Stork ComoFan besturingsprintplaatStork ComoFan besturingsprintplaat

In deze blog lees je hoe je je Mechanische Ventilatie (o.a. Zehnder Stork ComoFan) kunt aansturen met Domoticz door middel van de KlikAanKlikUit Led dimmer ACM-LV10.

In mijn nieuwbouwwoning is vanuit de bouw een Zehnder Stork ComoFan geïnstalleerd. In de standaard opstelling kun je deze door middel van een 3 standenschakelaar in de keuken op de standen Laag, Midden en Hoog zetten.

Aanvullend zou je dat kunnen uitbreiden met een speciale RF-module van Stork, welke je op de besturingsprint in de fan aansluit. Je zou dan met speciale inbouwschakelaren in de badkamer en andere ruimtes de Mechinische Ventilatie kunnen bedienen. Onze fan is niet uitgerust met zo’n RF-print, dus ik ben zelf aan de slag gegaan. Ik heb een makkelijkere manier gevonden om vanuit elke kamer de MV aan, uit en hoger/lager te schakelen.

Stork ComoFan zonder kap
Stork ComoFan zonder kap

Beginsituatie

Normaal staat de schakelaar altijd op stand 1, laag (L). Voor het douchen, of tijdens het koken zetten wij de schakelaar handmatig op de hoogste stand, stand 3 (H). Soms is dat alleen niet zo praktisch, omdat je altijd naar de keuken beneden moet lopen om de MV aan te zetten. Daarom leek het mij al geruime tijd handig om de MV te kunnen besturen met mijn domoticapakket Domoticz, zodat je vanuit de badkamer de fan kunt aanzetten voordat je gaat douchen.

Benodigdheden

Om de Mechanische Ventilator aan te kunnen sturen met Domoticz heb je de volgende dingen nodig:

0-10v besturing

Na wat research bleek dat het heel makkelijk is om de ComoFan aan te sturen met Domoticz. De ComoFan heeft een speciale 0-10v besturing. Dat betekend dat je met een lage stuurspanning van 0 tot 10 volt de fan kunt bedienen. Bijvoorbeeld als er 3v stuurspanning gegeven wordt, schakelt de fan naar 30% toerental, bij 10v naar 100% enz.

Er is een KlikAanKlikUit product die zo’n stuurspanning kan geven. De KlikAanKlikUit ACM-LV10 (KAKU) is eigenlijk een LED Dimmer voor ledstrips, maar op internet zijn er diverse succesverhalen te lezen over de Stork ComoFan icm de ACM-LV10. De ACM-LV10 bleek ook nog eens compatibel te zijn met Domoticz. Dat leek mij allemaal wel interessant, dus ik heb een ACM-LV10 aangeschaft.

Aansluiten ACM-LV10 op de Mechanische Ventilatie

Let op:

Zoals bij al mijn blogs geldt: alles doe je op eigen verantwoordelijkheid en eigen risico!

Om de ACM-LV10 aan te sluiten op de ComoFan haal je de rode deksel van de fan af. Doe dit pas nadat je de (perilex) stekker uit het stopcontact gehaald hebt! Op een aantal draden staat 230 volt! Weet wat je doet. In het midden van de deksel zit een pin die je eruit kan trekken. Daarna knijp je de plastic klemmen in en de kap komt los.

Controlprint van de Zehnder ComoFan
Controlprint van de Zehnder ComoFan

Let op

Maak je gebruik van de eigen RF-module van Zehnder, verwijder deze dan! Het is niet mogelijk om deze sturingen tegelijk te gebruiken!

Eenmaal open zie je de controlprint zitten. De ComoFan heeft aan een kant van de controlprint een zwarte 3 pin header aansluiting. Er staat +, GND en 10v bij.  Sluit de GND van de fan aan op beide minnen van de ACM-LV10.  De + van de ComoFan sluit je aan op de + van de ‘i/p’ van de ACM-LV10. De + van ‘o/p’ van de kaku sluit je aan op 10v aansluiting van de ComoFan. Als je een fout maakt bij het aansluiten vervalt waarschijnlijk de garantie op beide producten. Ik ben op geen enkele manier aansprakelijk! Voor het draad heb ik een stuk oud internetkabel gepakt en deze gestript naar 4 draden.

ACM-LV10ComoFan
+ (o/p)10v
– (o/p)GND
+ (i/p)+
– (i/p)GND
Klikaanklikuit ACM-LV10
Klikaanklikuit ACM-LV10

Zet als laatste de 5e DIP switch op ON, zodat je de fan traploos kunt aansturen. De 230v draden vanuit de perilex stekker kun je gewoon allemaal laten zitten. De mechanische ventilatie zal reageren op de hoogste stand. Je kunt dus de keukenschakelaar blijven gebruiken.

Testen maar!

Werk de ACM-LV10 module netjes weg in de ventilator, er is genoeg plek. Laat de kap er nog even af. Steek de perilex stekker weer in het stopcontact en de fan begint te draaien op de ingestelde stand van de 3standenschakelaar. De led op de ACM-LV10 gaat branden, maar de module geeft nog geen stuursignaal af.

ACM-LV10 ingebouwd in een Zenhder ComoFan

Druk met een puntig voorwerp niet langer dan 1 seconde op de knop. De led op de ACM-LV10 gaat langzaam knipperen. De zoekmode is nu geactiveerd. Verzend met de afstandsbediening een AAN commando. Als de koppeling gemaakt is, zal de fan even twee keer hoger aanschakelen om de koppeling te bevestigen.

Aanmelden van ACM-LV10 in Domoticz

Klik op de knop ‘leren’ in Domoticz, onder het tabblad schakelaars. Druk op de knop van de afstandsbediening waarmee je de Mechanische Ventilator hebt aangeleerd. Domoticz pakt het commando op en voegt een dimmer toe aan het schakelaren overzicht. Beweeg de slider om de fan hoger en lager te schakelen. Moeilijker is het niet!

Automatiseren van Mechanische Ventilatie

Nu je dit werkend hebt kun je verder gaan automatiseren. Bijvoorbeeld zodra de luchtvochtigheid meer dan 30% stijgt in de badkamer dat de fan hoog aanslaat. Zodra dat over is, dat ie dan weer een lager toerental aanneemt.

Aqara Temp+Hum+Baro sensor

In de slaapkamer en badkamer heb ik Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensoren geplaatst. Deze werken in combinatie met de eigen Xiaomi Gateway of opensource alternatief Zigbee2MQTT of een Zigate (allemaal ondersteund door domoticz). Je kunt ook voor een zelfbouw oplossing gaan, zoals mijn WiFi Themometer.

Automatisch inschakelen MV in de badkamer

Door het luchtvochtigheidsverschil te berekenen tussen de twee sensoren kan ik bepalen of de MV af moet zuigen in de badkamer. Als ik maar 1 sensor zou gebruiken, en ‘m instel dat ie moet afzuigen totdat de luchtvochtigheid lager is dan bijvoorbeeld 60%, blijft hij maar afzuigen. Dat komt omdat de badkamer naast de slaapkamer is waar het raam altijd op een kier staat. Op een regenachtige dag is het dus sowieso vochtiger in huis, wat je allemaal niet afgezogen krijgt. Ik heb ondervonden met onderstaand script dat het systeem doet wat je verwacht.

return {
	on = {
		devices = {
			'Badkamer TH',
			'Slaapkamer Temp + Hum'
			
		}
	},
	execute = function(domoticz, device)
	    
	    domoticz.log('************  Mechanische Ventilatie v2.0   ******************', domoticz.LOG_INFO)
	    
	    local humverschil 
	    
	    humverschil = domoticz.devices('Badkamer TH').humidity - domoticz.devices('Slaapkamer Temp + Hum').humidity
	    
	    
	    
	    if (domoticz.devices('Badkamer TH').humidity > 52) then
	     if (humverschil > 20 ) then
	        
	        domoticz.log('Vochtig in de Badkamer. MV aanzetten.', domoticz.LOG_INFO)
	        if (domoticz.devices('Mechanische Ventilatie').level ~= 100) then
	            domoticz.devices('Mechanische Ventilatie').dimTo(100)
	        end
	     end
	    else
	        domoticz.log('NIET vochtig in de Badkamer. Badkamer: ' ..domoticz.devices('Badkamer TH').humidity ..'% verschil Slaapkamer: ' ..humverschil, domoticz.LOG_INFO)
	        
	        if (domoticz.devices('Mechanische Ventilatie').level ~= 0) then
	            domoticz.devices('Mechanische Ventilatie').dimTo(0)
	            domoticz.log('MV uitzetten.', domoticz.LOG_INFO)
	        end
	    end
	    
	    domoticz.log('************  einde Mechanische Ventilatie v2.0   ******************', domoticz.LOG_INFO)
	    
	end
}

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 17

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

12 gedachten over “Mechanische Ventilatie (MV) besturen met Domoticz”
  1. Wouter,
    Ik ben ook bezig om te kijken of ik mijn ventilator kan aansturen maar dan vanuit home assistant. Dat zou toch ook moeten kunnen?

    Ook heb ik een wemos d1 mini gekoppeld aan een DHT22 om de temp en luchtvochtigheid te meten. Ik heb voor de behuizing een RPI Zero case (white/pink) gebruikt en sluit hem aan op een 5 volt bron.

    Joop

    1. Beste Joop,

      Het lijkt mij dat je de lv10 wel moet kunnen gebruiken met home assistent. Als ik een beetje op Google rondkijk zie ik diverse how-to’s die je vertellen hoe je een dimmer toevoegt en klikaanklikuit apparaten. Voor een lv10 heb ik geen beschrijving kunnen vinden. Je kunt kaku apparaten gebruiken icm rflink, de rfxcom of een arduino + rf setje. Ik heb bij home assistent het gevoel dat je iets meer moet doen om het werkend te krijgen dan bij domoticz.

      Succes!

      Wouter

  2. Hoi, ik heb twee vragen hierover:
    1. wat is de reden dat de originele RF module niet naast een dimmer op de 0-10V aansluiting kan worden gebruikt?
    2. ik heb ergens anders gelezen dat de voeding vanaf de ComfoFan onvoldoende is om de LED dimmer van stroom te voorzien. Ik zie bij jou geen externe voeding. Hoe zit dat?

    Alvast bedankt!

    1. Hallo Denny,

      Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit artikel schreef dus ik weet de reden niet meer zeker, maar ik dacht dat het te maken had met de dip switches.

      Ik meen mij te herinneren dat de schakelaartjes in een combinatie staan waarbij of het een of het ander werkt. Ik heb daar volgens mij in de forums van tweakers.net meer over gelezen. Je kunt ook de handleiding van de fan erop naslaan. Hierin staat een tabel welke dip switches combinaties werken.

      De dimmer werkt al sinds het publiceren van het artikel probleemloos en het is aangesloten zoals ik hier beschreven heb! Geen extra voedingen.

      Succes!

      Wouter

      1. Ten eerste bedankt voor het schrijven van dit artikel! Verder heb ik de RF module gewoon laten zitten, en beide werken prima samen.
        Enige nadeel is dat de 1 de ander niet uit kan zetten. Dus als 1 van de 2 AB’s de MV heeft aangezet, moet de MV via dezelfde AB ook uit worden gezet. Aangezien ik beide alleen met een timer gebruik maakt dat voor mij niet uit. Bovendien had ik dit ook al met de bedrade bediening in de woonkamer. Daar mag Zehnder nog over nadenken voor de volgende iteratie van hun MV.

    1. Beste Roan,

      In je instellingen van domoticz kun je onder ‘gebeurtenissen’ scripts aanmaken. Maak een script van het type dzvents aan. Plak de code en vervang de namen door die van je eigen apparaten.

      Succes en groet Wouter

      1. Bedankt voor je reactie.
        Het is gelukt en alles draait inmiddels. Ik had het als normaal Lua script ingevoerd maar dat ging niet goed.
        Bedankt voor deze super handleiding!

  3. Beste Wouter,

    Het valt mij op dat de Aqara temperature, humidity and pressure sensor vaak geen nieuwe data doorgeeft.
    Ervaar jij hier ook problemen mee?

  4. Hoi Wouter,

    Nog even een vraagje, de ventilatie schakelt netjes in met het script. Echter blijft deze aan en schakelt hij niet meer uit als de luchtvochtigheid is gedaald.
    Heb je enig idee wat dit kan zijn?

    1. Beste Roan,

      Het script kijkt naar twee sensoren. 1 in de badkamer, 1 in een andere kamer, in mijn geval een aangrenzende slaapkamer. Het script vraagt van beide sensoren de temperatuur en humidity op. Wanneer de luchtvochtigheid meer dan 20% hoger is in de badkamer dan in de slaapkamer, schakelt de MV in. De MV blijft aan totdat het verschil weer kleiner wordt dan 20% of zo lang de vochtigheid in de badkamer hoger is dan 52% (regel 19).

      Dus kijk even naar de huidige humidity en check of dat hoger is dan 52% (staat er een raam open met dit weer? Heb je een vochtig huis?) en of het verschil tussen de sensoren groter is dan 20%.

      Vanwaar de 52%?

      De ideale luchtvochtigheid in je woning ligt tussen de 40% en 60%. Niet te droog, maar ook niet te vochtig. Je kunt de luchtvochtigheid in huis makkelijk zelf meten met een hygrometer.Bron

      Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: