Categorieën
Domotica Domoticz Smarthome

IKEA Tradfri gebruiken met Jung schakelmateriaal

In mijn vorige artikel heb je gelezen hoe je IKEA Tradfri lampen en knoppen kunt toevoegen aan domoticz. Mooi dat je je lampen met domoticz en de IKEA knoppen kunt bedienen, maar nog mooier is het als je normale wandschakelaars kan gebruiken! In deze blogpost lees je hoe je normale wandschakelaars kunt inzetten om je slimme verlichting van IKEA te besturen.

IKEA lampen koppelen wandschakelaars

Als je je bestaande schakelmateriaal wilt blijven gebruiken, en ook slimme verlichting wilt gebruiken, zit je hier goed. In onderstaand stappenplan lees je hoe je de IKEA Tradfri lampen kunt gaan bedienen met domoticz én met Jung schakelmateriaal. Start je helemaal vanaf het begin en wil je domoticz en wandschakelaars gebruiken, lees dan eerst hoe je een Zigate toevoegt aan domoticz en daarna hoe je de lampen aan de Zigate en domoticz koppelt. Wil je alleen je Tradfri knop netjes wegwerken achter een wandschakelaar van bijvoorbeeld Jung, dan kan dat ook. Je kunt dan de twee onderstaande artikelen en hierboven gelinkte artikelen overslaan.

Lees dit artikel door om een Zigbee netwerk op te zetten in domoticz

Ook zonder domoticz mogelijk

Je kunt ook je IKEA lampen besturen met je normale schakelmateriaal zonder het smarthome programma domoticz. De Tradfri lampen werken namelijk ook gewoon 1 op 1 met de meegeleverde knop.

Stappenplan wegwerken Tradfri dimmer achter schakelmateriaal

Benodigde tijd: 45 minuten.

In dit stappenplan lees je hoe je je IKEA lampen kunt gebruiken in combinatie met bestaande, normale wandschakelaars. Bijvoorbeeld die van Jung, GIRA of Busch-Jaeger. Als je geen gebruik maakt van domoticz, sla dan stap 1 over.

 1. Voeg al je knoppen en lampen toe aan domoticz

  Met behulp van mijn blogpost over het toevoegen van Tradfri lampen aan domoticz voeg je in een mum van tijd alle lampen en knoppen toe aan domoticz.ZIgate IKEA tradfri

 2. Schroef de vierkante dimmer open

  Schroef het kleine schroefje van de achterkant van de dimmer los. Zet voorzichtig een schroevendraaier tussen de buitenste en binnenste rand. De knop komt los van het frame. Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 3. Haal de rubberen bescherming van de printplaat

  Verwijder de rubberen bescherming van de printplaat af. Alleen de randen zitten vast geplakt, dus je kunt dit doen zonder schade.Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 4. Zet je soldeerbout aan

  We gaan nu aan de soldeereilandjes van de buttons draden solderen. Zorg dat je een fijne punt hebt aan je soldeerbout en dat ie niet te heet is. Vertin de uiteinden van wat draad, bijvoorbeeld uit een oude internetkabel. Soldeer draden aan linksboven en rechtsonder twee draden. Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 5. Soldeer nog een draad

  De schakelaar onder heeft maar 1 draad nodig. Soldeer hier ook weer een draad aan het soldeereiland linksboven.Dimmerknop E1743 IKEA Tradfri

 6. Verbind de draden met de multi-impulsdrukker

  Verbind de draden met de multi pulsdrukker. In mijn geval de multipulsdrukker van Jung, type 531-41U, 1-voudig, 4 maakcontact. De draad die je rechtsonder gesoldeerd hebt, schroef je vast in het middelste contact, de andere twee boven en onder in de schakelaar.
  531-41U ikea tradfri

 7. Test de schakelaar

  Test de schakelaar door op naar boven en naar beneden te drukken. Omhoog moet ‘aan’ zijn, omlaag moet ‘uit’ zijn. Als de tegenovergestelde actie gebeurd, draai je de draden boven en onder om.

 8. Klaar voor inbouw

  Je bent nu klaar om de schakelaar in de muur te in te bouwen. Haal de bestaande schakelaar eruit en verbind de 230V draden aan elkaar door.Jung schakelaars

 9. Plaats de multipulsdrukker

  Plaats de multipuls drukker. Verzeker je ervan dat de 230V draden met geen mogelijkheid contact kunnen maken met de pulsdrukker of de IKEA dimmermodule. De voorste knop is de multipulsdrukker, de andere zijn normale enkele schakelaars. Multiimpulsdrukker vs normale schakelaar jung

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 3

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

6 reacties op “IKEA Tradfri gebruiken met Jung schakelmateriaal”

Mooie praktische toepassing om op een voordelige manier je Domoticz installatie weer slimmer te maken en te integreren met je bestaande huisinstallatie.
Verzeker je ervan dat de 230V draden met geen mogelijkheid contact kunnen maken met de pulsdrukker of de IKEA dimmermodule => meest praktisch hier lijkt mij om de bestaande 230V draden “af te doppen” met een steek lasdop. Gebruik per draad één lasdop, anders veroorzaak je kortsluiting ;-).
Thnx. Wouter weer voor deze Tip van jou.

Hoi Patrick,

Ja het is zeker een stuk netter dan losse schakelaartjes rond hebben slingeren. Het vervangen van de batterij kost misschien iets meer moeite ja. Maar hoe vaak doe je dat? Ik heb de tradfri’s nu meer dan een jaar en de batterij nog niet hoeven vervangen. Dus wat mij betreft een prima oplossing.

Groet Wouter

Mooi idee. Zou je iets dergelijks ook met Jung dimmers kunnen doen ?

Vervangen van batterijen is wel een ding inderdaad, ik moest die van mijn Tradfri dimmers toch al na 1 of 2 jaar vervangen.

Hoi Robert,

Ja dat kan. Maar dan niet met de echte jung dimmer. Je zult er dan een Zigbee draaidimmer (die eventueel compatibel is met Tradfri) tussen moeten zetten. Je draait aan de knop en het dimcommando wordt naar de hub of domoticz gezonden. Let op: de meeste van dit soort dimmers werkt alleen met domme lampen, dus geen hue of tradfri lampen. Ze kunnen dus wel je domme verlichting dimmen op een slimme manier.

Robb Zigbee draaidimmer

Ecodim draaidimmer

Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.