Het ArCoMoRa project zijn zelfbouw modules om met Arduino modelspoor banen te besturen. ArCoMoRa staat voor Arduino Controlled Model Railway.
De Arduino’s met ArCoMoRa kunnen diverse DCC accessoires aansturen op je modelspoorbaan. Het gaat dan om seinen, servos en wisselaandrijvingen bijvoorbeeld. Er is een DCCnext en een DCC Power Shield. Het DCC Power Shield bevestig je op een standaard Arduino Uno of Mega om je modelspoor accessories te besturen. De DCCnext is een Arduino en DCC Power Shield in één. Beide kun je zelf eenvoudig in elkaar solderen. Het enige wat je verder nog nodig hebt is een centrale (en eventueel software) die DCC commando’s kan verzenden.
Solderen ArCoMoRa DCC Power Shield
Nadat je het bouwpakket ontvangen hebt kun je aan de slag. Met een warme soldeerbout en wat dunne tin kun je beginnen. Je volgt gewoon de handleiding die je kunt vinden op de site van ArCoMoRa. Zoals bij vele prints begin je met de minst hoge componenten zoals de diodes en weerstanden. Daarna soldeer je steeds hogere componenten op de print totdat je klaar bent.
Let bij gepolariseerde componenten op dat je ze juist plaatst. Bijvoorbeeld de diode, Elco’s, IC en diodebrug moeten op de juiste manier geplaatst worden. Op de print staan duidelijke markeringen die wijzen op de juiste plaatsing. Pin 1 van de ic is gemarkeerd met een cirkeltje, deze moet geplaatst worden bij de inkeping van het ic voetje. Hoe het ic voetje geplaatst moet worden staat afgedrukt op de printplaat.



Wanneer het solderen klaar is, is het tijd om het DC Power Shield op de Arduino te klikken. Zorg dat je alle pins goed inprikt op de headers. De AC/DC en DCC aansluiting moeten aan dezelfde kant zitten als de usb aansluiting van de Arduino. Sluit nu de Arduino aan op je pc met de USB kabel en je bent klaar om de software op de arduino te flashen.
Installeren van ArSigDec software
Download op de website van ArCoMoRa het software pakket voor MarDec of ArSigDec. Wanneer je de installatie start met het msi bestand krijg je een waarschuwing te zien. Dit komt omdat het installatiebestand niet door Windows is geverifieerd. Ik vertrouw de ontwikkelaar van de ArCoMoRa software en klik dus op “Meer informatie” en vervolgens op “Toch uitvoeren”. De installatie start.

Het programma vraagt je om de Arduino aan te sluiten en de software wordt naar het bordje geflashed.

Vervolgens kun je door middel van de snelkoppeling op je bureaublad Arsigdec opstarten. Je doorloopt een aantal standaard installatiestappen en je kunt al snel aan de gang met het configureren van seinen. Hoe en wat is allemaal goed gedocumenteerd, lees dus aandachtig de handleidingen. Onderstaand een voorbeeld van het configureren van een verkeerslicht.

Leds aansluiten op ArCoMoRa
In bovenstaand voorbeeld heb ik gekozen voor 3 leds met 4 aspecten. 3 Leds, rood, oranje en groen, met 4 lichtbeelden.
- Rood aan, de rest uit
- Geel aan, de rest uit
- Groen aan, de rest uit
- Geel knipper, de rest uit.
Standaard begint het eerste sein dat je instelt op pin 1 van je Arduino. Dus Rood op pin 1, Geel op pin 2 en groen op pin 3. Het tweede sein wat je gaat instellen start dan op pin 4 etc.
Door vanuit bijvoorbeeld iTrain een commando naar het gekozen DCC adres te sturen inclusief aspect kun je het licht op de gewenste stand laten branden of knipperen als je kiest voor aspect 4. Je kunt, als je ingewikkeldere configuraties wilt, ook kiezen voor het toevoegen van een sein uit de seinendatabase van ArSigDec. Op de laatste pagina’s van de ArSigDec handleiding staan voorgedefinieerde seinen welke je eenvoudig kunt toevoegen met het S commando.
NS Seinen op je modelspoorbaan echt werkend met Arduino
Wanneer je een Nederlandse modeltreinbaan hebt, kunnen NS seinen natuurlijk niet ontbreken. Op mijn website 3dprintscenery heb ik mooie NS dwergseinen in schaal H0 te koop staan. Met het Dwergsein kun je direct geschikte leds meebestellen en het sein dus echt laten werken. Een bouwverslag van het inbouwen van de leds in het dwergsein kun je vinden op 3dprintscenery.nl. ArCoMoRa, maar ook OC32, heeft standaard ondersteuning voor het NS type seinen, met de realistische overgang naar oranje tussen groen en rood.
Nederlandse verkeerslichten
Met ArCoMoRa op je Arduino kun je ook mooie Nederlandse verkeerslichten aansturen op je modelspoorbaan. In mijn 3d print spoorobjecten webshop kun je zeer gedetailleerde nederlandse stoplichten in schaal H0 vinden. Met het verkeerslichten bouwverslag ernaast zet je ze zo in elkaar.



Arduino voor modelspoor zonder DCC
Ook wanneer je niet beschikt over een digitale centrale of wanneer je een centrale hebt die geen DCC ondersteunt, kun je gebruik maken van Arduino voor modelspoor. Dinamo bijvoorbeeld kan geen DCC commando’s versturen, daarvoor heb je eigenlijk een mini DCC centrale nodig. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar DCC-EX, een Arduino gebaseerde DCC centrale.
Als voorbeeld heb ik lang geleden al eens een artikel geschreven over het maken van een Arduino gebaseerd verkeerslicht. Ik heb dit gemaakt op basis van echte Arduino code die altijd werkt. Benieuwd? Check dan het artikel Verkeers-/stoplichten maken met Arduino.