Multiimpulsdrukker vs normale schakelaar jungMultiimpulsdrukker vs normale schakelaar jung

In mijn vorige artikel heb je gelezen hoe je IKEA Tradfri lampen en knoppen kunt toevoegen aan domoticz. Mooi dat je je lampen met domoticz en de IKEA knoppen kunt bedienen, maar nog mooier is het als je normale wandschakelaars kan gebruiken! In deze blogpost lees je hoe je normale wandschakelaars kunt inzetten om je slimme verlichting van IKEA te besturen.

IKEA lampen koppelen wandschakelaars

Als je je bestaande schakelmateriaal wilt blijven gebruiken, en ook slimme verlichting wilt gebruiken, zit je hier goed. In onderstaand stappenplan lees je hoe je de IKEA Tradfri lampen kunt gaan bedienen met domoticz én met Jung schakelmateriaal. Start je helemaal vanaf het begin en wil je domoticz en wandschakelaars gebruiken, lees dan eerst hoe je een Zigate toevoegt aan domoticz en daarna hoe je de lampen aan de Zigate en domoticz koppelt. Wil je alleen je Tradfri knop netjes wegwerken achter een wandschakelaar van bijvoorbeeld Jung, dan kan dat ook. Je kunt dan de twee onderstaande artikelen en hierboven gelinkte artikelen overslaan.

Lees dit artikel door om een Zigbee netwerk op te zetten in domoticz

Ook zonder domoticz mogelijk

Je kunt ook je IKEA lampen besturen met je normale schakelmateriaal zonder het smarthome programma domoticz. De Tradfri lampen werken namelijk ook gewoon 1 op 1 met de meegeleverde knop.

Stappenplan wegwerken Tradfri dimmer achter schakelmateriaal

Benodigde tijd: 45 minuten

In dit stappenplan lees je hoe je je IKEA lampen kunt gebruiken in combinatie met bestaande, normale wandschakelaars. Bijvoorbeeld die van Jung, GIRA of Busch-Jaeger. Als je geen gebruik maakt van domoticz, sla dan stap 1 over.

 1. Voeg al je knoppen en lampen toe aan domoticz

  Met behulp van mijn blogpost over het toevoegen van Tradfri lampen aan domoticz voeg je in een mum van tijd alle lampen en knoppen toe aan domoticz.ZIgate IKEA tradfri

 2. Schroef de vierkante dimmer open

  Schroef het kleine schroefje van de achterkant van de dimmer los. Zet voorzichtig een schroevendraaier tussen de buitenste en binnenste rand. De knop komt los van het frame. Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 3. Haal de rubberen bescherming van de printplaat

  Verwijder de rubberen bescherming van de printplaat af. Alleen de randen zitten vast geplakt, dus je kunt dit doen zonder schade.Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 4. Zet je soldeerbout aan

  We gaan nu aan de soldeereilandjes van de buttons draden solderen. Zorg dat je een fijne punt hebt aan je soldeerbout en dat ie niet te heet is. Vertin de uiteinden van wat draad, bijvoorbeeld uit een oude internetkabel. Soldeer draden aan linksboven en rechtsonder twee draden. Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 5. Soldeer nog een draad

  De schakelaar onder heeft maar 1 draad nodig. Soldeer hier ook weer een draad aan het soldeereiland linksboven.Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 6. Verbind de draden met de multi-impulsdrukker

  Verbind de draden met de multi pulsdrukker. In mijn geval de multipulsdrukker van Jung, type 531-41U, 1-voudig, 4 maakcontact. De draad die je rechtsonder gesoldeerd hebt, schroef je vast in het middelste contact, de andere twee boven en onder in de schakelaar.
  531-41U ikea tradfri

 7. Test de schakelaar

  Test de schakelaar door op naar boven en naar beneden te drukken. Omhoog moet ‘aan’ zijn, omlaag moet ‘uit’ zijn. Als de tegenovergestelde actie gebeurd, draai je de draden boven en onder om.

 8. Klaar voor inbouw

  Je bent nu klaar om de schakelaar in de muur te in te bouwen. Haal de bestaande schakelaar eruit en verbind de 230V draden aan elkaar door.Jung schakelaars

 9. Plaats de multipulsdrukker

  Plaats de multipuls drukker. Verzeker je ervan dat de 230V draden met geen mogelijkheid contact kunnen maken met de pulsdrukker of de IKEA dimmermodule. De voorste knop is de multipulsdrukker, de andere zijn normale enkele schakelaars. Multiimpulsdrukker vs normale schakelaar jung

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 10

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

12 gedachten over “IKEA Tradfri gebruiken met Jung schakelmateriaal”
 1. Mooie praktische toepassing om op een voordelige manier je Domoticz installatie weer slimmer te maken en te integreren met je bestaande huisinstallatie.
  Verzeker je ervan dat de 230V draden met geen mogelijkheid contact kunnen maken met de pulsdrukker of de IKEA dimmermodule => meest praktisch hier lijkt mij om de bestaande 230V draden “af te doppen” met een steek lasdop. Gebruik per draad één lasdop, anders veroorzaak je kortsluiting ;-).
  Thnx. Wouter weer voor deze Tip van jou.

   1. Hoi Patrick,

    Ja het is zeker een stuk netter dan losse schakelaartjes rond hebben slingeren. Het vervangen van de batterij kost misschien iets meer moeite ja. Maar hoe vaak doe je dat? Ik heb de tradfri’s nu meer dan een jaar en de batterij nog niet hoeven vervangen. Dus wat mij betreft een prima oplossing.

    Groet Wouter

    1. Mooi idee. Zou je iets dergelijks ook met Jung dimmers kunnen doen ?

     Vervangen van batterijen is wel een ding inderdaad, ik moest die van mijn Tradfri dimmers toch al na 1 of 2 jaar vervangen.

     1. Hoi Robert,

      Ja dat kan. Maar dan niet met de echte jung dimmer. Je zult er dan een Zigbee draaidimmer (die eventueel compatibel is met Tradfri) tussen moeten zetten. Je draait aan de knop en het dimcommando wordt naar de hub of domoticz gezonden. Let op: de meeste van dit soort dimmers werkt alleen met domme lampen, dus geen hue of tradfri lampen. Ze kunnen dus wel je domme verlichting dimmen op een slimme manier.

      Robb Zigbee draaidimmer

      Ecodim draaidimmer

      Groet Wouter

    2. Ha Wouter, mooie oplossing zo. Heb je ook een idee over hoe je een ‘domme’ lamp zonder Ikea lampen kunt veranderen in een slimme? Kun je bijvoorbeeld het binnenwerk uit een Tradfri stopcontact hiervoor gebruiken?

     1. Hoi Cees,

      Dat is erg onveilig. Je werkt wel met 230v, en daar moet je niet mee knutselen. Denk aan brand door kortsluiting.

      Er zijn namelijk gewoon nette Hue of Tradfri compatibele inbouwdimmers of schakelaars te koop. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Robbsmart schakelaar
      https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=45014&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Frobb-smarrt-inbouwschakelaar-hue-zigbee-robb-400w-smarrt%2F9200000115361007%2F&name=ROBB%20Smarrt%20Inbouwschakelaar

      Succes!

      Wouter

 2. Hoi Wouter,

  Mooie oplossing! Als ik het goed zie, dan heb jij de AS500 serie van Jung, toch? De multipulsdrukker die jij laat zien is helaas alleen geschikt voor de Jung CD – en LS serie. Opzich past hij wel in het raamwerk van de AS500 serie, maar bij mij werkt het schakelmechanisme dan niet goed (springt niet terug naar de neutraal stand, blijft hangen). Hoe heb jij dit opgelost?

  Groeten, Joris

  1. Beste Joris,

   Klopt dat heb ik inderdaad gelezen. Heb het op de gok besteld en ingebouwd. Ik gebruik de AS500 serie en het past gewoon. Het enige wat ik merk is dat de multi-impuls drukker in een enkele wcd beter terugkomt dan in een multiraam met meerdere naast elkaar. Hij blijft nooit hangen of andere problemen. Ik gebruik een normale wipper zoals in een normale enkele schakelaar. Zit je drukker recht op de wcd en recht in het raampje? Is er een palletje of iets gebroken aan het zwarte vasthoud frame? Wipper helemaal erop gedrukt?

   Groet Wouter

   1. Hi Wouter,

    Thanks voor de reactie. Ik heb het zojuist met een nieuwe wipper geprobeerd en die doet het wel goed! Waarschijnlijk was die oude niet meer goed. Bedankt voor de tip!

    Groeten,

    Joris

    1. Interessant… ik las inderdaad ook overal over de 41u “Uitsluitend toepassen in de programma’s CD 500 en LS 990”.
     Jammer dat ik hier net te laat achter kom 😛

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: