Categorieën
Arduino en ESP Domoticz Smarthome Synology

MQTT toevoegen aan domoticz op synology

Het MQTT protocol is ontworpen voor snelle en lichtgewicht communicatie tussen iot apparaten. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld je ESPeasy devices te laten praten met domoticz. Het MQTT protocol is sneller en eenvoudiger dan http. In deze blogpost lees je hoe je een MQTT broker installeert en gebruikt met domoticz.

Mijn Domoticz draait op een Synology NAS. Daarom ga ik ook de MQTT broker op de NAS installeren. We maken daarvoor gebruik van het Mosquitto package uit het DSM Package center. Nadat Mosquitto geïnstalleerd is, gaan we de broker instellen in domoticz.

MQTT installeren op Synology NAS

Het Mosquitto package wordt niet geleverd door Synology en staat dus niet tussen de standaard packages van het Package Center in DSM. Je kunt zelf extra repositories toevoegen die je vertrouwd. Met het toevoegen van een extra repo kun je het aantal installeerbare pakketten aanzienlijk uitbreiden. Een repo die goed bekend staat is die van de Synocommunity.

Synocommunity toevoegen aan Package center

Benodigde tijd: 5 minuten.

Hieronder staat een stappenplan hoe je de extra repository Synocommunity kunt toevoegen aan het Synology Package Center.

 1. Log in op je NAS

  Log in bij Disk Station Manager van je Synology NAS. Meestal te bereiken door het ip-adres in je browser in te typen gevolgd door het poortnummer.

 2. Open het Package Center

  Klik in het hoofdmenu op Package Center

 3. Vertrouwensniveau

  In het Package Center klik je op instellingen. Kies bij Vertrouwensniveau voor ‘Elke uitgever’.

 4. Pakketbronnen

  Onder het tabje ‘Pakketbronnen’ kun je extra repositories toevoegen. Klik op toevoegen en voer een naam in. Vul de url http://packages.synocommunity.com/ in bij locatie.

 5. Beschikbare pakketten bekijken

  In het Package Center is er nu een nieuwe tab verschenen. Klik op de nieuwe tab ‘Gemeenschap’. Alle pakketten die nu verschijnen kun je installeren.

Mosquitto installeren op Synology NAS

Klik op de knop installeren van het pakket Mosquitto. Een installatie wizard volgt. Alle standaard opties zijn goed. Wanneer de wizard is voltooid draait Mosquiito op je Synology NAS. Nu kunnen we de koppeling naar domoticz gaan maken.

In domoticz ga je naar Hardware via het menu Instellingen. Kies uit het dropdown menu de optie ‘MQTT client Gateway with LAN interface’. Als je MQTT server (broker) op hetzelfde apparaat draait als domoticz, kun je bij ‘Remote adress’ ‘localhost’ invullen. Draait de MQTT server op een ander apparaat, dan vul je hier het ip adres in van dat apparaat. Vul voor de poort 1883 in. De gebruikersnaam en wachtwoord worden standaard niet gebruikt. Voor het publish topic heb je een aantal keuzes. Ik heb voor de simpelste gekozen, gewoon ‘out’.

Hardware instellingen voor MQTT in domoticz.

Publish en Subscribe

Op de ‘topics’ waarmee MQTT werkt, kunnen apparaten zich abonneren. Domoticz publiceert zijn wijzigingen in het topic domoticz/out. Zo weet ieder apparaat wat zich geabonneerd heeft op domoticz/out van de statuswijziging. Op die manier schakelt bijvoorbeeld een ESPeasy apparaat in of uit. ESPeasy apparaten publiceren naar domoticz/in, waar domoticz zelf op geabonneerd is, zodat domoticz reageert op de wijziging, bijvoorbeeld bij een update van een temperatuursensor.

Updates ontvangen van sensoren via MQTT

Nu het instellen gereed is, kunnen we zien of het werkt. Log in bij een apparaat dat kan communiceren via MQTT. Als voorbeeld zal ik ESPeasy nemen, bijvoorbeeld als je een WiFi thermometer hebt gemaakt.

Log in op je device door naar het ip-adres van het apparaat te browsen. Onder de tab ‘Controllers’ kun je instellen hoe ESPeasy communiceert met domoticz. Klik bij regel 1 op Edit en kies in het menu voor ‘Domoticz MQTT’

MQTT instellen in ESPeasy

In het volgende scherm kun je nu het ip-adres en poort opgeven van je Mosquitto MQTT broker. Als je Mosquitto hebt draaien op hetzelfde apparaat als domoticz vul je het ip-adres in wat je ook voor domoticz gebruikt. De controller port is weer 1883. Het subscribe topic is ‘domoticz/out’, het publish topic is domoticz/in.

MQTT instellen in ESPeasy

Wanneer er nu een update van de sensor wordt gegeven door ESPeasy, komt dat via MQTT aan bij domoticz. Domoticz luistert naar alle berichten in het topic domoticz/in. Kijk in je log of je de berichten ook ziet binnenkomen.

Domoticz log met MQTT berichten

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

7 reacties op “MQTT toevoegen aan domoticz op synology”

Heel interessant deze methode.
Ik heb de door jou beschreven watermeter ook toegevoegd aan mijn Domoticz welke op een raspberry draaid.
Om te communiceren gebruik ik dus ook de ESPeasy maar dan met het HTTP protocol
Ik zou dus de broker op mijn raspberry moeten zetten om dit ook via MQTT te laten lopen ???

Hoi Nico,

Ja vaak installeer je mqtt en Domoticz op hetzelfde apparaat. Maar het maakt niet zoveel uit waar de broker op draait. Wanneer je de mqtt broker op een ander apparaat draait dan waar domoticz op draait moet je het ip adres gebruiken van de broker in alle mqtt communicatie. Dus ook in de mqtt plugin van domoticz ipv localhost.

Groet Wouter

Heb je hiermee geen zigbee2mgtt plugin meer nodig op je synology?

Ik ben een totale newbie in deze domotica wereld en wil het graag leren.

Heb Domotica (zonder Docker) op een mijn synology kunnen installeren maar ik ben nog zoekende hoe ik mijn zigbee apparaten (Hue, Trådfri) met elkaar kan koppelen.

Kan je me op weg helpen?

Hoi Ronny,

Goed dat je even reageert. Zigbee2mqtt is namelijk iets anders dan mqtt. Mqtt opzich is een communicatieprotocol, een taal zeg maar, voor apparaten. Zigbee2mqtt is een zigbee coördinator, een zigbee zender en ontvanger zeg maar. Het speciale aan zigbee2mqtt is dat het de zigbee taal vertaalt naar mqtt. Daardoor is het in veel gevallen inzetbaar, omdat veel apparaten de mqtt taal spreken. Daarnaast is het gebaseerd op zeer goedkope hardware en redelijk eenvoudig te installeren op een pi. Het is mij niet gelukt het op de synology nas aan de gang te krijgen.

Wanneer je met tradfri of hue aan de slag wilt in combinatie met domoticz heb je een zigbee coördinator nodig. Een ‘tolk’ die de zigbee taal omzet naar een taal die domoticz spreekt. Dat kan zijn een hue bridge, ikea trådfri hub, zigbee2mqtt of een zigate. Ikzelf draai ook domoticz zonder docker op de nas en gebuik een zigate. Deze heeft doormiddel van de Zigate plugin een zeer goede implementatie in domoticz. Lees daarvoor mijn blog zigate installeren op synology nas.

In mijn huis gebruik ik zo’n 15 zigbee lampen en sensoren van diverse merken zoals ikea en xiaomi. Werkt allemaal perfect in combinatie met zigate en Domoticz.

Zo kun je wel weer verder denk ik.

Groet Wouter

Prima artikel Wouter!
Ik heb de MQTT plugin direct onder de Domoticz-Hardware kunnen installeren.
Ik wil dit gebruiken om mijn Tasmota wcd vanuit Domoticz te bedienen en krijg de volgende log melding.
Status: MQTT: Connecting to localhost:1883
Error: MQTT: Failed to start, return code: 14 (Check IP/Port)
=> Dien ik éérst nog MQTT op mijn SD kaartje te installeren, óf is dit standaard al aanwezig bij de laatste Domoticz update?

Problem Solved! 😉 én “weer een boel geleerd”.
Na weer verder/dieper zoeken op Google een MQTT install op mijn SD kaartje gezet.
Waar liep ik zoal nog tegen aan? “Broken installs”, “Are you Root?”, maar deze allemaal “geslecht en nu is m’n Tasmota wcd ook vanuit Domitcz te bedienen.
Nogmaals bedankt voor je keurige artikelen steeds!

Hoi Thomas,

Aan je reacties te zien van de afgelopen dagen ben je weer lekker aan het knutselen geweest. Blijkbaar ben je een trede gestegen in je permissies mbt reacties geven, want ik krijg geen bericht meer als je reageert. Jouw reacties worden automatisch goedgekeurd. Goed gedaan :-)! Ik zal vaker kijken of er nieuwe reacties zijn die automatisch zijn goedgekeurd 😉

Mooi dat intussen alles gelukt is, je bent weer heel wat wijzer! Leuk dat je hier blijft rondneuzen en blijft reageren, dat houdt mij ook enthousiast!

Om nog inhoudelijk te reageren: je moet inderdaad eerst Mosquitto installeren om de plugin in domoticz te kunnen gebruiken. Wanneer Mosquitto niet draait, kan domoticz de poort met de MQTT service niet vinden en gebruiken.

Veel plezier met weer een mooier smarthome

Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.