Bij de Action of bol.com kun je goedkoop een draadloze schakelset kopen van SmartwaresFlamingo of ProMax. Hierin zitten 3 stopcontacten met een afstandsbediening. Je kunt deze set eenvoudig gebruiken in Home Assistant in combinatie met de RFXcom. In deze blogpost lees je hoe de switches toevoegt aan je domoticasysteem.

Zodra je de switch in het stopcontact steekt, springt hij voor 30 seconden in de ‘leermodus’. Elk ‘aan’ commando dat hij ontvangt leert hij aan om te gaan gebruiken. We versturen zo’n signaal met Home Assistant via de RFXcom, normaal doe je dat met de bijgeleverde afstandsbediening. Je Home Assistant met RFXcom vervangt dus de afstandsbediening.

Als je geen Home Assistant gebruikt

Dit artikel is ook beschikbaar voor domoticz! Lees in mijn artikel alles over het toevoegen van ProMax/Flamingo/Smartwares schakelaars aan domoticz

Benodigdheden voor het schakelen van Promax Action switches

In deze blog ga ik ervan uit dat je Home Assistant al draaiend hebt en de RFXcom al geconfigureerd hebt via de integraties.

RFXcom in Home Assistant
Rfxcom
Promax schakelset zoals te koop bij de Action

Check compatibiliteit van je product met RFXcom

Op de site van RFXcom staat de RFXcom user guide. Op blz 9 zie je de alfabetische lijst van ondersteunde apparaten en welke firmware je daarvoor nodig hebt. Check of de productnamen overeen komen.

Op blz 11 staat Flamingo, op blz 13 staat ProMax. In de tabel valt af te lezen dat ze alleen ondersteuning hebben in de ext2 firmware. Die zou je dus moeten hebben. De ext firmwares werken alleen op een RFXtrx433E! Check of je die rfxcom ook hebt.

Op deze manier kun je dus ook checken of er andere schakelsets bediend kunnen worden met de RFXcom. Zoals bijvoorbeeld een schakelset van smartwares, klikaanklikuit, of vele anderen.

1 richting communicatie

Het protocol waarmee de ProMax/Flamingo switches werken kun je alleen versturen met de RFXcom. De verstuurde commando’s vanaf de afstandsbediening zal de RFXcom niet ontvangen en verwerken. Het werkt dus één kant op, alleen richting de smartstopcontacten.

Zenden en ontvangen

Wil je ook een afstandsbediening blijven gebruiken in samenwerking met Home Assistant? Dan kun je misschien beter een schakelset van KlikAanKlikUit gebruiken. Van dit protocol kan de RFXcom het signaal verzenden en ontvangen. Voordeel hiervan is dat de status van de schakelaar in Home Assistant altijd klopt.

Koppelen van ProMax/Flamingo draadloze switch aan Home Assistant

We gaan beginnen! In deze stap koppelen we de draadloze Promax switch aan Home Assistant. Mocht je de KlikAanKlikUit draadloze schakelset in huis hebben, kun je onderstaande stappen ook gewoon uitvoeren, het genereren van de codes is anders, lees in het volgende hoofdstuk verder. Bij de ProMax/Flamingo switches moet je het commando handmatig aanleren door middel van onderstaande stappen.

 • Open Home Assistant in je browser en ga naar ‘Integraties’. Doe het stopcontact nog niet in het stopcontact!
Integraties overzicht Home Assistant
 • Klik op ‘Configureer’ bij de RFXcom tegel. Er verschijnt een venster met instellingen.
  • Voor ProMax/Flamingo voer je de volgende code in: “0A140F0400010101010000″ (zonder “”). De vetgedrukte 1 kun je steeds ophogen met 1 om een volgende schakelaar toe te voegen.
 • Klik op opslaan en daarna nog een keer op opslaan.

Je komt weer terecht in het integraties overzicht. Klik nu op ‘x apparaten’ bij de RFXcom integratie. De nieuwe schakelaars staan in de lijst.

Klik op een schakelaar en doe de schakelaar in het stopcontact, zodat hij in de leer modus komt. Klik nu op de ‘aan’ knop om de code aan te leren.

Als de code goed is, hoor je de schakelaar inschakelen en is de koppeling geslaagd!

TIP

Ben je kwijt bij welke code je gebleven bent? Kijk dan in het core.config_entries bestand in config/.storage. Hier zie je de ruwe codes staan.

KlikAanKlikUit schakelaars koppelen aan Home Assistant

Voor de KAKU schakelaars werkt het toevoegen aan Home Assistant net iets anders. Het KAKU protocol is anders, dus ook de te genereren codes. Je kunt gelukkig eenvoudig de codes zelf maken via de Ontwikkelhulpmiddelen van Home Assistant.

Ga naar Ontwikkelhulpmiddelen en het tabblad sjablonen. Voer bij de sjablooneditor de volgende regel in:

0b11000{{ range(100,700) | random | int }}bc0cfe0{{ range(0,10) | random | int }}010f70

De code die nu gegenereerd wordt staat nu rechts in beeld. Kopieer de regel en plak ‘m als gebeurteniscode in het configureer scherm van de rfxcom.

Klik op opslaan. Je hoeft geen apparaat te vervangen als je een nieuw apparaat toevoegt. Als de schakelaar configureert is, ga via de RFXcom integratie naar het apparaat. Klik het aan en kies op tabblad Instellingen voor “Toon als” Licht. Er wordt een nieuwe entity aangemaakt van het type Light.

Wat heb je nog meer geshopt bij de Action?

De Action verkoopt allerlei leuke goedkope spullen. Ook voor je eigen smarthome! Als je dit artikel leest, heb je natuurlijk al de draadloze switches, maar ze verkopen ook:

Bediening met Google Assistant

Je kunt ook deze ProMax Flamingo schakelaars met je stem bedienen via Google home, Google assistant of andere speaker met Google. Bij de nieuwe LSC producten van de Action werkt stembesturing out of the box, bij deze ProMax Flamigo schakelaars moet je ze via Home Assistant aan de Google Home app koppelen.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Laat een reactie achter!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 4

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

2 gedachten over “Smart switch schakelset Action in Home Assistant (Smartwares, Promax of Flamingo)”
 1. Voor de KAKU schakelaars werkt het toevoegen aan Home Assistant net iets anders. Het KAKU protocol is anders, dus ook de te genereren codes. Je kunt gelukkig eenvoudig de codes zelf maken via de Ontwikkelhulpmiddelen van Home Assistant.
  Ga naar Ontwikkelhulpmiddelen en het tabblad sjablonen. Voer bij de sjablooneditor de volgende regel in:

  Hier mis ik de tekst die ik moet invoegen

  Kun je deze nog/nogmaals plaatsen? Bedankt

  1. Beste Wiliam,

   Er was inderdaad iets mis met het code block. Dit is gefixt!

   Succes met het toevoegen van de kaku schakelaars!

   Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: