthome. Wat anderen, Tuya of hackers, mogelijk ongewild met je apparaat kunnen doen geeft mij geen goed gevoel. In het betreffende artikel heb ik uitgelegd hoe je de software op de slimme lampen en stopcontacten kunt vervangen met tuya-convert. Nee, ik investeer liever in platformen met een lokale hub of gateway waar ik zelf volledige controle over heb.
Tuya producten zeer gewild
Desalniettemin zijn de whitelabel merken zoals Kruidvat Smart, HEMA Smart, Calex smart en LSC Smart Connect van de Action razend populair. Dit grote slimme producten aanbod heeft mij wel nieuwsgierig gemaakt. Zouden alle merken zonder problemen met elkaar werken? Reageert een HEMA Smart lamp op een LSC smart connect sensor? Hoe werkt alles samen als je het verbindt in domoticz? Werkt de firmware hack tuya-convert ook op de Hema smart en Kruidvat Smart producten?
Voor de smarthome eigenaren onder ons die geen problemen hebben met het gebruik van deze producten heb ik deze blog gemaakt om hun Tuya compatibele producten te integreren in domoticz. Wil je dus je HEMA, Kruidvat, Calex of LSC lamp toevoegen aan en bedienen met domoticz, lees dan snel verder!
Verschillende merken, verschillende apps
Ieder merk dat gebruik maakt van de Tuya cloud producten heeft ook een eigen app. De apps van Kruidvat, HEMA en Calex heten gewoon <merknaam> Smart. De app van de slimme apparaten van de Action heet LSC Smart Connect.
Over de apps van alle merken kan ik kort zijn. Die gaan we niet gebruiken. De app die je het best kunt gebruiken voor je slimme verlichting is die van tuya zelf. Het is de Tuya Smart app. In deze app voeg je al je slimme producten van alle fabrikanten en merken toe en kunnen dan ook met elkaar samenwerken.
Lampen en plug toevoegen aan tuya app
Maak een nieuw account aan binnen de Tuya Smart app. Voer de verificatie code in die naar je mail gestuurd wordt. De app opent in het hoofdscherm. Voeg de lamp of het stopcontact toe aan de tuya smart app door op toestel toevoegen te klikken.
Klik in de bovenbalk op automatische scan. De app gaat opzoek naar nieuwe apparaten in het netwerk. Doorloop de configuratie voor je apparaat door op de lamp of het apparaat te tikken als het gevonden is.
Voeg een nieuw Tuya apparaat toe aan de app De Kruidvat SMART lamp is gevonden in de TuyaSmart app Voeg je wachtwoord en juiste wifi netwerk in De lamp maakt verbinding met je wifi netwerk Het toevoegen is gelukt! Je kunt de Kruidvat, HEMA of LSC lamp nu bedienen met de TuyaSmart app.
Wanneer je nu op de lamp of het apparaat klikt kun je de lamp bedienen, kleurtemperatuur veranderen en dimmen. Leuk, maar dat wil ik ook met domoticz kunnen.
Domoticz tuya cloud plugin installeren
Om de Kruidvat, Action en HEMA smart apparaten toe te voegen aan domoticz hebben we een plugin nodig. We gaan de Tuya plugin voor domoticz installeren. De plugin zorgt voor de connectie tussen de tuya cloud en Domoticz. Je lampen en schakelaars worden geschakeld via de cloud connectie met tuya.
De Domoticz tuya plugin is gebaseerd op de homeassistant plugin voor tuya. Om de Tuya Cloud Domoticz plugin te installeren heb je nodig:
- Minimaal Python 3.4
- Minimaal Domoticz versie 3.9446
- GIT
- Domoticz with python op Synology NAS
- Python pip
- SSH toegang en root toegang op Synology NAS
De plugin maakt ook gebruik van python packages die worden geĆÆnstalleerd via pip. Als je nog nooit eerder pip gebruikt hebt, installeren we ook eerst pip.
PIP voor python installeren
Als je pip al hebt kun je deze stap overslaan. Ik ga ervan uit dat je python al wel geĆÆnstalleerd hebt. Download eerst via wget het pip script naar je nas. Voer onderstaand commando in via Putty.
sudo wget https://bootstrap.pypa.io/get-pip.py
Installeer pip nu door het zojuist gedownloade script uit te voeren.
sudo python3 get-pip.py
Navigeer naar de python map waar pip geĆÆnstalleerd is.
cd /volume1/@appstore/py3k/usr/local/bin
We installeren de benodigde requests en tuyaha pakketten voor python.
sudo python3 pip install requests sudo python3 pip install tuyaha
Navigeer naar de plugin map van domoticz door middel van commando cd.
cd /volume1/@appstore/domoticz/var/plugins
Voer het onderstaande git clone commando uit om de plugin bestanden te downloaden en uit te pakken naar de plugins map.
sudo git clone https://github.com/Xenomes/Domoticz-TUYA-Plugin.git
Herstart domoticz. Op de synology nas kun je heel simpel domoticz herstarten via monit of via het Package center.
Tuya plugin voor domoticz configureren
Als domoticz herstart is, kunnen we de plugin gaan toevoegen. Ga in de tab Hardware naar het dropdownmenu Type. Kies hier de TUYA hardware. Geef het de naam TuyaCloud of iets dergelijks. Vul bij app username en password je gegevens van de TuyaSmart app in. Country code is voor Nederland 31, voor Belgie 32. De app is Tuya en de debug waarde kun je laten wat het is. Klik als laatste op toevoegen.
Schakel nu over naar de log van domoticz. Filter de log op de hardware naam die je de Tuya plugin gegeven hebt. Je ziet nu alle Tuya meldingen onder elkaar. Mijn lampen gekoppeld aan de Tuya Smart app kwamen netjes naar boven. De LSC Smart Connect lamp indentificeerde zich in domoticz als A60 GOLD. De Kruidvat lamp kwam als A60 806lm naar boven. Voeg de lampen toe aan je schakelaren overzicht door op de groene pijl te klikken in het apparaten overzicht.
In je schakelaren overzicht worden nu dimbare lampen weergegeven. Beweeg de sliders of verander de kleur door op het lampje te klikken.
Het werkt! Eindconclusie
De prettig geprijsde lampen, schakelaren en sensoren gebaseerd op het Tuya platform kun je dus eenvoudig toevoegen aan domoticz. Het maakt dus niet uit of het een HEMA Smart lamp is of een Kruidvat Smart stopcontact, het werkt allemaal samen. Neus deze week dus goed rond in de Action, Blokker, HEMA of Kruidvat op zoek naar de beste Smart Black Friday deals! Ga je liever niet naar de winkel in deze coronatijd? Bij bol.com hebben ze ook genoeg Tuya aanbod! Zo breid je makkelijk en goedkoop je smarthome uit! Mocht je apparaat nog niet worden ondersteund door de domoticz plugin, meld dan even een issue op github of op het domoticz forum. De pluginontwikkelaar kan dan ondersteuning voor het apparaat maken in de plugin.
Voor de goede orde, ik blijf bij mijn standpunt dat ik geen Chinese cloud connectie wil in mijn smarthome. Ik heb de producten dus aangeschaft om te testen en zet ze verder niet in voor dagelijks gebruik. Ik ga wel proberen de software te vervangen door middel van tuya-convert.
Mooi artikel voor het installeren van de plug-in op een NAS, voor Rasberry PI en Linux gebruikers moet bij de plug-in installatie naar de cd ~/domoticz/plugins gaan.
Hoi Wouter, works like a charm! Tuya smart plugs toegevoegd, kan deze nu via mijn domoticz app ook bedienen. Leuk artikel weer!!
Heb alles doorlopen. Stoei nog met deze melding: 2021-01-19 15:47:20.270 Error: TuyaCloud hardware (8) thread seems to have ended unexpectedly. Onderzoek nog waar dit aan ligt
Hoi Gert,
Ja dat kan van alles zijn. Probeer eens de debug meldingen aan te zetten in de hardware opties van de plugin. Waarschijnlijk zie je dan waar de fout zit. Ik gok op iets met Python.
Werkt dit ook als je Domoticz op een raspberry pi hebt draaien en zo ja hoe doe ik dit dan?
Groet,
Johan
Beste Johan,
Dat is zeker mogelijk. Alle stappen zijn vrijwel hetzelfde. Ik denk dat Python en pip al wel geĆÆnstalleerd zijn op je pi. Je kunt dan de stappen volgen vanaf
`We installeren de benodigde requests en tuyaha pakketten voor python.`
Het pad naar de plugin map is op je pi wel anders, uit mijn hoofd /domoticz/plugins
Vanaf die stap is het weer hetzelfde.
Succes!
Wouter
Als ik probeer die requests te installleren krijg ik “python3: can’t open file ‘pip’: [Errno 2] No such file or directory”
PIP is wel geinstalleerd maar waarschijnlijk zit ik in de vekeerde directory. Heb jij idee waar ik moet zoeken?
Hoi Johan,
In hoofdstuk PIP installeren staat bij stap 3 de map waar pip bij mij geĆÆnstalleerd is.
volume1/@appstore/py3k/usr/local/bin
Als pip ingesteld is in je PATH hoef je geen python of python3 voor je pip commando te typen. Wellicht dat dat het geval is.
Groet Wouter
Hoy Wouter,
Het is me gelukt, maar in de log krijg ik nu een foutmelding “Error: (TUYA cloud) handleThread: Expecting value: line 1 column 1 (char 0) line 199”
Alles heb ik ingevuld zoals hierboven, een paar maal opnieuw alles verwijderd en weer ingevuld, maar de fout blijft.
Heb je nog een idee?
Groet,
Johan
Hoi Johan,
Dat lijkt me meer een fout in de plugin code zelf. Misschien kun je een issue aanmaken op github of domoticz forum.
Succes
Groet wouter
Mooi en goed artikel, alleen na de herstart zie ik geen Tuya in de dropdown onder hardware.
Version: 2020.1
Build Hash: 0
Compile Date: 1970-01-01 01:00:00
dzVents Version: 3.0.1
Python Version: None
Overigens Python3 isgeĆÆnstalleerd
Hoi RaySpike,
Draai je op een nas of een pi? Zie je meldingen in het log bij de restart? Heb je, als je op een synology nas draait de versie with python of heb je los python geĆÆnstalleerd?
Groet Wouter
op een synology. Is inmiddels verholpen, door herinstallatie. Blijkbaar was Python al eerder geĆÆnstalleerd met Domoticz Stable 2020.1 for DSM 6.2. Nu opnieuw geĆÆnstalleerd met Domoticz Stable 2020.1 for DSM 6.2 with Python, dat werkte.
nu verder spelen…
Ik heb uw stappenplan gevolgd en de TUYA hardware kunnen toevoegen op de Domoticz pagina maar bij het willen aanmaken van devices crashte het hele spul. Domotics is nu niet meer benaderbaar en in Synology DSM staat bij packages dat de Domotics is gestopt. Het wil het programma ook niet meer starten. Ook niet na uitschakelen NAS. Ik heb het hele Jadahl programma moeten verwijderen vanaf de NAS en een compleet nieuwe installatie moeten uitvoeren. Hebt u enig idee hoe dit kan? Ik moet nu alles weer opnieuw configureren en een back-up terug zetten. Ik wil wel graag gebruik maken van de TUYA applicatie omdat ik hiermee o.a. bij airconditioning kan aansturen. Hopelijk hebt u een oplossing. Alvast bedankt
Beste Klaas,
Goed dat alle stappen gelukt zijn, dan hoeven we dat verder ook niet te debuggen. Het is wel vreemd dat het geheel crashed en daarna nooit meer start.
Je zou eens op de issue pagina op github van de plugin kunnen kijken of dit issue al bekend is. Je kunt ook in de log van de gechrashde domoticz kijken of daar een aanwijzing staat van wat er mis gaat.
Uiteindelijk is het draaien van domoticz en home assistant op een nas een beetje tweaken en knutselen. Ik werd dat zat en ben overgestapt naar een raspberry pi 4 en home assistant. Gewoon omdat ik nu te veel smarthome heb dat het niet iedere keer instabiel moet zijn.
Het zou ook kunnen dat er twee plugins elkaar in de weg zitten. Wat als je de Tuya plugin start in een schone domoticz installatie?
Ik ben benieuwd.
Succes Wouter
Ik kijk verder. Ik heb Domoticz verwijderd van de NAS en opnieuw geinstalleerd alleen nu vanaf poort 8484 ipv 8084 die standaard is. Ik probeer eerst ook nog een ander script los te laten op de NAS-Domoticz. Kijken wat er dan gebeurd. Ik weet niet hoe ik de log kan inzien als ik niet meer in het Domoticz programma kan komen. Zit ook te denken aan een Pi maar ik heb niet veel kennis met Linux en weet niet of ik er dan wel uit kom. Wil de zonnepanelen nog toevoegen in Domoticz (Goodwe via Sems) en de LG airconditioning schijnt ook te kunnen (via LG ThinQ). Tuya was een eerste probeersel maar die mislukte dus even helaas. Bedankt voor uw antwoord
Hallo, ik heb inmiddels ook een ander script los gelaten op de Domoticz via mijn NAS (Goodwe SEMS) maar ook dit script crasht. Laat het wel zien in ‘Hardware’ maar na invullen gegevens stopt het programma. Alleen het verwijderen van het pakket en het opnieuw installeren van Domiticz NAS (Jadahl) maakt Domotica weer zichtbaar (na back-up herstel). Hebt u misschien een idee waar het mis gaat?
Beste Klaas, dat is balen zeg dat het steeds crasht. Welke nas gebruik je en gebruik je de versie van de package met Python? Schiet het geheugengebruik naar 100% bij het starten van het script misschien? Wat zegt het log?
Groet Wouter
Beste mensen, werkt dit nog.
In mijn vakantie is domoticz er mee opgehouden. Ik kan hem met geen mogelijk meer benaderen.
Heb mijn raspberry opnieuw geprogt, met de nieuwste debian, domoticz erop en weer benaderbaar.
Maar als ik de tuya plugin er op zet en hem toevoeg krijg ik foutmeldingen en loopt domoticz vast.
Beste George,
Afgaande op de laatste berichten die hier gepost worden, lijkt het niet echt lekker te werken. Misschien is er iets in de dependenties veranderd wat bijt? Er staan in de github (https://github.com/Xenomes/Domoticz-TUYA-Plugin) geen issues open die crashes beschrijven. Wellicht kun je daar terecht, de ontwikkelaar van de plugin weet misschien wat er loos is.
De log kun je inzien, ook als domoticz gecrashed is, door met WinSCP naar de domoticz map te navigeren en daar de logfile te downloaden en te openen op je pc.
Juist om deze redenen (crash in de vakantie, instabiel, weinig ondersteuning) ben ik van domoticz afgestapt naar Home Assistant. Uiteindelijk vond ik de overstap meevallen.
Succes en groet,
Wouter
Beste mensen.
In mijn vakantie is domoticz gestopt met werken ook bij thuiskomst diverse dingen geprobeerd maar hij was niet meer bereikbaar. de raspberry zelf was wel bereikbaar dus heel vreemd.
Toen maar de nieuwste dabian bullseye erop gezet, daarna werkte domoticz weer, tuya weer erop maar helaas geeft deze nu een foutmelding en loopt domoticz daarna vast.
Is er iets gebeurd ondertussen dat het bij niemand meer werkt? of gaat er bij mij iets verkeerd?
m.v.g blokker1
Sorry voor 2 keer vragen, dacht dat het de eerste keer niet goed was gegaan
Het lag aan debian bullseye, heb nu buster erop gezet en het werkt weer.
m.v.g george
Ook in 2024 werkt het nog. Zojuist geinstalleerd op een raspberrypi met Domoticz.
Mn QLIMA ontvochtiger wordt helaas niet gevonden.