rood stoplicht op je treinbaanrood stoplicht op je treinbaan

In deze blogpost ga ik je laten zien hoe je mooie Nederlandse verkeerslichten maakt voor je modelspoorbaan. Je zult versteld staan van het resultaat. Lees snel verder!

Om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen ga ik gebruik maken van 3d geprinte verkeerslichten in schaal H0. Deze heb ik zelf ontworpen en geprint met mijn SLA 3d printer. Natuurlijk ga ik er ook LEDs in inbouwen en zorg ik ervoor dat het echt werkt! Wil je ze ook zelf bouwen? Kijk dan snel op 3dprintscenery.nl

Wat heb ik nodig voor het maken van Nederlandse Stoplichten?

Bedenk eerst waar je je verkeerslichten wilt gaan neerzetten. Ga je voor alleen een voetgangersoversteekplaats of wil je een volwaardig kruispunt? Dat maakt nogal uit in de onderdelen die je nodig hebt. Er zijn veel combinaties mogelijk!

Het enkele stoplichtje wat we nu gaan maken bestaat uit een mast en een verkeerslicht. Dat is voor nu even het uitgangspunt. De mast heet ook wel een universeelmast of unimast. Het verkeerslicht en mast zijn beide hol en groot genoeg voor alle draden en de 0603 LEDjes zelf. Je hebt een groene, gele en rode 0603 SMD LED nodig. Op 3dprintscenery.nl vind je complete bouwpakketjes voor verkeerslichten en bijbehorende LED setje.

3d print Resin

De mast en verkeerslicht worden in een egale kleur aangeleverd in het 3d print Resin materiaal. Dit is een plasticsoort van hoge detailkwaliteit. Omdat het gewoon een soort plastic is, kun je het eenvoudig schilderen. Schuur voor het schilderen de support aanhechtingen weg (vergelijkbaar met de braampjes van een gietmal van een Faller bouwpakket). Bij het verkeerslicht bevinden zich deze alleen op de achterkant. De masten worden rechtopstaand geprint en hebben dat dus niet. Om de mast zitten ribbels die het scheiden van de kleuren makkelijker maakt. De onderste twee banden schilder je zwart de rest zwart/wit.

Het verkeerslicht is zwart aan de voorkant met een verlaagd randje voor het wit. De achterkant is over het algemeen vaak grijs.

Verkeerslichten maken en in elkaar zetten

Onderstaande instructies heb ik geschreven op basis van mijn eigen ervaring. Misschien werkt een andere methode beter, laat dan even een reactie achter!

  • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je ledjes werken. Test het even met een batterij van ongeveer 2v.
  • Nu kun je beginnen met het doorvoeren van de draden door de mast. Het ledje kun je het best er ruim bovenuit laten steken. Ik ben begonnen met de rode, toen de gele en de groene en die steeds iets minder ver laten uitsteken.
  • Zoek nu de draden weer bij elkaar. Je kunt dit weer testen met de batterij. Plak de draadjes even op je werkblad met een plakbandje. Schrijf erbij welke kleur wat is en wat + en – is.
    Draai alle mindraden in elkaar en soldeer er een bolletje tin aan. Zodra je de koperlakdraden verhit smelt het lak weg. Let op: sommige schakelingen vereisen een gezamenlijke +, en moet je dus de + draden samenvoegen in plaats van de mindraden. In dat geval zijn de mindraden de schakeldraden. Maar meestal wordt er geschakeld met de plus.
  • Test nogmaals de verbindingen.

Leds doorvoeren in het verkeerslicht

  • Als alle leds nog steeds werken kun je de draadjes voorzichtig verder door de mast trekken. Tot zover dat de leds ongeveer op de goede hoogte zitten van de lenzen (gaten) van het verkeerslicht.
De leds zijn op de goede maat de mast ingeschoven
De leds zijn op de goede maat de mast ingeschoven
  • Voer nu heel voorzichtig de rode led helemaal naar boven door. De led past er redelijk goed doorheen, het is alleen even priegelen. Doe alles met beleid, anders kan de led van de draadjes afbreken.
  • Als de rode led op de goede plek zit herhaal je dat voor de gele en groene led.
Het voorlopige eindresultaat!
Het voorlopige eindresultaat!
  • Het begint nu al echt op een verkeerslicht te lijken. Lijm het verkeerslicht nog even aan de mast en laat het rustig drogen.
  • Test de leds nogmaals en als ze werken is het klaar!

Het eindresultaat

Boor een gat van 3mm in je plaat van je modelspoorbaan. Plaats de stoplichtjes op je kruising en geniet van het resultaat! De felheid van de leds kun je natuurlijk gewoon regelen met wat weerstandjes!

Verkeerslichten schakeling maken

De draden kun je aansluiten  op een OC32 of een andere verkeerslichtenschakeling. Je kunt er ook een zelf maken met bijvoorbeeld een arduino! Hoe je dat simpel en goedkoop doet lees je in mijn eerdere blogpost Verkeerslichten aansturen met een arduino. 

Zelf verkeerslichten maken? Dat kan!

De setjes die ik gebruik bied ik ook aan op 3dprintscenery.nl . Op deze site vind je complete bouwpakketjes inclusief leds met draad. Je kunt er ook diverse andere Nederlandse modelspoor scenery vinden zoals NS kaartautomaten, PostNL brievenbussen en Amsterdammertjes.

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 5

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: