Bijna iedereen heeft er een. Een deurbel bij de voordeur. Een deurbel toevoegen aan je domotica systeem is erg handig. Zo kun je een berichtje op je telefoon krijgen wanneer er aangebeld wordt. Handig als je de bel niet hoort terwijl je in de tuin zit, op zolder bent of aan het stofzuigen bent. In deze blogpost lees je hoe je de bel toevoegt aan domoticz zonder iets te veranderen aan de huidige situatie.

Geen draadloze bel

Veel smarthome blogs gaan ervan uit dat je een draadloze deurbel hebt of wilt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de Selectplus deurbel van de Action of de ACDB-7000-AC van klikaanklikuit die beide werken op 433Mhz met een RFXcom en Domoticz.

Thuis bij de achterdeur op het hek in de tuin had ik ook zo’n SelectPlus draadloze deurbel hangen. Ik ben niet helemaal tevreden over de prestaties. Signaal komt niet aan, batterijen leeg… Daarom ben ik gaan denken over een alternatief. In deze blogpost laat ik je zien dat het toevoegen van een bestaande deurbel op twee eenvoudige manieren kan!

Voorbeeld van een draadloze deurbel: SelectPlus draadloze deurbel van de Action.

Ik ga dus twee deurbellen toevoegen aan domoticz, op twee manieren. Bij de achterdeur maak ik gebruik van een zelfbouw oplossing, bij de voordeur van een kant en klare oplossing met een vibration sensor. Beide zijn erg makkelijk te implementeren als je een beetje handig bent.

Aansluitschema vaste bedrade deurbel

In mijn situatie bestaat de deurbel bij de voordeur uit een knop buiten, twee draden naar de wisselstroomtrafo in de meterkast en twee draden naar de gong die de “tringgg” laat horen. In oude huizen zie je nog wel eens deurbellen die werken met een trekmechanisme, zelfs die kun je slim maken en aan domoticz toevoegen door middel van een vibration sensor, lees straks daarover meer.

Om een bericht naar domoticz te kunnen sturen dat er aangebeld wordt, heb je wat slimme elektronica nodig. De elektronica die ik wil gebruiken voor de zelfbouw slimme deurbel werkt op gelijkstroom. De normale bel werkt op wisselspanning. Dat is zo omdat door de wisselende polariteit van de wisselspanning de klepels gaan bewegen en zo tegen de gong slaan, dat het bekende geluid voortbrengt.

Zelfbouw slimme deurbel

In eerste instantie had ik het idee om de voordeurbel te voorzien van de zelfbouw slimme deurbel. Achteraf bleek dat niet zo slim, omdat de slimme elektronica die ik wil gebruiken voor de DIY zelfbouw deurbel, een Wemos D1 mini, niet op wisselspanning werkt maar op gelijkstroom. Eerst moeten we de wisselstroom dus omzetten naar gelijkstroom. De complete schakeling is vrij simpel. Het enige nadeel van deze oplossing is, dat als er een keer een probleem met je WiFi of internet is, de deurbel niet meer werkt. De kabels moet je anders aansluiten en alles werkt uitsluitend nog via de Wemos en domoticz.

Voor de achterdeur prima, dus ik ga de zelfbouw oplossing maken voor de achterdeur en de kant en klare oplossing met vibration sensor voor de voordeur.

Schakelschema DIY slimme WiFi deurbel

De schakeling voor de DIY (Do It Yourself) deurbel werkt op basis van een voltage devider schakeling. Dezelfde schakeling heb ik ook gebruikt bij mijn S0 zonnepanelen meter. Het principe is hetzelfde: iets doen wanneer het contact gesloten is. Om de Wemos te kunnen voeden maken we gebruik van een gelijkrichter en spanningsconverter.

In onderstaande schema is S1 de deurbel knop. Een draad van de knop verbind je met 5V. Aan de andere draad soldeer je een 10k ohm weerstand die je verbind met een D-pin en de GND pin.

Voltage devider schakelingsschema

Gelijkrichter

Voor wat betreft de conversie van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC) heb je een gelijkrichter nodig. Die zijn er in veel varianten. Neem er een die geschikt is om het voltage van je wisselstroom om te zetten naar 5v. Het aantal ampère hoeft niet zo hoog te zijn, 600mA of 1A is genoeg. Als de spanning gelijkgericht is, moet het voltage nog omlaag. Beide taken kan onderstaande AC/DC step-down module uitvoeren.

LM2596T LM2596HV AC-DC verstelbare step-down 3A voeding module

In mijn geval is de deurbeltrafo 8v AC en is de trafo ingebouwd op het paneel van de meterkast. Soms hangt de bel en de trafo als een los kastje in de gang.

Attema deurbeltrafo 8V AC 1A.

Telefoonlader

Voor de voordeur wilde ik niet dat het alleen nog zou werken via de Wemos, dus heb ik daar iets anders op bedacht. Voor de achterdeur maakte mij dat niet zoveel uit en heb ik in plaats van een gelijkrichter een oude telefoonlader gebruikt om de Wemos te voeden. Want in de schuur, waar de belknop tegenaan hangt heb ik geen beltrafo maar alleen een normaal stopcontact.

Wemos d1 mini in een elektra doosje in de schuur
Met als extra een temperatuur sensor

Vibration sensor

Mijn oplossing voor de voordeur bleek te zitten in een Vibration sensor. Toevallig heeft Xiaomi deze in het assortiment van Zigbee producten. Een vibration sensor wordt vaak gebruikt om beweging te detecteren bij het stelen van dure spullen, een deur die opent of een raam dat geforceerd wordt door inbrekers. Heel wat heftigere bewegingen dan een gong die trilt. Ik was erg benieuwd of mijn plan ging lukken.

Xiaomi vibration sensor

Nadat ik de Xiaomi vibration sensor via AliExpress vanuit China naar Nederland had laten komen heb ik ‘m toegevoegd aan domoticz. Via mijn Zigate gaat dat vrij eenvoudig, gewoon het knopje indrukken terwijl de Zigate in Permit Join mode staat. In domoticz verschijnt een Selector Switch met verschillende statussen die de sensor kan hebben.

  • Freefall
  • Vibration
  • Tilt

Met wat tape heb ik de vibration sensor op de gong geplakt en buiten op de deurbelknop gedrukt. De gong werkte nog, ik had verwacht dat het geluid anders zou zijn en tot mijn verbazing zag ik de status in domoticz wijzigen naar vibration. Mijn plan werkt dus!

Xiaomi Vibration sensor op de gong van de deurbel geplakt.

In de instellingen van de vibration sensor heb ik een notificatie ingesteld. Bij de status vibration wordt de melding ‘er staat iemand bij de voordeur’ gegeven. Dat werkt perfect via GCM en de Domoticz app.

Alternatieven voor slimme deurbellen

Misschien ben je wel helemaal niet zo handig en wil je wel een slimme deurbel. Dat kan ik mij voorstellen. Gelukkig zijn er heel veel verschillende deurbellen te koop die je ook via een app een berichtje sturen. Sommige zijn zelfs met camera zodat je ook kan zien wie er voor de deur staat. Een voorbeeld zijn de deurbellen van Ring of Nest.

Ring video deurbel

Met de Ring (video) deurbel krijg je een notificatie op je telefoon als er iemand voor de deur staat. Als extra kun je door de camera ook zien wie er voor de deur staat. Met sommige modellen kun je ook zelfs terugpraten!

Wat vond je van dit artikel?

Geef hieronder je stem via de sterren. Laat weten wat je vindt van het artikel en stel je vragen in de reacties!

Wat vond je van deze blogpost?

Klik op een ster om een beoordeling te geven!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 5

Er heeft nog niemand gestemd. Wees de eerste, het kost niets en geen registratie!

Jammer dat de post niet behulpzaam was.

Laten we deze post verbeteren!

Wat zou er beter kunnen?

Door Wouter

13 gedachten over “Deurbel toevoegen aan domoticz”
  1. Wat een idee om een vibration sensor te gebruiken, heel creatief! Ik hen er ook meteen 1 besteld om je plan hier ook te implementeren. Dank!

    1. Vraagje ik woon in een Flat met zon intercom ding zonder beeldscherm ofzo. kan ik die ook aansluiten? zoja zou je me info kunnen sturen.

      1. Hoi jishua,

        Dat ligt er een beetje aan hoe die intercom werkt en aangesloten is. Het bel signaal komt binnen via de draad die de intercom in gaat. Als je die kunt zien en door kunt meten kun je wellicht het signaal af trappen en via een voltage devider schakeling met een wemos aan domoticz doorgeven. Ik heb zo’n schakeling beschreven in mijn zonnepanelen artikel.

        Anders zou je de intercom open moeten maken en daar wat dingen moet doormeten en aftappen. Denk wel aan wat je doet als er iets fout gaat en hoe het zit met garantie en eigendom van de VVE etc.

        Groet Wouter

  2. Is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een Sonoff 433MHz RF-WiFi Brug te gebruiken ipv de RFXcom ?
    Ik snap dat je bij de Sonoff ‘maar’ 4 apparaten kan toevoegen en bij de RFXcom veel meer.

    1. Hoi Henry,

      Dat ligt eraan of de sonoff het deurbel protocol snapt. Is daar een handleiding van met ondersteunde apparaten?

      Groet Wouter

        1. Als die pagina moet geloven zou het moeten werken.

          Enter into the RF Bridge control interface. Tap “+” to add RF
          Remote. Please note that no matter what type of RF Remotes,  the maximum number you can add is 4

          1. klinkt goed dus, ondanks de maximaal 4 toe te voegen apparaten, voor de prijs van 13,50 veel goedkoper dan de RFXcom, in de nabije toekomst ga ik er wel eentje aanschaffen om uit te proberen, bedankt voor je reactie

  3. Hoi, bedankt voor het inspirerende artikel. Heeft er iemand misschien een oplossing om te zorgen dat de bel het niet doet tussen bijvoorbeeld 23:00 en 7:00. De gewone bel mag het wel doen maar de rest niet

    1. Hoi Rob,

      Je kunt een dzvents script maken dat tussen de bepaalde tijden een notificatie stuurt en daarbuiten niet. Kijken even in de dzvents wiki naar de device trigger en de time.matchesrule.

      Succes en groet Wouter

  4. Hoi, bedankt voor het inspirerende artikel. Heeft er iemand misschien een oplossing om te zorgen dat de bel het niet doet tussen bijvoorbeeld 23:00 en 7:00. De gewone bel mag het wel doen maar de rest niet

  5. Ik heb een Xiaomi deursensor (werkt via magneet) op de spoel van de gong geplakt. Als die magnetiseert omdat er op de knop gedrukt wordt, geeft de sensor een deur dicht signaal

    1. Hoi mini,

      Dat klinkt ook als een goed idee! Nu wil het nog wel eens zo zijn dat we een bel-melding krijgen als de wind de deur dicht slaat. Ga ik onthouden.

      Groet Wouter

Laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: