Shelly in hotelschakeling coverShelly in hotelschakeling cover

Het afgelopen jaar ben ik erg enthousiast geraakt over de producten van Shelly. Daarom is het leuk om er nu ook eens op het blog over te gaan schrijven. Shelly is een relatief nieuw merk in de smarthome producten. Er zijn onderhand aardig wat mooie modules op de markt gebracht door dit Bulgaarse bedrijf. Denk aan dimmers, plugs en schakelaars. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de Shelly plugs voor mijn wasmachine en droger.

De modules werken stabiel, zijn klein, zijn goed softwarematig te tweaken en niet te duur. Ze werken via WiFi en communiceren via MQTT of CoIoT met domoticz en home assistant. In mijn missie zo veel mogelijk verlichting slim te maken in huis heb ik een Shelly 2.5 ingebouwd achter een wandschakelaar met hotelschakeling. Hoe je dit precies aansluit en instelt lees je in deze blog.

Shelly aansluiten op je bestaande wandschakelaar met hotelschakeling

In deze blog gebruik ik een Shelly 2.5. Een dubbele relais/schakelaar zonder dimfunctie maar met vebruiksmeter ingebouwd. Je kunt op deze Shelly een normale aan/uit schakelaar monteren of ‘m wegwerken achter een stopcontact. Wil je de aangesloten verlichting kunnen dimmen met een pulsdrukker, dan heb je de Shelly Dimmer 2 nodig. Het aansluiten en instellen is ongeveer hetzelfde. Kijk met het aansluiten altijd goed naar de meegeleverde handleiding.

Wat is een Hotelschakeling/Wisselschakeling?

De zolderlamp waarvoor ik de Shelly wil gaan gebruiken maakt in de oude situatie gebruik van een hotelschakeling. Met een hotelschakeling kun je de lamp bedienen via twee wandschakelaars. Eén is aanwezig bij de trap, de ander op de overloop van de zolder. Met beide schakelaars kun je de lamp aan of uitzetten. Ditzelfde principe van een hotel- ofwel wisselschakeling kun je namaken met een Shelly module.

Hotelschakeling/wisselschakeling
Originele schakelsituatie vóór installatie van Shelly module.

De Shelly heb ik aangesloten zoals op onderstaande afbeelding staat weergegeven. De Shelly heeft een bruine en blauwe draad nodig. Op de O1 en SW1 aansluiting sluit je de lamp en schakelaar aan. De verbinding van de wandschakelaars verbreek je om de Shelly er tussen te kunnen plaatsen.

Hotelschakeling/wisselschakeling met Shelly module.
Hotelschakeling/wisselschakeling met Shelly module.

Shelly toevoegen aan je WiFi netwerk

Het toevoegen van de Shellies aan je WiFi netwerk is erg eenvoudig. Kijk in de handleiding die in het doosjes zit of volg een tutorial op internet. Het toevoegen van de Shelly kan via de App, maar kan ook via de browser door verbinding te maken met het accesspoint wat de Shelly opzet.

Tip

Voor de verdere installatie in Home Assistant of Domoticz is geen app of cloud connectie nodig! De Shelly moet wel WiFi en internet verbinding hebben. Wanneer er geen intenet verbinding is, kan de tijd niet ingesteld worden. Als de tijd niet ingesteld is op de Shelly kun je geen verbuiksmetingen uitvoeren.

Hotelschakeling instellen op Shelly

Nu de Shelly module, bijvoorbeeld de Shelly Dimmer 2 of Shelly 2.5, in het WiFi netwerk hangt en verbinding heeft kun je via de browser verbinding maken met de WebGUI van de module. Typ in je browser het IP-adres in van de Shelly. Het IP-adres kun je vinden via een netwerkscan app zoals Fing, of in je router onder ‘Verbonden Apparaten’ (of gelijkwaardige optie).

Klik op het tandwielicoon achter Channel 1 om de eerste schakelaar van de Shelly te configureren.

Overzicht van de Shelly 2.5.
Overzicht van de Shelly 2.5.

Klik in het nieuwe menu op Settings. Kies voor de optie Button Type. Als je een wissel- of hotelschakeling met de Shelly wilt maken kies je voor ‘Edge Switch’. Vul nog een naam in bij Channel name en Appliance Type en druk een van de wandschakelaars in!

Het type knoppen dat aangesloten is op channel 1 instellen op de Shelly 2.5
Het type knoppen dat aangesloten is op channel 1 instellen op de Shelly 2.5

Je hoort nu de relais schakelen en de lamp gaat aan (of uit!).

Betrouwbare werking

Geef voor een betrouwbare werking van de verbinding naar Home Assistant en Domoticz de Shelly een vast (static) IP-adres

Toevoegen van Shelly in Home Assistant en domoticz

Het toevoegen van je nieuwe Shelly apparaat aan Home Assistant en domoticz is erg eenvoudig. Zorg voor beide domotica pakketten dat MQTT en/of CoIoT is ingeschakeld. Voor het gebruik van MQTT heb je een MQTT broker/server nodig in je netwerk. Je kunt een MQTT server eenvoudig opzetten met behulp van Mosquitto.

Ga terug naar de homepage van de Shelly en klik op ‘Internet & Security’. Klik op ‘Advanced – Developer Settings’. Vink ‘Enable CoIot’ en ‘Enable MQTT’ aan.

Home Assistant

Voor Home Assistant vul je bij ‘CoIoT peer’ het ip-adres in van je Home Assistant gevolgd door poortnummer 5683.

Ga in Home Assistant naar Integraties en voeg een nieuwe integratie toe. Kies voor Shelly. Vul het IP-adres van de Shelly in.

Shelly via IP-adres toevoegen aan Home Assistant
Shelly via IP-adres toevoegen aan Home Assistant

De Shelly wordt gevonden en de bijbehorende entiteiten worden automatisch toegevoegd.

Alle entiteiten van Shelly 2.5 in Home Assistant
Alle entiteiten van Shelly 2.5 in Home Assistant

Domoticz

Voor Domoticz vul je bij Server het ip-adres van je MQTT server gevolgd door het poortnummer in. Installeer de Shelly plugin. In mijn artikel over het versturen van een notificatie als de wasmachine of droger klaar is leg ik uit hoe je de ShellyMQTT plugin installeert voor domoticz.

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

8 gedachten over “Shelly Hotelschakeling”
 1. ik ben eigenlijk net opzoek naar zoiets voor de overloop lamp die mijn dochter altijd aan laat staan, en zat er aan te denken om de met HA het licht uit te laten gaan na bv 5 minuten.
  Maar begrijp ik uit dit voorbeeld dat ik dus maar 1 Shelly 2.5 nodig heb om het te kunnen schakelen tussen boven en beneden ?

  1. Ja dat klopt helemaal. Twee knoppen aan 1 shelly 2.5. Werkt hier al ruim een jaar prima. Je hoeft voor het uitschakelen niet eens HA te gebruiken. Je kunt in het timers menu gebruik maken van de auto off functie.

   Succes en groet Wouter

 2. Ik zie dat de shellies veel gebruikt worden met puls schakelaars. Is dat in hotel schakeling ook nodig, of kan het ook met 1 puls en 1 regulier bijvoorbeeld?

  1. Hoi Gerrald,

   Dat klopt. Voor mijn shelly dimmers gebruik ik pulsdrukkers. Voor de hotelschakeling gebruik ik twee normale aan/uit schakelaars van de originele hotelschakeling. De shelly reageert op een status verandering van de knop dus ik denk dat je het door elkaar kunt gebruiken.

   Groet Wouter

 3. beste
  wouter kan je me eens contacteren via whatsapp om meer informatie te verkrijgen voor de aansluiting bij de lamp.
  0487545842

 4. Dank voor deze heldere uitleg! Het is mij helaas nog niet gelukt, maar ik heb dan ook geen blauwe draad bij de twee schakelaars zitten.
  De ene schakelaar heeft een bruine en 2x zwart, de andere 3x zwart waarvan een met een streepje.
  Maakt het uit waar ik de Shelly plaats en heb ik echt een blauwe draad nodig? (misschien van een stopcontact aftakken dat vlakbij zit)
  Ik heb geprobeerd het te plaatsen bij de schakelaar met de bruine draad (die op L) en de zwarte in verschillende combinaties op O, Sw of N. Het lukte in geen geval om de lamp aan te zetten. Met de andere schakelaar kon ik wel de Shelly aan en uitzetten, ook niet heel gewenst.
  Is dit dus mogelijk zonder extra kabel? Ik vind het trouwens prima om een bestaande schakelaar te vervangen door de shelly.

  1. Hoi Richard,

   Zwarte draden zijn schakeldraden die krijgen spanning wanneer je een schakelaar omzet. Wat de zwarte met een streep is weet ik niet.

   Een Shelly heeft fase en 0 (L en N) nodig om te werken. Voor sommige Shellies kun je een bypass gebruiken, bijvoorbeeld de dimmer of 1L. Je kunt dus bij de schakelaar waarmee het wel werkt de Shelly aansluiten. Je kunt in de software de schakelaars en andere of geen functie geven zodat de schakelaar de shelly niet uitschakelt.

   Succes in ieder geval!

   Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: