Tijdens het maken van scenery op je modelspoorbaan heb je soms meerdere objecten vaker nodig. Als je het te duur vind om alle objecten te kopen, kun je ze ook ‘kopiëren’ door middel van siliconen gietmallen te maken. Het kunsthars wat je in deze mal giet, hard uit als rubber met alle details van het origineel! Wil je weten hoe je zo’n mal maakt? Lees dan hier verder.

Benodigdheden voor het zelf maken van Siliconen gietmallen

Wat is er allemaal nodig bij het maken van de mallen?

  • 2 componenten siliconen rubber
  • 2 componenten giethars/resin
  • Roerstokjes
  • Papierenbekers
  • Weegschaal of maatbeker
  • Wegwerphandschoenen
  • Dubbelzijdig tape

Om snel te beginnen kun je bijvoorbeeld de Resin en rubber gietset van Modelbrouwers aanschaffen. Hierin zitten alle benodigdheden!

Starten met het maken van Siliconen gietmallen

Stap 1. Plan

Pak een papieren beker en bekijk hoe je de modellen in de beker wilt plaatsen. Niet te dicht op elkaar, anders word de rubber te dun en kan het scheuren tijdens het loswrikken van je kopieën. Dat geldt ook voor de randen!

Papieren beker als basis voor een siliconen gietmal
Papieren beker als basis voor een siliconen gietmal

Stap 2. Snijd de beker

Markeer de benodigde hoogte voor je modellen en snijd de beker daarop af zodat je wat makkelijker kunt werken. Zorg ervoor dat de siliconen ongeveer 1 tot 2cm boven de modellen kan komen.

Bijsnijden van de beker tot de gewenste hoogte.
Bijsnijden van de beker tot de gewenste hoogte. Altijd iets hoger dan je modellen! 1-2cm

Stap 3. Dubbelzijdig tape

Plak op de bodem dubbelzijdig tape of plakband zodat de moedermodellen goed vast blijven zitten. Lichte modellen kunnen namelijk gaan drijven door de siliconen of omvallen tijdens het proces, met als gevolg een verpeste mal. Zorg voor stevige tape, ik gebruik zelf dubbelzijdige tapijttape van de Action.

Plak dubbelzijdig tape in de bodem van de beker
Plak dubbelzijdig tape in de bodem van de beker

Stap 4. Plaats de modellen in de beker

Haal de beschermfolie van de bovenkant van de tape af en plak je modellen op de bodem vast. Het is belangrijk dat je de platte kant of onderkant van je model vastplakt! Het model komt dus over het algemeen gewoon rechtop in de beker te staan.

Als je model tegen water kan, kun je nu bepalen wat de inhoud is van je mal. Door het bekertje te vullen met water uit een injectiespuit of maatbeker kun je precies er achter komen hoeveel siliconen je nodig hebt. De 2 componenten siliconen van Modelbrouwers heeft een mengverhouding van 1:1, dus dat is erg eenvoudig nu je weet wat de inhoud is. Voor deze mal was de inhoud 15ml. Ik heb dus 7,5ml witte en 7,5ml oranje siliconen gemengd.

Origineel model in de siliconenmal
Origineel model in de siliconen mal

Stap 5. Siliconen mengen

Meng de juiste hoeveelheden siliconen goed zodat er een lichtoranje pasta ontstaat die goed te schenken is. De witte maakt het een wat stevigere pasta, de oranje wat meer flexibel. Mengen kun je gewoon in een tweede papieren beker. Roer goed, maar niet met te veel lucht! Met de juiste verhoudingen blijven je modellen schoon en blijft er absoluut geen siliconen achter op je model. Zijn de verhoudingen uit balans dan wordt de siliconen wat plakkerig en is je mal in het ergste geval onbruikbaar. Er bestaat dan ook de kans dat je moedermodel plakkerig wordt en er bolletjes siliconen aan blijven plakken.

Stap 6. Siliconen schenken

Schenk de siliconen met een constante straal vanuit de mengbeker in je malbeker. Je kunt het beste schenken met een redelijke straal zodat lucht in de siliconen kan ontsnappen. Tijdens het schenken zie je de belletjes verdwijnen.

Schenken van siliconen op het moedermodel
Schenken van siliconen op het moedermodel

Stap 7. Wachten

Als de modellen volledig onder de siliconen verdwenen zijn, is het verstandig de laatste bellen eruit te kloppen door met de beker op te tafel te tikken. Je ziet allerlei kleine belletjes omhoog komen en verdwijnen.

 

Uit laten harden van de siliconen
Uit laten harden van de siliconen

Stap 8. Mal gereed!

Na zo’n 3 uur wachten, (afhankelijk van de dikte) is de mal gereed. Scheur de beker los van de mal en verwijder het dubbelzijdige tape en originele modellen.

Siliconen mal gereed
Siliconen mal gereed
De mal met het origineel ernaast
De mal met het origineel ernaast

Stap 9. Resin/Giethars mengen en gieten

Nu de mal gereed is, kunnen we beginnen met het maken van de kopieën! Het mengen van de resin doe ik hetzelfde als met de siliconen. Je hebt natuurlijk wel veel minder nodig. De inhoud van deze voorbeeld mal is bijvoorbeeld maar 2ml. Ik heb dus 1ml van beide resincomponenten gemengd in een andere beker en uitgeschonken in de mal.

Siliconen gietvorm gevuld met Resin
Siliconen gietvorm gevuld met transparante Resin

Stap 10. Eindresultaat

Als de resin hard geworden is, na zo’n 3uur in dit geval, kun je het afgietsel uit de mal drukken. Het afgietsel is een perfecte kopie van het origineel! De restjes kun je gewoon voorzichtig wegsnijden.

Resin afgietsel uit de siliconen rubber mal
Resin afgietsel uit de siliconen rubber mal
Resin giethars afgietsel naast de originelen
Resin giethars afgietsel naast de originelen
Resin giethars afgietsel naast de originelen
Resin giethars afgietsel naast de originelen

 

 

Succes met het zelf maken van je mallen! Heb je nog vragen laat een reactie achter!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: