Heb je een slimme meter in je meterkast hangen? Dan kun je eenvoudig je energieverbruik bijhouden en monitoren! Wanneer je ook een slimme gasmeter hebt hangen kun je ook je gasverbruik direct uitlezen. Op de slimme elektriciteitsmeter zit namelijk een P1 aansluiting. Wanneer je die P1 poort uitleest, kun je om de 10 seconden de meterstand elektra en gas, huidig verbruik, huidige teruglevering en in welk tarief er nu gerekend wordt uitlezen. Zeer interessante informatie als je stroom en gas wilt besparen! Begin dus nu met het uitlezen van je slimme meter!

Hoe lees ik zelf realtime de slimme meter uit?

Het zelf realtime uitlezen van de slimme elektriciteits- en gasmeter kan op een aantal manieren:

Op die laatste optie ga ik verder in. Ik laat je zien hoe je de kabel aansluit op je slimme meter en configureert in domoticz. Je kunt een P1 meter kabel zelf maken, maar omdat die slimme meter kabels niet zo duur zijn, heb ik er gewoon één gekocht.

Hoe sluit ik de P1 kabel aan op de slimme meter?

Wanneer je een USB naar P1 kabel gekocht hebt, hoef je alleen maar het klepje voor de P1 aansluiting te verwijderen. De P1 poort heeft de vorm van een telefoonstekker en zit meestal verstopt achter een klepje aan de onderzijde van de slimme meter. De slimme meter kabel past maar op 1 manier dus dat is makkelijk, je klikt ‘m er zo in. De USB stekker steek je in een USB poort van je Synology NAS of Raspberry Pi.

Elektriciteits- en gasmeter uitlezen met Domoticz

Nu kun je daadwerkelijk beginnen met het uitlezen van de slimme meter. Je kunt nu gaan inzien hoeveel kwh je verbruikt per dag, per maand en per jaar. Dat geeft veel inzicht in hoeveel energie je verbruikt en hoe zuinig je leeft. Wil je dus zuiniger gaan leven en geld besparen door minder energie en gas te verbruiken? Dan is het uitlezen van je slimme energie meter een goed begin! Als je ook zonnepanelen op je dak hebt liggen lees je op deze manier ook eenvoudig je gesaldeerde opgewekte energie uit. Wil je weten wat je echt opwekt met je zonnepanelen? Lees dan een tussenmeter met S0 aansluiting uit.

Domoticz instellen om slimme meter uit te lezen

Mijn domoticz installatie draait op mijn Synology NAS in de meterkast. Dit is de plek waar ook de slimme meter hangt. Ik sluit de USB naar P1 meter kabel dus direct aan op de Synology NAS. De driver die je nodig hebt zit in het domoticz installatie bestand van Jahdal meegeleverd.

Een slimme meter met P1 aansluiting wordt out-of-the-box ondersteund door domoticz. Via de USB aansluiting van de kabel komen de ‘telegrammen’ om de 10 seconden binnen. Domoticz leest de telegrammen en vertaalt deze naar grafieken en tabellen.

 1. P1 Hardware toevoegen aan domoticz

  Ga in het menu naar Instellingen -> Hardware
  Zoek in de dropdownlist ‘P1 Smart Meter USB’. Er verschijnen nu wat opties.slimme meter p1 aansluiting domoticz

 2. Configureer de slimme meter in domoticz

  Geef de hardware een naam, bijvoorbeeld ‘Slimme Meter’;
  Gegevens timeout mag je op “Niet actief” laten staan;
  Kies bij Seriële poort voor de juiste USB poort;
  Kies de juiste baudrate voor je apparaat, met mijn kabel is het 115200 baud.
  Laat de CRC validatie aanstaan.

 3. Bekijk de binnengekomen data

  De kabel en domoticz ontvangen nu de telegrammen die de slimme meter verstuurd. Kijk in de log of er data binnenkomt of dat je errors ziet. In eerste instantie zul je alleen elektra meterstanden ontvangen, de slimme gasmeter verstuurd maar om de 10 minuten zijn stand.
  P1 meter log domoticz

 4. Analyseer je energieverbuik

  Als de energieverbruiksgegevens een tijdje bijgehouden worden kun je mooie grafieken en rapporten laten maken door domoticz. Hiervoor ga je naar de statistieken van je slimme meter device. Op deze pagina zie je direct het energieverbuik van de afgelopen dag, week, maand en jaar. Klik op rapport om een uitgebreid rapport te maken en kosten te berekenen. grafieken slimme meter p1 domoticz

Ga energie besparen!

Door het slimme meter uitlezen krijg je steeds meer inzicht in het gas en elektraverbruik in je huis, en kun je ook gericht energie gaan besparen. Je kunt bijvoorbeeld je verlichting vervangen door LED lampen of ledstrips en die geautomatiseerd aansturen, de verlichting automatisch in- en uitschakelen als je thuis bent of je mechanische ventilatie geautomatiseerd in- en uitschakelen zodra dat (niet) meer nodig is.

Wil je echt zuinig gaan leven, lees dan ook je watermeter uit om inzicht te krijgen in je waterverbruik. Tenslotte kun je ook zelf energie gaan produceren door middel van zonnepanelen, hoeveel je met zonnepanelen opwekt kun je ook weer overzichtelijk maken in domoticz door de tussenmeter van je zonnepanelengroep uit te lezen.

Door meer inzicht en wat kleine maatregelen is ons huishouden steeds meer gaan besparen op energie, wat goed is voor het milieu en je portemonnee! Begin dus ook met geld en energie besparen!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 10

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

25 gedachten over “Slimme meter uitlezen met Domoticz”
 1. Hoi naamgenoot,

  Ik heb ook al een jaar een P1 meter aan mijn Pi hangen, en dat geeft inderdaad leuk inzicht.

  Nu zijn er recent ook zonnepanelen geplaatst en bekijk ik de instellingen in Domoticz weer eens m.b.t. de meter/tellers, om te kijken of ik iets extra’s moet invoeren voor de zonnepanelen.

  1) Heb jij enig idee wat de instellingen voor “Kosten R1” en “Kosten R2” betekenen en wat er dus voor een mogelijke waarde ingevuld moet worden?
  2) En moet ik m.b.t. mijn nieuwe zonnepanelen nog iets extra’s instellen ergens?

  Gr. Wouter

  1. Hoi Wouter,

   Leuk dat je reageert en ook zonnepanelen hebt. Nu heb ik altijd al zonnepanelen gehad en zijn de gegevens vanaf het begin altijd vanzelf binnengekomen, maar bij jou kan dat wel eens anders zijn. In mijn p1 meter grafiek zijn naast de blauwe verbruikslijnen ook twee groene lijnen te zien. De groene lijnen is de gesaldeerde opwek. Dus met huidig verbruik eraf. Met dit weer zijn er bij mij ook geen groene grafieken te zien hoor!

   De ‘kosten’ r1 en r2 (r=retour denk ik?) zijn je kwh prijzen die je energieleverancier berekend voor het terugleveren van de energie. Het zijn er twee omdat je te maken hebt met een dubbele meter, dus hoog en laag tarief, net als bij je verbruik. Dus check je kwh prijs in je energie contact.

   Zover ik weet hoef je dus niets extra in te stellen. Wil je nou de echte niet gesaldeerde opwek van je zonnepanelen weten, installeer dan een tussenmeter met s0 uitgang zodat je pulsen kunt tellen. Je kunt er meer over lezen in mijn blogpost daarover!

   Groet een naamgenoot 😀

   1. Dank je voor je snelle antwoord!

    Ik zie inderdaad ook een groene lijn, die (af en toe) boven de nul-lijn uitkomt. Gaaf dat dit meteen zo werkt 🙂
    En de R van retour lijkt inderdaad wel erg logisch. Ik zal eens op zoek gaan naar de teruglever prijzen.

    Ik heb een SolarEdge omvormer, die ook in Domoticz wordt ondersteund. Dus dat zal ik z.s.m. eens gaan instellen, om de opgewekte stroom te kunnen inzien in Domoticz..

    Blijft leuk, om met dit soort dingen bezig te kunnen zijn 🙂

    Groet, Wouter

   2. Hi Wouter ik ben er ook mee aan de slag gegaan maar krijg helaas de software op de Synology niet aan de praat. Het Domoticz package wordt steeds uitgeschakeld. Iemand hier toevallig ook ervaring mee?

    Groeten Roelof Jan

    1. Hoi Roelof Jan,

     Gebeurd het uitschakelen direct na het starten? Of draait de boel even en valt ie dan weg? Kun je in de log van domoticz zien waarop ie stopt? Heb je al een oudere versie geprobeerd? Welke versie probeer je? Is je nas compatible met het Package?

     Groet Wouter

 2. Beste Wouter,

  Gisteren eindelijk een goede meter ontvangen van Liander. Vandaag gelijk en P1-USB kabel besteld en morgen probeer ik deze binnen Domoticz werkend te krijgen.

  Ik ben erg blij met de duidelijk beschrijvingen hierboven. Was alles binnen Domoticz maar zo makkelijk. Inmiddels ook MiLight, Harmony-hub, een Alecto weerstation slimme stopcontacten aangesloten en werkend met Google Home gekregen. Je wordt vanzelf handiger. Super bedankt!

  Ik heb mijn Domoticz draaien op een Raspberry Pi 3 en deze hangt gelukkig ook in de meterkast. Kun je mij vertellen of ik hier ook een driver voor nodig heb en waar ik deze dan kan vinden?

  Alvast bedankt voor je reactie,
  Jan-Paul

 3. een vraag, is het ook mogelijk om de USB van de P1 kabel op de router aan te sluiten, mijn NAS staat namelijk op zolder en de router staat in de meterkast vlakbij de slimme meter, alvast bedankt !

  1. Hoi Henry,

   Dat gaat niet. Je kunt in dat geval wel een Youless gebruiken. Je sluit ‘m aan op de usb van de router voor stroom en in beide apparaten doe je een internet kabel. De gegevens worden naar domoticz gestuurd via het netwerk.

   Groet Wouter

   1. Ik heb hetzelfde probleem dat de Pi niet in de meterkast staat. Die Youless zijn vrij prijzig. Kun je ook een extra Pi (model 1 bijvoorbeeld) installeren met Domoticz en die als child aan de hoofd Domiticz server hangen?

    1. Hoi Edo,

     Ja dat kan zeker. Ik denk zelfs dat je er niet eens een Raspberry voor hoeft te gebruiken. Kijk eens op http://www.esp8266thingies.nl/wp/ daar las ik over een Wifi P1 meter op basis van een Wemos D1 mini met ESPeasy. Je moet dan de dev versie flashen, daar zit de juiste plugin in.

     Groet Wouter

 4. Beste Wouter,

  Ik heb met veel plezier je artikel gelezen en direct een kabel besteld. Installatie ging eenvoudig en de data komt nu vlot binnen. Ik heb wel een vraag. Bij mij heeft de meter eerst de beginstand aangeleverd, zowel voor Gas als voor elektra. Hierdoor lijkt er uiteraard een enorme piek aan het begin van de vastlegging te zitten en dat vervormt een juist beeld. Weet jij of je die data kan verwijderen en hoe dat moet of dat er een andere manier is om dit op te lossen?

  Groet, Harmen Weuring

  1. Dag Harmen,

   Leuk! Mooi dat alles gelukt is! En als je begint met meten, dan wil je vaak meer! 😄 Water, zonnepanelen.. Het kan allemaal! (zie andere blogposts)

   De piek kun je verwijderen door er met shift ingedrukt op te klikken in de grafiek.

   Succes!

   Wouter

   1. Hallo Wouter,
    Bedankt voor je reactie, je tip over shift om iets te deleten werkt idd prima. Morgen komen bij ons de zonnepanelen dus een mooie uitdaging om die ook inzichtelijk te krijgen.
    Groet, Harmen

 5. Vanmorgen een slimme meter geïnstalleerd gekregen. Ziet er allemaal mooi uit.
  Monteur riep wat over ‘P1-kabel’ en ‘Domoticz’, even Google gebruiken en hier uit gekomen.Vooral de mogelijkheid om Domoticz op de Synology te draaien sprak me aan.

  Voortvarend aan de slag gegaan. Bij RobsShop een P1-kabel besteld. Domoticz op de Synology geïnstalleerd, kabel in de Synology en zowaar, /dev/ttyUSB0 wordt gezien. Conform bovenstaand verhaal de ‘P1 slimme meter USB aangemaakt en de connector in de slimme meter geprikt.
  En….niets!

  Ik ontvang geen data. NIet op 9600, niet op 115200. Heb zo ongeveer alle instellingen geprobeerd, maar geen data. Ook de USB-poort aan de voorzijde van de Synology geeft geen verbetering.

  Tips? Kan het zijn dat de P1-poort van de slimme meter gewoon uit staat?

  1. Hoi Arno,

   Leuk dat je aan de slag gegaan bent met de slimme meter! Je reactie is gelukkig niet verloren gegaan hoor. Nieuwe reacties van nieuwe gebruikers worden standaard eerst tegengehouden om spam te voorkomen.

   Nu je vraag: welk type slimme meter is het? Misschien dat het een nieuw formaat bericht gebruikt wat domoticz nog niet begrijpt? Zijn er andere usb apparaten aangesloten op je nas? Wat zie je in het infocenter in dsm, hoe heet de slimme meter kabel daar?

   Groet Wouter

   1. Dank voor je reactie.
    Het betreft een Sagemcom XS210. Linksboven staat M19, dus ik denk een exemplaar uit 2019?
    De USB-adapter wordt gemeld als FT232 Serial (UART) IC – Future Technology Devices International, Ltd VID:0403 PID:6001 REV:6.00

    De USB-connector in de PC gestoken meldt ‘m aan als COM7.
    Met Putty deze poort geopend maar ook dan zie ik geen data langs komen.

 6. Hoi Wouter!

  Interessant artikel! Via het Domoticz forum had je me op je blog gelezen naar aanleiding van mijn vraag of Domoticz ook op een Synology zou kunnen draaien. Je vertelde me dat dat kan en verwees me hier heen.

  Ik had al vele jaren Domoticz op een Raspberry Pi Zero draaien voor het bijhouden van mijn meterstanden en dat ging goed. Nadeel is alleen dat als om wat voor reden dan ook de stroom er eens af ging bijvoorbeeld, dat de kans groot was dat de software op het sd kaartje van de Raspberry beschadigd raakte en Domoticz stopte met werken. Dit is me een aantal keer gebeurd en soms ontdekte ik het pas na een tijdje, zodat je dan ook nog eens meterstanden mist. Ik heb toen een backup scriptje op de NAS gemaakt zodat ik toch nog iets had.

  Maar ik vroeg me al vaker af of zoiets niet direct op de NAS zou kunnen draaien, zodat je daar ook direct de database van Domoticz op hebt staan.
  Het installeren op de NAS gaat inderdaad makkelijk. Ik moest alleen wat aansluitingen op de door mij gemaakte P1-USB kabel maken, omdat dat blijkbaar niet geheel hetzelfde is als op de print van de Raspberry zoals ik het eerst gebruikte.
  Ook had ik nog een TTL-USB adapter nodig, maar ook die had ik nog liggen.

  De laatste stabiele versie (2020.1) bleef bij mij steeds aangeven dat er nog een update van Domoticz is, maar installatie daarvan nam die melding niet weg.
  Dus nu draai ik 2020.2 en dat gaat goed. Mijn backup van de Domoticz database van de Raspberry terug gezet op de Synology en de P1 meter settings aangepast naar de USB poort en het werkt, inclusief mijn historie!

  Ik vraag me alleen af of en hoe ik de Domoticz database nu kan meenemen in mijn Synology Hyper backup? Ik zie de database en de Domoticz mappen nergens staan (hidden?).
  Heb jij een idee hoe dit te doen? Want daar ging het me juist om, dat mijn data makkelijk en veilig gebackupt kan worden!

  Daarnaast kan ik de historie niet terug kijken in de Google Chrome browser op de laptop. Dan gebeurt er gewoon niets. Het lukt wel via Edge en ook via de Chrome browser op een Android apparaat.

  Super bedankt voor je info! Dit was makkelijk te doen zo en eigenlijk een stuk simpeler dan met behulp van een Raspberry.

  Oh ja, ik moet ook nog kijken of ik een USB poort kan splitsen, want ik had beide poorten eigenlijk al in gebruik en kom er dus nu eentje te kort….

 7. Ik had Domoticz jaren draaien op een Raspberry Pi Zero printje en maakte daarvan vanuit mijn Synology nas een backup.
  Nadeel was dat de Raspberry best gevoel is voor bijvoorbeeld stroomuitval, waarbij de software op het Raspberry sd kaartje dan corrupt raakte en Domoticz ophield te werken. En als ik dit pas na een aantal dagen merkte en weer herstelde, was ik een paar dagen aan metingen kwijt.

  Dit is me diverse keren gebeurd, waardoor ik best stukken historie mis helaas. Ik vroeg me altijd af of er geen mogelijkheid was om Domoticz op de server te laten draaien, zodat je ook gelijk de backup makkelijker kan regelen en natuurlijk af bent van de kwetsbaarheid van de Raspberry.

  Toen wees jij, Wouter, me op deze blog van jou en dat heeft me enorm geholpen!
  Ik probeerde eerst versie 2020.1 maar die bleef maar melden dat er een udate was. Uiteindelijk versie 2020.2 geinstalleerd. Deze draait op zich prima en geeft geen update melding meer.

  Ik had op de Raspberry een zelf gemaakt P1 kabel, maar heb daar wat draden moeten omsolderen plus een TTL-USB converter tussen moeten zetten, maar die had ik nog liggen.
  Toen mijn Domoticz backup van de Raspberry terug gezet en alles werkt en mijn historie is behouden gebleven!

  Super, dank je voor je hulp!

  Toen moest ik nog zien uit te vinden hoe ik de Domoticz database in de backup mee kon nemen, want de backup locatie is niet zichtbaar in de bestandsverkenner en de Hyper backup settings. Uiteindelijk ben ik er via een SSH verbinding naar de Synology achter gekomen.

  Ik heb nu een taak op de Synology aangemaakt, welke één keer per dag draait. Als commando heb ik de volgende opgegeven:
  cp -avr /volume1/@appstore/domoticz/var/backups/ /volume1/Bestanden/Komputer_en_mobiel/Domoticz/Backup

  Domoticz maakt elk uur een backup, dan één keer per dag , één keer per week en per maand. Ik heb vooralsnog al deze mappen in de backup zitten, maar uiteindelijk is die uurlijkse backup voldoende lijkt mij. Maar het is wel handig om meer te hebben. Het zal wat betreft schijfruimte geen probleem zijn.

   1. Hoi Branko,

    Leuk je hier te zien en wat goed dat het gelukt is om de Domoticz mappen in de back up op te nemen.
    Domoticz maakt inderdaad, na het instellen van de automatic back up instelling, ieder uur en back up van de database. Aanvullend is het goed om ook de mappen van domoticz te back uppen omdat daar je scripts etc in zitten. De mappen zijn inderdaad niet standaard zichtbaar, maar wel via ssh of winscp in te zien. Slim om met een cron job de mappen te kopiëren naar een locatie die je wel kunt zien met je back up software en die dan weer te back uppen. 👍

    Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: